
ÎCCJ sesizează CCR cu privire la funcţionarea SIIJ, în dosarul procurorilor Onea şi Negulescu
27 Noiembrie 2019
AGERPRESUn judecător de la Instanţa supremă a admis o cerere depusă de Lucian Onea şi a dispus sesizarea CCR cu o excepţie privind neconstituţionalitatea unor dispoziţii ale art. 88 din Legea nr. 304/2004. Aceste articole se referă la modul de funcţionare şi organizare a SIIJ.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a sesizat miercuri Curtea Constituţională cu o excepţie de neconstituţionalitate care se referă la modul de organizare şi funcţionare a Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), ridicată în dosarul în care sunt judecaţi fostul şef al DNA Ploieşti Lucian Onea şi fostul procuror Mircea Negulescu.
Un judecător de la Instanţa supremă a admis o cerere depusă de Lucian Onea şi a dispus sesizarea CCR cu o excepţie privind neconstituţionalitatea unor dispoziţii ale art. 88 din Legea nr. 304/2004. Aceste articole se referă la modul de funcţionare şi organizare a SIIJ.
"Admite cererea formulată de inculpatul Onea Lucian Gabriel şi sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 88 ind. 1 alin. (4), art. 88 ind. 3 alin. (1), (2) lit. a) şi b), art. 88 ind. 4 şi art. 88 ind. 5 alin. (1), (2), (7), (8), (11), (11 ind. 1) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară", se arată în decizia instanţei.
Un judecător de la Instanţa supremă a admis o cerere depusă de Lucian Onea şi a dispus sesizarea CCR cu o excepţie privind neconstituţionalitatea unor dispoziţii ale art. 88 din Legea nr. 304/2004. Aceste articole se referă la modul de funcţionare şi organizare a SIIJ.
"Admite cererea formulată de inculpatul Onea Lucian Gabriel şi sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 88 ind. 1 alin. (4), art. 88 ind. 3 alin. (1), (2) lit. a) şi b), art. 88 ind. 4 şi art. 88 ind. 5 alin. (1), (2), (7), (8), (11), (11 ind. 1) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară", se arată în decizia instanţei.
Pe de altă parte, instanţa a respins o cerere a lui Onea prin care acesta contesta o decizie a CSM din februarie 2019, care se referă la admiterea la SIIJ a procurorilor Adina Florea şi Mihaiela Iorga Moraru.
În iulie 2019, fostul şef al DNA Ploieşti Lucian Onea şi fostul procuror Mircea Negulescu au fost trimişi în judecată de Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, printre care represiune nedreaptă şi cercetare abuzivă, parte vătămată în dosar fiind fostul deputat Sebastian Ghiţă.
Procurorii de la SIIJ susţin că Lucian Onea şi Mircea Negulescu, în instrumentarea a două dosare penale, în cursul lunii mai 2015, l-au determinat pe un martor denunţător (fostul deputat Vlad Cosma - n.r.) să plăsmuiască un denunţ în numele unei persoane imaginare, să întocmească în fals, în format electronic, tabele care conţin numele unor persoane - locuitori ai Republicii Moldova, care ar fi avut cetăţenie română în anul 2014, cu scopul de a dovedi infracţiunea de corupere a alegătorilor pretins săvârşită de persoana împotriva căreia s-a formulat denunţul.
De asemenea, Lucian Onea, cu ajutorul lui Mircea Negulescu, este acuzat că a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru infracţiunea de corupere a alegătorilor faţă de o persoană despre care ştia că nu este vinovată.
Totodată, în cursul lunii mai 2015, în soluţionarea celor două dosare penale, Onea este acuzat că a ticluit probe nereale prin exercitarea de constrângeri asupra martorului denunţător.
"În rechizitoriu, se mai reţine că inculpatul Onea Lucian Gabriel, în calitate de procuror la Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti, în mod repetat, împreună cu inculpatul Negulescu Mircea, în calitate de procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, în perioada aprilie - mai 2015, l-au determinat pe martorul denunţător să contrafacă, prin exercitarea de constrângeri, un denunţ şi tabele în format electronic conţinând nume de persoane din Republica Moldova care ar aparţine unor cetăţeni români imaginari", mai spune SIIJ.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 3267 / 4754 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...