
Instanţa supremă obligă CSM să organizeze turul doi pentru alegerea a doi membri procurori ai Consiliului
29 Iulie 2022
AgerpresPe 19 iulie, Plenul CSM a adoptat două hotărâri contrare, deşi se refereau la aceeaşi situaţie. Astfel, s-a decis refacerea alegerilor în cazul a doi judecători, prin admiterea contestaţiilor formulate de contracandidaţii lor, dar a validat alegerea a doi procurori, deşi aceştia erau şi ei contestaţi.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis joi ca CSM să refacă alegerile pentru ocuparea a două posturi de procuror în cadrul Consiliului care îşi va începe activitatea în anul 2023.
Pe 19 iulie, Plenul CSM a adoptat două hotărâri contrare, deşi se refereau la aceeaşi situaţie. Astfel, s-a decis refacerea alegerilor în cazul a doi judecători, prin admiterea contestaţiilor formulate de contracandidaţii lor, dar a validat alegerea a doi procurori, deşi aceştia erau şi ei contestaţi.
Opt membri ai CSM au acuzat atunci modul în care a fost luată această decizie de către Plen: "Am constatat că ordinea de zi soluţionată publicată pe site-ul Consiliului nu este conformă cu buletinele de vot şi cuprinde dispoziţii care nu au fost adoptate prin vot de către Plen".
De asemenea, Parchetul General a atacat în instanţă modul în care s-a votat în Plenul CSM pe 19 iulie, susţinând că nu a fost respectat principiul egalităţii de tratament juridic între judecători şi procurori.
Procurorii Sorin Flonta şi Sorin Lia, care pierduseră alegerile în turul doi pentru funcţia de membru CSM, au depus reclamaţii la Instanţa supremă, admise de magistraţi.
"Admite contestaţiile formulate de procurorul Lia Sorin Marian şi de procurorul Flonta Sorin Emil împotriva Hotărârii nr. 113 din 19 iulie 2022 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii şi, în consecinţă, anulează, în parte, hotărârea sus-menţionată, în ceea ce priveşte dispoziţiile art.3 şi, admiţând contestaţiile, obligă Plenul CSM să aprobe buletinul de vot, precum şi calendarul de desfăşurare a turului doi al alegerilor pentru un membru procuror de la parchetele de pe lângă judecătorii, precum şi pentru cel de-al doilea membru procuror de la parchetele de pe lângă tribunale şi să sesizeze Secţia pentru procurori pentru a dispune măsurile ce se impun, în conformitate cu art. 17 alin. (5) din Legea nr. 317/2004 privind CSM", a decis Instanţa supremă.
Pe de altă parte, instanţa a aprobat refacerea alegerilor pentru ocuparea a două locuri de judecători în cadrul Consiliului, aşa cum a stabilit CSM pe 19 iulie.
În cadrul alegerilor pentru viitorul CSM, pentru al doilea reprezentant al parchetelor de pe lângă tribunale, cele mai multe voturi le-a câştigat Claudiu Sandu - 204, însă rezultatul a fost contestat de Sorin Flonta, care a obţinut 200 de voturi, pe motiv că nici el şi nici Sandu nu au obţinut majoritatea de jumătate plus unu din total.
De asemenea, pentru reprezentantul parchetelor de pe lângă judecătorii în cadrul CSM, alegerile au fost câştigate de Cătălina Sântion (392 de voturi), urmată de Sorin Lia (357 de voturi).
Turul doi ale alegerilor se va reface şi pentru două posturi de judecător în CSM, respectiv pentru un reprezentant al curţilor de apel, unde competiţia se va desfăşura între Ramona Milu de la Curtea de Apel Braşov şi Adrian Glugă - preşedintele Curţii de Apel Craiova, dar şi pentru un reprezentant al tribunalelor, între Mihai Ghica de la Tribunalul Cluj şi Narcis Erculescu - preşedintele Tribunalului Dâmboviţa.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1479 / 5490 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...