
Şefa FMI avertizează că ar putea apărea o criză economică similară cu cea din anii 1920
20 Ianuarie 2020
MEDIAFAXDeşi inegalităţile economice dintre ţări s-au redus în ultimii 20 de ani, acestea s-au accentuat în interiorul ţărilor, a spus ea.
Kristalina Georgieva, directorul FMI, a avertizat vineri că economia globală se află pe o tendinţă similară cu cea din anii 1920, tendinţă ce a culminat în Marea criză economică din 1929 din cauza inegalităţilor şi instabilităţii pieţelor financiare, transmite site-ul publicaţiei TheGuardian.
Într-un discurs la Institutul Peterson din Washington, Georgieva a afirmat că noi cercetări ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) ce compară evoluţiile actuale ale economiei globale cu evoluţiile din anii 1920 au relevat faptul că tendinţele sunt similare.
Deşi inegalităţile economice dintre ţări s-au redus în ultimii 20 de ani, acestea s-au accentuat în interiorul ţărilor, a spus ea, oferind ca exemplu Marea Britanie, unde cei mai bogaţi 10% din membrii societăţii deţin o avuţie echivalentă cu cea controlată de 50% din populaţie ce se află la baza piramidei.
Într-un discurs la Institutul Peterson din Washington, Georgieva a afirmat că noi cercetări ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) ce compară evoluţiile actuale ale economiei globale cu evoluţiile din anii 1920 au relevat faptul că tendinţele sunt similare.
Deşi inegalităţile economice dintre ţări s-au redus în ultimii 20 de ani, acestea s-au accentuat în interiorul ţărilor, a spus ea, oferind ca exemplu Marea Britanie, unde cei mai bogaţi 10% din membrii societăţii deţin o avuţie echivalentă cu cea controlată de 50% din populaţie ce se află la baza piramidei.
Situaţia este similară la nivelul membrilor Organizaţiei pentru Cooperare Economică (OECD), unde discrepanţele între venituri şi avuţie au atins sau sunt în preajma unui nivel record, a declarat şefa FMI.
"În anumite privinţe, aceste tendinţe îngrijorătoare sunt reminiscente debutului de secol 20, când forţele gemene ale tehnologiei şi integrării economice au dus la prima epocă de aur, furtunoşii ani '20 (eng. Roaring Twenties – n.red.), iar, în cele din urmă, la dezastru financiar", a spus Georgieva, făcând referire la Marea criză economică din 1929, al cărei semnalizator şi catalizator a fost prăbuşirea pieţelor financiare americane şi britanice.
"Dacă acţionăm şi mai ales dacă acţionăm împreună putem să evităm repetarea greşelilor din anii 1920 în anii 2020", a spus Kristalina Georgieva.
Ea a avertizat că noi probleme cum ar fi schimbările climatice şi protecţionismul comercial înseamnă că următorii 10 ani vor fi cel mai probabil caracterizaţi de tensiuni sociale şi volatilitate în pieţele financiare.
“Dacă ar fi să identific o temă pentru începutul noului deceniu, aceata ar fi multiplicarea incertitudinilor”, a mai spus şefa FMI, avertizând de asemenea împotriva exceselor care au dus la criza financiară globală din 2008.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 9504 / 9775 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...