ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Clubul avocaților români din Diaspora | Povestea Nadiei Irina Fundățeanu, avocatul care a luat-o de la zero în Spania. Absolventă de Drept în România, a lucrat într-un restaurant și în administrație, și-a echivalat diplomele și a absolvit Masterul de Drept Adminstrativ și Administrație Publică la Universitatea din Valencia. Azi este „alma libre”, avocat de succes, membră Efica Abogados

07 Iunie 2022   |   Ștefania Enache

Nadia mai spune că nu își face planuri de viitor, preferând să trăiască fiecare moment așa cum îi este dat. În ceea ce privește o eventuală revenire în România, afirmă că „nu se știe niciodată”.

 
 
Nadia Irina Fundățeanu este un alt profesionist român care și-a clădit o carieră în străinătate.Până să ajungă la statutul pe care îl are astăzi, ea a muncit foarte mult.A emigrat în Spania în martie 2004 și un an a stat în țara de adopție fără a avea acte.Abia în martie 2005 a reușit să rezolve această problemă, iar imediat după ce și-a luat rezidența a început să lucreze. Deși era absolventă a unei facultăți de drept în România, în Spania a luat-o de la zero, muncind în domenii care nu aveau nicio legătură cu aria sa de expertiză: a lucrat într-un restaurant, apoi a fost implicată în activitatea administrativă a unei firme de promoții și construcții. În tot acest timp, nu și-a uitat nicio secundă visul și anume acela de a practica avocatura.


Nadia Irina Fundățeanu, cea pe care am cunoscut-o eu în prezent, este un avocat de succes în Spania, care face parte din organizația Efica Abogados. Specializată în dreptul străinilor, dreptul familiei și drept internațional privat, ea oferă suport românilor care activează în Diaspora și care întâmpină diferite probleme juridice. Lucrează cu pasiune și se implică total în fiecare speță pe care o are. Faptul că a cunoscut în amănunt greutățile celui care emigrează o ajută astăzi să identifice soluțiile cele mai bune în mandatele pe care le are.

Pregătirea continuă a ajutat-o să-și îndeplinească visul

Nadia a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității Româno- Americane, obținând licența în anul 2002.

După terminarea studiilor a lucrat foarte puțin timp, în 2003, ca asistent juridic în București.

În martie 2004 a decis să emigreze în Spania, așa că a renunțat la tot traseul profesional pe care reușise să-l construiască în România și a luat-o de la capăt.




„În Spania, am stat un an fără acte, iar după ce am reușit să îmi iau rezidența (în martie 2005) am lucrat la un restaurant, apoi la o firmă de promoții și construcții, ca administrator. Între timp, am cerut omologarea diplomelor de bacalaureat și de licență. Din anul 2009, am început să lucrez la Primăria din Pobla de Vallbona, în cadrul departamentului de servicii sociale, destinat imigranților, ca asistent juridic și mediatoare interculturală. Am desfășurat această activitate până în anul 2015”, povestește românca.

În timp ce se pregătea pentru examenele de omologare a licenței în Drept, Nadia a urmat tot felul de cursuri despre imigranții din Spania, cursuri de mediere și asistență juridică pentru străini.

Pentru echivalarea diplomei de licență din România a trebuit să susțină nu mai puțin de nouă examene în Spania. Acum, când își amintește prin ce a trecut, zâmbește și spune că a fost practic o a doua facultate pe care a urmat-o în țara de adopție.

„Ulterior, am absolvit Masterul de Drept Adminstrativ și Administrație Publică, la Universitatea din Valencia. Apoi, am absolvit și Masterul de Avocatură, organizat de Baroul din Valencia împreună cu Universitatea din Valencia, iar practica juridică am realizat-o la un birou renumit de avocați experți în Drept Internațional Privat: De Lorenzo-Garin-Gosalbes din Valencia”, mai spune Nadia.

Odată definitivate studiile, în 2013, Nadia Irina Fundățeanu a deschis, împreună cu o colegă, un cabinet de avocatură în Valencia.

--------------------------------------------------------------

Citește și

→   Avocații români din străinătate se organizează. Cei care doresc să intre în ‘Clubul avocaților români din Diaspora’ trebuie să fie membri ai unui barou din afara României. Alexandru Lazăr, unul dintre membrii fondatori: Construind acest think-thank, punem laolaltă know-how din întreaga lume

→   Cum să-ți împlinești visul de a practica avocatura în propria firmă, înființată în afara granițelor | Rețeta succesului, în varianta Florentinei Marin, fondatoarea Marin & Pasalodos, din Barcelona. ‘Planul nostru este să ne dezvoltăm și să deschidem cabinete în alte orașe din Spania, România și în alte țări’, spune avocata

--------------------------------------------------------------

Doi ani mai târziu, în 2015, i s-a propus un parteneriat cu cei care puseseră bazele mărcii Efica Abogados.

„De atunci sunt membru Efica Abogados Valencia. M-am specializat în dreptul străinilor, dreptul familiei și drept internațional privat. Sunt liber profesionist și, sincer, cred că nu aș mai putea lucra pentru altcineva în momentul de față. Sunt înscrisă și în grupul avocaților din oficiu de la Baroul din Valencia, cu specializarea de dreptul familiei și dreptul străinilor, apoi colaborez cu Primăria din Pobla de Vallbona pe teme juridice pentru străini, dar și cu alte organizații sau fundații non guvernamentale pe teme de imigrare. Clienții mei, marea majoritate, sunt persoane fizice și cetățeni străini. Am foarte puține firme în portofoliu. Astfel de clienți apar mai ales atunci când au nevoie să angajeze străini”, explică avocatul.

Efica Abogados include în momentul de față cinci avocați, care sunt specializați în drept penal, civil, dreptul muncii, dreptul străinilor și drept internațional privat. „În Spania, mai ales în Valencia, nu prea se vorbesc limbi străine, dar noi avem avantajul că putem comunica în română, engleză, arabă și franceză. Efica Abogados colaborează cu mai multe birouri și cu mulți experți în toate ariile de drept”, menționează Nadia.

Având un suflet liber, Nadia își organizează timpul de lucru după un model propriu. „În primul rând nu am un orar fix de muncă. Sunt, cum s-ar spune în spaniolă „alma libre”. Consider că, pentru a da un bun randament, un profesionist în drept trebuie să fie liniștit, odihnit și în pace cu sine. Îmi organizez două sau cel mult trei zile pe săptămână cu vizite, iar restul cu muncă de studiu și redactări. Din când în când, mai merg și la alte birouri cu care colaborez, de pe lângă Valencia, pentru a asista clienți în dreptul străinilor. Pentru mine este foarte important să tratez persoanele cu drag, să existe o relație de apropiere între noi, de încredere, pentru ca oamenii să se simtă comozi alături de mine. Vreau să specific că fiecare client care vine la birou este o bogație, o experiență minuntată și sunt mulțumită pentru faptul că faca parte din viața mea”, susține românca.

Nadia mai spune că nu își face planuri de viitor, preferând să trăiască fiecare moment așa cum îi este dat. În ceea ce privește o eventuală revenire în România, afirmă că „nu se știe niciodată”.

În activitatea sa, colaborează și cu câteva birouri de avocați din mai multe județe din țara noastră, în special pe proceduri de familie și proceduri civile ale căror demersuri trebuie făcute în România.

Mai nou, face parte din Clubul avocaților români din Diaspora, fiind de părere că pe măsură ce organizația se extinde se mărește și bogăția intelectuală. „Îmi place să colaborez cu alți colegi, să puntem în comun idei, concepții, cunoștințe, să ne inspirăm unii de la alții. Ne putem ajuta atunci când avem vreo speță în altă țară, astfel nu lăsăm clientul fără avocat în acea țara. Apoi ne ajutăm între noi prin cunoștințele și experiența noastră, prin recomandări etc.”, punctează Nadia.

De altfel tot ceea ce a trait până acum avocatul de origine română relevă foarte bine povestea emigrantului, care a ales calea străinătății fără a știi cu siguranță ce îi rezervă soarta. Prin multă muncă, a reușit să-și contruiască o carieră, să-și găsească un drum și să arate că se poate reuși oriunde. Important este să îți dorești și să faci eforturi pentru a-ți îndeplini visul.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

    ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 595 / 1697
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
    MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
    LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
    LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
    LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
    Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
    Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
    LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
    Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
    SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...