ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Seidler: CCR minte în motivarea privind legea de eliminare a pensiilor parlamentarilor; cerem dezbaterea proiectului USR

14 Iunie 2022   |   Agerpres

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute marţi la Parlament, Seidler a precizat că proiectul de lege a fost înregistrat pe 9 februarie, nu pe 16 februarie, aşa cum susţine CCR.

 
 
Deputatul USR Cristian Seidler acuză Curtea Constituţională că ar fi ''minţit'' în motivarea deciziei de neconstituţionalitate privind legea de eliminare a pensiilor speciale pentru parlamentari.
 
În cadrul unei conferinţe de presă susţinute marţi la Parlament, Seidler a precizat că proiectul de lege a fost înregistrat pe 9 februarie, nu pe 16 februarie, aşa cum susţine CCR.
 
"Este, dacă bine ştiu, printre ultimele acte semnate de domnul Valer Dorneanu, în calitate de preşedinte al Curţii Constituţionale. Sigur, dânsul este urmat în această calitate de un alt fost parlamentar, deci ne aşteptăm ca şi pe viitor Curtea Constituţională să facă acelaşi lucru, să apere interesele foştilor parlamentari. Prin această motivare, Curtea minte; în primul rând, pentru că ne spune că legea adoptată ar fi fost depusă cu şapte zile după ce ea a fost depusă în realitate. Dovada în acest sens ar fi fost foarte uşor de găsit dacă s-ar fi dorit. Legea a fost înregistrată în data de 9 februarie, iar Curtea spune că ar fi fost înregistrată în data de 16 februarie", a spus deputatul USR.
 
Seidler a menţionat că întreaga justificare a Curţii se bazează pe faptul că legea ar fi fost aprobată în interval de 24 de ore de la depunere. El subliniază însă că această afirmaţie este una falsă.
 
"Atunci când o minciună este conţinută într-o decizie a CCR, acesta este un lucru destul de grav pentru o democraţie. Vă aduc aminte că deciziile CCR nu pot fi contestate în niciun fel. Mai apoi, Curtea îşi bazează argumentarea pe un alt fals. Şi anume, pe o falsă pretenţie de a apăra opoziţia parlamentară de eventualele abuzuri ale majorităţii. Atât doar că acest proiect de lege aparţine opoziţiei de la vremea respectivă, a fost votat în unanimitate de plenurile reunite, cu excepţia celor de la UDMR, care s-au exprimat 'Prezent, nu votez'. Aşadar, partidele de opoziţie, dar mai ales cel care a depus acest proiect, a votat 'pentru' acest proiect de lege", a susţinut el.
 
Reprezentantul USR a mai precizat că în fiecare săptămână este aprobat cel puţin un proiect de lege în cazul căruia raportul comisiei de specialitate şi votul din plen se pronunţă în interval de câteva ore. Urmând acest raţionament, "o mulţime de legi din România" ar fi neconstituţionale.
 
Seidler a citat de asemenea o frază din motivarea Curţii, adăugând că "nu are nicio bază în textul constituţional", că prin aceasta CCR îşi modifică jurisprudenţa şi "inventează o motivaţie pentru ca şi parlamentarii" să fie situaţi în aceeaşi poziţie ca şi magistraţii, putând beneficia de pensie de serviciu.
 
"Deşi Curtea ne spune că nu se pronunţă pe fond asupra acestei legi, doar pe procedură, trimite un buzdugan în viitor şi ne spune o aberaţie juridică pentru care nu are, de altfel, text constituţional, nu îl poate cita, pentru că el nu există. Voi cita o frază din decizia Curţii: 'S-a creat astfel o insecuritate juridică vădită, în raport cu drepturile patrimoniale acordate deputaţilor şi senatorilor ulterior încetării mandatului lor, drepturi ce nu pot fi afectate' - iată aflăm o noutate - 'întrucât constituie unul dintre elementele constitutive ale statutului constituţional al membrilor Parlamentului, fiind intrinsec legate de regimul constituţional al protecţiei mandatului reprezentantiv'", a explicat acesta.
 
Seidler a adăugat că, potrivit motivării, banii ar urma să fie plătiţi beneficiarilor imediat după publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial. Pe de altă parte, a atras atenţia asupra faptului că, potrivit Constituţiei, timp de 45 de zile, Parlamentul ar avea o cale de a corecta eroarea procedurală.
 
El a subliniat că USR a depus, încă de săptămâna trecută, cereri la Birourile permanente ale celor două Camere pentru a fi adoptată o nouă lege de abrogare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, dar că aceste solicitări au fost ignorate.
 
"Aşadar, USR a procedat corect atunci când a depus un nou proiect de lege de abrogare a pensiilor speciale ale parlamentarilor imediat după ce Curtea a comunicat decizia sa. PNL a greşit atunci când a spus că trebuie să aşteptăm motivarea. Iată, dacă astăzi acea lege redepusă ar fi fost adoptată, nu am mai fi în situaţia în care foştii parlamentari ar urma să primească bani de acum încolo. Chiar şi aşa, solicitarea noastră oficială este ca în decursul acestor câteva săptămâni, până la finalizarea sesiunii parlamentare, Biroul permanent reunit să se întrunească şi să convoace plenul reunit, pentru a adopta o nouă lege de abrogare a pensiilor speciale ale parlamentarilor", a mai spus el.
 
Curtea Constituţională a României a motivat decizia de neconstituţionalitate privind legea de eliminare a pensiilor speciale pentru parlamentari prin faptul că s-a acţionat cu "impetuozitate" şi "grabă", deşi nu se ceruse dezbatere în procedură de urgenţă, subliniind că regulile clare stabilite în privinţa procedurii legislative constituie o garanţie împotriva abuzului de putere al majorităţii. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 993 / 4454
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului. Afaceri de 1,5 mil E, anul trecut
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...