ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BNS cere Guvernului să iniţieze urgent consultări cu partenerii sociali pentru revizuirea PNRR

21 Decembrie 2020   |   Agerpres

În plus, agenda naţională de dezvoltare ar trebui să fie stabilită prin consens de clasa politică şi de partenerii sociali, având în vedere că 70% din resursele alocate prin PNRR ar trebui consumate în primii doi ani. În lipsa unui suport din partea întregii clasei politice şi a societăţii civile, în special a partenerilor sociali, aceasta oportunitate nu va putea fi valorificată, susţine BNS.

 
 
Planul National de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) ar trebui să reflecte agenda naţională a României pentru reforme şi investitii, concepute în conformitate cu obiectivele de politică ale UE, axate în jurul tranziţiei verzi şi tranziţiei digitale, a apreciat duminică Blocul Naţional Sindical, într-un comunicat remis AGERPRES.
 
În plus, agenda naţională de dezvoltare ar trebui să fie stabilită prin consens de clasa politică şi de partenerii sociali, având în vedere că 70% din resursele alocate prin PNRR ar trebui consumate în primii doi ani. În lipsa unui suport din partea întregii clasei politice şi a societăţii civile, în special a partenerilor sociali, aceasta oportunitate nu va putea fi valorificată, susţine BNS.
 
"Consideram că în elaborarea PNRR este nevoie de o mai bună echilibrare în abordarea investiţiilor, între interesul economic şi cel social. În acest moment, în opinia noastră, PNRR este complet dezechilibrat în favoarea componentei economice şi, ca de obicei, oamenii aproape că nu contează", se arată în comunicatul BNS.
 
Potrivit sindicaliştilor, România a interpretat în sens foarte strict noţiunea de investiţii, referindu-se în mod aproape exclusiv la investiţii în capital fix şi in capital natural. Cea mai de preţ resursă a unei ţări, resursa umană, este lipsita de interes in alocarea resurselor in PNRR. Guvernul Romaniei a propus zero investiţii in capitalul uman, susţine BNS, ceea ce arată că forţa de muncă nu reprezintă o prioritate, nici la nivel de obiectiv şi nici la nivel de investiţii directe.
 
În plus, BNS susţine că în cazul celor mai multe dintre investiţii există foarte puţină transparenţă în ceea ce priveşte modul şi criteriile în baza cărora au fost selectate aceste investiţii. Nu există nici un fel de fundamentare de oportunitate pentru alegerea investiţiilor. În foarte puţine cazuri se cunosc nevoile reale de investiţii ale domeniului. Chiar şi acolo unde se cunoaşte nivelul nevoii de investiţii, nu există o viziune a modului în care pe un interval de timp rezonabil acestea pot fi eşalonate pentru a maximiza eficienta utilizării resurselor, precizează BNS.
 
Având în vedere aspectele sesizate mai sus BNS propune ca PNRR să fie restructurat pentru a respecta cerinţele Comisiei, deoarece în forma actuală, în multe puncte, documentul propus nu respecta indicaţiile transmise de Comisie. Documentul trebuie restructurat plecând de la obiectivele comunicate şi având ca element central recomandările de ţara şi iniţiativele flagship ale Comisiei.
 
Potrivit BNS, alocarea resurselor trebuie sa fie un proces transparent, atât în cazul PNRR, cât şi în cazul Programelor operationale. Trebuie să se facă cunoscut încă din acest stadiu ce anume se finanţează şi din ce program. PNRR trebuie sa fie un document asumat la nivel politic dar şi la nivelul societăţii civile, trebuie sa ne asiguram că decizia de selecţie a domeniilor de intervenţie este una echilibrată şi în interesul tuturor.
 
De asemenea, orientarea investiţiilor trebuie să fie realizată având în mod real ca obiective asigurarea coeziunii sociale, economice şi regionale, într-o abordare echilibrata astfel încât investiţiile finanţate să asigure premisele pentru creştere sustenabilă şi totodată să contribuie la reducerea inegalităţilor şi a disparităţilor pentru regiuni.
 
Educaţia, Sănătatea, pregătirea forţei de muncă pentru provocările ridicate de tranziţia verde şi tranziţia digitală trebuie să reprezinte priorităţile PNRR, subliniază BNS. Proiectele de investiţii susţinute prin PNRR trebuie să aibă o puternica componentă socială, atât în cazul firmelor beneficiare direct, dar şi în cazul celor ce se vor ocupa de execuţia de lucrări / furnizarea de echipamente, acestea trebuie să reprezinte modele de responsabilitate socială, consideră BNS. În acest sens, unul din criteriile de selecţie a planurilor dar şi de unul din criteriile de achiziţie pentru proiectele finanţate din PNRR trebuie fie existenţa unui contract colectiv de muncă la nivelul de unitate, acolo unde legea obliga la negocieri colective. În plus, ar trebui folosită aceasta oportunitate pentru elaborarea şi susţinerea unei politici publice pentru stoparea exodului forţei de muncă, în special forţa de muncă tânără.
 
În concluzie, Blocul Naţional Sindical cere Guvernului să iniţieze, în regim de urgenţă, consultări cu partenerii sociali pentru revizuirea Planului National de Redresare şi Rezilienţă.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2504 / 4749
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...