ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Şucu (Concordia), despre o eventuală schimbare a fiscalităţii: Avem obligaţia să luptăm împotriva ei acum

06 Februarie 2025   |   Agerpres

Academia de Studii Economice din Bucureşti a lansat joi studiului "Sistemul fiscal din România: prosperitate, convergenţă şi sustenabilitate fiscal-bugetară", realizat de către o echipă de experţi, cadre didactice, la solicitarea Confederaţia Patronală Concordia.

 
 
Schimbarea fiscalităţii poate avea loc oricând, iar mediul de afaceri trebuie să lupte împotriva ei şi să apere ce a obţinut, susţine preşedintele Confederaţiei Patronale Concordia, Dan Şucu.

"Tot ce aţi făcut până acum trebuie şi apărat. Nu puteţi doar să faceţi, trebuie să apăraţi ce aţi făcut. De cine să vă apăraţi? Păi hai să vă spun de cine. Anul trecut, cheltuielile bugetare cu salarii au crescut cu 26%. Anul ăsta cresc din nou. Vă mai spun de ce trebuie să vă apăraţi? Vă aduceţi aminte 2010? Un guvern slab, condus de un domn care acum se pare că e pe la Cluj, ştiu sigur că e la Cluj, care neputând să-şi adapteze, să-şi diminueze cheltuielile de la nivelul veniturilor pe care le avea, a hotărât peste noapte că va mări TVA de la 19% la 24% într-o perioadă în care lucrurile mergeau groaznic în societăţile noastre, atât în fabrici, în magazine, peste tot. Rezultatul? O criză prelungită cu încă 3 ani de zile, sute de mii de firme distruse, nişte criminali economici. Se poate întâmpla asta din nou? Mâine. Avem obligaţia să luptăm împotriva ei acum. Putem să ne ascundem după degete, putem să ne uităm în spate, în faţă, dar de fapt ăsta e subiectul. Ce aţi muncit până acum trebuie apărat. Ei vor dori să cheltuie în plus. Nu contează de unde, e clar de unde. Asta e tot", a spus Dan Şucu, la lansarea studiului "Sistemul fiscal din România: prosperitate, convergenţă şi sustenabilitate fiscal-bugetară".


El a declarat că organizaţia este singura confederaţie reprezentativă a României şi că are dreptul să ştie ce se întâmplă, să intervină şi să fie consultată în cazul în care este luată o decizie cu privire la modificarea sistemului de impozitate.

De asemenea, acesta este motivul pentru care a fost elaborat studiul de către ASE, pentru a veni cu date care să nu fie contestate.

Academia de Studii Economice din Bucureşti a lansat joi studiului "Sistemul fiscal din România: prosperitate, convergenţă şi sustenabilitate fiscal-bugetară", realizat de către o echipă de experţi, cadre didactice, la solicitarea Confederaţia Patronală Concordia. Scopul studiului este evaluarea impactului cotei unice de impozitare asupra evoluţiei economiei româneşti, de la introducerea sa şi până în prezent, şi necesitatea elaborării mai multor scenarii de ajustare a acestei cote, în contextul discuţiilor publice despre necesitatea reformării sistemului fiscal.

Concluziile principale ale studiului converg către beneficiile implementării şi menţinerii cotei unice asupra economiei româneşti, aceasta fiind un factor de stabilitate şi creştere economică. Studiul arată că implementarea cotei unice în România a contribuit semnificativ la creşterea economică şi convergenţa cu media UE, înregistrând o creştere a PIB per capita de 52,6 puncte procentuale între 2005 şi 2023.

Analiza demonstrează că regimul cotei unice a sprijinit creşterea clasei de mijloc şi a redus evaziunea fiscală, ceea ce a dus la o distribuţie mai echitabilă a veniturilor.

Potrivit cercetării, datorită cotei unice s-a îmbunătăţit conformarea fiscală, contribuind la o mai bună colectare a veniturilor bugetare şi reducerea economiei informale.

De asemenea, studiul arată că o creştere a nivelului veniturilor statului poate fi asigurată şi în cadrul unui sistem de cotă unică. Un regim de cota progresivă nu ar aduce venituri bugetare semnificativ mai mari, însă impozitarea progresivă implică o birocratizare mai mare, costuri administrative suplimentare, reguli fiscale mai complexe şi un risc crescut de optimizare fiscală din partea contribuabililor.

Totodată, studiul subliniază că predictibilitatea şi simplitatea oferite de cota unică reprezintă un avantaj competitiv esenţial pentru România în atragerea de investiţii şi menţinerea unui climat economic stabil.

Confederaţia Patronală Concordia este partener social reprezentativ la nivel naţional, care aduce împreună firme cu peste 350.000 de angajaţi din 17 industrii esenţiale pentru economie, cu o pondere de mai mult de un sfert din PIB-ul României.

Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE) ocupă locul I la nivel naţional şi poziţia 301-400 la nivel global în Top Shanghai, domeniul Economie, şi locul I la nivel naţional în Times Higher Education World University Rankings 2025.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 294 / 9477
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Exim Banca Românească participă la un credit sindicalizat de 110 mil. € atras de Moov Leasing. Filip & Company a asistat juridic băncile
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
Leroy și Asociații a asistat ENGIE Romania în achiziția unui proiect eolian în județul Constanța. Ce avocați au fost în prima linie
Filip & Company a asistat Amstar Management în vânzarea hotelurilor Duke Romană și Duke Armenească din București. Ioana Roman (partener) a coordonat echipa
Cum lucrează avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații în proiectele de obținere și implementare a ajutoarelor de stat și cum îi pot ajuta pe clienții care solicită asistență | Șansele unui proiect depind de caracteristicile sale intrinseci, de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate și de corectitudinea cu care sunt colectate documentele necesare depunerii dosarului. De vorbă cu Raluca Vasilache (Partener) și Andreea Oprișan (Partener) despre pașii care trebuie urmați și aspectele sensibile de care companiile trebuie să țină cont
RTPR, avocații băncilor în finanțarea sindicalizată de 3,1 miliarde lei acordată Electrica. Cosmin Tilea (Partner) și Andreea Nedeloiu (Counsel) au coordonat echipa
Women Lawyers | De vorbă cu Angela Porumb (Partener Mușat & Asociații), avocat o carieră de peste 20 de ani în avocatura de business, care a ales această firmă din dorința clară de a evolua: ”Pasul spre Mușat & Asociații a fost definitoriu pentru maturizarea și împlinirea mea ca avocat. Am avut în acest fel avantajul de a intra în dosare complexe, cu rezonanță juridică, cauze ce, dincolo de pregătirea teoretică, au implicat creativitate maximă și obligatoriu efort de echipă”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
Filip & Company a asistat BT Pensii în preluarea fondului BRD Medio, care devine Pensia Mea Plus. Vânzătorii au lucrat cu avocații PNSA
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...