ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ordonanța de urgență emisă de către Guvernul României pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2

23 Martie 2020   |   Anca Atanasiu (Senior Associate) & Ana Flueran (Senior Associate) - Radu și Asociații SPRL

Ordonanța de urgență reglementează, printre altele, măsura mult așteptată privind sprijinul guvernamental pentru plata indemnizației de șomaj tehnic, categoriile de angajatori care vor beneficia de această măsură, condițiile care trebuie îndeplinite, precum și procedura pe care angajatorii trebuie să o urmeze pentru a beneficia de acest sprijin din partea statului român.

Anca Atanasiu (Senior Associate) & Ana Flueran (Senior Associate) - Radu si Asociatii SPRL

 
 
Ordonanța de urgență nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 („Ordonanța de urgență”) a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, numărul 231 în data de 21 martie 2020 și este în vigoare de la data publicării.

Ordonanța de urgență reglementează, printre altele, măsura mult așteptată privind sprijinul guvernamental pentru plata indemnizației de șomaj tehnic, categoriile de angajatori care vor beneficia de această măsură, condițiile care trebuie îndeplinite, precum și procedura pe care angajatorii trebuie să o urmeze pentru a beneficia de acest sprijin din partea statului român.


Ordonanța de urgență prevede că, pe durata stării de urgență instituite prin Decret Prezidențial, pentru perioada suspendării temporare a contractelor individuale ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat şi se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj. Valoarea indemnizației este plafonată la 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020.

Ordonanța de urgență distinge între două categorii de companii beneficiare:

a)    Companiile care sunt forțate să își întrerupă activitatea, total sau parțial, în baza deciziilor emise de către autoritățile publice, pe perioada stării de urgență (angajatori direct afectați);
Această categorie de angajatori trebuie să dețină certificatul de situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.
b)    Companiile care reduc activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 și nu au capacitatea financiară de a achita plata tuturor salariilor angajaților lor (angajatori indirect afectați);

Pentru aceasta categorie de angajatori, plata indemnizației se face pe baza unei declarații pe propria răspundere prin care angajatorul menționează că înregistrează o scădere a încasărilor din luna anterioară depunerii declarației pe propria răspundere, cu un procent de minimum 25% față de media încasărilor din perioada ianuarie-februarie 2020, și că nu are capacitatea financiară de a plăti toți angajații.

Angajatorii din aceasta categorie pot beneficia de plata indemnizației pentru maximum 75% dintre angajații care au contracte individuale de muncă active la data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență.

În ceea ce privește procedura pe care trebuie să o urmeze angajatorii pentru a beneficia de un astfel de ajutor din partea statului, pentru ambele categorii de angajatori, Ordonanța de urgență prevede că solicitarea este transmisă prin poștă electronică, la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă unde angajatorul își are sediul social.

Forma cererii este prevăzută în anexele la Ordonanța de urgență și trebuie semnată și datată de reprezentantul legal al angajatorului. Cererea trebuie să fie însoțită de lista persoanelor care vor beneficia de această indemnizație, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 3 la Ordonanța de urgență.

Documentația menționată mai sus trebuie depusă în luna curentă pentru plata indemnizației din luna anterioară. Plata sumelor se va efectua în termen de 30 de zile de la momentul depunerii documentelor.
Indemnizația este supusă impozitării și plății contribuțiilor sociale obligatorii, în conformitate cu prevederile Codului fiscal. Calculul, reținerea și plata impozitului pe venit, a contribuției de asigurări sociale de stat și a contribuției de asigurări sociale de sănătate se realizează de către angajator din indemnizațiile încasate din bugetul asigurărilor pentru șomaj.

Declarația trebuie depusă și plata trebuie efectuată de către angajator prin depunerea declarației prevăzute la art. 147 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal până la data de 25 a lunii următoare celei în care se face plata din bugetul asigurărilor de șomaj.

Pentru această indemnizație, Ordonanța de urgență prevede că nu se datorează contribuție asiguratorie pentru muncă.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3549 / 5142
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului. Afaceri de 1,5 mil E, anul trecut
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...