Raportul legislativ al lunii noiembrie 2023
30 Noiembrie 2023
AgerpresAnual se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte, suma de 3.000.000 lei, pentru realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Martirilor şi Mărturisitorilor Secolului XX, se arată în lege.
Printre legile promulgate în luna noiembrie 2023, se numără:
* Legea nr. 325 din 7 noiembrie 2023 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Martirilor şi Mărturisitorilor Secolului XX
* Legea nr. 333 din 9 noiembrie 2023 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 126/2021 pentru modificarea Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru acordarea unei indemnizaţii compensatorii pentru persoanele cu handicap
*Legea nr. 329/2023 din 7 noiembrie 2023 pentru modificarea art. 31 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate
*Legea nr. 346/2023 din 10 noiembrie 2023 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 21/2023 privind Statutul lucrătorului cultural profesionist
Legea nr. 325/2023 prevede construirea, în municipiul Cluj-Napoca a Ansamblului Arhitectural Catedrala Martirilor şi Mărturisitorilor Secolului XX, simbol al contribuţiei fundamentale a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică la realizarea Marii Uniri. Legea nr. 333/2023 aprobă Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care cuantumul alocaţiei de stat este indexat anual, din oficiu, cu rata medie a inflaţiei. Legea nr. 329/2022 prevede ca situaţia judiciară a însoţitorului copilului minor să fie verificată online la momentul trecerii frontierei. Legea nr. 346/2023 reglementează regimul juridic şi fiscal aplicabil lucrătorilor culturali profesionişti, măsurile de susţinere şi dezvoltare a carierei lor profesionale şi formele de organizare colectivă a acestora.
* Legea nr. 325/ 2023 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Martirilor şi Mărturisitorilor Secolului XX
Legea prevede construirea, în municipiul Cluj-Napoca, Piaţa Timotei Cipariu nr. 2, a Ansamblului Arhitectural Catedrala Martirilor şi Mărturisitorilor Secolului XX, simbol al contribuţiei fundamentale a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică la realizarea Marii Uniri, şi al persecuţiilor îndreptate împotriva acesteia.
Anual se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte, suma de 3.000.000 lei, pentru realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Martirilor şi Mărturisitorilor Secolului XX, se arată în lege.
Legea are la bază o iniţiativă legislativă a mai multor parlamentari de la PNL, UDMR, minorităţi, PSD, din octombrie 2023 (PL-x nr. 586/2023). În expunerea de motive se arată că Ansamblul Arhitectural este dedicat memoriei cardinalului Iuliu Hossu, fiind considerat un obiectiv de importanţă locală, regională şi naţională, realizarea unei catedrale greco-catolice în Cluj-Napoca fiind visul cardinalului, conform www.cdep.ro.
Actul normativ a fost promulgat la 7 noiembrie 2023.
* Legea nr. 333/2023 care prevede indexarea anuală a alocaţiilor pentru copii, din oficiu, cu rata medie a inflaţiei
Legea 333/2023 aprobă Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care cuantumul alocaţiei de stat este indexat anual, din oficiu, cu rata medie a inflaţiei. Rata medie anuală a inflaţiei este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Naţional de Statistică.
De asemenea, prin această lege şi adulţii cu handicap beneficiază de o indemnizaţie compensatorie, între 60 şi 350 de lei.
Legea era prevăzută să fie aplicată începând cu ianuarie 2023.
Actul normativ are la bază un proiect de lege (PL-x nr. 43/2022) iniţiat de guvern în februarie 2022. În expunerea de motive, guvernul invocă creşterea preţurilor pentru toate categoriile de bunuri şi servicii, scăderea puterii de cumpărare a veniturilor familiilor cu copii, creşterea inflaţiei, conform https://www.cdep.ro/.
Legea a fost promulgată la 9 noiembrie 2023.
*Legea nr. 329/2023 prin care cazierul judiciar al însoţitorului unui minor este verificat online la trecerea frontierei
Legea prevede ca situaţia judiciară a însoţitorului copilului minor (alta decât părinţii) să fie verificată online la momentul trecerii frontierei. În prezent, minorul poate călători însoţit de o altă persoană fizică majoră, numai dacă persoana însoţitoare prezintă certificatul de cazier judiciar şi o declaraţie a ambilor părinţi.
În urma verificării menţiunilor înscrise în Sistemul naţional de evidenţă informatizată a cazierului judiciar - ROCRIS de către poliţistul de frontieră, acesta poate întrerupe călătoria, dacă va constata că însoţitorul a săvârşit anterior una dintre infracţiunile următoare: omor; infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale; infracţiuni privitoare la traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile; lipsire de libertate în mod ilegal; infracţiuni privind traficul de droguri sau precursori; trafic de ţesuturi sau organe umane; infracţiuni de terorism, se arată în lege.
Chiar dacă legea a intrat în vigoare, măsura se va putea aplica doar după apariţia unor norme metodologice în acest sens, termenul stabilit fiind 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, adică data de 9 februarie 2024.
Legea este o iniţiativă legislativă a mai multor parlamentari USR (PL-x nr. 24/2023), iniţiată în decembrie 2022. În expunerea de motive, iniţiatorii arată că, faptul că însoţitorul minorului prezintă un certificat de cazier judiciar emis cu cel mult 6 luni înaintea prezentării la Poliţia de Frontieră, nu oferă nicio garanţie că acesta nu a comis infracţiuni în perioada de timp de la emiterea cazierului judiciar şi până la prezentarea la trecerea frontierei, conform https://www.cdep.ro/.
*Legea nr. 346/2023 privind Statutul lucrătorului cultural profesionist
Legea reglementează regimul juridic şi fiscal aplicabil lucrătorilor culturali profesionişti, măsurile de susţinere şi dezvoltare a carierei lor profesionale şi formele de organizare colectivă a acestora.
Actul normativ vizează maximizarea potenţialului creativ al lucrătorilor culturali şi menţinerea activă a acestora pe piaţa muncii, dar şi dezvoltarea sectoarelor culturale şi creative şi creşterea contribuţiei lor economice. Practic, Statutul lucrătorului cultural profesionist propune un cadru coerent de protecţie socială şi fiscală aplicabil unor categorii profesionale ce desfăşoară activităţi artistice şi culturale.
Legea defineşte lucrătorul cultural profesionist ca fiind autorul sau artistul interpret şi executant, aşa cum sunt aceştia definiţi în Legea nr. 8/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi/sau persoana fizică ce desfăşoară o activitate culturală de suport sau auxiliară, care s-au înregistrat, ca atare, în scop fiscal, pentru o durată de 3 ani. Tipurile de activităţi care coincid cu definiţia de lucrător cultural includ: activităţi de editare a cărţilor, activităţi de editare a revistelor şi periodicelor, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv arhive de film), proiecţia de filme cinematografice, activităţi de design specializat, activităţi de traducere scrisă şi orală (interpreţi), activităţi de consultanţă în domeniul relaţiilor publice şi al comunicării, activităţi de interpretare artistică (spectacole), activităţi ale bibliotecilor şi arhivelor, activităţi ale muzeelor etc.
La baza Legii a stat un proiect de guvern din mai 2023 (PL-x nr. 309/2023), în expunerea de motive iniţiatorul justificând faptul că, în prezent, în România, nu există un cadru legal specific care să reglementeze condiţiile de muncă ale lucrătorilor din domeniul culturii. Legislaţia actuală este structurată după modelele tradiţionale de ocupare, care protejează în special lucrătorii care au contracte individuale de muncă, categoriile lucrătorilor culturali independenţi nefiind protejate de către regimul de protecţie socială aplicabil prin Codul Muncii, se mai arată în expunerea de motive, conform https://www.cdep.ro/.
Legea a fost promulgată la 10 noiembrie 2023.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 293 / 5239 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Reprezentarea părților în arbitraj (Powered by ZRVP)
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
MidEuropa a angajat banca de investiţii Rothschild pentru vânzarea Regina Maria (România) și MediGroup (Serbia). Firma de avocați A&O Shearman, care colaborează pe piața locală cu RTPR, asigură suport juridic în pregătirea tranzacției | Este de așteptat ca unele dintre cele mai importante firme de private equity active în CEE și jucători strategici să își manifeste interesul, dar numai câțiva pretendenți pot susține prețul de 12-13x EBITDA solicitat de MidEuropa
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
Cum s-a desfășurat în această vară programul de internship organizat de Popescu & Asociații pentru studenții de la Drept și cum își alege firma viitorii colaboratori. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai puternice echipe de avocați | Capacitatea de a vedea lucrurile atât per ansamblu, cât și din diverse unghiuri de vedere, de a analiza situații complexe și de a veni cu soluții, combinată cu dorința de a învăța și de a se perfecționa, sunt calități apreciate și căutate la viitorii colegi
Kinstellar finalizează cu succes achiziția operațiunilor Noerr din București, după preluarea birourilor din Bratislava și Praga. Puternica practică de Tax and Finance de la Noerr consolidează oferta de servicii a firmei pe piața locală. Focus pe clienții vorbitori de limbă germană | Victor Constantinescu, coordonatorul echipei Kinstellar din București, care are acum cca. 50 de avocați și specialiști în consultanță de business: ”Odată cu integrarea echipei și expertizei Noerr, ne extindem capacitățile și consolidăm portofoliul de servicii”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
În spatele scenei, alături de performanta echipă de Dispute Resolution de la Țuca Zbârcea și Asociații, care gestionează peste 4.000 de dosare ̸ an, cu o valoare ce depășește acum 7 miliarde de euro. ”Abilitatea lor de a gestiona spețe complexe și sofisticate din diverse domenii este de neegalat”, spun ghidurile juridice internaționale | Cum lucrează profesioniștii din cel mai numeros departament al firmei, care sunt proiectele fanion și cine sunt avocații care coordonează grupurile de practică
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
RTPR a asistat cu succes Bookster în conflictul juridic cu editurile | Partenerii Valentin Berea și Roxana Ionescu, în echipa care a solicitat intervenția Consiliului Concurenței și a susținut firma în fața autorității. Prof. Lucian Mihai a condus echipa implicată în demersurile în instanță
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...