ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

LadyLawyer.ro: Clienții care apelează la serviciile Mușat & Asociații apreciază atenția deosebită față de detalii a femeilor avocat, know-how-ul juridic excelent al acestora și abordarea personalizată nevoilor lor specifice de business | Avantajele apartenenței la o firmă care a format generații de avocați de excepție, explicate de doamnele din echipă

29 Martie 2022   |   Ștefania Enache

Doamnele avocat din cadrul Mușat & Asociații sunt o parte substanțială din structura de conducere a firmei

 
 
Doamnele au o prezență semnificativă în cadrul Mușat & Asociații, peste jumătate din avocații firmei fiind femei. O prezență importantă a reprezentantelor sexului frumos regăsim și în structura de management, acolo unde multe doamne ocupă poziții de partener. Delimitările femei - bărbați nu mai au loc de foarte mult timp în această profesie în care promovările reflectă performanța, calitatea impecabilă a serviciilor oferite către clienți și contribuția la succesul proiectelor firmei, indiferent de gen, notează LadyLawyer, portal din grupul BizLawyer care promovează profilul și influența femeilor în profesia de avocat din România.


Pentru a crește valoarea generată pentru clienți și pentru avocați deopotrivă, Mușat & Asociații lucrează în echipă pentru a crea un mediu de muncă în care fiecare poate să învețe, să progreseze și să își atingă potențialul.

De-a lungul timpului, în structura de parteneriat a firmei s-au regăsit și se regăsesc avocate, atât de consultanță, cât și de litigii care, împreună cu ai lor colegi, construiesc și dezvoltă echipe, adeseori pluridisciplinare, ce duc la bun sfârșit tranzacții complexe, multi-jurisdicționale și reprezintă clienți în unele dintre cele mai sofisticate dosare de instanță.

Clienții care apelează la serviciile casei de avocatură apreciază atenția deosebită față de detalii a doamnelor, know-how-ul juridic excelent și abordarea personalizată nevoilor lor specifice de business. „Pragmatismul soluțiilor oferite, abordarea comercială, au lăsat întotdeauna o impresie excelentă clienților, ce apelează cu cea mai mare încredere la serviciile oferite de Mușat & Asociații”, punctează reprezentanții firmei de avocatură.

În anii 2020 și 2021, echipa Mușat & Asociații a fost implicată în numeroase tranzacții și dosare. Mandate recente includ operațiuni ale unor clienți de talie mondială, precum și clienți locali, activi în cele mai variate industrii: bancară, construcții, fintech, dezvoltare imobiliară, energie. Multe dintre aceste mandate au fost coordonate de doamnele avocat ale firmei.




Monia Dobrescu: Femeile empatizează mai ușor cu nevoile clientului

Monia Dobrescu, avocat asociat Mușat & Asociații, este specializată în drept imobiliar. De-a lungul celor peste 18 ani de carieră, Monia a fost implicată și a coordonat numeroase proiecte imobiliare, reprezentând atât proprietari, cât și chiriași, dezvoltatori, retaileri și diverse tipuri de investitori. A asistat vânzători și cumpărători deopotrivă, în toate etapele tranzacțiilor imobiliare, de la etapa preliminară a investigațiilor de tip „due diligence”, pe tot parcursul negocierilor și până la rezolvarea aspectelor post-closing.
Expertiza Moniei acoperă toată problematica specifică dreptului imobiliar, de la achiziții și vânzări, până la probleme de urbanism și dezvoltare imobiliară, atât în zona de rezidențial, cât și de office și retail. Printre clienții ei se numără Kaufland, Belvedere Development, Adesgo, MK Group, Havi Logistics, Anchor Grup, Buck Consultants, Teconnex și Novares.

Monia a fost numită printre ”Femeile Lider ale anului 2021” de către ghidul juridic IFLR1000 și printre „Cei mai influenți 50 de oameni din piața de Real Estate din România”, în prima ediție a publicației anuale a Property Forum Events & News, lansată în București, în luna iulie 2021.

Monia este un avocat experimentat și în domeniul Financiar Bancar. Ea a consiliat mari companii și grupuri financiare internaționale în legătură cu diverse proiecte de restructurare a împrumuturilor, scheme de finanțare și refinanțare, precum și finanțare și securizare a proiectelor și activelor. Aria sa de expertiză acoperă toate aspectele ce țin de legislația financiar-bancară, cu accent pe finanțări, atât pe cele care privesc materia contractelor și problemele de reglementare, precum și aspecte corelative, specifice serviciilor de mobile banking, domeniului fintech, criptomonedă, etc. Printre clienții Moniei se numără bănci locale și străine, precum și instituții financiare și mari corporații cum ar fi PPF Banka, CA Indosuez (fosta Credit Agricole), China Development Bank, BNP Paribas (Suisse), Sberbank, ABN Amro, Goldman Sachs, Visa, Revolut, Apple etc.

Recent, experta Mușat & Asociații a acordat consultanță juridică pentru Google LLC cu privire la aspectele juridice de drept român în legătură cu achiziția în valoare de 2,1 miliarde USD a Fitbit, unul dintre cei mai importanți producători de dispozitive portabile inteligente pentru sănătate și fitness, cu peste 29 de milioane de utilizatori activi și peste 120 de milioane de dispozitive vândute în mai mult de 100 de țări. De asemenea, a asistat și concernul elvețian Sika AG, unul dintre liderii de piață în dezvoltarea produselor chimice pentru sectorul construcțiilor, cu privire la aspectele juridice de drept român în legătură cu achiziția în valoare de 5,2 miliarde euro a MBCC Group (Master Builders Construction Chemicals), liderul pieței globale de aditivi pentru beton și unul dintre furnizorii principali pe piața sistemelor de construcții, de la fondul de investiții Lone Star Funds.

„În ultimul an, activitatea noastră s-a menținut într-un ritm alert de lucru, cu mandate noi și diversificate, ceea ce nu poate decât să ne bucure. Clienții noștri din zona de retail și-au menținut planurile de expansiune, generând un volum de lucru substanțial, în special pe aspecte de real estate, corporate și regulatory. În perioada pandemiei, am avut o serie de proiecte din domeniul imobiliar, printre cele mai notabile numărându-se transferul unui activ imobiliar important din portofoliul unui vechi client al firmei și încheierea unui parteneriat în vederea dezvoltării unui proiect imobiliar. În prezent, avem în lucru mai multe proiecte de finanțare care se vor finaliza probabil spre jumătatea lui 2022”, declară Monia Dobrescu.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



Crește numărul doamnelor care aleg avocatura


Calitățile care recomandă un profesionist, indiferent dacă este bărbat sau femeie, sunt munca, perseverența, atenția, dedicarea. Acest lucru este valabil și în avocatură, acolo unde departajarea în funcție de gen nu mai există de foarte mult timp.

„Nu știu dacă mai este de actualitate afirmația că profesia de avocat este dominată de bărbați. Se remarcă în ultimii ani o creștere exponențială a numărului femeilor care au ales drept profesie avocatura, aducând cu sine și o serie de calități specifice sexului frumos, precum perseverența și puterea de muncă, minuțiozitatea și atenția sporită la detalii, creativitatea și capacitatea de a găsi soluții pentru rezolvarea situațiilor dificile. Femeile empatizează mai ușor cu nevoile clientului și au, de regulă, un grad ridicat de implicare în activitatea pe care o desfășoară”, subliniază Monia Dobrescu.

Avocatul amintește faptul că societatea ultimilor ani ne-a oferit numeroase exemple de femei care și-au asumat rolul de lider și fac o treabă excelentă. De aceea crede că este greu să te raportezi la un singur exemplu atunci când subliniezi ce apreciezi la o astfel de femeie. „Leadership-ul cere o serie de calități, care nu se rezumă doar la puterea de decizie, a fi hotărât și a avea mentalitate de învingător. Un lider are nevoie de empatie și de o bună relaționare cu cei pe care îi coordonează, trebuie să fie o sursă de inspirație și să dea dovadă de implicare și perseverență în ceea ce face. Un bun lider cântărește cu atenție argumentele și opțiunile înainte de a lua o decizie; este deschis la nou și știe să asculte. Toate acestea sunt trăsături la care, în general, femeile excelează”, precizează Monia.

De altfel, ea consideră că promovarea în ierarhia unei firme nu ar trebui să țină cont atât de mult de criteriul feminin sau masculin, ci mai degrabă de o sumă de trăsături pe care ar trebui să le cumuleze un lider. „Leadership-ul înseamnă să crezi în ceea ce faci și să le inspiri același lucru și celor pe care îi coordonezi. Oamenii trebuie să creadă în tine și în viziunea ta pentru a te urma. Un lider autentic ar trebui să reprezinte un exemplu pentru ceilalți, să fie serios și implicat”, argumentează avocatul.

În cadrul Mușat & Asociații, au fost de-a lungul timpului o serie de doamne avocat care au coordonat arii de practică sau chiar au făcut parte din managementul firmei. Astăzi, o mare parte din echipă este reprezentată de femei.

„În general, profesia de avocat nu mai este dominată de ani buni de figuri masculine. Nu poți fi lider fără a avea anumite calități care să te recomande pentru o astfel de poziție. Aceasta este premisa esențială fără de care este greu ca ceilalți să te urmeze și să le câștigi respectul, indiferent ca ești femeie sau bărbat. Spre exemplu, o persoană fără stăpânire de sine sau fără puterea de a lua decizii raționale chiar sub impulsul emoțiilor nu ar putea să se erijeze în liderul unui grup de oameni. Nu ar avea credibilitate. La fel, nu văd cum ar „convinge” un lider lipsit de carismă sau de curaj, inconsecvent sau o persoană care, în general, nu reușește să-i „inspire” pe cei alături de care lucrează. Este similar și în avocatură. Sunt unele trăsături pe care oamenii se așteaptă să le găsească la coordonatorul unei firme sau al unei arii de practică, fie el de sex feminin sau masculin, separat de profesionalism și de pregătirea juridică ”, arată Monia.

Din punctul său de vedere, la fel de important este să ai disponibilitatea de a te dedica activității de coordonare, deoarece o asemenea poziție presupune o implicare reală și dedicare, ceea ce de multe ori acționează în detrimentul vieții personale.

„Al treilea aspect, care nu este mai puțin important decât primele două, îl reprezintă elementele conjuncturale care pot plasa o persoană în postura de lider. Poate ca trăim într-o societate cu reminiscențe patriarhale, dar cred că o femeie avocat care întrunește primele doua condiții va găsi și circumstanțele potrivite pentru a ascede într-o poziție de coordonare în cadrul firmei sau în profesia de avocat ”, completează Monia Dobrescu.

Chiar dacă este de părere că este esențial pentru un lider să aibă drept premisă un anumit tip de personalitate sau un cumul de trăsături care să îl recomande pentru poziții de conducere, nu respinge ideea ca un lider se poate și „forma”.

În ceea ce o privește, poziția de coordonare nu a venit dintr-o dată, ci pe fondul unei implicări în profesie și în activitatea firmei, inclusiv prin asumarea unor responsabilități din ce în ce mai mari.

 
 

Angela Porumb, un renumit profesionist în domeniul litigiilor

Galeria doamnelor avocat din cadrul Mușat & Asociații care fac performanță este una foarte vastă. Implicarea în mandate notabile pe piața avocaturii din România le reliefează calitățile profesionale de necontestat.

Angela (Mare) Porumb, avocat asociat Mușat & Asociații este implicată în coordonarea echipelor de avocați care gestionează dosare ce privesc pretenții de zeci și sute de milioane de euro, asigurând reprezentare preponderent în proceduri de achiziție publică și dosare de contencios administrativ pentru giganți precum Damen, Motorola, Nokia, BCR Banca Pentru Locuințe (membră a grupului Erste Bank), Kaufland, dar și în litigii de tip corporate, reprezentând corporații internaționale precum Leoni.
Angela este un renumit profesionist în domeniul litigiilor, având o experiență de peste 20 de ani în litigii de contencios administrativ, civile și comerciale în fața instanțelor din România, de toate gradele, incluzând Curtea Constituțională a României.

Avocatul deține o remarcabilă expertiză în numeroase cazuri de o complexitate ridicată, reprezentând autorități și persoane publice importante, societăți multinaționale, dar și societăți publice și private locale, cu activități în cele mai diverse domenii: construcție de nave civile și militare, construcția de autovehicule blindate și civile, armament, echipamente de radiocomunicații speciale, domeniul farmaceutic, investiții financiare, dezvoltarea de proiecte imobiliare sau de construcții, operațiuni bancare, energie și utilități publice, domeniul alimentar.

O componentă aparte în portofoliul său o constituie mandatele ce au ca obiect drepturi electorale și procedurile de control al averilor, incompatibilități și conflicte de interese, alături de cele privind reprezentare juridica împotriva CNSAS, a unor personalități din domeniul politic, jurnalistic, cultural.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică


Andra Mihalache: Doamnele avocat din cadrul Mușat & Asociații sunt o parte substanțială din structura de conducere a firmei

Andra Mihalache, avocat asociat Mușat & Asociații, este un profesionist în domeniul vast al litigiilor civile, cu o experiență de peste zece ani în procese derulate în fața instanțelor române.
În tot acest timp, Andra a dobândit o experiență semnificativă în cazuri sofisticate și a asigurat reprezentarea în instanță a societăților naționale, dar și a societăților multinaționale în litigii civile, comerciale și administrative privind drepturi reale imobiliare, asigurări, industria farmaceutică, sectorul financiar-bancar, achiziții publice, operațiuni de leasing financiar și operațional etc., precum și în litigii privind retrocedările de imobile preluate abuziv de regimul comunist.
Pregătirea sa juridică și practica avocațială pe care a acumulat-o după absolvirea cursurilor Facultății de Drept contribuie la obținerea unor rezultate excepționale în proiectele în care este implicată. Andra a dovedit diplomație și eficiență în gestionarea unor probleme delicate încredințate firmei Mușat & Asociații, fiind recunoscută de către clienți pentru calitatea serviciilor acordate.

„Profesia de avocat este mai degrabă dominată de persoanele cu un grad ridicat de responsabilitate și atenție la detalii, ce au capacitatea de a concepe soluții juridice out of the box și care pot adapta aceste raționamente la necesitățile de business ale clienților lor, indiferent că vorbim de femeile sau de bărbații care practică această frumoasă profesie. Doamnele avocat din firma Mușat & Asociații, una dintre societățile de avocatură de elită din România, se remarcă într-o manieră elegantă prin exhibarea tuturor acestor calități în fiecare zi de exercitare a profesiei, contribuind la finalizarea cu succes a mandatelor clienților noștri”, este de părere Andra.

În perioada pandemiei, Andra Mihalache a acordat reprezentare într-un litigiu cu o miză substanțială (și cu probleme specifice atât în planul dreptului civil, cât și al celui penal) referitor la ridicarea unei măsuri asigurătorii instituite pentru recuperarea unei sume de peste 100.000.000 USD și într-un litigiu având ca obiect recuperarea unei suprafețe de teren forestier de 12.000 ha preluată abuziv de fostul stat comunist. O dispută prelitigioasă, dar relevantă prin prisma gradului ridicat de complexitate (ce a implicat o abordare multidisciplinară, prin coordonarea mai multor echipe de avocați cu specializări diferite), a vizat pretenții pecuniare în cuantum aproximativ de 2.000.000 euro, la care participă dezvoltatori mari din domeniul IT.

„Activitatea desfășurată în ultimul an de echipa pe care o coordonez a inclus sinergia armonioasă cu departamentele de consultanță ale firmei, care s-au consolidat în timp. Cumulul de cunoștințe juridice și de experiență ale avocaților specializați în diverse arii de practică este o premisă pentru a asigura clienților noștri o calitate înaltă a actului avocațial. Așteptările noastre au fost în concordanță cu cerințele mediului de business și am fost în mod plăcut surprinși de volumul ridicat de proiecte noi, precum și de complexitatea acestora. M-am implicat în litigii complexe, care au presupus evaluări ale unor chestiuni dificile ținând de real estate și achiziții publice și am acționat cu un grad ridicat de acuratețe, exigențele clienților noștri fiind îndeplinite. Cu referire la proiectele ultimului an, aș exemplifica un litigiu cu o miză substanțială (și cu probleme specifice atât în planul dreptului civil, cât și al celui penal) referitor la ridicarea unei măsuri asigurătorii instituite pentru recuperarea unei sume de peste 100 milioane USD. De asemenea, activitatea mea de avocat de litigii a privit și gestionarea unui proces având ca obiect recuperarea unei suprafețe de teren forestier de 12.000 ha preluată abuziv de fostul stat comunist. O dispută prelitigioasă, dar relevantă prin prisma gradului ridicat de complexitate (ce a implicat o abordare multidisciplinară, prin coordonarea mai multor echipe de avocați cu specializări diferite), a vizat pretenții pecuniare în cuantum aproximativ de 2 milioane euro, la care participă dezvoltatori mari din domeniul IT”, detaliază avocatul.




Școala Mușat & Asociații


Dintre femeile care s-au remarcat în profesia lor, Andra are o aprecieze deosebită pentru Ruth Bader Ginsburg, care, din punctul său de vedere, reflectă reziliența și determinarea femeii lider. „Pierderea surorii și a mamei sale înainte de terminarea liceului nu au fost de natură să o oprească în a deveni una dintre personalitățile marcante ale lumii juridice, ocupând poziția de avocat, iar mai apoi de judecător în cadrul celor mai înalte foruri judiciare ale S.U.A. timp de aproximativ 50 de ani. Totodată, impresionanta sa carieră juridică a fost dublată de cariera sa de profesoară de procedură civilă în cadrul Facultății de Drept din Statul Columbia, unde a revoluționat gândirea juridică, punând accentul pe dezvoltarea conceptelor privind egalitatea de gen și promovarea drepturilor femeilor”, subliniază avocatul.

E important să învățăm de la oameni cu adevărat valoroși și să ne raportăm la personalități care chiar contează și au un punct de vedere notabil în ceea ce fac. Andra amintește faptul că aportul esențial pe palierul abilităților sale de conducere l-a avut (și îl are în continuare) avocatul Gheorghe Mușat, care este un mentor în materie de leadership profesional. „Este un real beneficiu să înveți sub coordonarea domniei sale, care a creat pe parcursul deceniilor de activitate o școală a avocaturii din care s-au desprins firmele mari ale avocaturii de business din Romania. Cât despre etapele de dezvoltare ale acestor abilități, am putut observa îndeaproape modalitatea în care dumnealui și-a asumat rolul de îndrumător al parcursului profesional pentru numeroși profesioniști deveniți în timp elita avocaturii românești, pentru ca mai apoi să pot continua în felul meu activitatea de dezvoltare, integrare, iar ulterior de transmitere a know how-ului către noile generații de avocați din cadrul „școlii” Mușat & Asociații”, susține avocatul.

La Mușat & Asociații, accesul la poziții superioare în ierarhia internă se face în urma parcurgerii unei proceduri de evaluare, pe baza mai multor de criterii de promovare care privesc latura profesională a activității și cea umană, atât în relație cu clienții firmei, cât și în privința modului de interacțiune zilnică cu ceilalți avocați. „Este absolut esențial să ai o bună integrare în echipele de lucru, atât cele din interiorul echipei tale, dar și în cadrul echipelor pluridisciplinare formate din avocații mai multor departamente interne specializate pe diferite ramuri de drept, pentru a putea astfel oferi un serviciu juridic de înaltă calitate în problemele complexe ale clienților noștri. Dacă ești hotărât să aloci timp și să depui eforturi constante în procesul tău de dezvoltare, vei percepe promovările de treaptă cu treaptă ca un proces natural”, punctează Andra.

Avocatul menționează că avansarea sa la poziția de partener s-a întemeiat pe dezvoltarea profesională și personală timp de zece ani de colaborare în firmă, dar și pe dobândirea unor calități manageriale, care implică coordonarea unei echipe de avocați și gestionarea unui portofoliu de clienți. „Cât despre principalele avantaje ale apartenenței la firma Mușat & Asociații, cu precădere pot spune că este un real privilegiu să exerciți această profesie prin implicarea în spețe juridice complexe, generate de portofoliul de clienți pe care societatea i-a fidelizat în peste 30 de ani de activitate, ce include atât mari corporații, cât și numeroase persoane fizice publice, dar și ocazia de a utiliza și integra în acest proces know how-ul substanțial acumulat în decursul celor trei decenii de activitate ai firmei”, completează Partenerul Mușat & Asociații.

În acest moment, doamnele avocat din cadrul Mușat & Asociații sunt o parte substanțială din structura de conducere a firmei, iar în cadrul practicii de litigii, în care Andra activează, reprezintă mai bine de jumătate din numărul partenerilor coordonatori. „Această tendință este dezvoltată în cadrul pieței de avocatură din România, unde doamnele nu numai că sunt nelipsite din structurile de conducere, dar au devenit și o sursă de inspirație pentru publicațiile de specialitate din domeniu, sens în care salutăm inițiativa BizLawyer referitoare la portalul „Lady Lawyer”. Totodată, consider că, pentru a ajunge în vârful ierarhiei profesiei de avocat, doamnele trebuie doar să își exercite în continuare profesia cu eleganță, responsabilitate și inovație juridică, deoarece urmând acest credo profesional, succesul nu va întârzia să apară”, arată Andra Mihalache.

Iuliana Iacob: Leadership-ul pentru mine este fundamentat în generozitate, empatie

Iuliana Iacob, avocat asociat Mușat & Asociații, deține o vastă experiență în arbitraj domestic și internațional.
Iuliana a fost implicată în numeroase dispute arbitrale complexe administrate în baza principalelor reguli instituționale acoperind un spectru larg de domenii, precum privatizare, construcții și infrastructură, energie, sau comerț internațional, precum și în proceduri complexe având ca obiect instituirea de masuri provizorii și asigurătorii, anularea, sau recunoașterea sentințelor arbitrale.
De asemenea, Iuliana a asistat și reprezentat numeroși clienți în litigii complexe în fața instanțelor domestice și internaționale (e.g. Curtea de Justiție a Uniunii Europene). Iuliana este arbitru pe lista Curții de Arbitraj București, și membru al Chartered Institute of Arbitrators (CIArb) și ICC Institute of World Business Law.

Iuliana Iacob a acordat reprezentare unei importante companii locale de vânzare și furnizare de energie, în trei arbitraje internaționale complexe în fața Institutului German de Arbitraj (sediul arbitrajului: Paris, Bonn) și în fața Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României (sediul arbitrajului: București), rezultate din mai multe contracte internaționale pentru vânzarea de energie electrică, cu pretenții în valoare de peste 3.5 milioane euro, precum și unui important producător de energie, într-un arbitraj complex derivat dintr-un contract privind reabilitarea unei hidrocentrale, implicând multiple pretenții cu o valoare cumulată de peste 25 milioane euro.

„Printre proiectele reprezentative din ultimul an, se remarcă reprezentarea unei importante companii locale de vânzare și furnizare de energie, în trei arbitraje internaționale complexe în fața Institutului German de Arbitraj (sediul arbitrajului: Paris, Bonn) și în fața Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României (sediul arbitrajului: București) derivate din multiple contracte internaționale având ca obiect vânzarea de energie electrică. Un alt mandat emblematic a vizat reprezentarea unui important producător de energie, într-un arbitraj complex derivat dintr-un contract privind reabilitarea unei hidrocentrale, implicând multiple pretenții cu o valoare cumulată de peste 25 milioane euro”, detaliază avocatul.

Din punctul său de vedere, calitățile doamnelor care activează în această profesie implică tenacitatea, empatia, compasiunea, etica muncii, simțul dreptății, capacitatea de organizare și de a gestiona responsabilități multiple, creativitatea, abilitatea de a comunica eficient, de a rezolva conflicte și identifica soluții, precum și grija manifestată față de echipă și față de client.

„Principalele calități necesare pentru a promova în ierarhia firmei sunt, în opinia mea, integritatea, talentul, etica muncii, capacitatea de a lucra în echipă, precum și atenția la nevoile clienților. În ceea ce privește avantajele apartenenței la firmă, m-am alăturat Mușat & Asociații acum mai mult de zece ani. În toată această perioadă, am lucrat cu mulți oameni minunați, am avut parte de susținere, încurajare, încredere și am învățat enorm. Mi s-a oferit oportunitatea de a mă implica și, cu timpul, de a gestiona mandate complexe. Am lucrat cu precădere în domeniul arbitrajului internațional, o arie de practică deosebită, pentru care am simțit tot timpul o afinitate specială și care mi-a adus nenumărate satisfacții profesionale, permițându-mi să pledez în fața unor tribunale internaționale prestigioase sau să colaborez cu alți avocați din numeroase colțuri ale lumii”, mai spune Iuliana.

Încă de când s-a alăturat Mușat & Asociații, în urmă cu mai bine de un deceniu, ea a remarcat numărul ridicat de femei din structura de conducere a firmei, precum și preocuparea firmei față de promovarea unui mediu inclusiv și divers, precum și asigurarea unui echilibru între viața profesională și personală. „De-a lungul timpului, numeroase dintre proiectele de rezonanță ale firmei au fost coordonate de femei avocat. În ceea ce privește încurajarea promovării femeilor într-un număr cât mai mare în poziții de conducere în cadrul profesiei de avocat, admir activitatea organizațiilor și inițiativelor internaționale de promovare a femeilor avocat. Recunoașterea contribuțiilor semnificative ale femeilor avocat, dedicația către identificarea și oferirea de oportunități femeilor avocați, sau încurajarea mentoratului sunt de asemenea importante”, argumentează avocatul.

Dintre femeile care activează în această profesie, ea o admiră pe Ruth Bader Ginsburg, judecător la Curtea Supremă de Justiție a Statelor Unite, datorită calităților sale remarcabile, precum perseverența în fața a nenumărate obstacole, integritatea, pasiunea pentru justiție, intelectul deosebit, modestia, generozitatea de spirit, sau munca neobosită în promovarea drepturilor femeilor. Ruth Bader Ginsburg rămâne o sursă de inspirație continuă pentru Iuliana.

„Leadership-ul pentru mine este fundamentat în generozitate, empatie, în dorința de a-mi împărtăși experiența cu avocați mai tineri, de a îmi perfecționa mereu cunoștințele și a încerca să îi inspir pe cei din jur”, conchide Iuliana Iacob.

-------------------------------------------------------------------

Citește și


→   Mușat & Asociații cooptează un nou Managing Partner și promovează 3 noi parteneri. Alți 8 avocați avansează în poziții de senioritate în firmă



------------------------------------------------------------------
 

Avantajele apartenenței la o firmă de talia Mușat & Asociații


Apartenența la o firmă de talia Mușat & Asociații reprezintă un mare avantaj.

Ana-Maria Abrudan, Managing Associate Mușat & Asociații, subliniază faptul că beneficiile lucrului într-o societate de avocatură sunt multiple. „Deși nu am lucrat într-un cabinet sau o societate de avocatură de tip boutique, consider că a-ți începe activitatea într-o societate de avocatură este utilă și oportună. O societate de avocatură îți oferă un mediu de lucru bine organizat, structurat și efervescent, oportunități de accesare și cunoaștere a mai multor domenii de activitate și posibilități de implicare în proiecte de anvergură, dificile, dar care te ajută să te dezvolți, să vrei să fii provocat și să găsești soluții. Într-o societate de avocatură împărțită în departamente multidisciplinare, nevoia de sprijin al altor echipe devine inevitabilă, iar experiența avocaților seniori se dovedește esențială. Posibilitatea de a putea întreba și siguranța că vei primi răspunsuri din partea celorlalți colegi îți dau un anumit confort în lucrul de zi cu zi, care îți permit să te mobilizezi și să accepți orice provocare nouă, cu încrederea că orice problemă va avea o soluție (desigur, cu particularitățile ei). Important este să preiei ce e mai bun din fiecare interacțiune avută cu ceilalți colegi, să ajuți atunci când ți se cere ajutorul și să ceri ajutorul atunci când ai nevoie; orgoliul și lipsa de solidaritate nu ar trebui să își găsească loc într-un astfel de mediu de lucru”, explică avocatul.

La rândul său, Carmen Turcu, Senior Associate, subliniază faptul că Mușat & Asociații este o societate care reunește cei mai buni experți în toate domeniile, astfel încât nu există problemă juridică sau curiozitate pe care să o aibă și să nu găsească la cine să apeleze pentru clarificări la cel mai înalt nivel de profesionalism.

Ana-Maria recunoaște cu amuzament că, la începutul carierei, era temătoare în a primi sarcini din partea unui avocat senior, dar mai apoi și-a dat seama că activitatea asistată sau lucrarea revizuită de un coleg cu mai multă experiență nu poate fi decât benefică. „Interacțiunea cu un avocat senior, fie ea în diverse dosare/proiecte în care ajungi să fii implicat, sau ca participant la o întâlnire de discuții cu un potențial client, o negociere sau o sesiune de lucru internă cu privire la o speță ori o schimbare legislativă, te învață diversificat și multiplu: cum să abordezi sau să demontezi o interpretare, cum să conduci o discuție, cum să menții atenția celorlalți, cum să câștigi încrederea și interesul clientului, cum să intimidezi partea adversă, dar totodată, raportat la fiecare element enumerat, cum să nu o faci. La finalul fiecărei zile îți vei crea propria listă “Așa da! – Așa nu!”, pe care o vei îmbunătăți constant și o vei aplica ulterior, în situațiile proprii ”, explică avocatul.

Ana-Maria recomandă tuturor tinerilor avocați să nu se teamă și să caute sprijinul colegilor mai mari. Suportul acestora va fi un ajutor pentru fiecare: atât al juniorului, care va învăța și va crește rapid, cât și al seniorului, care, primind ajutor, va reuși să se concentreze asupra dosarelor mai complicate; în final, evoluția juniorului va implica automat evoluția seniorului, fiecare având doar de câștigat.

Carmen Turcu (foto) precizează faptul că încă de la cooptarea sa în firmă, a avut norocul de a lucra direct cu Paul-George Buta, coordonatorul echipei de Concurență, Farma & Proprietate Intelectuală, acum Managing Partner al Mușat & Asociații. „Paul a comunicat deschis de la bun început cu mine și alți colegi stagiari, dorind să afle ce abordare preferăm (mai școlărească sau direct în miezul problemelor juridice) și a ținut constant cont de opțiunile noastre, astfel încât să simțim și noi că progresăm și că beneficiem cât mai mult de asset-urile firmei. Ulterior am avut plăcerea de a lucra cu Julieta Sfeclă, un orator litigant extraordinar, specialistă în domeniul proprietății intelectuale, domeniu care îmi este foarte drag, inclusiv datorită ei”, detaliază avocatul.

Ana-Maria Abrudan este de părere că succesul este și se măsoară diferit pentru fiecare dintre oameni. „Un motto care ar rezuma în opinia mea succesul este: „Învață din ieri, trăiește pentru astăzi și speră pentru ziua de mâine. Cel mai important lucru este să nu încetezi niciodată să te întrebi” (Albert Einstein). Pentru mine, cel puțin, succesul profesional se măsoară în sentimentele de mulțumire și împlinire, atât proprii – atunci când finalizez o zi cu multe sarcini îndeplinite, o lucrare în care am găsit și expus o soluție sau un mecanism de implementare inovator, sau, după caz, un dosar în care soluția a fost favorabilă clientului, dar și ale celorlalți – ale colegilor care s-au bazat/se bazează pe sprijinul și input-ul meu, precum și ale clienților care dobândesc încredere și se declară satisfăcuți de rezultatele obținute. Oricât de bun ajungi să fii în ceea ce faci și sigur în ceea ce susții, succesul nu vine însă niciodată singur. Aceasta pentru că realitatea se dovedește a fi alta, din pricina unor factori pe care ori nu i-ai luat în calcul, ori s-au dovedit a avea o cu totul altă interpretare (din diverse rațiuni – logice sau mai puțin logice). Important este să știi să accepți eșecul similar succesului și să înveți din propriile greșeli, dar și ale celorlalți, pentru a nu le perpetua”, explică avocatul.

La rândul său, Carmen Turcu spune că succesul în avocatură nu i se pare măsurabil, dar este cu siguranță o noțiune subiectivă. Pentru ea, succesul constă în a răspunde la nevoile clientului cât mai eficient și mai reactiv, și, implicit, în a avea satisfacția, la sfârșitul zilei, că activitatea acestuia e fie mai sigură, fie mai prosperă, datorită implicării sale.

Ana-Maria Abrudan punctează faptul că în avocatură, ca în orice domeniu de activitate, profesia se poate practica la un standard ridicat, nu doar cu talent și un fundament solid, dobândit încă din facultate, ci prin experiență, studiu și informare permanentă inclusiv din alte domenii (politice, economice, de cercetare etc.). Aceasta va asigura nu doar dezvoltarea unei minți agere, dar și un posibil avantaj în diverse situații sau interacțiuni.
„Seriozitate, perseverență, devotament, răbdare, speranță și capacitatea de a o lua de la capăt sunt atuuri esențiale pentru a face față provocărilor de zi cu zi. Avocatura implică noutate, dar și invocație, iar legislația este în continuă schimbare, fapt ce necesită deschiderea avocatului spre a învăța și a se perfecționa continuu”, subliniază avocatul.

„Cele mai importante principii care mă ghidează atât în viața personală, cât și în viața profesională, sunt onestitatea și empatia. În plan profesional, aceste două principii mă determină să depun toate eforturile pentru fiecare proiect care mi-a fost desemnat, astfel încât să știu că mi-am îndeplinit sarcinile corect, conform așteptărilor și mă ajută să identific nevoile clienților, să mă pun în locul lor și să găsesc cele mai adecvate soluții la problemele acestora”, adaugă Carmen Turcu.

Analizându-și parcursul profesional de până acum, cele două tinere consideră că una dintre cele mai bune decizii pe care au luat-o a fost aceea de a alege avocatura.

„Cea mai bună decizie la finalul facultății a fost chiar aceea de a selecta ca profesie avocatura. Mărturisesc faptul că, în cei 8 ani de experiență în domeniul avocaturii, nu am ajuns în punctul în care să spun „Nu mai vreau să fac asta, m-am plictisit…”. Profesia de avocat este atât de complexă și dinamică, iar soluțiile pot fi atât de diverse, încât simți că, deși intri pe aceeași ușă, a doua zi poți ieși pe o alta. Cu toate că m-am specializat în câteva domenii de nișă (e.g., achiziții publice și militare, dreptul mediului și resurse naturale), nu voi refuza să învăț un domeniu nou – de nevoie sau din pasiune. Nevoia te învață și îți creează mijloace, astfel că, pentru a atinge performanța, trebuie nu doar să îți placă ceea ce faci, dar să fii dispus să accepți lucruri noi și să nu îți pierzi ambiția. Mai mult, lucrul permanent cu oamenii îți oferă nu doar satisfacție profesională – a atingerii unor rezultate așteptate sau obiective dorite de clienți, dar și satisfacție socială – a dobândirii unor cunoștințe, experiențe de viață și idei noi, astfel că, la finalul zilei, întotdeauna vei pleca cu un câștig”, argumentează Ana-Maria Abrudan.

În completare, Carmen Turcu consideră că cea mai bună decizie pe parcursul profesiei de avocat a fost să își mențină curiozitatea activă și să exploreze mai multe domenii de drept. „Altfel nu aș fi putut cunoaște o a doua pasiune juridică: protecția consumatorilor. Acest domeniu îmi reamintește motivul pentru care am ales să devin avocat de la bun început: din dorința de a-mi folosi calitățile pentru a contribui la eforturile colective de îmbunătățire a societății în care trăim”, mai spune avocatul.

Mușat & Asociații formează noi talente


Mușat & Asociații este o adevărată școală de talente, aducând pe piața avocaturii de business experți care își construiesc trasee de succes.

Georgiana Negulescu (foto), Associate Mușat & Asociații, face parte din noua generație de avocați care se dezvoltă sub îndrumarea seniorilor firmei.

Georgiana a știut dintotdeauna că dreptul i se potrivește cel mai bine, astfel că a reprezentat prima opțiune în ceea ce privește cariera. „Am ales să urmez în paralel și studii universitare în economie în cadrul Academiei de Studii Economice din București pentru a îmbina sinergic cunoștințele din ambele domenii și a oferi clienților consultanță de business în probleme cât mai variate”, completează tânăra.

Georgiana arată că profesia de avocat presupune implicare și flexibilitate, iar pentru ea a reprezentat o provocare pe care a transformat-o într-un modus vivendi. „Îndrăznesc să spun că, inițial, pledarea în fața instanței de judecată a reprezentat un criteriu important în alegerea profesiei, însă experiența acumulată până în prezent m-a ajutat să descopăr alte puncte de interes, cum ar fi dezvoltarea multidisciplinară continuă și colaborarea cu oameni care mă inspiră, în special echipa din care fac parte, formată exclusiv din femei”, explică avocatul.

Atunci când a optat pentru organizația în care urma să se dezvolte, Mușat & Asociații a fost o opțiune bazată pe portofoliul de proiecte al firmei și pe experiența vastă în ceea ce privește formarea avocaților. „În opinia mea, Mușat & Asociații este locul potrivit pentru avocații aflați în căutarea performanței și a unui mediu de lucru primitor și întotdeauna o recomand colegilor mei”, conchide Georgiana Negulescu.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 651 / 1697
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...