ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comisia Europeană sugerează continuarea aplicării clauzei derogatorii generale în 2022 şi dezactivarea sa începând cu 2023

03 Martie 2021   |   Agerpres

Executivul european a adoptat miercuri o comunicare prin care le oferă statelor membre orientări generale cu privire la desfăşurarea politicii bugetare în perioada următoare. Este vorba despre principii directoare pentru a asigura conceperea adecvată şi calitatea măsurilor bugetare, potrivit comunicatului CE.

 
 
Politicile bugetare ale statelor membre UE ar trebui să rămână flexibile şi să se adapteze la evoluţia situaţiei, iar sprijinul bugetar trebuie menţinut anul acesta şi anul viitor şi, odată ce riscurile sanitare se diminuează, măsurile ar trebui să se orienteze treptat şi să promoveze o redresare rezilientă şi sustenabilă, susţine Comisia Europeană, într-un comunicat remis miercuri AGERPRES.
 
Executivul european a adoptat miercuri o comunicare prin care le oferă statelor membre orientări generale cu privire la desfăşurarea politicii bugetare în perioada următoare. Este vorba despre principii directoare pentru a asigura conceperea adecvată şi calitatea măsurilor bugetare, potrivit comunicatului CE.
 
În martie 2020, CE a propus activarea clauzei derogatorii generale, ca parte a strategiei sale de a răspunde rapid, ferm şi coordonat la pandemia de coronavirus. Această activare a permis statelor membre să ia măsuri pentru a face faţă în mod adecvat crizei, abătându-se totodată de la cerinţele bugetare care s-ar aplica în mod normal în temeiul cadrului bugetar european. Comunicarea prezintă consideraţiile Comisiei cu privire la modul în care ar trebui luată o decizie viitoare privind dezactivarea clauzei sau continuarea activării acesteia pentru 2022.
 
În opinia Comisiei, decizia ar trebui luată în urma unei evaluări globale a situaţiei economiei pe baza unor criterii cantitative. Nivelul activităţii economice în UE sau în zona euro, în comparaţie cu nivelurile anterioare crizei (sfârşitul anului 2019), ar fi pentru Comisie principalul criteriu cantitativ în evaluarea sa globală cu privire la dezactivarea sau aplicarea în continuare a clauzei derogatorii generale. Prin urmare, actualele indicaţii preliminare ar sugera continuarea aplicării clauzei derogatorii generale în 2022 şi dezactivarea sa începând cu 2023.
 
Conform comunicatului Executivului comunitar, comunicarea oferă totodată indicaţii generale privind politica bugetară globală în cursul perioadei următoare, inclusiv în legătură cu implicaţiile Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă (MRR) pentru politica bugetară.
 
Comisia este hotărâtă să asigure un răspuns politic coordonat şi coerent la criza actuală. Acest lucru necesită politici bugetare credibile, care să abordeze consecinţele pe termen scurt ale pandemiei de COVID-19 şi să sprijine redresarea, fără a pune în pericol sustenabilitatea bugetară pe termen mediu. Comunicarea adoptată miercuri urmăreşte să sprijine aceste obiective.
 
"Coordonarea politicilor bugetare naţionale este esenţială pentru sprijinirea redresării economice. Comunicarea precizează că politica bugetară ar trebui să rămână flexibilă şi să se adapteze la evoluţia situaţiei. Ea avertizează cu privire la retragerea prematură a sprijinului bugetar, care ar trebui menţinut anul acesta şi anul viitor, şi prevede că, odată ce riscurile sanitare se diminuează, măsurile bugetare ar trebui să se orienteze treptat către măsuri mai specifice, de perspectivă, care să promoveze o redresare rezilientă şi sustenabilă şi că politicile bugetare ar trebui să ţină seama de impactul MRR. În fine, politicile bugetare ar trebui să ţină cont de considerentele legate de forţa redresării şi de sustenabilitatea finanţelor publice", se arată în comunicatul CE.
 
Aceste orientări vor facilita elaborarea de către statele membre a programelor de stabilitate şi convergenţă, care ar trebui prezentate Comisiei în aprilie 2021. Orientările vor fi detaliate în pachetul de primăvară al semestrului european care urmează să fie prezentat de Comisie.
 
În urma unui dialog între Consiliu şi Comisie, Comisia va evalua dezactivarea sau continuarea activării clauzei derogatorii generale pe baza previziunilor din primăvara anului 2021, care vor fi publicate în prima jumătate a lunii mai.
 
Situaţiile specifice fiecărei ţări vor fi luate în considerare în continuare după dezactivarea clauzei derogatorii generale. În cazul în care un stat membru nu revine la nivelul activităţii economice anterior crizei, se vor utiliza pe deplin toate opţiunile în materie de flexibilitate din cadrul Pactului de stabilitate şi de creştere, în special atunci când se propun orientări de politică bugetară.
 
Comunicarea oferă câteva indicaţii generale privind politica bugetară a statelor membre în 2022 şi pe termen mediu, inclusiv în ceea ce priveşte legătura cu fondurile MRR. MRR va avea un rol decisiv în a ajuta la redresarea Europei în urma impactului economic şi social al pandemiei şi va contribui la asigurarea unei mai mari rezilienţe a economiilor şi a societăţilor din UE şi la avansarea pe calea tranziţiei verzi şi digitale.
 
MRR va pune la dispoziţie 312,5 miliarde de euro sub formă de granturi şi până la 360 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi acordate statelor membre pentru a sprijini punerea în aplicare a reformelor şi a investiţiilor. Acest lucru va oferi un impuls bugetar considerabil şi va contribui la atenuarea riscului apariţiei unor decalaje în zona euro şi în UE.
 
Punerea în aplicare a Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă va avea, de asemenea, implicaţii importante pentru politicile bugetare naţionale. Cheltuielile finanţate prin granturi din MRR vor oferi un impuls substanţial economiei în anii următori, fără a duce la creşterea deficitelor şi datoriilor naţionale. De asemenea, statele membre vor fi stimulate să aplice într-o mai mare măsură politici bugetare favorabile creşterii.
 
Investiţiile publice finanţate prin granturi acordate în cadrul MRR ar trebui să se adauge investiţiilor publice existente. MRR va contribui la redresare şi va stimula creşterea potenţială numai dacă finanţează investiţii suplimentare productive şi de înaltă calitate, în special atunci când este combinat cu reforme structurale în conformitate cu recomandările specifice fiecărei ţări.
 
Statele membre ar trebui să utilizeze în mod optim oportunitatea unică oferită de MRR pentru a sprijini redresarea economică, pentru a stimula intensificarea creşterii potenţiale şi pentru a îmbunătăţi poziţiile bugetare subiacente pe termen mediu şi lung, susţine Comisia Europeană.
 
Criza provocată de pandemia de COVID-19 a evidenţiat relevanţa şi importanţa multora dintre provocările pe care Comisia a dorit să le aducă în atenţia publicului şi să le discute în cadrul dezbaterii publice privind cadrul de guvernanţă economică. Relansarea consultării publice pe această temă va permite Comisiei să reflecteze asupra provocărilor analizate şi să desprindă învăţăminte. Comunicarea confirmă intenţia Comisiei de a relansa dezbaterea publică privind cadrul de guvernanţă economică odată ce se va consolida redresarea economică.
 
"Cu toate că se întrevăd speranţe pentru economia UE, în momentul de faţă pandemia continuă să afecteze mijloacele de trai ale oamenilor şi economia în general. Pentru a atenua acest impact şi a promova o redresare rezilientă şi sustenabilă, mesajul nostru clar este că se impune continuarea sprijinului bugetar atât timp cât este necesar. Pe baza indicaţiilor actuale, clauza derogatorie generală ar trebui să rămână activă în 2022 şi să fie dezactivată în 2023. Statele membre ar trebui să profite la maximum de Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, deoarece acesta le oferă o şansă unică de a-şi sprijini economia fără a împovăra finanţele publice. Măsurile temporare şi specifice luate la timp vor permite revenirea fără probleme la bugete sustenabile pe termen mediu", a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele executiv pentru o economie în serviciul cetăţenilor.
 
La rândul său, Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, a apreciat că decizia Comisiei Europene din luna martie 2020 de a activa clauza derogatorie generală a fost o recunoaştere a gravităţii crizei aflate în plină desfăşurare.
 
"A fost, de asemenea, o declaraţie cu privire la hotărârea noastră de a lua toate măsurile necesare pentru a combate pandemia şi a sprijini locurile de muncă şi întreprinderile. Un an mai târziu, lupta împotriva COVID-19 nu este câştigată încă şi trebuie să ne asigurăm că nu repetăm greşelile făcute cu un deceniu în urmă, retrăgând prea repede sprijinul. Pentru 2022, este clar că sprijinul bugetar va fi încă necesar: este preferabil să greşim făcând prea mult decât făcând prea puţin. În acelaşi timp, politicile bugetare ar trebui să fie diferenţiate în funcţie de ritmul redresării fiecărei ţări şi de situaţia bugetară specifică. În condiţiile în care finanţarea din instrumentul Next Generation EU începe să curgă, este esenţial ca guvernele să se asigure că cheltuielile naţionale pentru investiţii sunt menţinute şi consolidate prin intermediul granturilor din partea UE", a adăugat el. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2272 / 5121
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...