ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Prețurile de transfer, printre provocările extinderii transfrontaliere pentru start-upurile din IT

22 Noiembrie 2023   |   Ionuț Alexe, Manager, Prețuri de Transfer, Deloitte România, și Mircea Farcău, Managing Associate, Reff & Asociații | Deloitte Legal

Este recomandat ca start-upurile să investească în elaborarea unor politici de prețuri de transfer coerente susținute de documente legale robuste, care să reflecte în mod autentic valoarea tranzacțiilor pe care le derulează cu entitățile afiliate.

 
 
Extinderea unei afaceri peste granița statului în care a fost dezvoltată este un proces complex, cu multiple implicații, care presupune o planificare minuțioasă și atenție sporită la aspecte neîntâlnite anterior, cum ar fi regimul fiscal aplicabil tranzacțiilor realizate între compania mamă și entitatea afiliată. Și, dacă aspectele de acest gen sunt relativ ușor de gestionat de către societățile mari, pentru cele mici, ele pot reprezenta adevărate provocări. Mai mult, start-upurile interesate să își extindă activitatea pe piețe externe avansate (în special cele din IT care vizează piața din Statele Unite) se confruntă cu dificultăți specifice, generate de faptul că desfășoară activități în jurisdicții cu regimuri fiscale complet diferite. Care sunt aspectele esențiale pentru conformare?


O preocupare crucială în acest scenariu constă în gestionarea strategică a fluxului de capital provenit de la compania mamă, prin diverse mecanisme, cum ar fi contractele de prestări servicii, acordurile de management, transferurile de proprietate intelectuală și împrumuturile intra-grup. Toate aceste mecanisme au la bază conceptul de prețuri de transfer, care trebuie aplicat corect, astfel încât să se asigure conformarea fiscală și eficiența operațională. În consecință, este esențial ca aceste tranzacții să respecte standardele legale și principiul valorii de piață, pentru a oferi garanția că termenii acordurilor sunt similari unor tranzacții posibile între părți independente.

Dificultăți în stabilirea valorii de piață a serviciilor

Pentru start-upuri în general și pentru cele din IT în special, drumul către conformare și eficiență este cu atât mai complicat. Una dintre provocările cu care astfel de entități se confruntă constă în determinarea valorii echitabile de piață pentru serviciile oferite și pentru împrumuturile contractate, procese adesea complicate de particularitățile serviciilor de tehnologie și de lipsa unor termeni de comparație. Complexitatea este accentuată de diferențele semnificative dintre reglementările fiscale din cele două jurisdicții (SUA și România în acest caz), care impun abordări diverse și prevăd sancțiuni pentru neconformare.

Referitor la împrumuturile intra-grup, o importanță deosebită trebuie acordată stabilirii dobânzilor și respectării condițiilor specifice practicilor comerciale uzuale. Autoritățile fiscale analizează cu vigilență aspectele de acest gen și acționează prompt pentru a corecta eventualele discrepanțe, ceea ce poate conduce la stabilirea unor obligații fiscale suplimentare sau la aplicarea de sancțiuni pentru contribuabilii în cauză. Astfel, start-upurile din IT trebuie să abordeze cu prudență strategiile de capitalizare și structurile de îndatorare și să le documenteze corespunzător pentru a justifica termenii contractuali și ratele dobânzilor, valabili atât în momentul acordării finanțărilor, cât și pe durata de viață a acestora, astfel încât să se poată demonstra că au fost luate în considerare atât volatilitatea pieței, cât și fluctuațiile dobânzilor pe perioada de derulare a împrumuturilor.

De asemenea, contribuabilii implicați trebuie să acorde o atenție sporită planurilor de rambursare a împrumuturilor, mai ales în condițiile în care autoritățile fiscale tind să considere nedeductibile cheltuielile cu dobânzile aferente unor împrumuturi nerambursate sau convertite în aport la capitalul social (acțiuni sau părți sociale).

Nu în ultimul rând, companiile locale care prestează servicii către entități din grup trebuie să evalueze în permanență conformarea cu principiul valorii de piață, întrucât autoritățile fiscale se așteaptă ca marjele de profit obținute de companiile din acest domeniu să fie destul de ridicate, având în vedere performanța istorică a industriei IT.

Pe partea de cheltuieli, documentarea serviciilor primite de companiile locale de la afiliații externi trebuie efectuată, de asemenea, cu promptitudine pe parcursul recepționării acestora, întrucât recuperarea ulterioară a documentelor relevante se poate dovedi un exercițiu anevoios odată cu trecerea timpului.

Costul neconformării

În caz de neconformare, societățile în cauză pot suporta consecințe severe, cu impact semnificativ asupra lichidităților și stabilității financiare, aspecte esențiale pentru start-upuri, care, prin definiție, sunt la început de drum, și cu atât mai mult pentru cele din sectorul IT, recunoscut pentru competitivitatea ridicată, dar în care investițiile în cercetare, dezvoltare, personal calificat și expansiune sunt nu doar consistente, ci și prioritare pentru a asigura supraviețuirea pe piață.

În același timp, în numeroase piețe dezvoltate, contribuabilii pot apela la mecanisme prevăzute de legislația fiscală, prin care să diminueze aceste riscuri. Principalul instrument care poate fi folosit în acest sens este acordul de preț în avans (APA). Acesta funcționează și în România și presupune stabilirea anticipată a prețurilor la care urmează să se realizeze tranzacțiile transfrontaliere, împreună cu autoritatea fiscală, astfel încât, în cadrul controalelor ulterioare, inspectorii fiscali să nu poată impune ajustări de prețuri de transfer și, implicit, sume suplimentare de plată pentru contribuabilii în cauză. Existența unor astfel de mecanisme în piața vizată pentru extindere poate reprezenta, așadar, un criteriu important de care trebuie să țină cont o societare în momentul în care ia o astfel de decizie.

În concluzie, o abordare eficientă necesită o planificare preventivă, inițiată chiar din etapele preliminare ale strategiei de extindere a businessului. În acest sens, este recomandat ca start-upurile să investească în elaborarea unor politici de prețuri de transfer coerente susținute de documente legale robuste, care să reflecte în mod autentic valoarea tranzacțiilor pe care le derulează cu entitățile afiliate. Această abordare presupune efectuarea unor studii amănunțite de comparabilitate, evaluarea detaliată a riscurilor de neconformare, utilizarea instrumentelor fiscale aplicabile pentru diminuarea acestora și documentarea riguroasă, astfel încât să fie respectate toate reglementările legale și fiscale în vigoare.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 678 / 8804
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2024” | ZRVP, NNDKP și Răzvan Dincă & Asociaţii au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
  Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
  Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
  CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
  Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
  Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
  Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
  Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
  Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
  RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
  RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
  Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...