ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații de Concurență de la D&B David și Baias, firmă cu un portofoliu impresionant în domeniul Concurenței, spun că observă tendințe legislative de a introduce noi tipuri de comportamente în sfera practicilor de concurență neloială, în paralel cu modificarea mecanismului de sancționare. De vorbă cu Sorin David (managing partner) și Lucian Bozian, (avocat senior coordonator), despre tendințele din aceată practică

10 Iunie 2021   |   Ștefania Enache

Sorin David, recunoscut drept singurul Practician Eminent din România în materie de concurență / antitrust, coordonează o echipă formată din cinci avocați specializați în dreptul concurenței și patru avocați dedicați practicii de litigii de concurență.

 
 
Autoritatea de concurență s-a adaptat rapid noului context socio-economic, trecând cu ușurință peste provocările apărute. Instituția și-a continuat într-un ritm constant activitatea în privința asigurării respectării regulilor de concurență. Avocații axați pe această arie de practică au avut în permanență agendele de lucru pline, fiind implicați atât în proiecte începute înainte de pandemie, cât și în unele dosare noi, apărute ca urmare a noii conjucturi, notează Portalul de Concurență

Echipa D&B David și Baias, coordonată de Sorin David, recunoscut drept singurul Practician Eminent din România în materie de concurență / antitrust (Chambers 2021), a fost implicată în cele mai importante investigații finalizate de Consiliul Concurenței în ultimul an, precum investigația pe piața leasingului financiar, investigația pe piața comercializării de produse și servicii F&B sau investigația pe piața comercializării masei lemnoase. 


Potrivit Concurență.ro, în aceste mandate, avocații au obținut fie achitarea clienților, fie aplicarea de amenzi substanțial reduse, deși bilanțul autorității indică faptul că amenzile aplicate în 2020 au fost peste media celor aplicate în mod obișnuit pe parcursul unui an.

De asemenea, D&B a asistat clienți importanți și în notificarea concentrărilor economice și obținerea deciziilor de autorizare în diverse zone economice (piața cafelei, piața serviciilor de îmbunătățire a producției de țiței și gaze naturale, servicii bancare, piața produselor electro-IT).

„Echipa de concurență a D&B a fost implicată în mod constant atât în cadrul investigațiilor Consiliului Concurenței, cât și în proiecte de ajutor de stat și în mandate privind notificarea concentrărilor economice și implementarea programelor de conformare cu regulile de concurență. Deși pandemia COVID-19 și regulile de distanțare fizică au impus desfășurarea activității avocaților de concurență preponderent de la distanță, echipa D&B a rămas aproape de clienți și de nevoile acestora legate de conformarea cu regulile de concurență, atât în cadrul mandatelor aflate în desfășurare la debutul pandemiei, cât și în proiecte noi”, menționează Sorin David, Partener coordonator al D&B David și Baias.




Expertul reamintește faptul că specialiștii din cadrul departamentului de concurență al D&B au asistat la finalizarea anumitor investigații în care au fost vizați jucători din industria comercializării masei lemnoase, societăți de leasing financiar sau întreprinderi F&B, precum și la analiza a numeroase tranzacții supuse autorizării Consiliului Concurenței.

În această perioadă în care pandemia a produs o serie de schimbări în modul de lucru al companiilor, Consiliul Concurenței a monitorizat în continuare sectoarele aflate istoric în atenția acestuia (de exemplu, retailul alimentar și piața carburanților, segmente ale economiei incluse în aplicația Monitorul Prețurilor), dar și piețele corespondente comercializării de produse sanitare și procesul de liberalizare a comercializării cu amănuntul de energie electrică și de gaze naturale către clienții casnici.

În plus, Autoritatea a emis recomandări pentru agenții economici din sectoare cheie și a reiterat atenția sporită cu care monitorizează mediul economic, în special în contextul impactului pandemiei COVID-19 asupra anumitor sectoare de activitate.

„În ciuda faptului că pandemia a constituit un factor important în amânarea desfășurării de inspecții inopinate, care au fost mai puține la număr și astfel este posibil ca mulți agenți economici să nu se fi întâlnit cu inspectorii Consiliului Concurenței în anul 2020, bilanțul publicat recent relevă faptul că autoritatea de concurență a deschis în 2020 cu 40% mai multe investigații decât în 2019. Evoluțiile recente demonstrează o activitate efervescentă a Consiliului Concurenței în investigarea multor presupuse comportamente anticoncurențiale, în special prin reluarea activității de inspecții inopinate la sediile multor întreprinderi din sectoare de activitate dintre cele mai variante (semnalizare rutieră, produse alimentare, energie electrică, electro-IT, deșeuri medicale etc.), începând cu primele luni ale anului 2021”, explică Sorin David.

O parte importantă a mandatelor echipei axate de practica de concurență a rezultat și ca urmare a faptului că D&B s-a implicat în multe tranzacții. Astfel, perioada 2020 - prezent a fost marcată de finalizarea cu succes a numeroase tranzacții, în pofida dificultăților de ordin economic și financiar și a așteptărilor ca segmental acesta de activitate să fie încetinit de pandemia COVID-19. În aceste condiții, echipa de concurență a D&B a avut o activitate susținută în sfera notificării tranzacțiilor la Consiliul Concurenței, cele mai importante proiecte finalizate constând în: asistența acordată Grupului Altex în proiectul de dobândire a controlului asupra Despec România, asistența acordată J Christof, Bonatti și Dietsmann în cadrul operațiunii prin care OMV Petrom a externalizat către aceștia anumite servicii generale de suprafață și transport, conexe activității de producție de țiței și gaze naturale, notificarea tranzacției prin care Tchibo Coffee Service a dobândit controlul asupra Partener Coffee Service și a tranzacției prin care Vista Bank a dobândit controlul asupra Credit Agricole.

În plus, la ora actuală, alte tranzacții de anvergură se află încă în analiza Consiliului Concurenței sau urmează să fie supuse autorizării în viitorul apropiat.

Cu ochii pe respectarea regulilor de concurență

Firmele aflate în portofoliul de clienți deținut de D&B nu au pierdut nicio secundă din vedere faptul că regulile de concurență trebuie respectate. În acest context, clienții casei de avocatură și-au menținut interesul și preocuparea pentru implementarea și monitorizarea conformării cu regulile de concurență în rândul angajaților și au continuat să acorde o atenție sporită din punct de vedere concurențial atât politicilor comerciale pe care le doresc să le implementeze, cât și interacțiunii cu concurenții, clienții și furnizorii.

„Mandatele acordate D&B în ultimul an demonstrează faptul că respectarea regulilor de concurență reprezintă o preocupare constantă la nivelul multor piețe, chiar și într-o perioadă atipică și dificilă din punct de vedere economic. Pe lângă proiectele de conformare și de consiliere a clienților în privința strategiilor comerciale, avocații D&B au fost cooptați de către clienți în investigații importante pe care Consiliul Concurenței le desfășoară în prezent și în analiza tranzacțiilor supuse obligației de notificare”, precizează Sorin David.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică


Practicianul subliniază faptul că inspecțiile inopinate ale Consiliului Concurenței au fost mai puțin numeroase în 2020, acestea devenind mai frecvente începând cu primele luni ale anului 2021. „La acest moment, nu deținem informații cu privire la inspecții inopinate care să se fi desfășurat de la distanță sau prin alte mijloace decât prin inspectarea fizică a sediului unei societăți. Ca regulă, în afara cadrului inspecțiilor inopinate, autoritatea poate transmite oricărei societăți active pe piață solicitări de informații, având la dispoziție prerogative sporite și chiar dreptul de a aplica amenzi în cazurile în care o societate chestionată nu răspunde solicitării sau transmite informații incorecte sau incomplete”, detaliază expertul.

La rândul său, Lucian Bozian, Avocat senior coordonator, D&B David și Baias, explică faptul că, în cazul inspecțiilor inopinate desfășurate la sediile întreprinderilor investigate, inspectorii Consiliului Concurenței verifică documente în format fizic și electronic (laptopuri, telefoane mobile, alte spații electronice de stocare etc.) în scopul identificării de informații relevante pentru îngrijorările ce au stat la baza deschiderii unei investigații.

„Legislația privind concurența neloială se află într-un amplu proces de transformare, pe care îl urmărim atent și în legătură cu care am exprimat puncte formale de vedere în cadrul forurilor consultative implicate în procesul legislativ, astfel încât această ramură să fie reglementată în linie cu legislația europeană, iar regulile de concurență neloială să poată fi interpretate și aplicate în mod unitar și coerent. În egală măsură, am abordat acest subiect atât cu ocazia webinariilor organizate de D&B și a conferințelor publice la care au participat avocații noștri de concurență, cât și în cadrul seminarelor de concurență pe care le susținem în mod regulat pentru clienți în cadrul mandatelor de conformare”, mai spune Lucian Bozian.

Experții D & B atrag atenția că atât înțelegerile între concurenți cu privire la prețuri, împărțire de piețe sau de clienți ori trucările de licitații (cunoscute generic drept practici de tip cartel), cât și comportamentele potențial abuzive ale unor întreprinderi care dețin o putere de piață importantă (peste 40% cotă de piață) rămân în atenția Consiliului Concurenței și sunt sancționate cel mai drastic.

„De asemenea, observăm tendințele legislative de a introduce noi tipuri de comportamente în sfera practicilor de concurență neloială (de exemplu, exploatarea poziției superioare de negociere), în paralel cu modificarea mecanismului de sancționare (aplicarea de amenzi raportate la cifra de afaceri), astfel că ne așteptăm ca, odată cu intrarea în vigoare a unor astfel de prevederi, activitatea Consiliului Concurenței să se intensifice și cu privire la fapte sau comportamente care în prezent nu sunt considerate nelegitime din punctul de vedere al regulilor antitrust și de concurență loială”, avertizează Lucian Bozian

 „Activitatea recentă a Consiliului Concurenței relevă faptul că autoritatea monitorizează și investighează o paletă largă de comportamente cu potențial anticoncurențial (înțelegeri de prețuri, trucări de licitații, schimburi de informații sensibile sau posibile abuzuri ale unor societăți potențial dominante), atât tipurile de comportament investigate, cât și piețele sau sectoarele de activitate fiind foarte variante. Consiliul Concurenței și-a manifestat cu numeroase ocazii interesul pentru anumite sectoare esențiale pentru consumatori și pentru economie (cum ar fi, cel mai recent, piețele de energie sau de comercializare a produselor sanitare), fără însă să putem considera că alte arii de activitate ar putea „scăpa” controlului sau monitorizării din partea autorității de concurență, aceasta manifestând o atenție sporită în legătură cu piețele concentrate, pe care sunt prezenți relativ puțini jucători, dar și în legătură cu alte sectoare de activitate cu semnificație deosebită pentru consumatori (pharma, produse alimentare, comerț online etc.)”, punctează Sorin David.

O echipă foarte bine sudată


Sorin David, recunoscut drept singurul Practician Eminent din România în materie de concurență / antitrust, coordonează o echipă formată din cinci avocați specializați în dreptul concurenței și patru avocați dedicați practicii de litigii de concurență. Avocații de concurență ai D&B se bucură de o largă apreciere din partea clienților pentru abordarea profesională a aspectelor de concurență cu care se confruntă aceștia atât în activitatea de zi cu zi, cât și în proiecte complexe precum investigații ale Consiliului Concurenței, tranzacții sau schimbarea modelului de business și stabilirea strategiei comerciale.

Echipa de concurență a D&B colaborează îndeaproape atât cu departamentele specializate în aspecte de M&A, Energie, Pharma, Litigii, cât și cu specialiștii PwC, astfel încât să pună la dispoziția clienților soluții integrate și să vină în întâmpinarea nevoilor complexe de conformare ale acestora.

„Mai departe, ne propunem să ne menținem implicarea în proiecte de anvergură din punct de vedere concurențial, în care să continuăm să furnizăm soluții inovatoare, adaptate nevoilor pieței și clienților noștri care ne încredințează cele mai sensibile proiecte”, susține Sorin David.



Intră pe LadyLawyer.ro și află mai multe despre activitatea, preocupările și proiectele doamnelor avocat din cele mai importante firme de pe piața locală
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 924 / 1699
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...