ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum lucrează echipa de Banking & Finance de la Wolf Theiss, care a asistat finanțarea celei mai mari tranzacții imobiliare, și în ce alte proiecte cheie a mai fost implicată anul acesta. Claudia Chiper, Partener: Lucrăm la alte câteva tranzacții de referință, printre care și refinanțarea a 13 parcuri comerciale

14 Octombrie 2020   |   Ștefania Enache

Este important de menționat că aproximativ 80% din tranzacțiile în care avocații au fost implicați au presupus acordare de finanțare inițială.

Claudia Chiper, Partener Wolf Theiss

 
 
Practica de Drept financiar bancar din cadrul firmei Wolf Theiss a avut un an plin, în condițiile în care echipa de avocați a fost implicată, în intervalul ianuarie-august 2020, în peste 15 proiecte de finanțări.„De la începutul anului și până în luna august am fost implicați în peste 15 proiecte de finanțare.Toate proiectele de finanțare începute au fost finalizate sau sunt în curs de negociere. Deși unele dintre ele au fost suspendate când s-a instituit starea de urgență, acestea s-au reluat începând cu lunile mai-iunie”, a declarat Claudia Chiper, Partener Wolf Theiss.

Activitatea experților axați pe aria de Drept financiar bancar a fost intensă pe parcursul ultimelor luni, anul 2020 aducând pe masa avocaților multe proiecte de finanțare și de transferuri de întreprindere. Chiar dacă, odată cu instaurarea stării de urgență, anumite proiecte mari au fost suspendate, practica echipei de Banking & Finance de la Wolf Theiss a continuat cu negocierea și închiderea cu succes a unor proiecte de finanțare, precum si cu mandate privind aplicarea Ordonanței de urgență nr. 37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori.


Avocații firmei au acționat atât de partea băncilor finanțatoare, cât și de partea anumitor debitori. „O mare parte din mandate au constat și în sfătuirea anumitor prestatori de servicii de plată atât cu privire la plăți, cât și cu privire la alte produse adiacente. De asemenea, și mandatele privind operațiuni de factoring sau cash pooling au continuat să se deruleze în această perioadă. În concluzie, putem spune că pandemia COVID-19 a avut ca efect o implicare mai mare a avocaților noștri în mandate de restructurare și aplicare a OUG 37/2020, dar și un mai mare aflux de mandate din partea prestatorilor de servicii de plată și al instituțiilor financiare străine ce oferă clienților lor produse de factoring și cash pooling”, explică Partenerul Wolf Theiss.
Este important de menționat că, în funcție de valoare, aproximativ 80% din tranzacțiile în care avocații au fost implicați au presupus acordare de finanțare inițială. „Pentru perioada următoare ne așteptăm să vedem refinanțări și restructurări într-o proporție mai mare, dar fără însă a exclude și acordarea de finanțări noi mai ales în contextul achizițiilor acolo unde este cazul”, susține avocatul.

De altfel, în ultimul an echipa de Drept financiar bancar din cadrul Wolf Theiss, coordonată de către Claudia Chiper și constituită din Iuliana Stoicescu, Andreea Stoica, Alexandru Asaftei și Cătălin Sabău, a lucrat în proiecte de finanțare ce au acoperit o gamă largă de industrii începând cu industria hotelieră, sectorul dedicat clădirilor de birouri, sectorul construcțiilor rezidențiale, al parcurilor comerciale, precum și segmentul finanțărilor acordate instituțiilor financiare de către entități financiare inter-guvernamentale. De asemenea, experții au fost implicați și în proiecte de piețe de capital.

În această perioadă, cele mai sensibile aspecte, precum și cele mai dezbătute au fost legate de aplicarea Ordonanței de urgență nr. 37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori precum și a schemelor de ajutor implementate ca urmare a măsurilor de carantină impuse de Guvernul României.

„Aceste mandate ne-au ocupat mult timp începând cu luna martie 2020 și ne-au adus în atenție o serie de probleme juridice la care a trebuit să găsim soluții pe bază de principii și interpretare juridică având în vedere caracterul de noutate și lipsa de precedente în România cu privire la astfel de măsuri. Aspectele de forță majoră în contracte au devenit, de asemenea, foarte importante. Echipa noastră a furnizat suport juridic instituțiilor de credit în anumite mandate, iar în alte mandate debitorilor”, precizează Claudia Chiper.

Proiectele cheie ale anului 2020

Referindu-se la mandatele cheie ale anului 2020, Partenerul Wolf Theiss menționează finanțarea proiectelor rezidențiale, finanțarea clădirilor de birouri și a centrelor comerciale, precum și aplicarea prevederilor Ordonanței de urgență nr. 37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori. „La acest moment, deși efectele pandemiei sunt în plină desfășurare și încă nu s-au cristalizat consecințele economice, modificarea mandatelor în cadrul cărora oferim asistență juridică s-a materializat prin creșterea numărului de restructurări a contractelor de credit aflate în derulare și acordate marilor companii care acționează în industriile afectate de pandemie (mai ales în industria HORECA)”, precizează avocatul.

În lunile acestea, mandatele Wolf Theiss de la clienții prestatori de servicii de plată sau instituții financiare au continuat și au înregistrat o oarecare creștere determinată de nevoia de a implementa cât mai rapid anumite opțiuni privind plățile sau serviciile adiacente. Printre aceste mandate s-au numărat: posibilitatea de a include oferirea de polițe de asigurare prin aplicația online de plăți, actualizarea termenilor și condițiilor, asistență juridică cu privire la alocarea IBAN-urilor pentru procesare de plăți în lei sau sfaturi privind regimul de reglementare al instituțiilor financiare în România.

Dintre finanțările finalizate cu succes în plină pandemie, Claudia Chiper indică mandatul care a vizat finanțarea celei mai mari tranzacții de vânzare-cumpărare de pe piața imobiliară din România, respectiv cumpărarea de către grupul AFI Europe a patru proiecte de birouri deținute de către NEPI Rockcastle în România cu o valoare totală de 307 milioane de euro.

Echipa de Drept financiar bancar a asistat sindicatul de bănci constituit din Erste Bank, Deutsche Pfandbriefbank și Banca Comercială Română care a oferit AFI Europe finanțarea necesară achiziției. Din echipa de avocați, coordonată de către Claudia Chiper au făcut parte Iuliana Stoicescu, Flaviu Nanu, Cătălin Sabău, Alexandru Asaftei și Andrei Salageanu.

De asemenea, printre proiectele încheiate cu succes în care echipa de Drept financiar bancar a Wolf Theiss a fost implicată se numără și finanțarea acordată de către OTP Bank unui mare grup de companii de construcții activ și în România, în vederea construirii unui complex rezidențial, precum și refinanțarea de către Banca Comercială Română a unui hotel istoric aflat în centru Bucureștiului. Pentru ambele proiecte echipa de avocați a fost coordonată de către Claudia Chiper și i-a inclus pe Iuliana Stoicescu și Alexandru Asaftei.

„Pe segmentul finanțărilor, deși a fost o perioadă de stagnare, ne așteptăm la o revigorare lentă ce va fi determinată de reluarea anumitor proiecte, dar și de nevoia de refinanțare în alți termeni și condiții”, punctează Partenerul Wolf Theiss.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole despre proiectele avocaților din această arie de practică

Analiza muncii avocaților indică faptul că practica de Drept financiar bancar a furnizat, în ultimul an, asistență juridică în prima și cea mai mare tranzacție de portofolii de credit de pe piața secundară în care grupul polonez Kruk a cumpărat portofoliul de creanțe din România al GetBack, în contextul dificultăților financiare ale GetBack Polonia.

„Ne-am bucurat să fim alături echipei extraordinare de profesioniști din cadrul Kruk în această tranzacție de referință pentru piața din România. Din echipa de avocați implicată în acest proiect am făcut parte eu și Andreea Stoica. Mai trebuie menționat că aproximativ 30% din numărul de mandate la care am lucrat, de la începutul anului, au fost restructurări și refinanțări cu o valoarea totală de aproximativ 165 de milioane euro. În prezent, după finalizarea cu succes a tranzacției de finanțare a grupului AFI Europe de către Erste Bank, Deutsche Pfandbriefbank și Banca Comercială Română, lucrăm, printre altele, la alte câteva tranzacții de referință. De exemplu, o tranzacție privește transferul unei linii de afaceri, o alta are în vedere refinanțarea unui număr de 13 parcuri comerciale, iar o alta privește pregătirea unei emisiuni de obligațiuni. De asemenea, echipa noastră a avut plăcerea de a reprezenta EximBank, dar și de a reprezenta instituții financiare care au oferit finanțare anumitor entități cu capital majoritar de stat”, subliniază Claudia Chiper.

În proporție de 95 % dintre mandatele pe care le-au gestionat avocații specializați în Drept financiar bancar din cadrul biroului din București al Wolf Theiss, au avut un element principal de lege română, echipa din Capitala României fiind coordonatoarea respectivelor proiecte.

Avocații cu care profesioniștii români au lucrat activează fie în birourile Wolf Theiss din alte țări (de exemplu Bulgaria, Cehia, Croația sau Austria), fie în birouri de avocatură cu care firma a mai colaborat și cu care se află  în relații foarte bune și care au furnizat servicii de drept belgian, olandez, cipriot etc. „De exemplu, în ceea ce privește finanțarea celei mai mari tranzacții de vânzare-cumpărare de pe piața imobiliară din România, respectiv cumpărarea de către grupul AFI Europe a patru proiecte de birouri deținute de către NEPI Rockcastle în România cu o valoare totală de 307 milioane de euro, echipa Wolf Theiss de Drept financiar bancar din București a coordonat echipele de avocați din Austria, Anglia și Olanda”, detaliază Claudia Chiper.

O echipă experimentată de Drept financiar bancar


Echipa de Drept financiar bancar din București este coordonată de către Claudia Chiper. Printre membrii echipei se numără Iuliana Stoicescu, Andreea Stoica, Alexandru Asaftei și Cătălin Sabău.

Claudia Chiper este Partener în cadrul biroului din Bucureşti al societății de avocatură regionale Wolf Theiss şi coordonatorul departamentului de Drept financiar-bancar. Având o experienţă de peste 15 ani în domeniu, Claudia a oferit consultanţă juridică în legătură cu unele din cele mai mari tranzacţii financiare din portofoliul Wolf Theiss România.

Expertiza sa include coordonarea aspectelor juridice legate de contracte de finanțare precum şi consultanţă juridică acordată instituţiilor de credit internaţionale şi locale, companiilor financiare şi corporaţiilor, în legătură cu aspecte de reglementare specifice legilor din România, cât şi pe dreptul pieţelor de capital.

Iuliana Stoicescu este specializată în tranzacții de finanțare, leasing financiar, legislația privind protecția consumatorilor în servicii financiare și aspecte de reglementare în drept financiar bancar.

Andreea Stoica este specializată în piețe de capital, ea finalizând în aprilie anul acesta un stagiu de practică la biroul nostru din Viena, în tranzacții privind credite neperformante, aspecte de reglementare privind piața de asigurări, finanțări acordate de instituții inter-statale și aspecte de reglementare în drept financiar bancar.

Alexandru Asaftei este specializat în tranzacții de finanțare, aspecte de reglementare privind piața de asigurări, fonduri de investiții, servicii de plată și emisiuni de obligațiuni corporative.

Cătălin Sabău este juniorul echipei și se specializează în tranzacții de finanțare, aspecte de reglementare privind fondurile de investiții, servicii de plată, aspecte de reglementare privind piața de asigurări și piețe de capital.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 595 / 6035
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Wolf Theiss a asistat un sindicat de bănci în legătură cu acordarea unei facilități de credit către Romgaz S.A. în cadrul tranzacției de preluare a participaţiei Exxon în proiectul de gaze din Marea Neagră
Avocații Kinstellar spun că au remarcat preocuparea angajatorilor de a creiona strategii de menținere a personalului-cheie, fiind mandatați în acest sens cu elaborarea unor programe de tip Stock Option Plan sau a unor scheme de bonusare în funcție de performanțe. Activitate intensă în practica de Employment, cu mandate diverse și o echipă expusă la proiecte cu un caracter multidisciplinar
Noul ghid al Comitetului European pentru Protecția Datelor ar putea aduce o creștere statistică a sancțiunilor, spun avocații Wolf Theiss, firmă cu o echipă dedicată proiectelor din acest domeniu | Biroul din București a asistat clienții în tranzacții complexe, care au implicat aspecte mai sofisticate de protecția datelor. Potențialii cumpărători ai unei afaceri sunt din ce în ce mai interesați să înțeleagă riscurile la care se expun din perspectiva protecției datelor și care sunt modalitățile de a se proteja
Wolf Theiss promovează trei avocați din linia a doua care au participate la unele dintre cele mai importante tranzacţii. Brian Jardine, Managing Partner: Promovarea, recunoaștere a contribuțiilor profesionale deosebite la consolidarea poziției de lider pe piața românească a biroului din București
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Senior Associate | Banking & Finance
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an Associate | Banking & Finance
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Laura Elena Ionașcu, medie finală 9,79 (2021): Cred că notele din timpul facultății pot fi, într-o anumită măsură, indicatori pentru performanța pe care o vei avea în practică, dar succesul profesional nu este determinat de acest aspect. De o importanță majoră sunt și abilitățile practice dobândite, competențele personale, abilitățile de comunicare, de relaționare, de organizare
Arbitrajul KELAG-Kärntner Elektrizitäts-Aktiengesellschaft and others v. Romania intra în linie dreaptă după ce părțile și-au ales arbitrii. România a mers pe mâna unui avocat cu o bogată experiență în comerț internațional, care a lucrat timp de 20 de ani pentru guvernul mexican
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Ion Arhiliuc a trecut Prutul pentru a studia Dreptul la Iași și a fost unul dintre cei mai buni absolvenți din generația anului 2021, cu nota 9,60: ‘Media a atras anumite oportunități. Apreciez că România oferă toate oportunitățile necesare unui profesionist, însă depinde de fiecare dacă uzează de aceste pârghii’
Pe masa de lucru a avocaților Mitel & Asociații au ajuns proiecte legate de protecția datelor cu caracter personal din ce în ce mai sofisticate. Mădălina Mitel, Partener: Data Protection a devenit o practică de sine stătătoare la nivelul societății noastre, iar mandatele primite sunt dintre cele mai diverse și provocatoare
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates - Legal consultancy practice | Banking, Finance, Digital & Tech Law
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates - Legal consultancy practice | M&A | Competition
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...