ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CMS European M&A Study 2022: Piața europeană de fuziuni și achiziții revine la nivelul de dinainte de pandemie și la raporturile standard dintre vânzători și cumpărători. Horea Popescu, Managing Partner CMS România și coordonatorul practicii de Corporate M&A pentru Europa Centrală și de Est: România s-a clasat anul trecut în top 3 al celor mai performante piețe din regiune după numărul de tranzacții. Este dificil de estimat impactul pe care evenimentele recente din Ucraina îl vor avea asupra regiunii și economiei europene în ansamblu

27 Martie 2022   |   BizLawyer

• Analiza multianuală efectuată de CMS dezvăluie că tranzacțiile pe piața europeană au revenit la standardul normal, fapt subliniat și de reîntoarcerea la modelele de tranzacționare familiare. • Principalul motor al tranzacțiilor îl reprezintă cumpărătorii care intră pe o nouă piață (43%), cu o creștere notabilă a tranzacțiilor de achiziționare a unui competitor (32%)

 
 
Anul 2021 a marcat o creștere a fuziunilor și achizițiilor europene, cu o revenire susținută a tranzacțiilor la nivelurile de dinainte de pandemie și reîntoarcerea la un comportament normal în toate aspectele care țin de tranzacționare, potrivit celui mai recent studiu anual de fuziuni și achiziții realizat de firma globală de avocatură CMS.

Analiza multianuală a prevederilor legale agreate în cadrul contractelor de fuziuni și achiziții (M&A) realizată de CMS este cea mai cuprinzătoare de acest gen și este fundamentată pe o bază de date care cuprinde peste 5.000 de tranzacții. Aflat la cea de-a 14-a ediție, studiul CMS adaugă în acest an aproape 500 de tranzacții pe care firma de avocatură le-a consiliat la nivel european în 2021 – un număr record de tranzacții semnate într-un an și care reflectă creșterea actuală înregistrată cu privire la activitatea de fuziuni și achiziții din Europa.


Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A pentru Europa Centrală și de Est în cadrul CMS și Managing Partner al CMS România: "România s-a clasat anul trecut în top 3 al celor mai performante piețe din regiune din punct de vedere al numărului de tranzacții, acesta depășind nivelul dinainte de pandemie. Această tendință de creștere este confirmată astăzi de analiza comparativă multianuală a CMS European M&A Study 2022, care subliniază nivelul record de tranzacții M&A înregistrate în Europa, în contextul revenirii la normalitate a comportamentului de tranzacționare și, implicit, al reconsolidării încrederii investitorilor. Cu toate acestea, situația din regiune rămâne instabilă din cauza ultimelor evoluții militare și este încă dificil de estimat impactul pe care evenimentele recente din Ucraina îl vor avea asupra regiunii și asupra economiei europene în ansamblu.”

Rodica Manea, Partener Corporate M&A CMS România: "2021 a fost un an de creștere și consolidare pentru piața locală, dar și de reconfirmare a atractivității și competitivității acesteia pentru investitorii de M&A. Fie că vorbim de sectoare precum telecomunicații & IT - ca parte și efect al digitalizării -, energie regenerabilă, sau de producție, oportunitățile de afaceri continuă să își facă prezența, ca expresie directă a complexității și sofisticării atinse de piețele locale și regionale, sau ca rezultat al unor repoziționări și reorganizări globale. Prin anvergura și expertiza combinată a rețelei sale, CMS deține o poziție privilegiată în regiune, fiind un lider în ceea ce privește consultanța transfrontalieră, multi-jurisdicțională.”

Analiza CMS reflectă faptul că majoritatea tranzacțiilor din 2021 s-au înscris în standardele „normale” de tranzacționare, cu accent pe mecanisme de earn-out, cu renunțare la abordarea “prietenoasă pentru cumpărători” observată în 2020 și revenirea la abordarea obișnuită de partajare a riscurilor, care a fost observată înainte de pandemie.

Potrivit raportului CMS European M&A Study, motorul principal al tranzacțiilor continuă să fie reprezentat de cumpărătorii care intră pe o nouă piață (43%). Peste o treime (36%) dintre tranzacții au fost achiziții de know-how sau achiziții de talente (acqui-hiring). S-a înregistrat și o creștere notabilă a tranzacțiilor care implică achiziția unui concurent (32%), în creștere cu 10% față de 2020 (22%).

Louise Wallace, coordonatoare a practicii Corporate M&A în cadrul CMS: "La nivelul CMS am înregistrat cu 90 tranzacții mai mult comparativ cu anul 2020, ceea ce reprezintă o creștere anuală fără precedent de 22% a activității de tranzacționare. Analiza noastră relevă că există motive întemeiate să fim optimiști cu privire la activitatea viitoare a tranzacțiilor de M&A în Europa. În multe privințe, în 2021 ne-am reîntors la o activitatea „normală”, cu o revenire la modele familiare în ceea ce privește valoarea tranzacțiilor și încrederea investitorilor în consolidarea afacerilor, dar așteptăm să vedem cât de puternică va fi activitatea de fuziuni și achiziții în 2022, având în vedere invazia Ucrainei.”

Stefan Brunnschweiler, coordonator al practicii Corporate M&A în cadrul CMS: "Acest studiu acoperă un an tumultuos pentru fuziuni și achiziții, în care piața și-a revenit spectaculos de la declinul înregistrat în primele etape ale pandemiei de COVID-19. În mod clar, există încă riscuri și incertitudini, în special în climatul politic actual, dar sperăm că activitatea de fuziuni și achiziții va continua și va accelera creșterea globală a afacerilor”.

Semnele revenirii la status quo-ul pre-pandemie includ:

•    Creștere semnificativă a structurilor earn-out – utilizarea acestor structuri a crescut de la 5% în 2020 la 26% în 2021, indicând o tendință generală de asigurare a faptului că prețul plătit pentru o afacere este măsurat pe o perioadă mai lungă, decât doar prin raportare la anii financiari din perioada pandemiei.
•    Dispozițiile de ajustare a prețului de achiziție (PPA) revin la niveluri pre-pandemie – numărul de tranzacții cu prevederi de ajustare a prețului de achiziție (PPAs) a revenit la 47%, cu puțin peste media 2010-2020 de 45%, ceea ce sugerează că un procent mai mare de cumpărători sunt capabili să insiste asupra prevederilor PPA.
•    Perioade de limitare a răspunderii mai scurte – două treimi din tranzacții au acum un termen de limitare a răspunderii de 12-24 de luni, marcând o schimbare față de constatările din 2021, când termenele de limitare a răspunderii crescuseră.
•    Dimensiunile limitărilor de minimis și basket revin la norma pieței – se aplică în majoritatea tranzacțiilor (74% și respectiv 67%).
•    Creșterea plafoanelor de răspundere – nivelul plafoanelor de răspundere aplicate tranzacțiilor a crescut semnificativ în 2021. Tranzacțiile în care plafonul a fost egal cu prețul de cumpărare au rămas constante la 30% din total, dar cele cu un plafon mai mic de 10% au crescut semnificativ la 22%, de la 16% în 2020.
•    Utilizarea tranzacțiilor de tip locked box – s-a înregistrat o creștere semnificativă a tranzacțiilor non-PPA (59% în 2021 față de 51% în 2020).

Alte aspecte cheie includ:

•    Utilizarea constantă a asigurării de tip “garanție și despăgubire” – Warranty & Indemnity (W&I) – popularitatea asigurării W&I a înregistrat o creștere marginală, de la 17% în 2020 la 19% în 2021.
•    Arbitrajul ca mecanism de soluționare a litigiilor – se continuă utilizarea arbitrajului, observată în 33% dintre tranzacții, față de 32% în 2020.

Diferențe regionale

De asemenea, studiul a relevat diferențe semnificative în practica de piață între regiunile europene:

•    Dispozițiile PPA și cele locked box în tranzacțiile non-PPA au revenit la nivelurile de dinainte de pandemie în toată Europa, cu creșteri semnificative în Europa de Sud și în Regatul Unit.
•    Utilizarea limitării „first dollarbaskets începe să se răspândească în întreaga regiune europeană, cu creșteri semnificative în Franța și Europa de Sud.
•    Creșterea globală a tranzacțiilor cu plafoane de răspundere mai mici de 50% din prețul de achiziție s-a reflectat într-o scădere a unor plafoane mai mari în Regatul Unit și Europa de Sud.
•    Perioadele de limitare pentru cererile de garanție de peste 24 de luni sunt predominante în Europa Centrală și de Est (CEE), Franța și Europa de Sud.
•    Utilizarea acoperirii de asigurare de tip W&I a crescut semnificativ în Benelux, țările vorbitoare de limba germană și Marea Britanie, dar rămâne scăzută în Franța și în Europa de Sud.
•    Practica de considerare a Camerei de Date ca și dezvăluită (Data Room Disclosure) înregistrează un nivel de aplicare limitat în Franța și Europa de Sud.
•    Utilizarea clauzelor de schimbare adversă materială – Material Adverse Change (MAC) este scăzută în Marea Britanie, țările de limbă germană și regiunea Benelux, dar rămâne ridicată în țările din Europa Centrală și de Est, țările nordice și sud-europene.

De asemenea, CMS a analizat comparativ piețele din Europa și SUA, subliniind menținerea în 2021 a principalelor diferențe înregistrate în urmă cu un an, incluzând prezența PPA la volume mai mari în tranzacțiile din SUA, cu excepția notabilă a mecanismelor de earn-out, care au fost mai populare în Europa (26% din tranzacții) decât în SUA (20%).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 703 / 1746
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
CMS și ACCESS alături de Agir Global în achiziția subsidiarei din România a Sidma Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Elena Andrei și Horea Popescu (M&A)
Clifford Chance Badea asistă BERD și OTP Bank în finanțarea de 93 mil. EUR a unui parc eolian de 102 MW din România. Echipa, coordonată de Daniel Badea (Clifford Chance Bucharest Managing Partner) și Jared Grubb (Partener Finance)
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ recrutează un partener de la Dentons. Cristina Dăianu intră în echipa de Drept Societar și Fuziuni și Achiziții tot pe poziția de partener. ”Firma oferă o platformă excelentă pentru practica mea”, spune avocata
Kinstellar a acordat consultanță companiei Canadian Nuclear Partners cu privire la acordul cadru cu Nuclearelectrica pentru retehnologizarea Unității 1 de la centrala nucleară de la Cernavodă. Partenerul Iustinian Captariu a coordonat echipa de avocați din mai multe arii de practică
Țuca Zbârcea & Asociații obține sesizarea CJUE într-un litigiu de achiziții publice în domeniul tehnologiilor medicale inovatoare
Clifford Chance Badea a asistat MORE în achiziția unui proiect cu o capacitate de 86 MW, prin care intră pe piața de energie regenerabilă din România. Nadia Badea, Partener Clifford Chance, coordonatoarea echipei de proiect: ”România se află pe radarul investitorilor de calibru în energie regenerabilă”
Grupul Acibadem (Turcia) poartă discuții one-to-one cu fondul de investiții MidEuropa pentru preluarea rețelei de sănătate Regina Maria | Mergermarket: Vânzătorul caută să obțină un multiplu de 13x EBITDA pentru platforma de asistență medicală, ceea ce implică o evaluare de aproximativ 1,3 miliarde de euro
România primește câștig de cauzã în arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments, legat de dosarul falimentului Astra Asigurãri. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...