ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

PwC: Proprietarii afacerilor de familie mizează pe o revenire la ratele de creştere anterioare pandemiei, până în 2022

18 Februarie 2021   |   Agerpres

De asemenea, sondajul confirmă o creştere a planificării pentru succesiune: 30% dintre afacerile familiale au acum un plan formal de succesiune, dublu faţă de 2018.

 
 
Cea mai mare parte a afacerilor de familie derulate la nivel global (86%) vor reveni la ratele de creştere anterioare pandemiei de Covid-19 până în 2022, iar pentru acest an aproape două treimi (64%) dintre deţinătorii unor asemenea afaceri se declară optimişti din acest punct de vedere, reiese din concluziile sondajului "Family Business Survey", realizat de PwC.
 
Conform cercetării, 58% dintre cei care deţin astfel de afaceri spun că toţi membrii familiei împărtăşesc păreri similare despre direcţia companiei şi doar unul din patru respondenţi (23%) nu au avut niciodată un dezacord. Astfel, deşi raportează niveluri bune de încredere, transparenţă şi comunicare, sondajul evidenţiază necesitatea unei politici clare pentru soluţionarea conflictelor, doar 15% având strategii în acest sens.
 
De asemenea, sondajul confirmă o creştere a planificării pentru succesiune: 30% dintre afacerile familiale au acum un plan formal de succesiune, dublu faţă de 2018.
 
Cele mai importante trei priorităţi pe termen lung se referă la: protejarea afacerii ca pe cel mai important bun familial (82%), asigurarea că afacerea rămâne în familie (65%) şi crearea unei moşteniri (64%).
 
În ceea ce priveşte impactul pandemiei asupra vânzărilor, sectorul ospitalităţii şi agrementului este cel mai grav afectat, 84% dintre cei chestionaţi anticipând scăderea afacerilor. Acest domeniu este urmat de industria auto (64%) şi cea de divertisment şi mass-media (63%).
 
Potrivit sursei citate, 80% dintre respondenţi le-au permis angajaţilor să lucreze de acasă, iar un sfert şi-au redefinit producţia, pentru a răspunde cererii din pandemie.
 
Totodată, o treime din totalul afacerilor de familie au fost nevoite să reducă dividendele şi doar 20% au avut nevoie de capital suplimentar.
 
Pe partea de digitalizare, patru din cinci afaceri de familie susţin că astfel de iniţiative sunt o prioritate, însă doar 19% spun că au finalizat planuri pe acest segment, în timp ce 62% au arătat că mai au multe de făcut în acest sens. În plus, 41% dintre companiile care şi-au digitalizat operaţiunile sunt la a treia sau la a patra generaţie care gestionează afacerea familiei.
 
În topul priorităţilor pentru următorii doi ani se află extinderea pe noi pieţe sau segmente de clienţi (55%), îmbunătăţirea capacităţilor digitale (52%), lansarea de noi produse sau servicii (50%), creşterea utilizării noilor tehnologii (49%) şi regândirea modelului de afaceri (39%).
 
Cea de-a zecea ediţie a sondajului PwC Global Family Business Survey a fost realizat în rândul a 2.801 lideri de afaceri de familie din 87 de teritorii, inclusiv România. Realizatorii cercetării menţionează că datele pentru ţara noastră vor fi publicate în perioada următoare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7783 / 9764
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...