ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Clubul avocaților români din Diaspora | Povestea Nadiei Irina Fundățeanu, avocatul care a luat-o de la zero în Spania. Absolventă de Drept în România, a lucrat într-un restaurant și în administrație, și-a echivalat diplomele și a absolvit Masterul de Drept Adminstrativ și Administrație Publică la Universitatea din Valencia. Azi este „alma libre”, avocat de succes, membră Efica Abogados

07 Iunie 2022   |   Ștefania Enache

Nadia mai spune că nu își face planuri de viitor, preferând să trăiască fiecare moment așa cum îi este dat. În ceea ce privește o eventuală revenire în România, afirmă că „nu se știe niciodată”.

 
 
Nadia Irina Fundățeanu este un alt profesionist român care și-a clădit o carieră în străinătate.Până să ajungă la statutul pe care îl are astăzi, ea a muncit foarte mult.A emigrat în Spania în martie 2004 și un an a stat în țara de adopție fără a avea acte.Abia în martie 2005 a reușit să rezolve această problemă, iar imediat după ce și-a luat rezidența a început să lucreze. Deși era absolventă a unei facultăți de drept în România, în Spania a luat-o de la zero, muncind în domenii care nu aveau nicio legătură cu aria sa de expertiză: a lucrat într-un restaurant, apoi a fost implicată în activitatea administrativă a unei firme de promoții și construcții. În tot acest timp, nu și-a uitat nicio secundă visul și anume acela de a practica avocatura.


Nadia Irina Fundățeanu, cea pe care am cunoscut-o eu în prezent, este un avocat de succes în Spania, care face parte din organizația Efica Abogados. Specializată în dreptul străinilor, dreptul familiei și drept internațional privat, ea oferă suport românilor care activează în Diaspora și care întâmpină diferite probleme juridice. Lucrează cu pasiune și se implică total în fiecare speță pe care o are. Faptul că a cunoscut în amănunt greutățile celui care emigrează o ajută astăzi să identifice soluțiile cele mai bune în mandatele pe care le are.

Pregătirea continuă a ajutat-o să-și îndeplinească visul

Nadia a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității Româno- Americane, obținând licența în anul 2002.

După terminarea studiilor a lucrat foarte puțin timp, în 2003, ca asistent juridic în București.

În martie 2004 a decis să emigreze în Spania, așa că a renunțat la tot traseul profesional pe care reușise să-l construiască în România și a luat-o de la capăt.
„În Spania, am stat un an fără acte, iar după ce am reușit să îmi iau rezidența (în martie 2005) am lucrat la un restaurant, apoi la o firmă de promoții și construcții, ca administrator. Între timp, am cerut omologarea diplomelor de bacalaureat și de licență. Din anul 2009, am început să lucrez la Primăria din Pobla de Vallbona, în cadrul departamentului de servicii sociale, destinat imigranților, ca asistent juridic și mediatoare interculturală. Am desfășurat această activitate până în anul 2015”, povestește românca.

În timp ce se pregătea pentru examenele de omologare a licenței în Drept, Nadia a urmat tot felul de cursuri despre imigranții din Spania, cursuri de mediere și asistență juridică pentru străini.

Pentru echivalarea diplomei de licență din România a trebuit să susțină nu mai puțin de nouă examene în Spania. Acum, când își amintește prin ce a trecut, zâmbește și spune că a fost practic o a doua facultate pe care a urmat-o în țara de adopție.

„Ulterior, am absolvit Masterul de Drept Adminstrativ și Administrație Publică, la Universitatea din Valencia. Apoi, am absolvit și Masterul de Avocatură, organizat de Baroul din Valencia împreună cu Universitatea din Valencia, iar practica juridică am realizat-o la un birou renumit de avocați experți în Drept Internațional Privat: De Lorenzo-Garin-Gosalbes din Valencia”, mai spune Nadia.

Odată definitivate studiile, în 2013, Nadia Irina Fundățeanu a deschis, împreună cu o colegă, un cabinet de avocatură în Valencia.

--------------------------------------------------------------

Citește și

→   Avocații români din străinătate se organizează. Cei care doresc să intre în ‘Clubul avocaților români din Diaspora’ trebuie să fie membri ai unui barou din afara României. Alexandru Lazăr, unul dintre membrii fondatori: Construind acest think-thank, punem laolaltă know-how din întreaga lume

→   Cum să-ți împlinești visul de a practica avocatura în propria firmă, înființată în afara granițelor | Rețeta succesului, în varianta Florentinei Marin, fondatoarea Marin & Pasalodos, din Barcelona. ‘Planul nostru este să ne dezvoltăm și să deschidem cabinete în alte orașe din Spania, România și în alte țări’, spune avocata

--------------------------------------------------------------

Doi ani mai târziu, în 2015, i s-a propus un parteneriat cu cei care puseseră bazele mărcii Efica Abogados.

„De atunci sunt membru Efica Abogados Valencia. M-am specializat în dreptul străinilor, dreptul familiei și drept internațional privat. Sunt liber profesionist și, sincer, cred că nu aș mai putea lucra pentru altcineva în momentul de față. Sunt înscrisă și în grupul avocaților din oficiu de la Baroul din Valencia, cu specializarea de dreptul familiei și dreptul străinilor, apoi colaborez cu Primăria din Pobla de Vallbona pe teme juridice pentru străini, dar și cu alte organizații sau fundații non guvernamentale pe teme de imigrare. Clienții mei, marea majoritate, sunt persoane fizice și cetățeni străini. Am foarte puține firme în portofoliu. Astfel de clienți apar mai ales atunci când au nevoie să angajeze străini”, explică avocatul.

Efica Abogados include în momentul de față cinci avocați, care sunt specializați în drept penal, civil, dreptul muncii, dreptul străinilor și drept internațional privat. „În Spania, mai ales în Valencia, nu prea se vorbesc limbi străine, dar noi avem avantajul că putem comunica în română, engleză, arabă și franceză. Efica Abogados colaborează cu mai multe birouri și cu mulți experți în toate ariile de drept”, menționează Nadia.

Având un suflet liber, Nadia își organizează timpul de lucru după un model propriu. „În primul rând nu am un orar fix de muncă. Sunt, cum s-ar spune în spaniolă „alma libre”. Consider că, pentru a da un bun randament, un profesionist în drept trebuie să fie liniștit, odihnit și în pace cu sine. Îmi organizez două sau cel mult trei zile pe săptămână cu vizite, iar restul cu muncă de studiu și redactări. Din când în când, mai merg și la alte birouri cu care colaborez, de pe lângă Valencia, pentru a asista clienți în dreptul străinilor. Pentru mine este foarte important să tratez persoanele cu drag, să existe o relație de apropiere între noi, de încredere, pentru ca oamenii să se simtă comozi alături de mine. Vreau să specific că fiecare client care vine la birou este o bogație, o experiență minuntată și sunt mulțumită pentru faptul că faca parte din viața mea”, susține românca.

Nadia mai spune că nu își face planuri de viitor, preferând să trăiască fiecare moment așa cum îi este dat. În ceea ce privește o eventuală revenire în România, afirmă că „nu se știe niciodată”.

În activitatea sa, colaborează și cu câteva birouri de avocați din mai multe județe din țara noastră, în special pe proceduri de familie și proceduri civile ale căror demersuri trebuie făcute în România.

Mai nou, face parte din Clubul avocaților români din Diaspora, fiind de părere că pe măsură ce organizația se extinde se mărește și bogăția intelectuală. „Îmi place să colaborez cu alți colegi, să puntem în comun idei, concepții, cunoștințe, să ne inspirăm unii de la alții. Ne putem ajuta atunci când avem vreo speță în altă țară, astfel nu lăsăm clientul fără avocat în acea țara. Apoi ne ajutăm între noi prin cunoștințele și experiența noastră, prin recomandări etc.”, punctează Nadia.

De altfel tot ceea ce a trait până acum avocatul de origine română relevă foarte bine povestea emigrantului, care a ales calea străinătății fără a știi cu siguranță ce îi rezervă soarta. Prin multă muncă, a reușit să-și contruiască o carieră, să-și găsească un drum și să arate că se poate reuși oriunde. Important este să îți dorești și să faci eforturi pentru a-ți îndeplini visul.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 65 / 6037
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  EXCLUSIV | MPR Partners intră în al treilea arbitraj ICSID, cu pretenții de cca. 383 mil. €, alături de avocații biroului newyorkez Squire Patton Boggs. De cealaltă parte, lângă reclamanți stă o firmă cu 1200 de avocați și 30 de birouri pe mai multe continente
  RTPR, lead counsel pentru GreenGroup la achiziția UAB Ecso din Lituania | Avocații au lucrat în 15 tranzacții de M&A, semnate de la începutul anului. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Echipa noastră de Corporate ̸ M&A a avut o vară „fierbinte”
  Studiu Refinitiv | Sectorul fuziunilor şi achiziţiilor a frânat puternic în primul semestru al acestui an. Activitatea de M&A a scăzut cu 21 % la nivel global, iar în Europa Estică regresul a fost de 18 %. Câteva firme de avocați cu prezență la București strălucesc, însă, în clasamentele globale și europene
  Avocații Kinstellar spun că au remarcat preocuparea angajatorilor de a creiona strategii de menținere a personalului-cheie, fiind mandatați în acest sens cu elaborarea unor programe de tip Stock Option Plan sau a unor scheme de bonusare în funcție de performanțe. Activitate intensă în practica de Employment, cu mandate diverse și o echipă expusă la proiecte cu un caracter multidisciplinar
  Noul ghid al Comitetului European pentru Protecția Datelor ar putea aduce o creștere statistică a sancțiunilor, spun avocații Wolf Theiss, firmă cu o echipă dedicată proiectelor din acest domeniu | Biroul din București a asistat clienții în tranzacții complexe, care au implicat aspecte mai sofisticate de protecția datelor. Potențialii cumpărători ai unei afaceri sunt din ce în ce mai interesați să înțeleagă riscurile la care se expun din perspectiva protecției datelor și care sunt modalitățile de a se proteja
  Wolf Theiss promovează trei avocați din linia a doua care au participate la unele dintre cele mai importante tranzacţii. Brian Jardine, Managing Partner: Promovarea, recunoaștere a contribuțiilor profesionale deosebite la consolidarea poziției de lider pe piața românească a biroului din București
  LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Senior Associate | Banking & Finance
  LegiTeam: Reff & Associates is looking for an Associate | Banking & Finance
  BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Laura Elena Ionașcu, medie finală 9,79 (2021): Cred că notele din timpul facultății pot fi, într-o anumită măsură, indicatori pentru performanța pe care o vei avea în practică, dar succesul profesional nu este determinat de acest aspect. De o importanță majoră sunt și abilitățile practice dobândite, competențele personale, abilitățile de comunicare, de relaționare, de organizare
  Arbitrajul KELAG-Kärntner Elektrizitäts-Aktiengesellschaft and others v. Romania intra în linie dreaptă după ce părțile și-au ales arbitrii. România a mers pe mâna unui avocat cu o bogată experiență în comerț internațional, care a lucrat timp de 20 de ani pentru guvernul mexican
  BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Ion Arhiliuc a trecut Prutul pentru a studia Dreptul la Iași și a fost unul dintre cei mai buni absolvenți din generația anului 2021, cu nota 9,60: ‘Media a atras anumite oportunități. Apreciez că România oferă toate oportunitățile necesare unui profesionist, însă depinde de fiecare dacă uzează de aceste pârghii’
  Pe masa de lucru a avocaților Mitel & Asociații au ajuns proiecte legate de protecția datelor cu caracter personal din ce în ce mai sofisticate. Mădălina Mitel, Partener: Data Protection a devenit o practică de sine stătătoare la nivelul societății noastre, iar mandatele primite sunt dintre cele mai diverse și provocatoare
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...