ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ce spune Manuela Guia, coordonatoarea GNP Guia Naghi & Partners, una dintre firmele de avocați care au asistat cumpărătorul în cea mai mare tranzacție din piața locală de până acum, la finalul proiectului: “Diversitatea modelului de afaceri și dimensiunea rețelei comerciale, în această ordine, au fost elemente de particularitate pentru această tranzacție. Dimensiunea lanțului de magazine Profi achiziționat și complexitatea relațiilor comerciale care îl compun, au reprezentat principala provocare”

05 Noiembrie 2023   |   Maria Theodoru

Vânzarea Profi către Ahold Delhaize reprezintă cea mai mare tranzacţie pe segmentul de produse alimentare din Europa continentală care implică un fond de private equity. De asemenea, tranzacţia este cea mai mare de până acum pe segmentul alimentar din Europa Centrală şi de Est.

 
 
GNP Guia Naghi & Partners a fost una dintre firmele de avocați locale care au acționat în calitate de consilieri juridici cea mai mare tranzacție de private equity din istoria României: preluarea rețelei de magazine Profi în România de către Ahold Delhaize, deținătorul lanțului de magazine Mega Image, pentru 1,3 miliarde de euro. Mai precis, GNP a fost firma care a acoperit aspectele legate de dreptul concurenței și cele specifice industriei de retail alimentar. ”Fără să fim autorizați să dezvăluim calendarul tranzacției, procesul a fost unul complex”, a precizat Manuela Guia, Managing Partner GNP Guia Naghi & Partners, într-un interviu acordat BizLawyer.


Ahold Delhaize, unul dintre cei mai mari jucători din piața mondială de retail alimentar, care în prezent deține 19 branduri la nivel global, printre care și Mega Image, a anunțat că a ajuns la un acord privind achiziționarea companiei Profi Rom Food, care operează rețeaua de magazine Profi în România, de la MidEuropa. Tranzacţia, care are o valoare de 1,3 miliarde de euro și este supusă aprobării de către autorităţile competente în materia regulilor de concurenţă, se estimează a fi finalizată în cursul anului 2024.

Vânzarea Profi către Ahold Delhaize reprezintă cea mai mare tranzacţie pe segmentul de produse alimentare din Europa continentală care implică un fond de private equity. De asemenea, tranzacţia este cea mai mare de până acum pe segmentul alimentar din Europa Centrală şi de Est.

”Tranzacția a provocat din multe perspective”, a arătat Manuela Guia în discuția cu redactorii BizLawyer. ”Dimensiunea lanțului de magazine Profi achiziționat și complexitatea relațiilor comerciale care îl compun, au reprezentat principala provocare”, a explicat avocatul.

Profi este unul din liderii pe segmentul de supermarketuri şi magazine de proximitate în România, cu o reţea de peste 1.650 de magazine. După achiziţionarea de către MidEuropa în 2017, Profi a devenit cea mai extinsă reţea de supermarketuri din România (ca număr de magazine) şi unul dintre retailerii cu cea mai rapidă creştere de pe piaţa locală, adăugând peste 1.100 de magazine şi crescând vânzările de peste 3,3 ori.
”Aceasta este una din cele mai mari tranzacții, dacă nu cea mai mare, realizată în domeniul retailului alimentar și poate al întregii piețe din Romania din ultima perioadă. Diversitatea modelului de afaceri și dimensiunea rețelei comerciale, în  această ordine, au fost elemente de particularitate pentru această tranzacție”, a mai spus Manuela Guia.

Echipa de proiect a lucrat la foc continuu, alături de echipele de consultanți ai celorlalte firme implicate, pentru a aduce tranzacția la punctul final. Manuela Guia - Managing Partner și Otilia Vilcu - Partener, Coordonatorul practicii de Concurență au fost implicate până în prezent, alături de ceilalți membri ai echipei Bianca Cernitoiu - Avocat Colaborator, Victor StefanAvocat Colaborator și Patricia AvramescuAvocat Senior.

”Ca în orice proiect de tranzacție, munca în echipe multidisciplinare extrem de experimentate este una colaborativă. Întotdeauna obiectivul principal este acela de a finaliza tranzacția cu succes, respectiv în parametri favorabili clientului reprezentat”, a menționat interlocutoarea BizLawyer.

Reamintim că BofA Securities și Goldman Sachs au acționat în calitate de consilieri financiari pentru Ahold Delhaize; CMS și GNP Guia Naghi & Partners au acționat în calitate de consilieri juridici.

De partea cealaltă White & Case și RTPR au asistat vânzătorul MidEuropa Partners. Tranzacția a fost executată de Aleksandar Dragicevic (director în cadrul MidEuropa), Dragoș Ardelean (Investment Executive la MidEuropa), Valentina Giambaşu (Investment Executive la MidEuropa) și Ivo Cavrak (Counsel la Mid Europa). Consultanții MidEuropa au inclus: Citigroup Global Markets Limited (consultant financiar), Ernst & Young (financiar și fiscal) și Beragua (comercial).

--------------------------------------------------------------------------

                                                           Citește și


→   CMS, alături de Ahold Delhaize în achiziția Profi Rom Food în România | Echipa a fost coordonată de Horea Popescu și Claudia Nagy pe aspectele de drept românesc. Peste 20 de avocați din România și UK în proiect
→   Ce avocați au fost în echipa RTPR care a asistat MidEuropa Partners și Profi în exit-ul de 1.3 mld. EUR. Costin Tărăcilă (Managing Partner) a coordonat proiectul, acesta fiind al treilea mandat de vânzare a Profi și cea mai mare tranzacție de private equity din istoria României


--------------------------------------------------------------------------

GNP | Guia Naghi & Partners a fost înființată în 2019 de Manuela Guia, fost partener al unei firme importante de avocați, împreună o echipă de avocați cu experiență în firme afiliate unor consultanți Big 4, precum și în alte firme de avocatură de top.

Manuela Guia – Managing Partner GNP Guia Naghi și Partenerii, este o avocată recunoscută de cele mai prestigioase publicații juridice internaționale ca expert de top în dreptul concurenței, fiind poziționată în primul tronson atât de Legal 500, cât și de Chambers & Partners în domeniul Concurență și Ajutor de Stat. Ea a asistat unele dintre cele mai importante companii multinaționale și locale active în sectoare complexe, cum ar fi, pharma și sănătate, retail, IT și telecom, electronice și energie. Coordonatoarea casei de avocați oferă clienților GNP asistență în timpul investigațiilor, inspecțiilor și notificărilor de concentrare economică, a condus negocieri pentru angajamente, a reprezentat clienți în fața Consiliului Concurenței pentru toate tipurile de proceduri, inclusiv în cadrul audierilor Plenului, a acordat asistență în litigii, precum și asistență în materie de conformitate.

GNP și-a consolidat reputația de societate de avocatură de top în domeniul dreptului concurenței, aducând contribuții remarcabile în multiple proiecte dezvoltate de clienți prezenți în diverse industrii:

• Retail și FMCG
: Expertiza GNP acoperă întregul spectrul, de la asistență cu privire la fuziuni și achiziții până la asigurarea conformității cu reglementările complexe ale concurenței. În ultimul an, GNP a asistat clienți în numeroase investigații și proiecte, abordând în mod eficient problemele de concentrare a pieței, practicile anticoncurențiale și măsurile de conformitate, precum și aspectele de conformitate cu reglementările cu amănuntul (în legătură cu implementarea efectivă a Directivei UTP în România și alte inițiative legislative de importanță națională), inclusiv plafonarea prețurilor la lapte și produse lactate precum și plafonarea marjei comerciale a procesatorilor de alimente, distribuitorilor și comercianților cu amănuntul pentru mai multe categorii de produse într-o încercare națională a autorităților competente de a combate prețurile excesive).

• Comerț electronic
: Cu clienți de renume în domeniu, GNP a oferit soluții juridice inovatoare pentru a aborda provocări noi, cum ar fi algoritmii de preț, comerțul electronic și reglementările transfrontaliere.

• Auto
: GNP a fost implicată în investigații de concurență pentru importanți producători și distribuitori internaționali în investigații privind probleme de dominanță pe piață și anchete sectoriale efectuate de autoritatea națională de concurență. Perspicacitatea analitică a echipei GNP și cunoștințele din domeniu permit echipei GNP să formuleze strategii care să protejeze interesele clienților, respectând în același timp principiile concurenței.

• Pharma și sănătate: Într-o industrie caracterizată de reglementări complexe și o dinamică în evoluție a pieței, avocații GNP sunt renumiți pentru serviciile de consultanță în probleme de dispute privind conformitatea pentru clienți de top (jucători de talie internațională reprezentativi pentru piața din România), precum și gestionarea echilibrului dintre regulile farmaceutice de reglementare, drepturi de proprietate intelectuală și dreptul concurenței.

• Petrol și gaze: complexitățile sectorului de petrol și gaze necesită o înțelegere nuanțată a dreptului concurenței, iar analiza GNP și asistența strategică acordată clienților au jucat un rol esențial în modelarea dinamicii competitive în industrie. De asemenea, în cadrul GNP, am consiliat numeroși clienți în legătură cu investigații complexe (inclusiv proceduri criminalistice) în fața autorităților naționale competente, inclusiv în ceea ce privește implementarea Regulamentului REMIT în România.

----------------------------------------------------------------------

                                                            Citește și


→ Manuela Guia, fost Partener Big 4, lansează o nouă casă de avocatură alături de Bianca Naghi și Octavian Adam. GNP Guia Naghi and Partners pornește la drum cu o echipă de avocați cu experiență

De vorbă cu Manuela Guia, despre proiectul GNP Guia Naghi and Partners | Nu am mutat portofolii de clienți, dar experiența avocaților implicați în acest proiect și recunoașterea de care ei se bucură au făcut ca, încă din prima zi, să avem atât de multe proiecte, încât să ne prindă cam des noaptea sau week-endul la birou


----------------------------------------------------------------------


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 162 / 1716
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
BACIU PARTNERS: Rafinarea serviciilor juridice oferite într-o manieră integrată pentru o realitate în continuă schimbare | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: “Am coordonat mereu echipe de avocați atipice, și acum am decis să creștem tempo-ul: suntem pregătiți să facem modul nostru de a gândi și de a pune în practică lucrurile să se reflecte clar, fără obstacole, în toate inițiativele în care suntem implicați”
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui două împrumuturi în valoare peste 117 mil. € și, respectiv, de 50 mil. €
Proiectul parcului fotovoltaic de la Ovidiu face un pas înainte. MPR|Partners a fost alături de EnPower Energy pentru coordonarea procedurii de obținere a acordului de construire, cu o echipă de avocați coordonată de Gelu Maravela (partener fondator) și Dana Rădulescu (partener)
Finanțele au demarat procedura de selecție a firmelor de avocați pentru un proiect ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de cca. 1.900 lei
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...