ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

FNGCIMM: Creditorii implicaţi în accesarea facilităţii de garantare pentru creditele ipotecare pot depune notificările până pe 13 aprilie

07 Aprilie 2020   |   AGERPRES

Conform sursei citate, GNGCIMM va garanta în mod expres, irevocabil şi necondiţionat, obligaţiile de plata reprezentând dobânzi eşalonate pentru creditele ipotecare contractate de la creditori de către debitorii persoane fizice, care beneficiază de facilitatea de suspendare a plăţii ratelor, în condiţiile Ordonanţei de urgenţă nr. 37/2020.

 
 
Creditorii implicaţi în accesarea facilităţii de garantare pentru creditele ipotecare a căror derulare este afectată de pandemia COVID-19 pot să notifice Fondul Naţional de Garantarea a Creditelor pentru IMM-uri cu privire la intenţia de a încheia convenţii de garantare până pe 13 aprilie, ora 24:00, conform unui comunicat remis, marţi.

"FNGCIMM a fost mandatat de către Ministerul Finanţelor Publice să încheie convenţii de garantare cu finanţatorii, în scopul acordării unor facilităţi de garantare pentru dobânzile eşalonate pentru creditele ipotecare acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare persoanelor fizice, ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia gravă generată de pandemia COVID-19, conform normelor de aplicare OUG nr.37/2020. Astfel, creditorii sunt invitaţi ca în termen de 5 zile de la publicarea Normelor de Aplicare ale OUG 37/2020, aprobate prin H.G. nr.270/2020, să notifice FNGCIMM intenţia de încheiere a convenţiilor de garantare cu FNGCIMM. Termenul de depunere de către creditori a intenţiei de participare este data de 13.04.2020, ora 24:00, iar notificările se depun la sediul FNGCIMM", se menţionează în comunicat.


Conform sursei citate, GNGCIMM va garanta în mod expres, irevocabil şi necondiţionat, obligaţiile de plata reprezentând dobânzi eşalonate pentru creditele ipotecare contractate de la creditori de către debitorii persoane fizice, care beneficiază de facilitatea de suspendare a plăţii ratelor, în condiţiile Ordonanţei de urgenţă nr. 37/2020.

FNGCIMM, mandatat de Statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, va emite Scrisori de garanţie, prin care se obligă să plătească sumele garantate, la prima şi simpla cerere a creditorului, până la limita valorii scrisorii de garanţie, în cazul în care debitorul/debitorii nu şi-a/au îndeplinit obligaţiile de rambursare stabilite conform graficului/graficelor de rambursare a dobânzilor eşalonate.

Scrisoarea de garanţie garantează în procent de 100% plata eşalonată a obligaţiilor de rambursare a dobânzilor acumulate pe perioada suspendării la plată pentru care creditorul a aprobat solicitările de suspendare formulate de debitorii persoane fizice care au contractat credite ipotecare în condiţiile prevederilor OUG nr. 37/2020.

Condiţiile de acordare a scrisorilor de garanţie emise în favoarea creditorilor, referitoare la criteriile ce trebuie îndeplinite cumulativ de către creditul ipotecar pentru care se solicită garantarea sunt: creditul a fost acordat până la data de 30 martie 2020, inclusiv; data scadenţei finale a obligaţiilor de rambursare a ratelor, prevăzută în contractul de credit, este ulterioară datei de 30 martie 2020, inclusiv; creditul nu a fost declarat cu scadenţa anticipată până la data de 30 martie 2020, inclusiv; debitorul nu înregistrează rate scadente restante, la data de 16 martie 2020, inclusiv, sau a efectuat plata obligaţiilor restante până la data solicitării suspendării obligaţiei de plată.

În ceea ce priveşte debitorul, acesta trebuie să declare pe propria răspundere că i-au fost afectate veniturile, direct sau indirect, de situaţia gravă generată de pandemia COVID-19. Debitorul poate transmite creditorului solicitarea de suspendare a obligaţiilor de plată cel mai târziu în termen de 45 de zile faţă de data de 30 martie 2020.

Creditorul poate aproba suspendarea la plată a ratelor de dobândă pe o perioada cuprinsă între o lună şi 9 luni fără a putea depăşi data de 31 decembrie 2020 şi va comunica debitorului decizia sa de aprobare/respingere a cererii de suspendare a obligaţiilor de plată a ratelor în termen de maximum 15 zile de la data primirii solicitării.

Debitorul va primi în termen de 30 de zile de la primirea solicitării, modificarea clauzelor contractuale ca efect al aprobării solicitării acestuia, fără încheierea de acte adiţionale, doar prin notificarea clauzelor contractuale modificate, inclusiv noul grafic de rambursare a creditului şi graficul de rambursare a dobânzilor eşalonate.

Valoarea garanţiei o reprezintă suma aferentă soldului dobânzilor pentru creditele ipotecare, aferentă perioadei de suspendare la plată, ce urmează a fi plătită de către Ministerul Finanţelor Publice dacă se produce riscul de credit în perioada de eşalonare, în cazul în care debitorul nu a achitat integral un număr de 3 rate consecutive din dobânda eşalonată la plată, la scadenţele prevăzute în graficul de rambursare a dobânzilor eşalonate pentru creditele ipotecare.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.

Garanţia FNGCIMM SA - IFN este de maxim 80% din valoarea împrumutului, fără a depăşi suma de 2,5 milioane euro/beneficiar şi se emite la solicitarea instituţiilor finanţatoare partenere, pentru finanţări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de către finanţator.

FNGCIMM SA - IFN colaborează cu 27 instituţii financiare în baza unor convenţii de lucru. Garanţia FNGCIMM SA - IFN este cea mai lichidă garanţie, plătibilă în maxim 90 zile de la solicitarea de plată a finanţatorului, însoţită de documentaţia completă, faţă de minim 2 ani, durata medie de executare a unei ipoteci.

FNGCIMM SA - IFN asigură o acoperire teritorială naţională, răspunzând solicitărilor întreprinzătorilor prin toate cele 3 sucursale, 2 reprezentanţe şi 3 filiale.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3784 / 5496
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...