ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații din practica de Drept penal a firmei Stratulat Albulescu estimează, pe termen mediu, o multiplicare a solicitărilor din partea companiilor internaționale. De vorbă cu partenerul Bogdan Cimbru despre greșelile făcute de companii, riscurile la care se expun acestea și modul în care lucrează echipa pe care o coordonează. “Apreciem că anul 2023 va fi unul foarte încărcat, activitatea organelor de urmărire penală și a instanțelor de judecată fiind una susținută”

16 Martie 2023   |   Ștefania Enache

Imposibilitatea recuperării prejudiciilor, lentoarea procedurilor și lipsa celerității, printre cele mai întâlnite probleme cu care se confruntă clienții corporatiști ai practicii de Drept penal de la Stratulat Albulescu. De vorbă cu partenerul Bogdan Cimbru despre greșelile făcute de companii, riscurile la care se expun și modul în care lucrează echipa

Bogdan Cimbru, Partener SAA ?i coordonator al practicii de Drept penal

 
 
Pentru avocații axați pe practica de Drept penal, ultimii ani au adus spețe din ce în ce mai complexe. În activitatea echipei Stratulat Albulescu & Asociații (SAA), 2022 s-a caracterizat prin dosare penale de anvergură, cu litigii penale diversificate.„Volumul clienților și al cauzelor penale este, statistic vorbind, relativ constant. Cele mai multe solicitări sosesc de la companii din străinătate care se lovesc de sistemul judiciar românesc și nu se adaptează la interpretabilitatea dreptului penal și a legilor speciale în materie”, punctează, Bogdan Cimbru, Partener SAA și coordonator al practicii.

Avocatul a observat că marile dosare au la bază contextul judiciar, pe de o parte, iar pe de altă parte, existența sau nu a unei politici de prevenție în fiecare companie.


„Există o multitudine de dosare având ca obiect investigarea infracțiunilor economice, dar, în opinia noastră, rolul determinant ar trebui să îl aibă consultanța acordată clienților în scopul prevenirii unor investigații penale care atrag măsuri asiguratorii, blocarea activității, audieri și expertize etc. Apreciem că avocatul, în echipă cu un consultant fiscal, trebuie să insiste pe consultanța cu scop de prevenție”, mai spune Bogdan Cimbru.

Analiza spețelor pe care le generează practica în cadrul activității firmei Stratulat Albulescu evidențiază faptul că cele mai întâlnite probleme cu care se confruntă clienții corporatiști ai casei de avocatură constau în imposibilitatea recuperării prejudiciilor în cauzele în care dețin calitatea de parte civilă, lentoarea procedurilor, lipsa celerității. Totodată, în cazul companiilor ce dețin calitatea de suspect sau inculpat, determinantă este lejeritatea efectuării urmăririi penale față de persoane juridice în contextul unui cadru juridic interpretabil. „În absența unor fapte materiale proprii imputabile persoanei juridice nu ar trebui să se poată atrage răspunderea persoanei juridice din punct de vedere penal conform art. 135 cod penal”, comentează Partenerul SAA.

Bogdan Cimbru a trecut în revistă și cinci greșeli importante pe care le fac cei care ajung în zona de penal-comercial. El a indicat, în primul rând, faptul că mulți clienți apelează la avocat post factum și nu preventiv. De asemenea, în unele situații clientul nu se conformează opiniilor motivate ale avocatului și consideră că ,,știe el mai bine”. În plus, clientul consideră că dreptatea va fi întotdeauna de partea sa; clientul nu știe să relaționeze cu organele judiciare, nu știe ce implică audierile; clientul neglijează și minimalizează de multe ori impactul pe care un dosar de cercetare penală l-ar putea avea asupra companiei sale.




„Cele mai mari riscuri pentru companii constau în ignorarea importanței solicitării unei opinii avizate de la un avocat specializat și interpretarea dreptului conform propriilor convingeri. Ajungem la investigații complexe fie de complicitate la faptele unor funcționari publici (de exemplu achiziții fictive sau supraevaluate din perioada pandemiei), fie la fapte de autorat (evaziune fiscală, spălare de bani)”, precizează expertul Stratulat Albulescu.

Avocatul mai atrage atenția că primul lucru pe care ar trebui să îl facă oamenii de afaceri atunci când sunt solicitați de către procuror la audieri este acela de a stabili, împreună cu avocatul ales, o strategie realistă în cadrul căreia se face analizarea atât a aspectelor favorabile, cât și a celor defavorabile, inventarierea slăbiciunilor, a riscurilor de măsuri asiguratorii etc.

„Munca procurorilor trebuie respectată. După perioada anilor 2015-2016, când a dispărut implicarea altor organe ale statului în anchetă, am trecut în altă etapă, iar colaborarea procurer avocat este una principială și cu respectarea atribuțiilor fiecărei profesii. În instanță lupta este dificilă în măsura în care în faza urmăririi penale nu a avut parte de administrarea întreg probatoriului propus în favoarea clientului. Judecătorul este cel suveran până la urmă”, atenționează Bogdan Cimbru.

Baza este prevenția

Cele mai dificile dosare gestionate de echipa Stratulat Albulescu în 2022 au constat fie în cauze începute în anii 2015-2016 și care s-au judecat acum după un probatoriu adunat de alte organe ale statului, fie în cauze afectate de ultimele decizii ale Curții Constituționale, care doar aparent profită inculpaților. „Au fost cauze având ca obiect infracțiuni de corupție, infracțiuni asimilate celor de corupție, infracțiuni împotriva intereselor bugetului Uniunii Europene. Am reușit să obținem soluții de achitare pe dosare ANRP, importante soluții în practica infracțiunilor de abuz în serviciu, importante soluții în materia infracțiunilor economice”, susține Partenerul SAA.

Pe lângă dosalele penale, avocații Stratulat Albulescu realizează și audituri interne pentru companii. „Încercăm să acționam foarte mult pe latura de prevenție, dar, de cele mai multe ori, companiile apelează la noi după ce a intervenit o faptă suspicionabilă. Concluziile pe care echipa noastră multidisciplinară le înaintează clientului constituie fundamentul pentru demersuri juridice ulterioare coordonate de către organul de conducere al companiei”, nuanțează interlocutorul BizLawyer.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



În mandatele pe care le au, avocații axați pe Drept penal colaborează și cu alți specialiști din echipa firmei. De asemenea, există situații punctuale în care colaborează cu reprezentanți ai clienților pentru a identifica fie potențiale fraude informatice, scurgeri de informații și alte tipuri de activități prejudiciante. „Se conlucrează în cadrul unei echipe restrânse, atât din parte firmei noastre, cât și din partea clientului, tocmai pentru a limita accesibilitatea la informații sensibile. Am colaborat cu avocații interni/internaționali ai companiilor, în mediul extern fiind mult mai bine reglementată această activitate aflată în portofoliul avocatului. Strategia se face împreună cu clientul, acesta fiind cel care suportă și riscurile unor fapte prejudiciante din partea angajaților săi. Încercăm să apelăm cât mai devreme la competența de investigare a Ministerului Public”, arată Bogdan Cimbru.

Din portofoliul de proiecte ale practicii de Drept penal din cadrul SAA, numerose sunt foarte interesate. În această categorie intră, de exemplu, spețele care implică fraude informatice transfrontaliere, cu investigații pe mai multe continente în paralel, dar și dosarele penale aflate pe rolul organelor judiciare din România, care sunt extrem de provocatoare. „Sunt mize variate: destinele unor companii sau ale angajaților, prestigiul acestora, patrimoniul, expunerea la diverse pedepse și măsuri complementare care le pot bloca sau chiar interzice exercitarea activității”, explică avocatul.

În acest moment, departamentul de Drept penal al firmei Stratulat Albulescu este in faza de extindere. Casa de  avocatură are doi membri specializati pe ramura dreptului penal, avocatul Bogdan Cimbru fiind partenerul care coordonează activitatea. Echipa participă la conferințe de specialitate, dar activitatea din instanțele de judecată a fost predominantă.

„Pe termen mediu estimăm o multiplicare a solicitărilor din partea companiilor internaționale care sunt nevoite să se adapteze procedurilor laborioase din procedura noastră penală. Apreciem că anul 2023 va fi unul foarte încărcat, activitatea organelor de urmărire penală și a instanțelor de judecată fiind una susținută. Am încercat să lăsăm clienții să ne compare cu alte firme de profil, și nu urmărim să avem ca reper activitatea sau performanțele altor firme de profil. În opinia noastră, clienții și rezultatele noastre ne diferențiază pe piața avocaturii”, concluzionează Partenerul SAA.




 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 347 / 1678
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...