ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Raportul legislativ al lunii noiembrie 2023

30 Noiembrie 2023   |   Agerpres

Anual se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte, suma de 3.000.000 lei, pentru realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Martirilor şi Mărturisitorilor Secolului XX, se arată în lege.

 
 
Printre legile promulgate în luna noiembrie 2023, se numără:
* Legea nr. 325 din 7 noiembrie 2023 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Martirilor şi Mărturisitorilor Secolului XX
* Legea nr. 333 din 9 noiembrie 2023 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 126/2021 pentru modificarea Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru acordarea unei indemnizaţii compensatorii pentru persoanele cu handicap
*Legea nr. 329/2023 din 7 noiembrie 2023 pentru modificarea art. 31 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate
*Legea nr. 346/2023 din 10 noiembrie 2023 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 21/2023 privind Statutul lucrătorului cultural profesionist
 
Legea nr. 325/2023 prevede construirea, în municipiul Cluj-Napoca a Ansamblului Arhitectural Catedrala Martirilor şi Mărturisitorilor Secolului XX, simbol al contribuţiei fundamentale a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică la realizarea Marii Uniri. Legea nr. 333/2023 aprobă Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care cuantumul alocaţiei de stat este indexat anual, din oficiu, cu rata medie a inflaţiei. Legea nr. 329/2022 prevede ca situaţia judiciară a însoţitorului copilului minor să fie verificată online la momentul trecerii frontierei. Legea nr. 346/2023 reglementează regimul juridic şi fiscal aplicabil lucrătorilor culturali profesionişti, măsurile de susţinere şi dezvoltare a carierei lor profesionale şi formele de organizare colectivă a acestora.
 
* Legea nr. 325/ 2023 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Martirilor şi Mărturisitorilor Secolului XX
Legea prevede construirea, în municipiul Cluj-Napoca, Piaţa Timotei Cipariu nr. 2, a Ansamblului Arhitectural Catedrala Martirilor şi Mărturisitorilor Secolului XX, simbol al contribuţiei fundamentale a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică la realizarea Marii Uniri, şi al persecuţiilor îndreptate împotriva acesteia.
 
Anual se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte, suma de 3.000.000 lei, pentru realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Martirilor şi Mărturisitorilor Secolului XX, se arată în lege.
 
Legea are la bază o iniţiativă legislativă a mai multor parlamentari de la PNL, UDMR, minorităţi, PSD, din octombrie 2023 (PL-x nr. 586/2023). În expunerea de motive se arată că Ansamblul Arhitectural este dedicat memoriei cardinalului Iuliu Hossu, fiind considerat un obiectiv de importanţă locală, regională şi naţională, realizarea unei catedrale greco-catolice în Cluj-Napoca fiind visul cardinalului, conform www.cdep.ro.
 
Actul normativ a fost promulgat la 7 noiembrie 2023.
 
* Legea nr. 333/2023 care prevede indexarea anuală a alocaţiilor pentru copii, din oficiu, cu rata medie a inflaţiei
Legea 333/2023 aprobă Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care cuantumul alocaţiei de stat este indexat anual, din oficiu, cu rata medie a inflaţiei. Rata medie anuală a inflaţiei este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Naţional de Statistică.
 
De asemenea, prin această lege şi adulţii cu handicap beneficiază de o indemnizaţie compensatorie, între 60 şi 350 de lei.
 
Legea era prevăzută să fie aplicată începând cu ianuarie 2023.
 
Actul normativ are la bază un proiect de lege (PL-x nr. 43/2022) iniţiat de guvern în februarie 2022. În expunerea de motive, guvernul invocă creşterea preţurilor pentru toate categoriile de bunuri şi servicii, scăderea puterii de cumpărare a veniturilor familiilor cu copii, creşterea inflaţiei, conform https://www.cdep.ro/.
 
Legea a fost promulgată la 9 noiembrie 2023.
 
*Legea nr. 329/2023 prin care cazierul judiciar al însoţitorului unui minor este verificat online la trecerea frontierei
Legea prevede ca situaţia judiciară a însoţitorului copilului minor (alta decât părinţii) să fie verificată online la momentul trecerii frontierei. În prezent, minorul poate călători însoţit de o altă persoană fizică majoră, numai dacă persoana însoţitoare prezintă certificatul de cazier judiciar şi o declaraţie a ambilor părinţi.
 
În urma verificării menţiunilor înscrise în Sistemul naţional de evidenţă informatizată a cazierului judiciar - ROCRIS de către poliţistul de frontieră, acesta poate întrerupe călătoria, dacă va constata că însoţitorul a săvârşit anterior una dintre infracţiunile următoare: omor; infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale; infracţiuni privitoare la traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile; lipsire de libertate în mod ilegal; infracţiuni privind traficul de droguri sau precursori; trafic de ţesuturi sau organe umane; infracţiuni de terorism, se arată în lege.
 
Chiar dacă legea a intrat în vigoare, măsura se va putea aplica doar după apariţia unor norme metodologice în acest sens, termenul stabilit fiind 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, adică data de 9 februarie 2024.
 
Legea este o iniţiativă legislativă a mai multor parlamentari USR (PL-x nr. 24/2023), iniţiată în decembrie 2022. În expunerea de motive, iniţiatorii arată că, faptul că însoţitorul minorului prezintă un certificat de cazier judiciar emis cu cel mult 6 luni înaintea prezentării la Poliţia de Frontieră, nu oferă nicio garanţie că acesta nu a comis infracţiuni în perioada de timp de la emiterea cazierului judiciar şi până la prezentarea la trecerea frontierei, conform https://www.cdep.ro/.
 
*Legea nr. 346/2023 privind Statutul lucrătorului cultural profesionist
Legea reglementează regimul juridic şi fiscal aplicabil lucrătorilor culturali profesionişti, măsurile de susţinere şi dezvoltare a carierei lor profesionale şi formele de organizare colectivă a acestora.
 
Actul normativ vizează maximizarea potenţialului creativ al lucrătorilor culturali şi menţinerea activă a acestora pe piaţa muncii, dar şi dezvoltarea sectoarelor culturale şi creative şi creşterea contribuţiei lor economice. Practic, Statutul lucrătorului cultural profesionist propune un cadru coerent de protecţie socială şi fiscală aplicabil unor categorii profesionale ce desfăşoară activităţi artistice şi culturale.
 
Legea defineşte lucrătorul cultural profesionist ca fiind autorul sau artistul interpret şi executant, aşa cum sunt aceştia definiţi în Legea nr. 8/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi/sau persoana fizică ce desfăşoară o activitate culturală de suport sau auxiliară, care s-au înregistrat, ca atare, în scop fiscal, pentru o durată de 3 ani. Tipurile de activităţi care coincid cu definiţia de lucrător cultural includ: activităţi de editare a cărţilor, activităţi de editare a revistelor şi periodicelor, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv arhive de film), proiecţia de filme cinematografice, activităţi de design specializat, activităţi de traducere scrisă şi orală (interpreţi), activităţi de consultanţă în domeniul relaţiilor publice şi al comunicării, activităţi de interpretare artistică (spectacole), activităţi ale bibliotecilor şi arhivelor, activităţi ale muzeelor etc.
 
La baza Legii a stat un proiect de guvern din mai 2023 (PL-x nr. 309/2023), în expunerea de motive iniţiatorul justificând faptul că, în prezent, în România, nu există un cadru legal specific care să reglementeze condiţiile de muncă ale lucrătorilor din domeniul culturii. Legislaţia actuală este structurată după modelele tradiţionale de ocupare, care protejează în special lucrătorii care au contracte individuale de muncă, categoriile lucrătorilor culturali independenţi nefiind protejate de către regimul de protecţie socială aplicabil prin Codul Muncii, se mai arată în expunerea de motive, conform https://www.cdep.ro/.
 
Legea a fost promulgată la 10 noiembrie 2023. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 132 / 5078
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
RTPR asistă AROBS la achiziția Infobest România. Echipa, coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate)
Cum văd avocații considerați Leading Lawyers în M&A anul 2024 | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA: Anul va fi dominat de investitorii strategici, deja prezenți în România sau în regiune. Fondurile se vor concentra în continuare pe tranzacții de dimensiuni mai degrabă reduse, pe investiții în start-up-uri, pe împărțirea riscului între ținte de dimensiuni mai mici. Mă aștept ca România să conteze în anii următori din ce în ce mai mult în regiune în ce privește numărul și valoarea tranzacțiilor M&A
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi în valoare de 2 miliarde de euro
Clifford Chance Badea a asistat aranjorii în prima emisiune de obligațiuni verzi lansată de România pe piețele externe, în valoare de 2 miliarde Euro. Mădălina Rachieru-Postolache (Partener) și Cosmin Anghel (Counsel) au coordonat echipa
Bulboacă & Asociații, alături de investitori în două tranzacții care concentrează la început de an forțe economice considerabile pentru sectoare de business strategice economic și social. Asistență în expansiunea Grupului LuxVet în România și la investiția BERD în R.Power Renewables
CMS a obținut o victorie strategică în față Curții de Apel Ploiești - Sesizare CCR privind legea de organizare și funcționare a DLAF. Echipa de drept penal a fost coordonată de Mihai Jiganie-Șerban (Partener)
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Șipoteanu, una dintre premiantele anului 2021, care s-a alăturat echipei Stoica & Asociații: “Am pășit în carieră cu foarte mult entuziasm și cu o enormă dorință de a acumula cât mai multe cunoștințe teoretice și practice. Mediul colegial călduros și respectuos este în mod indubitabil un factor ce contribuie la dezvoltarea și creșterea profesională”
După un an bun, în care a fost solicitată să acorde consultanță în câteva dintre cele mai spectaculoase proiecte de pe piața locală, Bulboacă & Asociații vede un 2024 cu oportunități semnificative în mai multe domenii | ”Vom avea privilegiul să acționăm într-unul dintre cei mai interesanți ani din istoria recentă a țării, dar cu România în cea mai bună formă economică a sa. Provocări vor fi, important este să prindem vârful și acestui val”, spun avocații
Banking & Finance | Avocații NNDKP au asistat anul trecut finanțări locale de aproape un miliard de euro și s-au implicat în proiecte transfrontaliere de peste trei miliarde de euro. Echipa a continuat să lucreze pentru finanțatorii unor grupuri importante din industrie sau sectorul agricol, dar a stat alături și de clienții finanțați, companii fanion în domeniile în care operează. Valentin Voinescu (Partener): Mediul de business din România a demonstrat reziliență și numărul de proiecte nu s-a redus, ba chiar am asistat la o accelerare la sfârșitul anului trecut
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Monica Alexandra Popa, una dintre premiantele anului 2021: “Mi-am dorit să lucrez într-o echipă în care să simt că mi se oferă oportunități de creștere și sunt încurajată să cresc și să absorb cât mai multă informație, atât în primii ani de avocatură, cât și ulterior. Firma de avocatură cu care am simțit și simt că sunt compatibilă este Filip & Company”
Bohâlțeanu & Asociații, implicată într-o nouă tranzacție importantă din domeniul industriei aviatice | Firma de avocați a asistat grupul Christian Tour în procedura de preluare de la Aegean Airlines SA a 51% în cadrul companiei aeriene românești Anima Wings Aviation SA. Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner) și Daniela Milculescu (Partner), în prim plan
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...