ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Rompetrol Rafinare a furnizat toate documentele şi informaţiile necesare soluţionării investigaţiei DIICOT Ploieşti

24 Noiembrie 2021   |   Agerpres

Potrivit unui comunicat de presă al DIICOT, începând cu anul 2018, mai multe persoane, printre care şi trei angajaţi în cadrul SC Rompetrol Rafinare SA, au constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a înşela atât statul român, reprezentat de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, în calitate de beneficiar al 44,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare, cât şi pe ceilalţi acţionari ai companiei.

 
 
Grupul KMG International a luat act cu surprindere de acţiunea DIICOT Ploieşti din această dimineaţă, privind proiectul de ecologizare a batalelor istorice de la rafinăria Vega Ploieşti, parte a companiei Rompetrol Rafinare, dar a cooperat cu autorităţile judiciare şi a furnizat toate documentele şi informaţiile necesare soluţionării investigaţiei, se arată într-un comunicat al companiei remis miercuri AGERPRES.

"Menţionăm că Rompetrol Rafinare a răspuns imediat solicitării de informaţii a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Ploieşti şi, ca de fiecare dată, a cooperat cu autorităţile judiciare şi a furnizat toate documentele şi informaţiile necesare soluţionării investigaţiei. Până în acest moment, niciunul din angajaţii Rompetrol Rafinare nu a fost citat anterior pentru a furniza detalii suplimentare privind derularea acestui proiect", susţin reprezentanţii Rompetrol Rafinare.


Compania vine cu câteva precizări legate de acest proiect de ecologizare şi menţionează că în momentul privatizării rafinăriei Vega Ploieşti - 1999, cantitatea de deşeuri pe care viitorul acţionar urma să o preia în vederea ecologizării era estimată la circa 62.000 tone, ulterior constatându-se că volumul existent în batale este de cel puţin 6 ori mai mare. Respectându-şi angajamentul din contractul de privatizare, Rompetrol a eliminat, până la această dată, o cantitate totală de 142.000 tone de deşeuri, costurile suportate de companie fiind de circa 26,1 milioane de dolari dolari.

În 2019, Rompetrol Rafinare a anunţat continuarea programului de ecologizare a batalelor istorice din cadrul rafinăriei Vega Ploieşti, care implică tratarea deşeurilor de gudroane şi transformarea acestora într-un deşeu stabil şi solidificat, depozitat în batale curăţate şi impermeabilizate în prealabil, fiind eliminate în acest mod eventualele pericole pentru sănătatea oamenilor şi a mediului, precum şi valorificarea prin coincinerare în unităţi autorizate (fabrici de ciment), se menţionează în comunicat.

În ceea ce priveşte situaţia batalului 18, lucrări de ecologizare a acestuia de gudroane acide şi reziduuri petroliere au fost executate până în 2009.

"În perioada 2009 - 2015, în acest batal s-au strâns, pe fondul precipitaţiilor/infiltraţiilor, alte cantităţi de ape şi sol contaminat. Astfel, lucrările din batalul 18 au fost reluate în 2019, fiind continuate şi finalizate acţiunile de ecologizare, inclusiv montarea unui sistem de senzori pentru monitorizarea stării membranei de impermeabilizare şi, în final, eliminarea deşeurilor tratate, conform cerinţelor legale", arată documentul citat.

Reprezentanţii companiei spun că toate sumele investite pentru realizarea acestui proiect au fost asigurate din resurse interne, nefiind solicitate fonduri publice/europene sau ajutoare de stat.

"Batalele reflectă evoluţia industriei de rafinare de peste 160 de ani, gudroanele acide şi reziduurile petroliere fiind rezultate şi depozitate în proporţie covârşitoare în perioada anterioară privatizării rafinăriei Vega Ploieşti (1905-1999), rezultate din utilizarea unei tehnologii primare de prelucrare a ţiţeiului, bazată pe utilizarea acidului sulfuric. Deşeurile existente în batale au proprietăţi şi caracteristici fizico-chimice neomogene, cum ar fi nivelul de aciditate sau densitate, diferenţele fiind generate de modalităţile de procesare a ţiţeiului care au fost utilizate în trecut, precum şi de produsele rafinate obţinute", precizează compania.

În prezent, Rompetrol Rafinare are în derulare lucrările pentru ecologizarea batalelor L16 şi L17 şi va continua lucrările în toate batalele rămase, având în vedere faptul că proiectul de reabilitare a batalelor din rafinăria Vega este esenţial să fie dus la îndeplinire corespunzător,
"compania acordând o deosebită şi constantă atenţie îmbunătăţirii condiţiilor de mediu".

În actualul context economic, compania acordă o deosebită atenţie îmbunătăţirii condiţiilor de mediu şi depune diligenţele necesare în vederea îndeplinirii obligaţiei de mediu, prin alocarea unor resurse financiare semnificative, mai susţin sursele citate.

În acest context, Rompetrol Rafinare va acţiona în continuare cu maximă diligenţă atât în vederea protejării drepturilor sale, cât şi a cooperării cu autorităţile judiciare. "De asemenea, avem încredere că investigaţia va fi soluţionată cât mai rapid şi vom coopera, ca şi până acum, cu autorităţile competente, în măsura în care sunt necesare detalii şi/sau clarificări suplimentare", a transmis compania.

Procurorii DIICOT Ploieşti şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Ploieşti au efectuat, miercuri, trei percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Constanţa şi Prahova şi a municipiului Bucureşti într-un dosar de fals în înscrisuri sub semnătură şi înşelăciune în care sunt vizaţi, printre alţii, angajaţi ai SC Rompetrol Rafinare SA.

Potrivit unui comunicat de presă al DIICOT, începând cu anul 2018, mai multe persoane, printre care şi trei angajaţi în cadrul SC Rompetrol Rafinare SA, au constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a înşela atât statul român, reprezentat de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, în calitate de beneficiar al 44,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare, cât şi pe ceilalţi acţionari ai companiei.

"În urma investigaţiilor efectuate s-a reţinut faptul că, prin declaraţii false depuse la Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova, membrii grupului infracţional organizat au creat aparenţa că Batalul nr. 18 din cadrul Rafinăriei Vega Ploieşti a fost ecologizat în totalitate, extrăgându-se atât gudron acid, cât şi sol contaminat, în condiţiile în care, în respectivul batal, gudronul acid fusese deja extras, operaţiunea respectivă de extragere fiind finalizată în cursul anului 2009", precizează sursa citată.

Procurorii spun că gruparea infracţională organizată a funcţionat pe două paliere, membrii acesteia având roluri bine definite.

Astfel, pe primul palier au activat reprezentanţii legali ai beneficiarului Rompetrol Rafinare SA care au semnat contractul încheiat cu societatea comercială prestatoare, precum şi anexa la acesta, având ca obiect ecologizarea batalului 18, prin care se atesta în fals necesitatea eliminării gudronului acid existent în batal.

"Prin activitatea întreprinsă în cadrul grupării, semnând contractul şi actul adiţional la acesta, înscrisuri ce au stat la baza efectuării unor plăţi în valoare cumulată de 10.097.575,35 lei pentru eliminare gudron acid care în realitate nu exista depozitat în batal, pe adâncimea de un metru, au creat aparenţa existenţei respectivului deşeu, care ar fi trebuit eliminat", arată DIICOT.

Pe al doilea palier au activat reprezentanţii legali ai prestatorului care, de altfel, au şi semnat din partea acestuia contractul încheiat cu Rompetrol Rafinare SA şi anexa la acesta, precum şi procesul-verbal de predare-primire amplasament în cuprinsul căruia se atesta în fals necesitatea efectuării unor lucrări de tratare, eliminare şi valorificare gudroane acide, inclusiv din batalul 18, în condiţiile în care această materie nu mai exista în respectivul batal.

"Aceştia au întocmit în fals un număr de 4 facturi fiscale emise de prestator către Rompetrol Rafinare SA şi anexele la acestea, respectiv a tichetelor false de cântar prin care se atesta aparenta transportare, în vederea ecologizării, a gudronului acid din batalul 18 prin efectuarea a 920 de curse", precizează anchetatorii.

În urma descinderilor vor fi duse la sediul DIICOT Ploieşti şapte persoane, în vederea audierii.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 9 / 21214
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
POPESCU & ASOCIAȚII obține în instanță o soluție fără precedent pentru Consiliul Local Sinaia
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Locul arbitrajului și organizarea audierilor (Powered by ZRVP)
LegiTeam: GNP Guia Naghi și Asociații recrutează tineri avocați | Pharma & Life Sciences, Litigii
Obiectivele Teleperformance în zona ESG sunt în continuă dezvoltare, firma angajându-se să preia un rol de lider în responsabilitatea socială corporativă. De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Chief Legal and Compliance Officer pentru România, despre certificarea Verego SRS primită pentru al cincilea an consecutiv și principiile cheie care stau la baza activității companiei
Avocații PNSA au asigurat asistența legală a tranzacției prin care celebrul alpinist David Neacșu a vândut compania GD Escapade. Alexandru Medelean (Wise Way Advisors), consultant principal al tranzacției
Avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații spun că a crescut gradul de specializare și sofisticare a mandatelor privind GDPR, în special din perspectiva complexității aspectelor implicate, dar și prin prisma aportului de know-how și inovare cerute pentru rezolvarea lor. Echipă dedicată exclusiv proiectelor de acest tip și portofoliu de clienți ce include primii cinci jucători din aproape toate industriile cu expunere semnificativă în zona GDPR
Avocații KPMG Legal spun că există apetit pentru pentru finanțări de anvergură. Creditele locale mari tind să nu depășească 200 mil. €, în timp ce sindicalizările din străinătate pot sări pragul de 500 mil. €. O discuție cu membrii unei echipe de elită, despre inițierea unui „sindicat bancar”, criteriile importante în acordarea unei finanțări, proiecte care primesc mai ușor finanțare și alte detalii puțin știute ale împrumuturilor sindicalizate
TAX + LEGAL VIDEOCONFERENCE: DISPUTELE FISCALE – DIRECȚII ȘI EVOLUȚIE, conferință organizată de TZA, pe 8 decembrie
Dispute-Resolution.Center | Statul român a plătit avocaților facturi de peste 21 mil. lei în ultimii doi ani, în arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments, firmă controlată de familia Adamescu. Audierile s-au încheiat și se așteaptă hotărârea Tribunalului arbitral în dosarul cu pretenții ale reclamantei de 345 mil. E
Avocații GNP | Guia Naghi & Partners explică efectul aplicării prevederilor legislative nou introduse în domeniul achizițiilor publice. Recomandările echipei care gestionează proiectele multor clienți cu un profil proeminent în economia locală
„The Lawyer European Awards 2021”: 6 firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | ZRVP, Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. Alina Popescu (MPR Partners) concurează la titlul - „European managing partner of the year”
Problematica ESG este inclusă în strategiile legate de risc și reziliență ale Farmexim și Help Net, iar oficialii companiilor spun că vor face tot ce este necesar pentru a continua proiectele într-un mod sigur și sustenabil. Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director: Ducem businessul la nivelul următor de profesionalism şi responsabilitate
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...