ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Activitatea în segmentul litigiilor s-a intensificat, iar avocații anticipează o înmulțire a disputelor după ce efectele economice ale crizei sanitare au început să apară în toate sectoarele. Stelian Garofil, Co-Managing Partner Dragne & Asociații: Au apărut mandate noi, au fost numeroase situații în care partenerii contractuali nu au onorat obligațiile din cauza pandemiei

23 Iulie 2020   |   Ștefania Enache

Majoritatea mandatelor noi primite în această perioadă a vizat dispute sau litigii generate de diverse tipuri de contracte comerciale, cauze de insolvență, precum și cauze urgente, de exemplu: măsuri asigurătorii, cereri de suspendare, ordonanțe președințiale, cereri în contencios administrativ, litigii în domeniul achizițiilor publice, precum și solicitări de asistență în legătură cu impactul actelor normative emise de autorități în legătură cu pandemia de coronavirus asupra activității curente a societăților.

Stelian Garofil, Co-Managing Partner Dragne & Asociatii

 
 
Reluarea activității instanțelor de judecată a adus o intensificare a activității echipelor de litigii din cadrul firmelor de avocatură. Astfel, începând cu 15 mai 2020, volumul de lucru a crescut în mod semnificativ, depășind încărcătura normală din perioada anterioară pandemiei de coronavirus. „Creșterea gradului de încărcare a fost generată nu numai de reluarea activității instanțelor, dar și de faptul că am primit numeroase mandate noi în timpul pandemiei, majoritatea legate de probleme juridice decurgând din această situație cu care ne confruntăm: probleme de dreptul muncii, atacarea unor acte administrative în instanță, cereri de insolvență, aspecte ce țin de executarea contractelor de vânzare sau închiriere, negocieri de contracte etc”, a explicat pentru BizLawyer Stelian Garofil, Co-Managing Partner Dragne & Asociații.

 
Avocații firmei „și-au făcut temele” în timpul perioadei în care criza medicală a blocat toate activitățile din instanță, astfel încât, atunci când s-au reluat procesele, a fost posibilă și preluarea unor mandate noi, fără a afecta activitatea curentă a juriștilor. „În toată perioada pandemiei am considerat că cel mai important lucru este acela de a informa prompt și constant clienții despre modificări legislative care i-ar putea afecta, de a monitoriza evoluția dosarelor de instanță, de a participa la discutarea de strategii, de a de pregăti temeinic cauzele pentru momentul când instanțele de judecată urmau să reia activitatea, inclusiv prin redactarea timpurie a actelor de procedură. Având în vedere faptul că instanțele funcționează normal și în luna iulie, renunțându-se la vacanța judecătorească, anticipăm că aglomerarea ar trebui să se disipeze în august, dar sa revină în forță în toamnă. În ce privește numărul litigiilor, deja resimțim depășirea acestuia numărului normal de litigii pentru această perioadă a anului”, menționează Stelian Garofil.
Au apărut multe mandate noi

Litigatorii firmei au muncit la capacitate maximă și în perioada de lockdown, volumul de activitate păstrându-se relativ constant. „Au apărut mandate noi, situații noi cu potențial litigios la care a trebuit să furnizăm opinii clienților, iar pregătirea actelor de procedură în dosarele suspendate au ocupat o parte însemnată din timpul nostru. În toată această perioadă, termenele și ședințele de judecată au fost limitate, însă comunicarea din partea instanțelor a cererilor de regularizare, a hotărârilor judecătorești și a actelor de procedură ale părții adverse a fost foarte intensă, astfel că am lucrat la fel de intens. Dat fiind gradul mare de încărcare al fiecărui avocat, această perioadă a fost propice pregătirii din timp a dosarelor pentru reluarea activității. Totodată, clienții noștri au avut nevoie de asistență juridică conexă litigiilor ce ne-au fost încredințate, în special în legătură cu modul în care numeroasele reglementări adoptate zilnic de către autorități le-ar fi putut influența afacerile. Pe cale de consecință, am acordat asistență juridică clienților și cu privire la aceste aspecte”, arată Co-Managing Partner-ul Dragne & Asociații.

Avocatul precizează că majoritatea mandatelor noi primite în această perioadă a vizat dispute sau litigii generate de diverse tipuri de contracte comerciale, cauze de insolvență, precum și cauze urgente, de exemplu: măsuri asigurătorii, cereri de suspendare, ordonanțe președințiale, cereri în contencios administrativ, litigii în domeniul achizițiilor publice, precum și solicitări de asistență în legătură cu impactul actelor normative emise de autorități în legătură cu pandemia de coronavirus asupra activității curente a societăților.

„Anticipăm o creștere a disputelor în zona de executare a contractelor în rândul profesioniștilor, întrucât au fost numeroase situații în care partenerii contractuali nu au onorat obligațiile derivate din contracte din cauza pandemiei. De asemenea, o creștere a disputelor va fi, cel mai probabil, în domeniul insolvenței, al dreptului muncii, precum și în domeniul bancar, incluzând probleme de finanțări acordate atât profesioniștilor, cât și persoanelor fizice. Numeroasele modificări legislative au condus la apariția unor noi situații economice și juridice, care trebuie gestionate de clienți și de partenerii lor contractuali”, mai spune Stelian Garofil.

În perioada în care instanțele și-au oprit activitatea, avocații nu au experimentat ședințe de judecată online, dar au participat la ședințe de judecată chiar la sediul instanțelor din București și din țară, în pricini urgente (măsuri cu caracter provizoriu, măsuri asigurătorii etc.).

„Interacțiunea cu instituțiile statului a fost rezonabilă în ultimele trei luni, am constatat cu surprindere că majoritatea instituțiilor au fost deschise la comunicarea online, au afișat programele și procedurile de lucru pe website și au putut fi contactate incusiv telefonic, ceea ce a înlesnit activitatea noastră. De asemenea, instanțele de judecată au gestionat bine această criză, prin departamentele administrative, care au răspuns prompt solicitărilor noastre”, punctează avocatul.

În perioada de alertă, activitatea în segmentul litigiilor a crescut, iar avocații se așteaptă ca, în intervalul următor, să se înregistreze o creștere și mai mare a acestui domeniu, întrucât, efectele economice ale crizei sanitare au început să apară treptat în toate sectoarele.

„Dreptul muncii reprezintă un segment în care lucrăm intens chiar din perioada pandemiei, incluzând asistență juridică curentă către angajator sau angajați, reorganizări, cât și litigii generate de acestea. Am asistat în această perioadă numeroși clienți în acest domeniu, dar și în cel al contenciosului administrativ au apărut numeroase solicitări”, subliniază Co-Managing Partner-ul Dragne & Asociații.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică


Activitatea de arbitraj a continuat online

De asemenea, a rămas neschimbată activitatea de arbitraj național și internațional, care s-a derulat foarte bine online, astfel încât, asistența juridică acordată cliențior în astfel de dosare nu a fost afectată.

Avocații firmei specializați în arbitraj au continuat să acorde asistență în arbitraje ICSID, ICC și în câteva arbitraje internaționale aflate pe rolul Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României.

„Am avut dosare în care aceste audieri s-au întins pe durata a câteva zile prin intermediul unei platforme de interacțiune online, iar desfășurarea dezbaterilor nu a fost deloc împiedicată de dificultăți tehnice. A fost o experiență foarte reușită. De asemenea, avocații noștri au participat la ședințe de arbitraj organizate de către Curtea de Arbitraj Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, ședințe care de asemenea s-au desfășurat foarte bine. În acest moment, gestionăm peste zece proceduri arbitrale, în care valoarea pretențiilor depășește 60 de milioane de euro”, detaliază profesionistul Dragne & Asociații.

Unul dintre cele mai complexe mandate la care experții lucrează în această perioada este un arbitraj de investiții organizat sub auspiciile ICSID și gestionat sub îndrumarea avocaților Ion Dragne și Stelian Garofil, care lucrează cu o echipa foarte bună de avocați seniori. Acest mandat se remarcă atât prin complexitatea aspectelor în dispută, cât și prin multitudinea de probleme juridice dezbătute cu referire, printre altele, la jurisdicția tribunalului arbitral din cadrul ICSID.
„Probabil cea mai bună realizare în urma acestei perioade privește faptul că activitatea firmei noastre și a avocaților noștri s-a putut desfășura foarte bine și la distanță, ceea ce va fi de ajutor în viitor. Am început să folosim mai intens diverse platforme de interacțiune online, să ne adaptăm la fiecare și am dezvoltat câteva metode eficiente de lucru în echipă și de coordonare a activității astfel încât să nu existe bariere „de timp” deși am fost dispersați „în spațiu”. Nu am întâmpinat niciun fel de dificultăți în această perioadă și am continuat să lucrăm proiectele în care am fost angajați astfel încât clienții să nu resimtă că există limitări sau dificultăți legate de contactul direct cu avocatul, de accesul la instanțe sau la alte instituții publice, de promptitudinea răspunsurilor sau modalitatea eficientă de rezolvare a problemelor juridice.
Stelian Garofil, Co-Managing Partner Dragne & Asociații

 


O echipă puternică de litigatori

Firma are o echipă puternică axată pe practica de litigii. În prezent, în cadrul Dragne & Asociații sunt 33 de avocați care lucrează exclusiv în spețe de litigii și arbitraj. Echipele sunt împărțite, în funcție de specializare,a pe domenii de drept și sunt coordonate de șaseavocați asociați.

Modul de lucru este asemănător cu cel anterior pandemiei, echipele sunt specializate pe diverse domenii, precum drept fiscal, achiziții publice, drept bancar, drept comercial, dreptul muncii etc. Nu au fost modificări în ultimele câteva luni în componența echipelor, în sensul de a înceta colaborări cu avocați din motive legate de pandemie sau din orice motive care țin de volumul de muncă. Dimpotrivă, firma intenționează să mărească, în cel mai scurt timp, echipa. 

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 115 / 5487
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat fondatorii în vânzarea Te-Rox Prod. RTPR a anunțat 7 tranzacții de M&A în ultima lună
Pandemia a generat mandate complexe pentru avocații din practica de Healthcare & Pharma de la Wolf Theiss. Ileana Glodeanu (Partener): Continuăm să fim implicați în câteva tranzacții în sfera biotech și anticipăm câteva mișcări în piață, atât în Pharma, cât și în Healthcare
Studiu CMS: Companiile din Europa Centrală și de Est sunt interesate de oportunitățile „verzi” oferite de Inițiativa „Belt & Road”. Varinia Radu, Partner CMS România: Investitorii chinezi și-au exprimat interesul pentru finanțarea și construirea proiectelor feroviare în România, a celor de infrastructură mare, dar și in domeniul energiei regenerabile
Dubla impozitare și ignorarea prescripției de către Administrația Fondului pentru Mediu, confirmate definitiv ca nelegale de către ICCJ într-o cauză în care avocații D&B au asistat cu succes un contribuabil în disputa fiscală
Clifford Chance, avocații băncilor în ultima emisiune de eurobonduri pe 2020. Ministerul Finanţelor a împrumutat 2,5 mld. € de pe pieţele externe
Presiunea bugetară din ce în ce mai mare va obliga statul să caute soluții pentru creșterea încasărilor. Cum lucrează echipele specializate în soluționarea problemelor legate de fiscalitate de la Popescu & Asociații, ce mandate primesc și ce sfaturi le dau clienților în această perioadă
În spatele scenei, alături de echipa de litigii de la CMS România, a cărei activitate a continuat la turație maximă în perioada crizei medicale. Horia Drăghici, Partener coordonator al practicii: Profilul activității contencioase a rămas în general neschimbat, remarcabilă fiind consolidarea poziției noastre în disputele strategice, ceea ce a generat o creștere a activității și a veniturilor
Situație “excepțională” în arbitrajul ICSID legat de Roșia Montană. Tribunalul admite o „nouă cerere” introdusă de reclamanți, cu mai multe variante de obținere a unor compensații
O nouă rundă de promovări la MPR Partners | Maravela, Popescu & Asociații. Trei avocați fac un pas înainte în carieră
Cum lucrează performanta echipă de litigii fiscale a firmei Reff și Asociații|Deloitte Legal și ce sfaturi oferă clienților intrați în vizorul Fiscului. Mihnea Galgoţiu-Săraru, Partener: E posibil să vedem un fenomen ce se manifestă deja în Europa, al investitorilor privați care solicită daune de la stat pentru măsurile restrictive, pe motiv de discriminare, lipsă de proporționalitate sau absenţa unor măsuri compensatorii corespunzătoare
„The Lawyer European Awards 2020”: 4 firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: Eastern Europe and the Balkans” | TZA și Popescu & Asociații, pe lista scurtă a premianților. ZRVP concurează, din nou, la titlul „European litigation team of the year”
MPR Partners a asistat J. Christof E&P Services SRL, societate deținută de Christof Industries Global, în notificarea transfrontalieră a unei concentrări economice privind servicii externalizate, în România și Serbia
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...