ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații din practica de Real Estate de la Mușat & Asociații spun că pentru anul 2022 este previzibil un nivel de activitate cel puțin la nivelul anului 2021, când au avut mandate complexe și diverse | Monia Dobrescu, Partener: Încă din ianuarie avem semnele unui an în care clienții nu se lasă descurajați de pandemie. Se simte și o oarecare prudență, contextul economic și social actual nefiind lipsit de necunoscute

10 Februarie 2022   |   Ștefania Enache

Toate echipele Mușat & Asociații au intrat în noul an cu agenda de lucru plină. De exemplu, practica de Real Estate pe lângă proiectele pe care le-a început în 2021 și pe care le continuă și în 2022, are în lucru, în etapa preliminara, în care încă se mai fac studii pentru a determina oportunitatea unei asemenea investiții, un mandat care vizează cumpărarea unui parc logistic.

Monia Dobrescu, avocat asociat si coordonatoarea practicii de Real Estate de la Musat & Asociatii

 
 
Anul 2021 a adus o accelerare a tranzacțiilor înregistrate pe piața imobiliază, numărul acestora înregistrând o creștere semnificativă comparativ cu 2020.Experții Mușat & Asociații anticipează, raportându-se la volumul autorizațiilor de construcții emise pe final de 2021, că tendința aceasta va continua și în anul în curs.„Pe fondul creșterii prețului la materialele de construcții și având în vedere că piața forței de muncă se află într-o situație dificilă, ar urma în mod natural o creștere a prețurilor imobilelor. Cu toate acestea, trebuie ținut cont de faptul că puterea de cumpărare a românilor nu este neapărat pe un trend ascendent, mai ales după doi ani de restricții și incertitudini, la care se adaugă scumpirea majorității produselor și creșterea costurilor cu utilitățile. Într-un astfel de context, dezvoltatorii se vor vedea nevoiți să își adapteze strategia de business, chiar dacă lucrul acesta implică și o diminuare a profitului”, explică Monia Dobrescu, Partener Mușat & Asociații.


Munca avocaților axați pe practica de Real Estate va crește și ea în intensitate și în volum, firmele implicate în proiecte care vizează zona de imobiliare având nevoie de consultanță de specialitate. „Într-o piață imobiliară totuși dinamică și încă efervescentă, majoritatea clienților noștri au o orientare destul de clară în ceea ce privește business-ul lor, bazându-se pe modul în care a evoluat piața și pe așteptările rezonabile pe următorii doi-trei ani. O importanță definitorie au avut-o lichiditățile disponibile și posibilitatea de a finanța/refinanța proiectele. Pentru unele firme, pandemia a creat oportunități neașteptate, ceea ce a dus fie la o creștere a activității curente, fie la extinderea business-ului în alte zone ale pieței.  Experiența în afaceri a managementului contează enorm; clienții care au mai trecut prin perioade dificile au învățat din experiențele anterioare și gestionează situația actuală mai ușor, cu decizii mai aplicate. Cei cu acționariat străin depind, evident, și de strategia grupului din care fac parte”, punctează Monia Dobrescu.
În ciuda dificultăților cu care piața imobiliară s-a confruntat în ultimii ani, practica de Real Estate din cadrul Mușat & Asociații a fost și este într-o continuă dezvoltare atât în ceea ce privește volumul de muncă, cât și în ceea ce privește complexitatea proiectelor. Această situație se reflectă direct și asupra încasărilor asociate de această arie înregistrate de casa de avocatură.

Principalele probleme cu care s-au confruntat și continuă să se confrunte dezvoltatorii țin de suspendarea PUZ-urilor coordonatoare și de procedura încă greoaie de emitere a autorizațiilor de construire. „Deși grija față de mediul înconjurător și dorința de a crește calitatea vieții prin combaterea poluării, susținerea dezvoltării spațiilor verzi și crearea unei infrastructuri inteligente sunt lăudabile, pe termen scurt și mediu, măsura suspendării PUZ-urilor de sector a impactat negativ dezvoltarea imobiliară”, subliniază Partenerul Mușat & Asociații.

Un portofoliu în creștere, care include mandate foarte diverse

Expertiza Mușat & Asociații pe zona de Real Estate duce la o mare diversitate a mandatelor pe care avocații le au în lucru. Astfel, pe parcursul anului 2021, specialiștii s-au implicat în dosare complexe și diverse, de la vânzări de proprietăți, în care au negociat un exit cât mai avantajos pentru clienții firmei, până la achiziții de terenuri, unde accentul a fost pus pe garanțiile oferite de vânzător, relocări ale unor chiriași, care căutau un spațiu mai potrivit nevoilor lor în contextul modificărilor impuse de pandemie. De asemenea, către sfârșitul anului, avocații au acordat asistență juridică în legătură cu stabilirea unui parteneriat în vederea dezvoltării unui proiect imobiliar în 2022.

„O parte dintre mandatele de Real Estate le-am lucrat în colaborare cu colegii de la departamentul de litigii, întrucât vizau clarificarea în instanță a unor aspecte legate de dreptul de proprietate sau chiar pornirea unei acțiuni în evacuarea unor terți ce pretindeau drepturi necuvenite. Pentru vânzarea unor active imobiliare importante și în contextul relocării activității, s-au implicat și colegii noștri care lucrează pe dreptul mediului. De asemenea, majoritatea mandatelor de Real Estate au și componente de drept societar și fiscal”, precizează Monia Dobrescu.

Printre clienții Mușat & Asociații regăsim atât dezvoltatori imobiliari, cât și retaileri de talie mare și medie.

„Ne bucurăm să constatăm că dezvoltatorii nu s-au arătat descurajați de condițiile dificile în care a funcționat piața. Pe zona de rezidențial, clienții noștri și-au adaptat proiectele noilor cerințe ale pieței. În pandemie, au apărut anumite tendințe care au luat amploare și s-au diversificat pe parcurs: atracția față de zonele periferice, orientarea către locuințele „verzi”, preferința pentru locuințele mai spațioase, eventual cu terasă sau curte; amplasarea spațiilor de locuit a devenit extrem de importantă pentru cumpărători, care se orientează mai mult în funcție de trafic, proximitatea față de centrele comerciale sau alte zone de shopping, săli de sport, școli/grădinițe, parcuri etc. Avem în portofoliul nostru și clienți care au fost mai puțin afectați de criza sanitară și de consecințele ei în plan economic și social. Este vorba în principal de clienții din zona de retail și chiar cei din industrial și logistică”, arată avocatul intervievat de BizLawyer.

Pe parcursul anului trecut, echipa Mușat & Asociații a fost solicitată și pentru a oferi asistență în legătură cu intrarea pe piața românească a unor firme din afară, lucru ce dovedește că piața locală continuă să atragă investiții noi.
În acest context, avocații s-au ocupat de mandate complexe, care au implicat nu doar înființarea unor entități pe teritoriul țării noastre, ci și obținerea de permise și autorizații pentru desfășurarea activității și asigurarea unui sediu corespunzător nevoilor clientului. „Am observat o înclinație a societăților cu capital străin spre birouri „flexibile”, care permit activitatea mai multor firme în același spațiu. Piața birourilor rămâne în continuare într-o situație relativ incertă, având în vedere că nu se poate anticipa evoluția pandemiei și, respectiv, întoarcerea angajaților la programul normal de lucru. O mare parte din mandatele noastre cu elemente de extraneitate implică conlucrarea cu firme de avocatură din străinătate. Printre firmele cu care avem o bună colaborare se numără: Baker & McKenzie, Bird&Bird, Hogan Lovells, Latham and Watkins, Paul Hastings etc.”, mai spune Monia Dobrescu.   

Cu privire la apetitul investitorilor în legătură cu finanțarea unor proiecte din zona de Real Estate, Monia Dobrescu susține că, în pofida reticențelor de a rula new money în perioada incipientă a pandemiei, sectorul imobiliar s-a menținut pe o direcție ascendentă în ultimul an.

Avocatul menționează faptul că o astfel de situație facilitează obținerea fondurilor, fie că vorbim de investiții noi sau de refinanțări. „Existând interes și sursele finanțarilor sunt variate, dar am observat în ultima perioadă un trend în rândul clienților noștri, acela de a finanța inițial proiectele din fonduri proprii și abia apoi să recurgă la finanțări bancare. Deși sunt semnale bune, se simte încă și o oarecare prudență, contextul economic și social actual nefiind lipsit de necunoscute, fie că vorbim de evoluția pietei în plan local sau de consecințele pandemiei la nivel global. În ceea ce ne privește, anul trecut am avut o serie de proiecte noi, altele au continuat din anii precedenți sau au fost finalizate pe parcursul lui 2021. În ianuarie 2022, s-au anunțat deja finanțări care implică și departamentul de Real Estate. Organizarea internă a firmei asigură o bună colaborare între cele două departamente, Real Estate și Banking & Finance, unii avocați acoperind ambele arii de practică, ceea ce aduce un plus valoare asistenței acordate clienților noștri”, detaliază Partenerul Mușat & Asociații.

Practica de Real Estate a Mușat & Asociații este coordonată de Monia Dobrescu, avocat asociat și este formată din avocați cu diverse nivele de senioritate, dintre care îi menționăm pe Mădălina Trifan (Managing Associate) și Cristian Cepesi (Senior Associate). Dintre avocatii litiganți specializați pe Real Estate, amintim pe Andra Mihalache (Partener) și Andrei Bran (Managing Associate), ambii implicați în acțiuni în retrocedare și diverse dosare litigioase cu o componentă de Real Estate.  

Toate echipele Mușat & Asociații au intrat în noul an cu agenda de lucru plină. De exemplu, practica de Real Estate pe lângă proiectele pe care le-a început în 2021 și pe care le continuă și în 2022, are în lucru, în etapa preliminara, în care încă se mai fac studii pentru a determina oportunitatea unei asemenea investiții, un mandat care vizează cumpărarea unui parc logistic.

Un astfel de dosar va implica un proces complex de evaluare juridică a investiției și avocații se așteaptă la o negociere strânsă, având în vedere precedentele în relația celor două părți implicate.

„Pentru anul 2022 este previzibil un nivel de activitate cel puțin la nivelului anului 2021. Înca din ianuarie avem semnele unui an în care clienții nu se lasă descurajați de pandemie”, a conchis Monia Dobrescu. 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 699 / 1697
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...