ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BNS cere mecanism de raportare către Parlament a implementării PNRR

18 Martie 2021   |   Agerpres

Blocul Naţional Sindical a transmis grupurilor parlamentare propunerea de modificare a actului normativ, potrivit comunicatului.

 
 
Blocul Naţional Sindical susţine includerea unui sistem de raportare către Parlament privind implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), se menţionează într-un comunicat remis joi de organizaţia sindicală.
 
"În temeiul prevederilor Regulamentului privind Mecanismul European de Redresare şi Rezilienţă referitoare la raportare, monitorizare şi dialog pentru asigurarea transparenţei, BNS propune pentru România un mecanism bazat pe modelul european. În acest sens susţinem modificarea PL-x nr. 639/2020 - Proiect de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, în sensul includerii unui sistem de raportare periodică către Parlamentul României a modului în care decurge implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, stadiul realizării indicatorilor cantitativi şi calitativi, precum şi modificările aduse programului pe perioada implementării", se precizează în comunicatul BNS.
 
Blocul Naţional Sindical a transmis grupurilor parlamentare propunerea de modificare a actului normativ, potrivit comunicatului.
 
Organizaţia sindicală apreciază că la PNRR au dreptul să contribuie toţi actorii politici şi sociali relevanţi şi nu doar Guvernul.
 
"Având în vedere, pe de o parte, că sumele aprobate pentru România prin Mecanismul European de Redresare şi Rezilienţă împreună cu cele din Acordul de parteneriat pentru ciclul financiar 2021-2027 reprezintă principalele resurse pentru punerea în aplicare a unor programe de reforme şi proiecte de investiţii cu efecte în toată economia şi pe un orizont mare de timp şi, pe de altă parte, că împrumuturile primite vor trebui rambursate într-o perioadă lungă de timp, BNS consideră că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu este proprietatea unui anume guvern, el trebuie să fie rodul contribuţiei tuturor actorilor politici şi sociali relevanţi. De asemenea, finanţările menţionate au ca sursă, pe lângă credite, banii din bugetul public european, ceea ce implică un control amănunţit din partea instituţiilor europene al modului în care statele membre utilizează aceşti bani", conform BNS.
 
Blocul Naţional Sindical aminteşte că pentru a sprijini statele membre, Parlamentul European şi Consiliul European, la propunerea Comisiei Europene, au adoptat un regulament pentru crearea unui Mecanism European de Redresare şi Rezilienţă, prin care statele membre UE pot primi granturi şi credite pentru implementarea unor programe de reforme şi susţinerea unor investiţii care să contribuie la depăşirea crizei şi creşterea rezilienţei economiilor şi societăţilor în faţa altor posibile provocări cu risc ridicat de alterare a vieţii cetăţenilor.
 
"După ce a beneficiat de sprijin european în cursul anului trecut prin programul SURE, România poate beneficia în perioada 2021-2026 prin intermediul Mecanismului European de Redresare şi Rezilienţă de sprijin financiar în valoare de până la 30,4 miliarde de euro, din care 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi şi 16,2 miliarde de euro credite în condiţii avantajoase. Pentru a primi acest sprijin, Romania trebuie să prezinte Comisiei Europene pana la 30.04.2021 un Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cu obiective calitative şi cantitative, care urmăresc cei şase piloni prevăzuţi în regulament, recomandările recente ale Consiliului şi alte ţinte prevăzute în documentul menţionat", se menţionează în comunicatul BNS. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2156 / 4667
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat BT Pensii în preluarea fondului BRD Medio, care devine Pensia Mea Plus. Vânzătorii au lucrat cu avocații PNSA
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...