ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Întâlnire cu Comisia de la Veneţia|Scântei: Desfiinţarea SIIJ - o urgenţă; nu putem investiga eficient faptele săvârşite de magistraţi

24 Februarie 2022   |   Agerpres

Ea a precizat că urgenţa a fost explicată inclusiv pe soluţiile propuse de Ministerul Justiţiei, "care a avut o întâlnire distinctă (n.r. miercuri) cu raportorii Comisiei de la Veneţia, în care şi-au susţinut soluţiile legislative propuse pentru competenţa în investigarea faptelor penale care ar fi săvârşite de judecători şi procurori".

 
 
Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Iuliana Scântei, a declarat, joi, după întâlnirea online cu raportorii Comisiei de la Veneţia, că le-a explicat acestora necesitatea urgenţei desfiinţării Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ), afirmând că de la înfiinţarea Secţiei nu se poate vorbi de o "acţiune statală eficientă de combatere a fenomenului de corupţie sau a altui fenomen infracţional în rândul sistemului judiciar".
 
"Şi Parlamentul a făcut parte din calendarul întâlnirilor online stabilit de Ministerul Justiţiei cu raportorii Comisiei de la Veneţia şi astăzi (n.r.- joi), în cadrul discuţiei, am prezentat evoluţia procedurii legislative la nivelul Parlamentului, după adoptarea de către Camera Deputaţilor a acestui proiect de lege şi, de asemenea, am prezentat care sunt paşii procedurali pentru adoptarea proiectului la nivelul Senatului, cameră decizională (...) Am reiterat urgenţa intrării în vigoare a acestei legi de desfiinţare a Secţiei speciale, raportat pe de o parte la obiectivul major menţionat în ultimii trei ani de zile în toate rapoartele MCV, în recomandările Comisiei de la Veneţia şi în rapoartele grupului de state GRECO şi, de asemenea, cu menţiuni exprese în cuprinsul deciziilor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene de a readuce sistemul judiciar, inclusiv în ceea ce priveşte existenţa acestei Secţii, în parametrii dreptului european", a afirmat, Scântei, joi, la Senat.
 
Ea a precizat că urgenţa a fost explicată inclusiv pe soluţiile propuse de Ministerul Justiţiei, "care a avut o întâlnire distinctă (n.r. miercuri) cu raportorii Comisiei de la Veneţia, în care şi-au susţinut soluţiile legislative propuse pentru competenţa în investigarea faptelor penale care ar fi săvârşite de judecători şi procurori".
 
"Noi, la rândul nostru, am reiterat situaţia de premieră în care ne găsim, la al cincilea proiect legislativ pentru desfiinţarea SIIJ care se află pe masa Parlamentului. Este primul proiect în care reuşim să avem un consens pe obiectivul desfiinţării Secţiei speciale, un consens în interiorul sistemului judiciar şi între sistemul judiciar, executiv şi Parlament - strict pe obiectivul desfiinţării. Lucrul acesta nu a fost posibil până acum, iar pentru a nu compromite acest sens care răspunde imperativului desfiinţării Secţiei speciale, am abordat cu maximă celeritate dezbaterea şi adoptarea acestui proiect de lege şi la Senat", a adăugat Scântei.
 
Preşedintele Comisiei juridice a Senatului a menţionat că în privinţa soluţiilor tehnice care au fost propuse pentru stabilirea competenţei la nivelul procurorilor anume desemnaţi, selectaţi de CSM, desemnaţi de procurorul general şi care să activeze în cadrul Secţiei de urmăriri penale şi criminalistică din Parchetul general, a prezentat şi "argumentele şi criticile primite la comisie şi din sistemul judiciar şi din zona societăţii civile".
 
"Repet, am scos în evidenţă un lucru important: de când a fost înfiinţată Secţia, nu putem vorbi de o acţiune statală eficientă de combatere a fenomenului de corupţie sau a altui fenomen infracţional în rândul sistemului judiciar. Toate rapoartele au evidenţiat lipsa de eficienţă în ceea ce priveşte rezultatele acestei Secţii speciale, iar separat am ajuns în situaţia că fără desfiinţarea Secţiei speciale noi să nu putem să declanşăm totuşi investigaţii penale serioase şi eficiente pentru faptele penale săvârşite de judecători şi procurori. Ori acest lucru compromite o exigenţă a statului de drept, pentru că sistemul judiciar însuşi nu este deasupra legii, trebuie să avem pârghii legislative care să permită investigarea şi a unui judecător şi a unui procuror", a afirmat Scântei.
 
Senatorul PNL a menţionat că, din păcate, aşa cum este legea în vigoare, menţinerea în funcţie a Secţiei speciale "face imposibilă investigarea acestor fapte penale ale magistraţilor şi de către DNA, dar şi de către orice alt parchet sau procuror specializat".
 
"Sistemul judiciar a venit cu această propunere care a fost în însuşită de reprezentanţii Executivului şi de noi, ca politicieni în Parlament. Este o soluţie pe care au propus-o ei, şi anume cei care sunt specializaţi primesc această competenţă suplimentară, de a-şi investiga penal proprii colegi judecători şi procurori, să fie recrutaţi având la bază acest criteriu alt seniorităţii - o experienţă bogată în funcţia de procuror. S-a propus pentru procurorii care vor activa la Parchetul general 15 ani, iar pentru cei care vor activa la parchetele de pe lângă curţile de apel 12 ani. După ceea ce ştiu eu din sistemul legislativ, este cea mai mare vechime cerută până acum pentru a funcţiona ca procuror cu competenţe depline de investigare la nivelul unui parchet. Ori dacă aceasta a fost o solicitare a sistemului judiciar care a întrunit consensul în acest caz, noi ca politicieni nu am răspuns decât favorabil, tocmai pentru a nu compromite obiectivul major", a mai spus Scântei.
 
Ea şi-a exprimat speranţa ca proiectul să fie inclus, luni, pe ordinea de zi a plenului Senatului, cameră decizională în acest sens.
 
"Am dorit să nuanţez foarte mult că nu este o grabă şi nu ne ferim de exprimarea unui punct de vedere al Comisiei de la Veneţia. Avem alte trei avize din care Ministerul Justiţiei s-a inspirat atunci când a stabilit soluţiile legislative actuale. Am dorit să punctez lucrul acesta, că nu este o lipsă de respect faţă de raportorii Comisiei de la Veneţia, să nu stăm să aşteptăm. Suntem într-o procedură paralelă. Şi ei au tot interesul să vadă acest obiectiv al desfiinţării SIIJ realizat. Dacă lucrurile pe impactul soluţiilor tehnice în ceea ce priveşte stabilirea procedurilor viitoare, deci după ce vedem într-adevăr rezolvată această problemă a Secţiei speciale, vor comporta alte analize, inclusiv recomandări din partea Comisiei de la Veneţia, (...) suntem, acum, în perioada de finalizare a proiectelor de modificare a legilor Justiţiei, la Ministerul Justiţiei, ministrul şi-a arătat, din câte ştiu, disponibilitatea de a le include imediat, astfel încât în mai puţin de o lună de zile să le putem absorbi şi pe acestea", a argumentat Scântei. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1408 / 4665
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...