
Ministerul Economiei actualizează legislaţia privind mărcile şi indicaţiile geografice. Apar modificări importante
21 Septembrie 2022
AgerpresNoul act normativ elimină cerinţa referitoare la reprezentarea grafică a mărcii şi reglementează modalităţile de reprezentare pentru a asigura o adaptare mai rapidă la progresele tehnologice în Registrul mărcilor a semnelor care constituie mărci.
Ministerul Economiei actualizează legislaţia privind mărcile şi indicaţiile geografice, în acord cu legislaţia europeană, pentru a corespunde noilor realităţi tehnologice, potrivit unui comunicat remis miercuri spre publicare.
Guvernul României a aprobat, în şedinţa de miercuri, Hotărârea pentru modificarea şi completarea Hotărârii nr 1134/2010 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice, proiect iniţiat de Ministerul Economiei.
"Am modificat astăzi legislaţia privind mărcile şi indicaţii geografice, domeniu coordonat de Ministerul Economiei prin OSIM, în sensul actualizării acestor norme pentru a asigura o adaptare mai rapidă la progresele tehnologice. Noile dispoziţii asigură o mai mare protecţie a drepturilor proprietarilor şi solicitanţilor de mărci şi indicaţii geografice, precum şi armonizarea legislaţiei naţionale cu cea europeană", a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei.
Noul act normativ elimină cerinţa referitoare la reprezentarea grafică a mărcii şi reglementează modalităţile de reprezentare pentru a asigura o adaptare mai rapidă la progresele tehnologice în Registrul mărcilor a semnelor care constituie mărci.
Prin urmare, sunt stabilite o serie de cerinţe pentru depunerea reprezentărilor anumitor tipuri de mărci, în conformitate cu natura mărcii (mărci de poziţionare, mărci dinamice, mărci sonore, mărci multimedia etc.), inclusiv reprezentările depuse pe cale electronică, pentru care este asigurat accesul la reprezentarea mărcii prin intermediul unui link către Registrul mărcilor.
"Noile reglementări se referă şi la conţinutul declaraţiei de divizare a unei cereri de înregistrare, modul în care oficiul trebuie să examineze o astfel de declaraţie şi detaliile pe care trebuie să le conţină publicarea cererii divizionare", se menţionează în comunicat.
De asemenea, proiectul introduce dispoziţii care asigură o claritate sporită în ceea ce priveşte data încheierii procedurii de înregistrare a mărcii şi înscrierea acesteia în registru.
"Sunt clarificate aspecte privind detaliile pe care trebuie să le conţină cererile de înscriere în Registrul Mărcilor, a modificării numelui sau a adresei solicitantului/titularului unei cereri de marcă sau a unei mărci înregistrate, conţinutul cererii de înscriere a unei transmiteri de drepturi asupra unei mărci şi documentele doveditoare necesare, conţinutul unei declaraţii de renunţare la marcă sau de retragere a cererii de marcă", precizează sursa citată.
O altă schimbare importantă adusă de hotărârea de guvern se referă la reglementarea procedurii de soluţionare a contestaţiilor, astfel încât să se asigure soluţionarea cu celeritate a cauzelor.
Hotărârea de Guvern pentru modificarea şi completarea Hotărârii nr. 1134/2010 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice transpune complet în legislaţia românească Directiva UE 2015/2436 a Parlamentului European şi a Consiliului din 16 decembrie 2015 de apropiere a legislaţiilor statelor membre cu privire la mărci (versiune codificată), publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) seria L nr. 336 din 23 decembrie 2015.
Actul normativ creează cadrul procedural la nivelul OSIM pentru desfăşurarea unei proceduri administrative rapide şi eficiente pentru soluţionarea cererilor privind anularea înregistrării mărcii şi a cererilor de decădere a titularilor din drepturile conferite de marcă în acord cu prevederile legislaţiei europene. Procedura trebuie să fie operaţională începând cu data de 14 ianuarie 2023.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1377 / 5490 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...