ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații Mușat & Asociații întrevăd o creștere spectaculoasă a proiectelor de energie, dacă statul se va concentra pe câteva direcții strategice. Iulian Popescu, Deputy Managing Partner: În ultimii ani am observat o recurență crescută a mandatelor din partea firmelor internaționale care, deși au prezență în România, preferă să lucreze cu departamentele noastre specializate

25 Ianuarie 2021   |   Ștefania Enache

Echipa coordonată de Iulian Popescu, un expert cu peste 18 ani experiență în acest domeniu, grupează, în afara experților din zona de reglementare și structurare a proiectelor energetice, resursele firmei din mai multe domenii cu incidență în proiectele tipice de Energy.

Iulian Popescu, Deputy Managing Partner Musat & Asociatii

 
 
Iulian Popescu, Deputy Managing Partner Mușat & Asociații, consideră că sectorul energetic este astăzi, poate mai mult decât oricând, esențial pentru economia României, atât pentru sustenabilitatea dezvoltării ei viitoare, cât și pentru securitatea și stabilitatea relațiilor internaționale în zona Europei de Est. „Din cauza spectacolului politic din ultimii ani, acest sector a mai pierdut din atractivitate și vizibilitate deși, la o privire mai atentă, acesta este piesa esențială în economie și cea pe care trebuie construită întreaga infrastructură de dezvoltare națională în următorii ani. Fără a intra în detaliile direcțiilor strategice sau a planurilor de dezvoltare de nivel european, sectorul energetic se află în nevoie acută de adaptare și îmbunătățire, pentru a face față provocărilor agendei 2050 și mutării către surse regenerabile de energie, concomitent cu scăderea amprentei de carbon și creșterea nevoilor de consum pe termen mediu și lung”, punctează avocatul.


În acest context, se impune o armonizare a cadrului legislativ pentru a crește competitivitatea și atractivitatea sectorului de producție. De exemplu, este necesară introducerea de mecanisme de stimulare cum ar fi CFD. Astfel de măsuri trebuie luate în paralel cu liberalizarea metodelor de comercializare, un exemplu fiind introducerea posibilității contractelor directe.

Mai mult, având în vedere resursele strategice de care beneficiază statul român, trebuie deblocate investițiile în producerea, transportul și comercializarea combustibililor de tranziție. De asemenea, țara noastră are nevoie de crearea capacităților de echilibrare a sistemului (pentru energie electrică), dar și creșterea urgentă a gradului de interconectare cu piețe adiacente României (e.g. Turcia, Ucraina, Ungaria etc.).

„Așadar, în măsura în care statul se va concentra pe aceste direcții strategice, împreună cu sporirea atractivității pentru utilizarea energiilor regenerabile de către consumatori, ne putem aștepta în mod previzibil la o creștere spectaculoasă a proiectelor de energie în următorii ani. Aceste proiecte au nevoie acută de asistență de specialitate, atât pe partea de reglementare, cât și pe cea de implementare (inclusiv finanțări) pentru a oferi eficiență și viabilitate în contextul unor investiții enorme cu recuperare treptată pe termen lung”, susține Iulian Popescu.

Firma este implicată în proiecte majore pentru sectorul energetic

Comentariile avocatului intervin în condițiile în care practica de Energie și Resurse Naturale din  cadrul Mușat & Asociații este cunoscută în piață datorită faptului că se implică în proiecte cheie pentru România.

Echipa coordonată de Iulian Popescu, un expert cu peste 18 ani experiență în acest domeniu, grupează, în afara experților din zona de reglementare și structurare a proiectelor energetice, resursele firmei din mai multe domenii cu incidență în proiectele tipice de Energy. „În prezent echipa dedicată sectorului de energie/resurse naturale beneficiază de expertiza avocațială a opt experți în domeniu, fiind susținută de avocații din departamentele noastre conexe de dreptul mediului, proiecte și achiziții publice, precum și de departamentul de litigii”, precizează Iulian Popescu.

Astfel, echipa gestionează în mod curent atât proiecte de reglementare și analiză a efectelor în zona distribuției și furnizării de energie electrică, cât și în zona de producție din surse convenționale și regenerabile.

De asemenea, consultanții sunt implicați în zona de achiziții și proiecte de dezvoltare în sectorul energetic, participând în prezent în proiecte de consolidare a unor jucători din piața națională și regională, dar și în proiecte de achiziții publice aferente infrastructurilor energetice.

„Printre proiectele noastre complexe menționăm asistența acordată celui mai mare distribuitor de energie electrică din România în legătură cu metodologia de stabilire a tarifelor reglementate de distribuție, negocieri cu ANRE și efectuare de propuneri legislative cu incidență asupra tarifelor și beneficiilor pentru utilizatorii de rețea. Am asistat, de asemenea, cel mai mare producător de energie din surse regenerabile de pe piața națională în consolidarea business-ului prin lărgirea obiectului de activitate și eficientizarea fluxurilor tehnice aferente producției”, arată Iulian Popescu.

O gama largă din aceste proiecte sunt unele multi-jurisdicționale, Mușat & Asociații fiind  printre primele firme la care apelează clienții, dar și avocații internaționali când intră pe piața din România.

Partenerul casei de avocatură menționează că echipa sa colaborează atât cu firme internaționale multidisciplinare ce numără mii de avocați la nivel mondial, cât și cu firme de nișă, specializate în domenii punctuale și supra-specializate din zona energiei și infrastructurii aferente. „În majoritatea cazurilor, Mușat & Asociații este implicată pe partea locală, secondând astfel firmele internaționale în proiectele multi-jurisdicționale. Am avut însă situații în care componenta dominantă a mandatului a fost localizată în România și astfel noi am condus procesul (lead-counsel), fiind susținuți de colegii noștri din străinătate. În ultimii ani am observat o recurență crescută a mandatelor din partea firmelor internaționale care, deși au prezență în România, preferă să lucreze cu departamentele specializate ale Mușat & Asociații, datorită experienței și acoperirii vaste dobândite în cei peste 30 de ani de prezență la vârful pieței locale a avocaturii de top”, detaliază expertul.

În general, clienții Mușat & Asociații cu activitate susținută în acest domeniu sunt marii jucătorii din zona de producție, distribuție și furnizare de energie electrică, dar firma a avut în portofoliul de mandate și investiții în producția și distribuția de gaz natural și minerale feroase/neferoase. O altă categorie de clienți o reprezintă furnizorii de instalații și servicii asociate sectorului energetic, interesați îndeosebi de procedurile de achiziții publice desfășurate de entități de stat (Transgaz, Transelectrica etc.), dar și de cele private, desfășurate de operatori (ENEL, GDF, CEZ etc.).


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică

Proiectele începute anterior pandemiei au continuat, dar au apărut și unele noi

Referindu-se la dinamica practicii pe parcursul anului 2020, Iulian Popescu amintește faptul că a continuat activitatea de consultanță juridică pentru clienții firmei din domeniul energiei, însă cu o evidentă scădere față de anul precedent. Cu toate acestea, proiectele începute în 2019 au mers mai departe pe fondul unui optimism față de durata efectelor pandemiei. Mai mult, avocații au fost angajați atât în proiecte noi de dezvoltare, cât și în achiziții de participații în alți jucători locali și regionali.

„Atât activitățile day-to-day, cât și cele de punere în acord cu cadrul de reglementare, existent sau nou introdus de ANRE, au ținut ocupată agenda avocaților noștri specializați în domeniul energiei. Separat, am continuat proiecte de dezvoltare începute în 2019 și ne-am angajat în proiecte noi de consolidare și achiziție, atât în ceea ce privește activitatea de producere și distribuție, cât și furnizare de produse energetice (regenerabile și surse convenționale). Au fost și sunt jucători în piață care utilizează expertiza noastră pe partea de energie în această perioadă. Întregul spectru, de la producere și până la consum, nu este susceptibil să fie afectat semnificativ de pandemia COVID-19 sau alte cauze asemănătoare ce nu implică în mod direct reducerea consumului pe toate palierele pieței. Mai mult, presiunea pusă la nivel european pentru trecerea graduală la o pondere mai ridicată a surselor regenerabile creează provocări și oportunități de poziționare pentru clienții activi în acest domeniu (cu ar fi perspectiva contractelor directe sau implementarea schemei CFD)”, subliniază profesionistul Mușat & Asociații.

Firma a avut în lucru tranzacții M&A, dar și finanțări în domeniul energiei, atât pe piața internă cât și pe piața regională de energie. „Suntem implicați în astfel de tranzacții atât în cadrul unor consorții, dar și în mod individual. Din păcate, tranzacțiile în care am fost implicați în 2020 sunt toate în diferite stadii de desfășurare și astfel nu avem permisiunea de a furniza date în legătura cu acestea”, declară consultantul.

În plus, avocații sunt în continuare activi și în zona resurselor minerale, chiar și în ceea ce privește exploatările cuprifere și ale altor metale prețioase (aur/argint). „În legătura cu cele din urmă, se observă într-adevăr o reducere semnificativă a interesului în această perioadă, atât din perspectiva amplorii eforturilor de structurare și gestionare a unor astfel de proiecte, cât și a necesității implicării unui capital uman semnificativ care, pe fondul crizei epidemiologie mondiale, prezintă riscuri de stabilitate și sustenabilitate”, mai spune Iulian Popescu.

Avocatul adaugă faptul că, în cursul anului 2020, echipa pe care o coordonează  nu a acordat asistență în obținerea certificatelor de emisii cu efect de seră și/sau certificatelor verzi, piața serviciilor juridice aferentă acestora fiind în continuă scădere pe fondul utilizării mai accentuate a resurselor interne ale companiilor pentru gestionarea acestor activități și implicit a reducerii interesului pentru servicii externalizate.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 64 / 5568
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
O nouă rundă de promovări la NNDKP. Roxana Abrașu intră în rândul partenerilor, alți avocați din linia a doua fac un pas înainte în carieră
Victorie definitivă într-un litigiu în domeniul prețurilor de transfer pentru echipa RTPR
Bohâlțeanu & Asociații cooptează în echipă un fost director juridic și afaceri corporative al unei multinaționale din energie. Cosmin Predoiu devine partener în cadrul firmei
Lady Lawyers dețin o pondere importantă în cadrul Popescu & Asociații | În avocatură, viziunea și creativitatea sunt elemente esențiale, care fac diferența de fiecare dată, spun doamnele avocat. Munca, studiul continuu, seriozitatea și responsabilitatea pavează drumul către succes
Echipa de M&A de la ZRVP asistă mai multe tranzacții în care vânzători autohtoni își transferă businessul către investitori locali sau internaţionali. Anca Danilescu, Senior Partener: Lichiditatea la nivel macro este încă semnificativă şi estimez că va rămâne la fel pe tot parcursul anului. Cei care vor finaliza un exit curat în 2021 vor fi câştigătorii următorului deceniu
Echipa de M&A de la BSMP are pe masa de lucru cinci proiecte în diverse stadii, după cel mai bun an din istoria firmei, cu tranzacții semnificative în domenii precum oil & gas, farma sau aviation. Investitorii se uită acum la tranzacții semnificative, spre deosebire de criza din 2008, când focusul era pe business-uri în dificultate, spun partenerii care coordonează practica
LegiTeam: ZRVP recrutează avocat definitiv (Litigii)
LegiTeam | Popovici Nițu Stoica & Asociații recrutează avocați de Concurență (3-5 ani)
Consultanța aferentă proiectelor de regenerabile, în special solar și vânt, a urcat subtanțial ca pondere absolută în portofoliul Vlăsceanu, Ene și Asociații. De vorbă cu partenerul Daniel Vlăsceanu despre cele mai sensibile aspecte ale industriei, proiecte, planuri și clienți
Litigiu privind anularea actelor autorităților fiscale pentru stabilirea prețurile de transfer câștigat de avocații NNDKP
LegiTeam | Popovici Nițu Stoica & Asociații recrutează avocați de Concurență și ̸ sau GDPR (1-3 ani)
Schoenherr o cooptează pe Adriana Stoian drept coordonatoare a practicii de consultanță fiscală
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...