ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum lucrează și în ce proiecte sunt implicați avocații RTPR din practica de Energie, care au dus la final achiziția activelor CEZ din România, cea mai mare tranzacție din acest sector, anul trecut | Bogdan Cordoș, Senior Associate: Primim în continuare solicitări de oferte. Toate semnalele arată că sectorul energetic va fi o prioritate pe agenda investitorilor

29 Ianuarie 2021   |   Ștefania Enache

Nevoile clienților care au apelat la serviciile echipei de avocați au fost diverse, dar cele mai multe solicitări au vizat proiecte de M&A, în special cu privire la proiecte regenerabile.

Bogdan Cordos, Senior Associate - RTPR

 
 
Pentru echipa RTPR, 2020 a fost un an bogat în proiecte importante, cu impact major în economia locală și regională. Practica de energie din cadrul firmei de avocatură a avut o activitate intensă, în ciuda tuturor neajunsurilor generate de pandemie. Echipa se mândește cu faptul că, într-o perioadă grea pentru întreaga economie, a reușit să ducă la bun sfârșit cea mai mare tranzacție în industria energetică din ultimii ani și cea mai mare tranzacție M&A din România din ultimii 12 ani.Este vorba despre vânzarea activelor din România ale grupului CEZ către Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA).

„În 2020 am continuat să lucrăm pentru proiecte începute în 2019, dar am avut și proiecte noi și continuăm să primim solicitări de oferte. În prezent avem în lucru mai multe mandate în acest sector și avem toate semnalele să credem că sectorul energetic va fi o prioritate pe agenda investitorilor și de acum înainte. Ne bucurăm să fim implicați și în proiecte noi, dezvoltate acum de la zero și considerăm că acesta este încă un semn al potențialului de dezvoltare a domeniului în următoarea perioadă”, declară Bogdan Cordoș, Senior Associate RTPR.


Cele mai multe solicitări ale clienților au vizat proiecte de M&A

Nevoile clienților care au apelat la serviciile echipei de avocați au fost diverse, dar cele mai multe solicitări au vizat proiecte de M&A, în special cu privire la proiecte regenerabile.

De asemenea, experții RTPR sprijină clienți și în faza de dezvoltare a unor proiecte noi, oferind consultanță în probleme de reglementare și structurare. „Vorbim de proiecte solare și eoliene mari care sunt acum în faza de dezvoltare și necesită sprijin juridic specializat în materie de real estate, market acces și tranzacționare, conectare la rețea, structurare joint venture etc. Echipa noastră este foarte bine plasată sa ofere astfel de consultanță având în vedere experiența pe toate ariile de practică și implicarea noastră în proiecte regenerabile încă de la începutul industriei în România”, explică Bogdan Cordoș.

În plus, avocații lucrează frecvent pentru clienții care activează în domeniul energiei și în legătură cu diferite alte aspecte legate de activitatea lor, cum ar fi probleme de concurență, litigii, dreptul muncii. Toate aceste solicitări au existat și înainte de criza medicală, dar și după apariția acesteia.

Firma de avocatură include în portofoliul său de clienți nume sonore din domeniul energiei. „Le mulțumim pentru încrederea pe care ne-o acordă, oferindu-ne oportunitatea de a-i asista în cele mai interesante și sofisticate mandate. Printre aceștia putem menționa Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), Uniper Global Commodities, grupul Electrica, Engie Romania, grupul Enel, Premier Energy, China Huadian”, declară avocatul RTPR.


Proiectele majore în 2020

Echipa RTPR a bifat în 2020 cele mai importante proiecte din domeniul energetic din România. „La finalul lunii octombrie, s-a semnat cel mai mare proiect în energie din ultimii ani. RTPR a asistat MIRA cu privire la achiziția unui portofoliu energetic deținut de grupul CEZ din România. Tranzacția a vizat segmentele de distribuție și furnizare a energiei electrice, dar și un important portofoliu de regenerabile și anume cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa de la Fântânele – Cogealac”, menționează profesionistul RTPR.

Avocatul a observat că anul trecut un interes deosebit a fost generat și de sectorul gazelor naturale. „Piața de gaze naturale din România a început să atragă interesul unor jucători importanți din Occident, atât din perspectiva furnizării de gaze către consumatorii români, dar și ca un punct de plecare pentru exportul de gaze în piețele din est, cum ar fi Ucraina”, detaliază specialistul.

Pe masa de lucru a profesioniștilor RTPR s-au aflat și se află mandate foarte interesante în sectorul gazelor naturale. De exemplu, echipa firmei a asistat Uniper Global Commodities, un nume important în industria energetică la nivel global, în nu mai puțin de nouă mandate diferite în acest sector. Consultanța a cuprins aspecte cu privire la cerințele de reglementare pentru tranzacționarea gazelor naturale în România, exportul și tranzitul de gaze, cadrul general de reglementare al pieței de gaze naturale din România, implicații juridice pentru încheierea tranzacțiilor pe platformele de tranzacționare centralizate, mecanisme de tranzacționare, obligații de raportare și altele.

În plus, echipa este implicată într-o serie de proiecte de M&A ce vizează proiecte regenerabile.
„Categoric, cea mai spectaculoasă tranzacție și în același timp și cea mai complexă este achiziția de către MIRA a activelor grupului CEZ din România. Coordonarea generală a tranzacției a fost asigurată de către Costin Tărăcilă (Managing Partner), iar coordonarea pe multiplele fluxuri de lucru ale proiectului a fost asigurată de mine pe energie și procesul de due diligence, de Victor Rusu pe corporate și aspecte post-privatizare, de Cosmin Tilea - finanțarea proiectului, de Roxana Ionescu pentru aspectele de concurență și controlul investițiilor străine și de Andrei Mihul pentru documentele tranzacției. Echipa de proiect i-a mai inclus pe Alexandru Retevoescu (Partner), Alexandru Stănoiu (Counsel), Bianca Eremia (Managing Associate), Vicu Buzac (Managing Associate), Evelin Grigore, Miruna Enache, Petru Ursache, Cristi Porojanu, Andreea Stoiciu, Cezara Urzică, Codrina Simionescu (Associates) și Laura Costea (Junior Associate)”, punctează Bogdan Cordoș .

Un alt proiect al anului 2020 a vizat încercarea de achiziție a portofoliului grupului Enel din România, tot de către MIRA. Chiar dacă tranzacția nu s-a finalizat, volumul de muncă a fost uriaș până la momentul când Enel a renunțat la vânzarea activelor sale. Alături de echipa RTPR, avocați din birourile Allen & Overy au acordat consultanță cu privire la aspectele de drept englez ale tranzacției.

„În proiectele care implică mai multe jurisdicții lucrăm alături de colegii noștri de la Allen & Overy. Un exemplu recent este chiar achiziția activelor grupului CEZ de către MIRA, proiect în care am asistat clientul alături de avocați de M&A, finanțări, fonduri, concurență, energie și alte specialități de nișă din birourile A&O din Londra, Bratislava și Luxemburg”, mai spune avocatul.

Energia va atrage proiecte noi în 2021

Sectorul energetic din România va continua să atragă proiecte noi și în 2021. Experții RTPR au constatat un interes deosebit pentru investiții în noi proiecte regenerabile, fie dezvoltate de la zero, fie prin achiziția de proiecte operaționale sau greenfield. „Deși nu există un sistem de ajutor de stat pentru proiecte regenerabile noi, investitorii sunt dispuși să aloce resurse în vederea dezvoltării unor noi astfel de proiecte, având în vedere nevoia de decarbonizare a economiei. Interes pentru noi proiecte regenerabile există chiar și din partea marilor consumatori industriali atât din rațiuni economice (control mai bun asupra aprovizionării și costuri optimizate), cât și din rațiuni de responsabilitate corporatistă”, susține Bogdan Cordoș.

În contextul acestui nou avânt pentru proiecte regenerabile, rețelele naționale de transport și distribuție a energiei vor fi puse sub presiune și nevoia de investiții suplimentare în rețele va fi din nou aparentă.
Un alt domeniu în care specialiștii în energie se așteaptă să vadă un interes sporit este cel al gazelor naturale, atât extracție, transport, distribuție și consum, dar și procesare în scopuri industriale.

„Considerăm că posibilitatea încheierii în mod direct (extra bursier) a contractelor de vânzare-cumpărare a energiei electrice (PPAs) pentru noi proiecte de producție reprezintă una dintre cele mai importante modificări legislative din ultimii ani. Extinderea acestei posibilități va impulsiona investițiile și ar aduce noi oportunități de business”, mai spune avocatul.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică

Succesul proiectelor este asigurat de o echipă bine construită


RTPR are una dintre cele mai apreciate practici de Energie și Resurse Naturale din România, fapt dovedit de aprecierile venite atât din partea clienților, cât și din partea competitorilor.

Echipa RTPR se clasează în prima poziție a clasamentului realizat de Legal 500 în urma unei analize amănunțite a pieței, în cadrul căreia sunt intervievați deopotrivă avocați și clienți.

Echipa RTPR de avocați specializați în domeniul Energiei & Resurselor Naturale este coordonată de partenerul Victor Pădurari, sprijinit de Mihai Ristici (Partner) și Bogdan Cordoș (Senior Associate) pentru dezvoltări și achiziții de proiecte în domeniul energiei, precum și aspecte de reglementare, și de Cosmin Tilea (Counsel) pentru finanțarea și dezvoltarea proiectelor în domeniul energiei, avocați cu o bogată experiență în acest domeniu.

Victor Pădurari are experiență în tranzacții din domeniul bancar, financiar și finanțarea de proiecte, parteneriate public-privat, concesiuni. Victor are o experiență semnificativă în sectorul energetic. El a acordat asistență juridică unei importante companii chineze din sectorul energetic în legătură cu două proiecte în desfășurare în România: joint venture-ul cu Complexul Energetic Oltenia și oferta de achiziție a unui pachet majoritar în Hidro Tarnița.
De asemenea, a asistat BERD în legătură cu o finanțare în valoare de 60 milioane USD acordată SNTGN Transgaz SA Mediaș pentru Faza 1 din construcția coridorului Bulgaria-România-Ungaria-Austria (Proiectul BRUA), precum și un sindicat de bănci cu privire la o facilitate de credit în valoare de 360 milioane dolari acordat KMG International N.V. (fosta The Rompetrol Group N.V.).
Totodată, Victor a fost implicat în numeroase finanțări în segmentul regenerabilelor, printre care finanțarea în valoare de 188 milioane euro a unuia dintre cele mai mari proiecte din sectorul energetic din România acordată către două societăți din România, controlate de EDP Renováveis, pentru construcția și operarea a două parcuri eoliene din Dobrogea, Cernavodă și Peștera; sau o altă finanțare în valoare de 50 milioane euro acordată unei societăți din România, controlată de EDP Renováveis, pentru construcția și operarea parcurilor eoliene Vutcani și Sarichioi, amplasate în județele Vaslui și Tulcea, cu o capacitate totală instalată de 57 MW.
Victor este recunoscut ca Leading Individual în domeniul Energiei și Resurselor Naturale în Legal 500, iar IFLR1000 îl recomandă în categoria Highly Regarded.

Mihai Ristici este specializat atât în domeniul fuziunilor și achizițiilor, cât și în cel al tranzacțiilor de piețe de capital, și are o experiență bogată în sectorul energetic, oferind consultanță în mai multe tranzacții importante din Romania, precum: IPO-ul Electrica, cea mai mare ofertă publică din România până în prezent, și listarea duală în București și Londra; Allianz Capital Partners în legătură cu achiziția unui pachet de 30% în E.ON Distribuție România, cel mai mare operator al rețelei de distribuție de energie electrică și gaze naturale din Transilvania și Moldova; Societatea Energetică Electrica S.A. în legătură cu achiziționarea participațiilor deținute de Fondul Proprietatea în filialele de distribuție și furnizare de energie ale companiei; precum și cu privire la mai multe proiecte eoliene dezvoltate în România.
Prestigiosul ghid juridic internațional IFLR1000 îl recomandă pe Mihai Ristici printre cei mai valoroși avocați din România, cu experiență în tranzacții de energie, incluzându-l în categoria Market Leader.

Cosmin Tilea are o experiență bogată în principal în domeniul bancar și financiar, acordând consultanță juridică băncilor și instituțiilor financiare internaționale, dar și societăților cu privire la tranzacții care implică finanțări, împrumuturi municipale, datoria publică, achiziții publice, proiecte în sectorul energetic.  
Recent, Cosmin a asistat MIRA cu privire la achiziția activelor deținute de grupul CEZ în România. Cosmin acordă asistență juridică unei importante companii chineze din sectorul energetic în legătură cu două proiecte în desfășurare în România joint venture-ul cu Complexul Energetic Oltenia și oferta de achiziție a unui pachet majoritar în Hidro Tarnița.
Cosmin are o bogată experiență în proiecte în sectorul energiei regenerabile, fiind implicat în tranzacții precum finanțarea garantată în valoare de 85 milioane EUR acordată de către Unicredit Bank Austria și Intesa Sanpaolo Bank Ireland unei filiale din România a Samsung C&T Corporation pentru dezvoltarea unui parc fotovoltaic cu o capacitate de 45 MW localizat în județul Giurgiu; sau finanțarea în valoare de 125 milioane euro acordată Crucea Wind Farm SA, filiala românească a STEAG GmbH, pentru construcția și operarea unui parc eolian cu o capacitate de 108 MW situat în Dobrogea.
În ediția din 2018 a publicației Legal 500, clienții îl descriu drept un avocat cu „abilități bune de negociere și o bogată experiență juridică”.

Bogdan Cordoș s-a alăturat echipei RTPR în anul 2011. Bogdan are experiență în diverse arii de practică cum a fi în sectorul energetic, corporate/M&A, imobiliar și financiar-bancar.
Bogdan este expertul RTPR în energie și are cunoștințe solide comerciale și de reglementare cu privire la piața de energie din România. Cel mai recent proiect pe care l-a coordonat împreună cu Costin Tărăcilă este achiziția grupului CEZ de către MIRA.
Un alt mandat recent de anvergură coordonat de Bogdan este asistența acordată Electrica cu privire la procesul de reorganizare a serviciilor de distribuție a energiei electrice, un proiect major pentru Electrica, considerat a fi al treilea moment de referință în istoria societății, după procesul de privatizare și IPO.
De asemenea, Bogdan a fost un membru cheie al echipei care a asistat Allianz Capital Partners cu privire la achiziția unui pachet minoritar în E.On România.
Bogdan a fost implicat în primele proiecte de energie din surse regenerabile din România și a fost printre primii specialiști care au acordat consultanță cu privire la tranzacții cu certificate verzi pe piețele centralizate OPCOM. A făcut parte din echipele care au asistat instituții financiare internaționale și importante bănci europene în legătură cu proiecte în sectorul energetic, cu precădere în domeniul energiei regenerabile, probleme de mediu și tranzacții pe piața de energie electrică.
Bogdan este recomandat în renumita publicație juridică Legal 500 ca Rising Star în domeniul Energiei și Resurselor Naturale, iar clienții îl caracterizează ca un avocat „orientat către business și pasionat”.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1018 / 1678
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...