ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Deși există lichiditate mare și interes pentru finanțarea proiectelor de peste 100 mil. E, anul acesta vom vedea doar câteva astfel de tranzacții, spun avocații SAA. De vorbă cu Cristian Vlaicu, Partener & Head of Banking and Finance, despre criteriile ce trebuie îndeplinite de împrumutați, dobânzi și garanții, finanțări sindicalizate pentru proiecte ESG și mandatele ultimului an

25 Octombrie 2021   |   Ștefania Enache

În prezent, finanțările imobiliare, finanțările pentru investiții și cele privind capitalul de lucru sunt cel mai des întâlnite.

Cristian Vlaicu, Partener & Head of Banking and Finance SAA

 
 
Previziunile avocaților Stratulat Albulescu Attorneys At Law (SAA) conduc spre ideea că interesul pentru finanțarea unor proiecte mari va crește în mod constant.Chiar dacă nu a trecut criza sanitară, economia a reînceput să funcționeze la turație mare în acest an, fapt ce îi face pe experți să se aștepte la o nevoie din ce în ce mai ridicată de capital.Domeniile care vor absorbi cei mai mulți bani din piață sunt construcțiile (atât construcțiile pentru retail și birouri, cât și din zona comercială – depozite și parcuri industriale) și agricultura.Totuși, sursele de finanțare pentru agricultură sunt mult mai diversificate, astfel încât finanțarea bancară va fi îndreptată mai puțin către acest sector. „De asemenea, în sectoarele producției de bunuri va exista o creștere semnificativă a finanțării, dat fiind ca acestea au avut cel mai mult de suferit în ultimul an și cererea este din ce în ce mai mare. Nu în ultimul rând companiile din domeniul serviciilor vor avea nevoie mare de finanțare pentru dezvoltare si pentru finanțarea capitalului de lucru”, punctează Cristian Vlaicu, Partener & Head of Banking and Finance SAA.


La ora actuală, există bani în piață și există interes din partea băncilor, așa cum există și dorința clienților de a obține un singur credit, care să le acopere nevoia de finanțare și care să le ofere un singur punct de contact cu banca, așa cum se întâmplă în cadrul creditelor sindicalizate.

Se cristalizează tot mai multe proiecte care necesită astfel de finanțări, dar complexitatea acestora determină o perioadă destul de lungă pentru a se realiza.

„De la proiect si până la momentul acordării efective a împrumutului pot trece câteva luni. Fiecare bancă implicată are propriul management de proiect și toate acestea trebuie alăturate într-un tot, coerent. Pe lângă analiza tranzacției propuse de client, sunt analizate riscurile (în principal cele economice și juridice), structurarea tranzacției, împărțirea riscului de credit între finanțatori și alte aspecte care trebuie corelate și negociate înainte de finalizarea documentației de creditare și acordarea efectivă a creditului sindicalizat. Deși există lichiditate mare și interes pentru finanțarea proiectelor de peste 100 milioane euro, anul acesta vom vedea doar câteva astfel de proiecte”, menționează Cristian Vlaicu.




Partenerul SAA explică faptul că, în general, compania care dorește să acceseze un credit sindicalizat apelează la una dintre băncile la care are conturi deschise și cu care are o relație de afaceri mai strânsă. Într-o primă fază se încearcă accesarea unui credit bilateral. În cazul în care banca respectivă nu poate acorda integral creditul solicitat de către companie, aceasta din urmă mandatează banca respectivă sau o altă bancă – în cazul în care prima bancă nu are experiența necesară sau departament specializat în acordarea de credite sindicalizate – în vederea mandatării acesteia în calitate de aranjor principal al facilității.

„Rolul aranjorului este acela de a acorda asistență împrumutatului în structurarea facilității de credit (spre exemplu, în stabilirea termenului, a dobânzii, a garanțiilor, etc.), în găsirea altor instituții de credit care să participe la acordarea creditului și să negocieze termenii și condițiile documentației de credit. Aranjorul încheie un memorandum de informare cu fiecare bancă care își manifestă interesul de participa în creditul sindicalizat, în care include principalele informații referitoare la împrumutat și structura facilității de credit. În practică, în această fază au loc negocieri atât între companie și aranjor, cât și între acesta din urmă și potențialii finanțatori, astfel încât structura tranzacției să fie convenabilă atât împrumutatului, cât și finanțatorilor. După ce se finalizează structura tranzacției și se semnează un acord privind principalii termeni și condiții ale tranzacției, urmează faza redactării și negocierii documentației de credit, care stabilește în detaliu drepturile și obligațiile tuturor părților”, detaliază avocatul.

Criterii pentru acordarea finanțării

Pentru a beneficia de o finanțare, o firmă trebuie să îndeplinească mai multe criterii. Cristian Vlaicu amintește faptul că, în primul rând, este analizat ratingul companiei, termenul de scadență al facilității, tipul tranzacției (finanțare de proiect, capital de lucru, achiziție de companie etc.), raportarea la tranzacții similare prin analizarea lichidității activului ce face obiectul finanțării și valoarea activelor/ bunurilor care pot fi aduse în garanție de către companie.

În astfel de proiecte, avocații au rolul de a asista din punct de vedere juridic atât aranjorul/finanțatorii, cât și împrumutatul cu privire la redactarea documentației care se semnează între aranjor și împrumutat/finanțatori, cât și cu privire la aspectele juridice care pot apărea cu privire la structurarea tranzacției și pachetul de garanții ce urmează a fi acordate (spre exemplu, analiza juridică a unor situații de tipul „financial assistance”, „corporate benefit”, anularea unor acte în cazul în care împrumutatul intră în insolvență, etc.).

„Orice aspect care nu este corect stabilit în această fază poate conduce la întârzieri în faza de redactare și negociere a documentației de credit și chiar la răspunderea aranjorului față de finanțatori”, atrage atenția Partenerul SAA.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică
 
În prezent, finanțările imobiliare, finanțările pentru investiții și cele privind capitalul de lucru sunt cel mai des întâlnite. „Cu toate acestea, nu trebuie să ne limităm la un anumit tip de proiecte fezabile pentru finanțare. Sunt mai multe elemente, descrise mai sus, care sunt luate în considerare de către instituțiile de credit în acordarea creditelor sindicalizate, cum ar fi lichiditatea proiectului finanțat, ratingul împrumutatului și pachetul de garanții acordate de acesta în favoarea finanțatorilor. Stabilirea dobânzilor se face de către finanțatori atât în funcție de criteriile amintite mai sus, cât și de costul suportat de către aceștia pentru a se împrumuta la rândul lor de pe piață. Cu cât ratingul de țară și cel al companiei finanțate este mai bun, istoricul de rambursare a creditelor este unul fără incidente sau proiectul finanțat este fezabil din punct de vedere economic și are o lichiditate cât mai mare, iar activele/bunurile aduse în garanție au valoare de lichidare mai mare, cu atât marja aplicată este mai mică. De asemenea, tipul de credit acordat are o importanță semnificativă în stabilirea dobânzii”, precizează interlocutorul BizLawyer.

Cristian Vlaicu este de părere că trendul va fi unul ascendent, cu o creștere semnificativă a numărului de tranzacții de acest tip. Totuși, are unele rezerve cu privire la o astfel de creștere a numărului de credite sindicalizate, dacă criza sanitară va impune restricții similare celor din anul 2020.


Finanțările sindicalizate pentru proiecte ESG

 În ceea ce privește finanțările sindicalizate pentru proiecte ESG, Cristian Vlaicu subliniază faptul că tipul acesta de facilități sunt credite prin care băncile acordă un discount clientului, în măsura în care anumite obiective privind mediul sau o altă componentă ESG este îndeplinită. În cazul în care nu se realizează, clientul este penalizat. În acest context, se creează un interes material imediat al clientului pentru componenta ESG, respectiv în îndeplinirea sau realizarea obiectivului.

 „Din punctul de vedere al băncii, sunt și alte aspecte implicate, cum sunt raportările de risc pe baza criteriilor ESG, precum și încadrarea clienților, constituirea portofoliului de clienți pe baza ESG. Pentru a pregăti piața însă, este necesar, în primul rând, ca participanții la procesul de creditare să fie pregătiți - atât băncile, cât și clienții acestora. În sistemul bancar încep să apară reglementări interne și produse adaptate acestei concepții. Pe de o parte, banca trebuie să își asume un cost mai mic al creditului și deci marje de profit mai mici, dar în același timp, responsabilitatea socială și de mediu este crescută prin adaptarea și participarea în mod activ la dezvoltarea acestei componente.”, mai spune specialiastul intervievat de BizLawyer.

Până acum, avocații SAA nu au fost implicați în mod direct în astfel de finanțări, dar au avut contacte cu clienți interesați în astfel de proiecte. De altfel, nu sunt prea multe finanțări de acest fel pe piața din România.



Activitatea din ultimul an


Echipa SAA, coordonată de Cristian Vlaicu, Partener coordonator al practicii de Drept Bancar și Finanțări, a acordat, în perioada 2020 – 2021, asistență juridică într-un proiect care a vizat un credit sindicalizat. În acest dosar, Cristian Vlaicu a fost asistat de către avocații Cosmin Roman (Associate), Amanda Csaki (Associate) și Roxana Ioncu (Associate).

„În ultimul an am fost implicați în acordarea de asistență juridică unei companii din sectorul de Fitness și Wellness în accesarea unui credit sindicalizat acordat de către Banca Transilvania și Raiffeisen Bank garantat atât cu garanții mobiliare, cât și cu garanție de stat din partea Băncii de Export-Import a Romaniei EXIMBANK S.A., acordată în cadrul schemei de ajutor de stat COVID-19. Implicarea noastră a inclus revizuirea și negocierea întregii documentații de credit constând într-un contract de facilitate de credit angajant non-revolving pentru capital de lucru, a mai multor contracte de garanție mobiliară (asupra unor bunuri mobile, conturi bancare, acțiuni), a unui contract de subordonare, precum și a restului de documente specifice pentru astfel de tranzacții. Am fost de asemenea implicați în revizuirea și negocierea convenției de garantare și a scrisorii de garanție încheiate cu Eximbank S.A., acționând în numele și pe seama statului”, a mai spus Cristian Vlaicu în discuția cu BizLawyer.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 775 / 1678
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...