ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avans semnificativ, anul trecut, în activitatea echipei din practica de Energie & Resurse Naturale a firmei Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL | În 2022, avocații se așteaptă să crească exponențial numărul de tranzacții M&A în domeniul energiei regenerabile și să fie încheiate din ce în ce mai multe acorduri de cumpărare a energiei electrice. De vorbă cu Andrei Ștefanovici, coordonatorul practicii, despre proiecte și tendințe în piața energiei

21 Februarie 2022   |   Ștefania Enache

Datorită faptului că întreaga activitate a Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL se desfășoară în strânsă colaborare cu colegii din celelalte birouri din rețeaua EY Law, care este una dintre cele mai importante rețele internaționale de societăți de avocatură, acoperind peste 90 de jurisdicții și având un număr de peste 2.400 de avocați, munca experților din România implică proiecte desfășurate în mai multe jurisdicții.

Andrei Stefanovici, director în cadrul Băncilă, Diaconu si Asociatii SPRL

 
 
Energia rămâne una dintre „vedetele” economiei, apetitul investitorilor pentru proiectele din această zonă fiind unul destul de ridicat. Andrei Ștefanovici, director în cadrul Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL, societate de avocatură afiliată EY România, explică faptul că firmele active pe piața energiei au avut în vedere preponderent proiecte noi, de expansiune a business-ului. „Traversăm, astfel, o perioadă efervescentă pe această piață, având în vedere atât creșterea prețurilor energiei, cât și dezideratul migrării spre energia verde”, punctează avocatul.

În acest context, activitatea echipei din practica de Energie & Resurse Naturale din cadrul Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a crescut semnificativ în anul 2021, investitorii manifestând interes în mod preponderent pentru proiectele de energie electrică, în special energia regenerabilă, în contextul dezvoltării tehnologice, al obiectivelor manifestate și al măsurilor adoptate la nivel european (inclusiv legislative) în scopul decarbonării (e.g., Pactul Verde European).


„Prin prisma colaborării noastre strânse cu departamentul de Energie al EY România, în cadrul unor proiecte multidisciplinare integrate, echipa noastră oferă analize și soluții către clienții importanți din domeniu, în vederea atingerii unor obiective precum: tranziția spre energia verde, securizarea unui preț fix al energiei într-o perioadă tumultoasă precum este cea actuală, optimizarea costurilor etc.”, nuanțează Andrei Ștefanovici, avocatul care coordonează practica de Energie & Resurse Naturale din cadrul firmei Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL.

Echipa condusă de Andrei Ștefanovici este formată din cinci avocați axați pe practica de energie.
Energia regenerabilă stârnește interesul investitorilor

În ultima vreme, din ce în ce mai mulți investitori au în vedere investiții în proiecte de energie regenerabilă, așa cum sunt parcurile eoliene, fotovoltaice etc. Sunt vizate, în special, proiectele aflate în curs de dezvoltare.

Directorul Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL subliniază că o modalitate de a contribui la dezvoltarea acestui tip de proiecte, modalitate spre care investitorii se arată dornici să opteze în ultima vreme, o reprezintă acordurile de cumpărare a energiei electrice (Power Purchase Agreements - PPA), fizice sau virtuale.

„Avantajul PPA-urilor este acela al posibilității de stabilire a unui preț fix, fiind contracte încheiate pe perioadă lungă, eliminând, astfel, riscurile asociate volatilității pieței. PPA-urile fizice (physical sau sleeved) reprezintă contracte având ca obiect achiziția de energie regenerabilă pe termen lung, care presupun livrarea (furnizarea) fizică a energiei, de la capacitatea de producție către client (corporate). PPA-urile virtuale (virtual sau financial) se încheie, de asemenea, pe termen lung, însă ele reprezintă instrumente financiare derivate, având avantajul de a putea fi utilizate transfrontalier. În cazul unui PPA virtual, nu are loc o livrare de energie, acestea reprezentând, astfel, o modalitate mult mai flexibilă de a investi în energie verde la îndemâna companiilor. Având în vedere necesitatea implementării de către statul român a măsurilor aferente Pactului Verde European, considerăm că investitorii vor fi din ce în ce mai dornici să dezvolte proiecte de energie regenerabilă, dar și să încheie acorduri pe termen lung de cumpărare a energiei electrice (PPA-uri), mai cu seamă având în vedere schimbările legislative cu privire la eliminarea obligației încheierii contractelor de achiziție a energiei pe piața centralizată”, arată expertul.
Proiecte de tip M&A

Pe masa de lucru a avocaților s-au aflat și tranzacții M&A sau finanțări în domeniul energiei.

Printre tranzacțiile M&A la realizarea cărora avocații Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL și-au asistat clienții se numără achiziția de către Nuclearelectrica a liniei de procesare a octoxidului de uraniu de la Compania Națională a Uraniului, Sucursala Feldioara. În acest moment, dosarul este în etapa în care sunt în curs de îndeplinire a condițiilor prealabile pentru finalizarea tranzacției, achiziția fiind aprobată recent de Consiliul Concurenței.

Experții firmei de avocatură și-au asistat clienții și în numeroase proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile. De exemplu, ei au acordat suport juridic unui important furnizor internațional de energie electrică, în legătură cu preluarea unui proiect solar aflat în curs de dezvoltare având o capacitate de 32 MW.

Alte două astfel de proiecte desfășurate pe parcursul anului 2021 au vizat asistența acordată unui important grup german în realizarea exit-ului de pe piața de energie din România, prin vânzarea unui parc solar operațional către o importantă companie de utilități franceză, dar și asistența oferită în legătură cu vânzarea pachetului integral de acțiuni deținute de grup într-un important furnizor de energie electrică activ pe piața românească.

„În plus față de proiectele M&A menționate mai sus, echipa noastră de energie a fost implicată în 2021 într-o serie de proiecte interesante, printre care putem menționa asistarea grupului Electrica în etapa de integrare post-fuziune a operatorilor de distribuție, asistarea singurului producător de energie nucleară din România în legătură cu un proiect având ca obiect investițiile acestuia din domeniul nuclear preconizate în perioada următoare, precum și acordarea de asistență în primele proiecte de tip PPA aflate în curs de realizare pe piața românească”, declară Andrei Ștefanovici, cel care a și coordonat toate aceste mandate.

Datorită faptului că întreaga activitate a firmei Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL se desfășoară în strânsă colaborare cu colegii din celelalte birouri din rețeaua EY Law, care este una dintre cele mai importante rețele internaționale de societăți de avocatură, acoperind peste 90 de jurisdicții și având un număr de peste 2.400 de avocați, munca experților din România implică proiecte desfășurate în mai multe jurisdicții.

„Suntem implicați într-o serie de proiecte aflate în diverse stadii de realizare, având ca obiect investiții în proiecte importante de energie regenerabilă pe piața românească, cu o capacitate cumulată de peste 750 MW. Sunt proiecte în care clienții sunt asistați de colegii noștri din alte jurisdicții, precum Marea Britanie, Ungaria, Cipru și Cehia și în care echipa noastră asigură componența locală”, precizează directorul firmei de avocatură.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică


Cele mai sensibile probleme ale industriei


Munca derulată în această arie de practică le-a arătat avocaților că, în acest moment, se remarcă o serie de probleme sensibile cu care se confruntă zona de energie.

Andrei Ștefanovici susține că problemele cele mai sensibile ale acestui sector derivă din creșterea prețurilor pe piața energiei, plafonarea prețurilor la energie electrică și gaz natural, restricțiile asupra acordurilor de vânzare a energiei electrice negociate în mod liber, tranziția regiunilor carbonifere care s-au dezvoltat în jurul industriilor poluante.

„Vor trebui să aibă loc modificări legislative la nivel național, ca urmare a transpunerii Directivei (UE) 2019/944 privind normele comune pentru piața internă de energie electrică și de modificare a Directivei 2012/27/UE (având în vedere depășirea de către România a termenului acordat în acest sens). România va trebui să implementeze măsuri pentru atingerea obiectivelor instituite prin Pactul Verde European, avându-se în vedere reducerea emisiilor, crearea de locuri de muncă și stimularea creșterii economice, asigurarea ponderii mai mare a energiei regenerabile în mixtul energetic, etc. De asemenea, vor trebui inițiate proiectele finanțate prin PNRR în materie de energie, având în vedere alocarea a 41% din bani către investiții și reforme privind mediul și tranziția ‘verde’ ”, menționează directorul Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL.O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.Crește numărul tranzacțiilor

În acest context, avocatul se așteaptă să crească exponențial numărul de tranzacții M&A în domeniul energiei regenerabile, precum și să fie încheiate din ce în ce mai multe acorduri de cumpărare a energiei electrice, proiecte care sunt extrem de avantajoase pentru clienți.

„De asemenea, avem în lucru proiecte care vizează îmbunătățirea eficienței energetice a unor clădiri publice, sector în care de asemenea vor fi alocate fonduri importante în perioada următoare, atât prin PNRR cât și prin programele operaționale „normale” finanțate din cadrul bugetar multianual european”, mai spune expertul.

În ceea ce privește cele mai de impact reglementări cu efecte în 2022, Andrei Ștefanovici amintește că Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, având ca obiectiv principal transpunerea la nivel național a prevederilor Directivei (UE) 2019/944 privind normele comune pentru piața internă de energie electrică și de modificare a Directivei 2012/27/UE.

„Proiectul de ordonanță vizează, printre altele, eliminarea obligativității tranzacționării energiei pe piața centralizată. În România, teoretic, încheierea de contracte bilaterale pe termen mediu și lung este permisă în temeiul art. 3 lit. (o) din Regulamentul (UE) 2019/943 privind piața internă de energie electrică, însă prevederile Legii nr. 123/2012 manifestă o neconcordanță, având în vedere că acestea încă impun obligația de tranzacționare pe piața centralizată. În plus, chiar dacă în cazul capacităților de producție puse în funcțiune după 1 iunie 2020, Ordonanța de Urgență nr. 74/2020 a instituit permisiunea încheierii de contracte bilaterale în afara pieței centralizate, la prețuri negociate, climatul este incert, având în vedere că această ordonanță încă se află în circuitul parlamentar, iar legea pentru aprobarea acesteia include abrogarea derogării mai sus menționate. Această lipsă de previzibilitate afectează în prezent noile investiții, așa că este necesară soluționarea cât mai rapidă a acestui impediment. De asemenea, se are în vedere modificarea prevederilor Regulamentului ANRE nr. 12/2015 pentru acordarea licențelor și autorizațiilor în sectorul energiei electrice, în vederea transpunerii prevederilor Directivei (UE) 2019/944 și ale Directivei 2007/2/CE.”, detaliază avocatul intervievat de BizLawyer.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 169 / 6034
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Wolf Theiss promovează trei avocați din linia a doua care au participate la unele dintre cele mai importante tranzacţii. Brian Jardine, Managing Partner: Promovarea, recunoaștere a contribuțiilor profesionale deosebite la consolidarea poziției de lider pe piața românească a biroului din București
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Senior Associate | Banking & Finance
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an Associate | Banking & Finance
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Laura Elena Ionașcu, medie finală 9,79 (2021): Cred că notele din timpul facultății pot fi, într-o anumită măsură, indicatori pentru performanța pe care o vei avea în practică, dar succesul profesional nu este determinat de acest aspect. De o importanță majoră sunt și abilitățile practice dobândite, competențele personale, abilitățile de comunicare, de relaționare, de organizare
Filip & Company a asistat One United Properties în cea mai mare majorare de capital social a unei companii listate la bursă
Arbitrajul KELAG-Kärntner Elektrizitäts-Aktiengesellschaft and others v. Romania intra în linie dreaptă după ce părțile și-au ales arbitrii. România a mers pe mâna unui avocat cu o bogată experiență în comerț internațional, care a lucrat timp de 20 de ani pentru guvernul mexican
ZRVP, alături de Ana Hotels în tranzacția cu grupul IHG Hotels & Resorts pentru operarea hotelului Athénée Palace din București. Proces de negociere complex, gestionat juridic de partenerii Marina-Crenguța Florea și Mihai Băjenaru
RTPR l-a asistat pe Jean Valvis cu privire la parteneriatul strategic între AQUA Carpatica și PepsiCo | Jean Valvis: RTPR s-au ridicat pe deplin la înălțimea renumelui pe care îl au, dovedindu-se avocații de M&A cei mai profesioniști în domeniul comercial, cu accent total pe rezultate
NNDKP asistă ExxonMobil cu finalizarea vânzării către Romgaz a participației deținute în cadrul proiectului offshore Neptun Deep. Samuel Shehadeh, Senior Counsel ExxonMobil: Am beneficiat de vasta experiență a NNDKP în domeniul energiei, de viziunea strategică și de recomandările practice furnizate
D&B David și Baias SCA și PwC România în colaborare cu Av. prof. dr. Radu Bufan obțin o hotărâre de referință la CJUE extrem de relevantă pentru companiile de asigurări din România
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Ion Arhiliuc a trecut Prutul pentru a studia Dreptul la Iași și a fost unul dintre cei mai buni absolvenți din generația anului 2021, cu nota 9,60: ‘Media a atras anumite oportunități. Apreciez că România oferă toate oportunitățile necesare unui profesionist, însă depinde de fiecare dacă uzează de aceste pârghii’
Pe masa de lucru a avocaților Mitel & Asociații au ajuns proiecte legate de protecția datelor cu caracter personal din ce în ce mai sofisticate. Mădălina Mitel, Partener: Data Protection a devenit o practică de sine stătătoare la nivelul societății noastre, iar mandatele primite sunt dintre cele mai diverse și provocatoare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...