ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

AURSF solicită urgentarea publicării proiectului de OUG privind decontarea directă pentru RCA

21 Ianuarie 2021   |   Agerpres

Preşedintele AURSF, Alin Iacob, consideră că introducerea decontării directe obligatorii îi va face pe consumatori să aleagă serviciilor asiguratorilor care nu au fost reclamaţi la ASF pentru întârzieri la plata despăgubirilor pentru RCA.

 
 
Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) solicită Ministerului Finanţelor să pună cât mai urgent posibil în dezbatere publică proiectul de ordonanţă de urgenţă privind decontarea directă obligatorie a daunelor aferente contractelor de răspundere civilă auto (RCA), se menţionează într-un comunicat remis joi de AURSF.
 
"Acest mecanism, generalizat la nivelul întregii pieţe, va permite consumatorilor să se adreseze propriilor asiguratori pentru a fi despăgubiţi, în cazul în care vor fi în situaţia de păgubiţi în cadrul unui contract RCA. În felul acesta, ne aşteptăm la o reducere semnificativă a numărului de petiţii care vor fi depuse la Autoritatea de Supraveghere Financiară, care au explodat pe parcursul anului trecut", se precizează în comunicatul Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare.
 
Asociaţia aminteşte că a propus adoptarea mecanismului de decontare directă obligatorie încă din anul 2017, de la discuţiile pe marginea adoptării Legii RCA, pentru a permite astfel consumatorilor să se adreseze propriilor asiguratori în cazul în care devin victimele unui eveniment rutier. De asemenea, AURSF a atras în repetate rânduri atenţia asupra costurilor prohibitive impuse de unii asiguratori pentru opţiunea de decontare directă, ceea ce constituia o adevărată barieră, fiind un factor important de descurajare a opţiunii consumatorilor pentru această modalitate de decontare.
 
Preşedintele AURSF, Alin Iacob, consideră că introducerea decontării directe obligatorii îi va face pe consumatori să aleagă serviciilor asiguratorilor care nu au fost reclamaţi la ASF pentru întârzieri la plata despăgubirilor pentru RCA.
 
"Decontarea directă obligatorie va uşura situaţia consumatorilor care vor fi victimele unui eveniment rutier, aceştia nemaifiind obligaţi să aştepte decontarea din partea asiguratorului şoferului vinovat. În plus, având în vedere generalizarea la nivelul pieţei, decontarea directă obligatorie ar trebui să determine scăderea, în unele cazuri semnificativă, a preţului poliţelor RCA pentru consumatorii care au optat în trecut pentru decontarea directă. Considerăm că decontarea directă obligatorie va determina şi o schimbare a comportamentului consumatorilor, care vor fi direct interesaţi să aleagă serviciile acelor asiguratori care s-au remarcat prin plata la timp a despăgubirilor aferente contractelor RCA şi care nu au fost reclamaţi pentru acest aspect la Autoritatea de Supraveghere Financiara", a apreciat preşedintele AURSF, citat în comunicat.
 
Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare reprezintă interesele utilizatorilor de servicii financiare şi este membră în Grupul Consultativ de Dialog Permanent în Domeniul Protecţiei Consumatorilor de Servicii Financiare Nebancare din cadrul ASF.
 
Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că şoferii îşi vor putea deconta daunele de la firma de asigurări unde au încheiat propria poliţă RCA în perioada următoare, iar Guvernul pregăteşte, la iniţiativa ASF, o ordonanţă de urgenţă în acest sens.
 
"Acest subiect, cu asigurarea RCA, este tabu de ani de zile şi cât de curând noi o să-l reglementăm, pentru că rolul meu aici, ca preşedinte, este nu să tratez efectele, ci să tratez cauza.(...) Pentru cauză am acţionat pe mai multe paliere. Unul dintre ele este urgentarea aprobării legislaţiei cu privire la decontarea directă. Şi în sensul acesta ştim foarte bine că este în Parlament de o bună perioadă de timp o lege care reglementează acest lucru, dar încă n-a fost aprobată, încă e la comisii, de mult timp. Şi în discuţia mea cu fostul ministru al Finanţelor, actualul premier, am agreat să-i dăm drumul şi pe procedura executivă. Să înceapă o avizare şi o aprobare prin Ordonanţă de Urgenţă. Ce ar putea să rezolve acest lucru, această Ordonanţă de Urgenţă? Decontarea directă înseamnă că asiguratul poate să îşi încaseze banii de la firma la care s-a asigurat", a spus Nicu Marcu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2763 / 5490
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...