ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bilanţ DIICOT pe şase luni: 816 rechizitorii întocmite şi 1.601 inculpaţi trimişi în judecată

28 Iulie 2020   |   AGERPRES

În perioada de referinţă, au fost soluţionate 5.189 de cauze, media pe un procuror operativ fiind de 25,9.

 
 
Procurorii DIICOT au întocmit 816 rechizitorii şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei prin care s-a dispus trimiterea în judecată a 1.601 inculpaţi, dintre care 524 în stare de arest preventiv, potrivit bilanţului activităţii acestei unităţi de Parchet în perioada ianuarie - iunie 2020.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în ultimele şase luni, cei 200 de procurori operativi ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au avut de soluţionat 20.717 cauze, dintre care 5.601 nou înregistrate.

În perioada de referinţă, au fost soluţionate 5.189 de cauze, media pe un procuror operativ fiind de 25,9.

În numărul cauzelor soluţionate, ponderea cea mai însemnată au avut-o cele având ca obiect traficul de droguri (3.667 cauze), urmată de dosarele referitoare la infracţiuni informatice (727 cauze) şi de cele privind traficul de persoane (322 cauze).


Au fost întocmite 816 rechizitorii şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei prin care s-a dispus trimiterea în judecată a 1.601 inculpaţi, dintre care 524 în stare de arest preventiv.

Valoarea totală a bunurilor indisponibilizate prin măsuri asigurătorii în dosarele soluţionate prin trimitere în judecată a fost de 22.820.206 lei.

Au fost indisponibilizate în vederea confiscării 76,97 kg droguri de mare risc şi 123,35 kg droguri de risc, cu o valoare de piaţă de 1.701.580 euro.

De asemenea, au fost indisponibilizate 2.184.754 comprimate droguri de mare risc şi 7.395 comprimate droguri de risc, 35,98 kg plante şi fragmente vegetale conţinând THC, cu o valoare totală de piaţă de 179.924 euro.

Cei 200 de procurori operativi ai DIICOT au organizat 529 activităţi investigative complexe, dintre care 186 pentru combaterea traficului de persoane, a traficului de minori şi a pornografiei infantile, în cadrul cărora au fost efectuate percheziţii domiciliare şi s-au pus în aplicare mandate de aducere, activităţi finalizate cu luarea unor măsuri preventive în dosarele înregistrate la această structură specializată.

DIICOT spune că, în ceea ce priveşte fenomenul traficului de persoane/minori, procurorii tratează cu prioritate investigarea tuturor cazurilor de acest gen, fără a face vreo diferenţă între modurile de exploatare a victimelor, apreciind deosebit de importante toate dosarele ce implică victime minore ori în care viaţa şi integritatea corporală a acestora se află în pericol iminent.

În plus, DIICOT continuă să îşi specializeze procurorii în domeniul traficului de persoane prin Biroul pentru coordonarea activităţii de pregătire profesională şi programe.

Totodată, în primul semestru al anului 2020, au fost soluţionate 322 cauze având ca obiect infracţiuni de trafic de persoane, dintre care 58 cu rechizitoriu, 169 de inculpaţi trimişi în judecată, dintre care 70 arestaţi preventiv.

Numărul victimelor traficate în vederea exploatării, în perioada de referinţă, a fost de 168, dintre care 91 minore.

În primele şase luni ale anului 2020, procurorii DIICOT au utilizat intens şi instrumentele de cooperare judiciară internaţională, atât prin cooperarea directă, cât şi prin mecanismele puse la dispoziţie de EUROJUST.

Astfel, în materia combaterii traficului de persoane, au fost înregistrate 34 de ordine europene şi comisii rogatorii active.

În cursul acestui an, au fost încheiate trei acorduri de constituire a unor echipe comune de anchetă cu autorităţile din Finlanda, Marea Britanie, Italia, Franţa şi Moldova, având ca obiect combaterea traficului de persoane.

La data de 6 februarie 2020, între DIICOT şi Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane a fost semnat un plan comun de măsuri în materia prevenirii şi combaterii traficului de persoane/minori, care priveşte realizarea de activităţi de prevenire în unităţile de învăţământ, având ca beneficiari minori cu vârste cuprinse între 8 şi 18 ani, precum şi derularea unor sesiuni de informare şi instruire a specialiştilor implicaţi în prevenirea şi combaterea traficului de persoane şi asistenţei şi protecţiei victimelor.

În prezent, se află în derulare proiectul WESTEROS - ISFP-2017-AG-THBX- 815267, având ca obiectiv întărirea capacităţii de combatere a traficului de persoane şi a produselor acestei infracţiuni prin investigaţii financiare avansate, pe linia de finanţare a Comisiei Europene, cu un buget total de 313.396 euro. Proiectul este implementat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi DIICOT, în parteneriat cu Ministerul de Interne din Austria şi Parchetul General al Olandei.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2743 / 4749
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...