ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministerul Economiei actualizează legislaţia privind mărcile şi indicaţiile geografice. Apar modificări importante

21 Septembrie 2022   |   Agerpres

Noul act normativ elimină cerinţa referitoare la reprezentarea grafică a mărcii şi reglementează modalităţile de reprezentare pentru a asigura o adaptare mai rapidă la progresele tehnologice în Registrul mărcilor a semnelor care constituie mărci.

 
 
Ministerul Economiei actualizează legislaţia privind mărcile şi indicaţiile geografice, în acord cu legislaţia europeană, pentru a corespunde noilor realităţi tehnologice, potrivit unui comunicat remis miercuri spre publicare.
 
Guvernul României a aprobat, în şedinţa de miercuri, Hotărârea pentru modificarea şi completarea Hotărârii nr 1134/2010 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice, proiect iniţiat de Ministerul Economiei.
 
"Am modificat astăzi legislaţia privind mărcile şi indicaţii geografice, domeniu coordonat de Ministerul Economiei prin OSIM, în sensul actualizării acestor norme pentru a asigura o adaptare mai rapidă la progresele tehnologice. Noile dispoziţii asigură o mai mare protecţie a drepturilor proprietarilor şi solicitanţilor de mărci şi indicaţii geografice, precum şi armonizarea legislaţiei naţionale cu cea europeană", a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei.
 
Noul act normativ elimină cerinţa referitoare la reprezentarea grafică a mărcii şi reglementează modalităţile de reprezentare pentru a asigura o adaptare mai rapidă la progresele tehnologice în Registrul mărcilor a semnelor care constituie mărci.
 
Prin urmare, sunt stabilite o serie de cerinţe pentru depunerea reprezentărilor anumitor tipuri de mărci, în conformitate cu natura mărcii (mărci de poziţionare, mărci dinamice, mărci sonore, mărci multimedia etc.), inclusiv reprezentările depuse pe cale electronică, pentru care este asigurat accesul la reprezentarea mărcii prin intermediul unui link către Registrul mărcilor.
 
"Noile reglementări se referă şi la conţinutul declaraţiei de divizare a unei cereri de înregistrare, modul în care oficiul trebuie să examineze o astfel de declaraţie şi detaliile pe care trebuie să le conţină publicarea cererii divizionare", se menţionează în comunicat.
 
De asemenea, proiectul introduce dispoziţii care asigură o claritate sporită în ceea ce priveşte data încheierii procedurii de înregistrare a mărcii şi înscrierea acesteia în registru.
 
"Sunt clarificate aspecte privind detaliile pe care trebuie să le conţină cererile de înscriere în Registrul Mărcilor, a modificării numelui sau a adresei solicitantului/titularului unei cereri de marcă sau a unei mărci înregistrate, conţinutul cererii de înscriere a unei transmiteri de drepturi asupra unei mărci şi documentele doveditoare necesare, conţinutul unei declaraţii de renunţare la marcă sau de retragere a cererii de marcă", precizează sursa citată.
 
O altă schimbare importantă adusă de hotărârea de guvern se referă la reglementarea procedurii de soluţionare a contestaţiilor, astfel încât să se asigure soluţionarea cu celeritate a cauzelor.
 
Hotărârea de Guvern pentru modificarea şi completarea Hotărârii nr. 1134/2010 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice transpune complet în legislaţia românească Directiva UE 2015/2436 a Parlamentului European şi a Consiliului din 16 decembrie 2015 de apropiere a legislaţiilor statelor membre cu privire la mărci (versiune codificată), publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) seria L nr. 336 din 23 decembrie 2015.
 
Actul normativ creează cadrul procedural la nivelul OSIM pentru desfăşurarea unei proceduri administrative rapide şi eficiente pentru soluţionarea cererilor privind anularea înregistrării mărcii şi a cererilor de decădere a titularilor din drepturile conferite de marcă în acord cu prevederile legislaţiei europene. Procedura trebuie să fie operaţională începând cu data de 14 ianuarie 2023. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1033 / 5146
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...