ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bilanţ DIICOT pe şase luni: 816 rechizitorii întocmite şi 1.601 inculpaţi trimişi în judecată

28 Iulie 2020   |   AGERPRES

În perioada de referinţă, au fost soluţionate 5.189 de cauze, media pe un procuror operativ fiind de 25,9.

 
 
Procurorii DIICOT au întocmit 816 rechizitorii şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei prin care s-a dispus trimiterea în judecată a 1.601 inculpaţi, dintre care 524 în stare de arest preventiv, potrivit bilanţului activităţii acestei unităţi de Parchet în perioada ianuarie - iunie 2020.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în ultimele şase luni, cei 200 de procurori operativi ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au avut de soluţionat 20.717 cauze, dintre care 5.601 nou înregistrate.

În perioada de referinţă, au fost soluţionate 5.189 de cauze, media pe un procuror operativ fiind de 25,9.

În numărul cauzelor soluţionate, ponderea cea mai însemnată au avut-o cele având ca obiect traficul de droguri (3.667 cauze), urmată de dosarele referitoare la infracţiuni informatice (727 cauze) şi de cele privind traficul de persoane (322 cauze).


Au fost întocmite 816 rechizitorii şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei prin care s-a dispus trimiterea în judecată a 1.601 inculpaţi, dintre care 524 în stare de arest preventiv.

Valoarea totală a bunurilor indisponibilizate prin măsuri asigurătorii în dosarele soluţionate prin trimitere în judecată a fost de 22.820.206 lei.

Au fost indisponibilizate în vederea confiscării 76,97 kg droguri de mare risc şi 123,35 kg droguri de risc, cu o valoare de piaţă de 1.701.580 euro.

De asemenea, au fost indisponibilizate 2.184.754 comprimate droguri de mare risc şi 7.395 comprimate droguri de risc, 35,98 kg plante şi fragmente vegetale conţinând THC, cu o valoare totală de piaţă de 179.924 euro.

Cei 200 de procurori operativi ai DIICOT au organizat 529 activităţi investigative complexe, dintre care 186 pentru combaterea traficului de persoane, a traficului de minori şi a pornografiei infantile, în cadrul cărora au fost efectuate percheziţii domiciliare şi s-au pus în aplicare mandate de aducere, activităţi finalizate cu luarea unor măsuri preventive în dosarele înregistrate la această structură specializată.

DIICOT spune că, în ceea ce priveşte fenomenul traficului de persoane/minori, procurorii tratează cu prioritate investigarea tuturor cazurilor de acest gen, fără a face vreo diferenţă între modurile de exploatare a victimelor, apreciind deosebit de importante toate dosarele ce implică victime minore ori în care viaţa şi integritatea corporală a acestora se află în pericol iminent.

În plus, DIICOT continuă să îşi specializeze procurorii în domeniul traficului de persoane prin Biroul pentru coordonarea activităţii de pregătire profesională şi programe.

Totodată, în primul semestru al anului 2020, au fost soluţionate 322 cauze având ca obiect infracţiuni de trafic de persoane, dintre care 58 cu rechizitoriu, 169 de inculpaţi trimişi în judecată, dintre care 70 arestaţi preventiv.

Numărul victimelor traficate în vederea exploatării, în perioada de referinţă, a fost de 168, dintre care 91 minore.

În primele şase luni ale anului 2020, procurorii DIICOT au utilizat intens şi instrumentele de cooperare judiciară internaţională, atât prin cooperarea directă, cât şi prin mecanismele puse la dispoziţie de EUROJUST.

Astfel, în materia combaterii traficului de persoane, au fost înregistrate 34 de ordine europene şi comisii rogatorii active.

În cursul acestui an, au fost încheiate trei acorduri de constituire a unor echipe comune de anchetă cu autorităţile din Finlanda, Marea Britanie, Italia, Franţa şi Moldova, având ca obiect combaterea traficului de persoane.

La data de 6 februarie 2020, între DIICOT şi Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane a fost semnat un plan comun de măsuri în materia prevenirii şi combaterii traficului de persoane/minori, care priveşte realizarea de activităţi de prevenire în unităţile de învăţământ, având ca beneficiari minori cu vârste cuprinse între 8 şi 18 ani, precum şi derularea unor sesiuni de informare şi instruire a specialiştilor implicaţi în prevenirea şi combaterea traficului de persoane şi asistenţei şi protecţiei victimelor.

În prezent, se află în derulare proiectul WESTEROS - ISFP-2017-AG-THBX- 815267, având ca obiectiv întărirea capacităţii de combatere a traficului de persoane şi a produselor acestei infracţiuni prin investigaţii financiare avansate, pe linia de finanţare a Comisiei Europene, cu un buget total de 313.396 euro. Proiectul este implementat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi DIICOT, în parteneriat cu Ministerul de Interne din Austria şi Parchetul General al Olandei.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 694 / 20841
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cum văd investitorii, băncile și autoritățile al doilea val de investiții în energia regenerabilă. Concluziile evenimentului Schoenherr și Asociații SCA dedicat acestui sector
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Banking&Finance Practice Group
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Corporate and M&A Practice Group
Victorie definitivă la ICCJ a echipei de litigii de la RTPR, care a apărat interesele Electrica. Miza a fost menținerea sistemului de distribuție a energiei electrice din România
Avocații Bondoc & Asociații au asistat Restart Energy în emisiunea de obligațiuni ‘verzi’. Trei parteneri au coordonat echipele implicate în proiect
Ana Radnev, Cristina Reichmann și Varinia Radu, partenere CMS România, desemnate Women Leaders 2021 de către IFLR1000. Horea Popescu, Managing Partner: Nominalizările atestă o dată în plus statutul CMS de lider global în ceea ce privește promovarea egalității de șanse și susținerea în carieră de care se bucură avocații noștri
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Stratulat Albulescu își extinde practica de Drept Societar ̸ Fuziuni și Achiziții prin cooptarea a doi avocați colaboratori seniori
Cum comentează specialiștii în insolvență de la Mușat & Asociații modificarea legislației. Proiectele gestionate anul trecut au generat profit substanțial, iar avocații anticipează că o creștere semnificativă se va înregistra în continuare în materia insolvenței și preinsolvenței | Cristi Tudor, Partener: Ne așteptăm ca serviciile noastre de asistență și analiză pe perioada unui management de criză să fie la mare căutare
Bondoc si Asociații, succes în recurs într-un litigiu complex cu privire la fonduri europene. Partenerul Viorel Dinu a coordonat echipa
Numiri noi pe poziții de coordonare la Kinstellar București | Magdalena Răducanu (ex-Dentons) se alătură cu titlul de Of Counsel și Coordonator al departmentului local de Banking & Finance, iar partenerul Zsuzsa Csiki va prelua conducerea departamentului local de Corporate M&A
Țuca Zbârcea & Asociații a asistat BRF în vânzarea Banvit Foods Romania către grupul de companii Aaylex | Partenerul Silvana Ivan a coordonat echipa. Rafael Pellegrini Ribeiro (BRF): Silvana a preluat sarcina de a ne reprezenta pe plan local și a contribuit decisiv la finalizarea acestei tranzacții
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...