
Actul normativ pentru modificarea Legii privind emitenţii de instrumente financiare, promulgat şi publicat în Monitorul Oficial
13 Martie 2025
AgerpresProiectul a fost elaborat la nivelul ASF, în urma mai multor consultări cu entităţi din piaţă, şi a vizat îndeplinirea obligaţiilor României ca stat membru de a transpune în cadrul legislaţiei naţionale actele normative emise la nivel european în domeniul emitenţilor, precum şi ducerea la îndeplinire a unor obiective din Strategia naţională privind dezvoltarea pieţei de capital din România pentru perioada 2023-2026.
Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, act legislativ ce creează premisele unei pieţe de capital mai puternice, a fost promulgată şi publicată în Monitorul Oficial, anunţă Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) într-un comunicat.
"Odată cu promulgarea modificărilor aduse Legii 24/2017, investitorii vor beneficia de protecţie sporită şi de mai multă transparenţă datorită reglementării modului de executare a hotărârilor judecătoreşti privind anularea sau constatarea nulităţii unei majorări de capital, dar şi datorită menţinerii raportării trimestriale, prin precizarea obligaţiei de publicare a raportului financiar trimestrial, dar cu un termen extins. De asemenea, noua lege contribuie la simplificarea şi accelerarea proceselor, mai ales în ceea ce priveşte atragerea de capital, având în vedere că termenul de exercitare a dreptului de preferinţă, în cazul majorărilor de capital social, se reduce acum semnificativ", a declarat preşedintele ASF, Alexandru Petrescu, citat în comunicat.
"Odată cu promulgarea modificărilor aduse Legii 24/2017, investitorii vor beneficia de protecţie sporită şi de mai multă transparenţă datorită reglementării modului de executare a hotărârilor judecătoreşti privind anularea sau constatarea nulităţii unei majorări de capital, dar şi datorită menţinerii raportării trimestriale, prin precizarea obligaţiei de publicare a raportului financiar trimestrial, dar cu un termen extins. De asemenea, noua lege contribuie la simplificarea şi accelerarea proceselor, mai ales în ceea ce priveşte atragerea de capital, având în vedere că termenul de exercitare a dreptului de preferinţă, în cazul majorărilor de capital social, se reduce acum semnificativ", a declarat preşedintele ASF, Alexandru Petrescu, citat în comunicat.
Potrivit sursei citate, promulgarea legii subliniază angajamentul autorităţilor române de a consolida piaţa de capital şi de a proteja investitorii, facilitând totodată accesul companiilor la finanţare şi contribuind la dezvoltarea economiei naţionale.
Proiectul a fost elaborat la nivelul ASF, în urma mai multor consultări cu entităţi din piaţă, şi a vizat îndeplinirea obligaţiilor României ca stat membru de a transpune în cadrul legislaţiei naţionale actele normative emise la nivel european în domeniul emitenţilor, precum şi ducerea la îndeplinire a unor obiective din Strategia naţională privind dezvoltarea pieţei de capital din România pentru perioada 2023-2026.
Noua lege are în vedere, în principal, un acces mai facil la capital prin simplificarea procedurilor şi reducerea perioadei de timp necesare pentru atragerea de capital.
Se introduc prevederi potrivit cărora, prin derogare de la prevederile generale aplicabile în materie, în cazul majorărilor de capital social al societăţilor ale căror acţiuni se tranzacţionează pe piaţa de capital, termenul minim acordat pentru exercitarea dreptului de preferinţă este diminuat de la 30 de zile la 14 zile calendaristice, dar nu mai mic de 10 zile lucrătoare.
De asemenea, se introduc prevederi care stabilesc un termen maxim în care hotărârile referitoare la modificarea caracteristicilor emisiunilor/numărului de valori mobiliare se transmit la Oficiul Registrului Comerţului (3 zile lucrătoare de la data adoptării hotărârii), respectiv un termen maxim (5 zile lucrătoare de la data admiterii cererii de depunere de către emitent la Oficiul Registrului Comerţului) în care aceste hotărâri se publică în Monitorul Oficial.
În acelaşi timp, sunt noi prevederi prin care se reglementează modul de executare a unei hotărâri judecătoreşti prin care se dispune definitiv anularea sau constatarea nulităţii unei hotărâri de aprobare a unei majorări de capital social.
Modificarea mai prevede un cadru mai eficient şi mai transparent pentru investitori şi menţinerea obligaţiei de a întocmi şi publica raportul trimestrial, mărindu-se termenul de publicare a acestuia de la 45 zile la 60 zile. Menţinerea raportului trimestrial a generat, pentru unitate de abordare şi asigurarea comparabilităţii informaţiilor financiare, introducerea unor dispoziţii exprese care stabilesc că dispoziţiile referitoare la conţinutul/modalitatea de întocmire a raportului semestrial se aplică corespunzător şi în cazul raportului trimestrial, fiind introdusă o excepţie de la obligativitatea publicării raportului administratorilor, care poate fi publicat opţional.
În cazul în care emitentul este obligat să întocmească raportări consolidate, situaţiile financiare semestriale simplificate sunt întocmite în conformitate cu standardele internaţionale de contabilitate aplicabile raportărilor financiare interimare. În acest caz, raportul financiar semestrial conţine situaţiile financiare semestriale simplificate consolidate, precum şi celelalte documente componente ale acestuia. Emitentul poate publica opţional situaţiile financiare semestriale simplificate individuale, precum şi celelalte documente componente ale acestuia.
"Parlamentul României a avut un rol esenţial în promovarea şi adoptarea acestui act legislativ important pentru dezvoltarea pieţei de capital locale şi, implicit, a economiei naţionale în ansamblu", subliniază sursa citată.
Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă a fost promulgată de Preşedinte şi publicată în Monitorul Oficial la 5 martie 2025. Legea intră în vigoare la 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial. Până la data emiterii de către ASF a reglementărilor secundare în aplicarea dispoziţiilor Legii nr. 24/2017, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, astfel cum au fost modificate şi completate prin legea recent promulgată, reglementările secundare emise de ASF se aplică doar în măsura în care nu contravin noii legi.
Autoritatea a demarat deja procesul de elaborare a legislaţiei secundare necesare pentru implementarea modificărilor aduse Legii 24/2017, asigurându-se că noile reglementări vor fi aplicate cât mai rapid şi eficient, astfel încât piaţa de capital autohtonă să beneficieze pe deplin de simplificările şi îmbunătăţirile legislative adoptate recent.
ASF este permanent preocupată de modernizarea şi îmbunătăţirea cadrului de reglementare menit să conducă la întărirea rolului pieţei de capital şi pune un accent deosebit pe implementarea prevederilor incluse în Strategia naţională privind dezvoltarea pieţei de capital din România pentru perioada 2023-2026.
Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste zece milioane de participanţi.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 46 / 5426 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Alin Grapă, proaspăt promovat Counsel în cadrul firmei Filip & Company, despre noul său rol, locul în care găsește inspirația, responsabilitate și confirmări: ”Filip & Company este locul în care, fără nicio exagerare, simți că ‘the sky is the limit’. Aici am găsit autonomia, independența și susținerea pentru a-mi atinge potențialul. Cred că este foarte important să ai ambiții mari și să simți că nu îți irosești timpul în locul în care te afli”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...