ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Despre proiectele de audit intern în care s-au implicat avocații Stratulat Albulescu & Asociații, într-o discuție cu partenerul Bogdan Cimbru: ”Asistăm clientul la toate activitățile permise de legislația națională, decizia de sesizare a autorităților aparținând acestuia. Colaborăm inclusiv cu avocații interni ai companiei, contribuția colegilor care avizează în mod curent deciziile companiei locale nu poate fi ignorată”

22 Iunie 2023   |   Ștefania Enache

Principalele infracțiuni care nasc suspiciuni pentru acționarii marilor companii sunt cele de delapidare, gestiune frauduloasă și fals informatic.

Bogdan Cimbru, Partener SAA

 
 
Necesitatea efectuării unui audit intern la nivelul unei companii a intervenit din momentul în care multinaționale sau firme din străinătate au ales să investească în proiecte pe termen lung în România. Stratulat Albulescu & Asociații (SAA) are o vastă experiență în acest domeniu, participând de foarte mulți ani la astfel de proceduri de audit, utile pentru clarificarea către acționari/societatea mamă a deciziilor /investițiilor făcute de managerii sucursalelor din România. Bogdan Cimbru, Partener SAA, subliniază faptul că un audit complex durează minimum trei luni, iar firmele de avocați nu se implică în calificarea unor fapte ca reprezentând infracțiuni.„Deciziile de reevaluare a unor persoane/investiții rămân acționarilor”, punctează avocatul.


În opinia sa, principalele infracțiuni care nasc suspiciuni pentru acționarii marilor companii sunt cele de delapidare, gestiune frauduloasă și fals informatic. Auditul urmărește clarificarea deductibilității anumitor cheltuieli, evaluarea/reevaluarea, după caz a unor decizii cu privire la anumite achiziții etc.

Se intervine în stadiul incipient

În momentul când se hotărăște realizarea unui audit, acesta se face în colaborare cu departamentul financiar-contabil și cu departamentul juridic al companiei care l-a solicitat. „Colaborăm inclusiv cu avocații interni ai companiei, contribuția colegilor care avizează în mod curent actele /deciziile companiei locale nu poate fi ignorată. În cazul în care apare necesitatea consultării unor specialiști, de regulă, colabărom cu experți contabili, cu experți tehnici, scopul fiind unul de prevenție, de edificare asupra raționamentului economic care a justificat anterior anumite decizii de business”, completează Bogdan Cimbru.




De obicei, echipa stratulat Albulescu este solicitată să intervină în stadiul incipient al unui audit. În acest fel, experții clarifică trasabilitatea unor decizii și investiții, determinând eliminarea de suspiciuni de fraudă. „În contextul implementării anterioare a unor politici anticoncurențiale și anticorupție, contribuția noastră este una mai facilă, întrucât companiile și-au determinat anterior limitele răspunderii. Raportarea se face către acționari, iar deciziile ulterioare sunt cele care protejează interesele companiei investitoare în România”, arată interlocutorul BizLawyer.

Companiile cu care lucrează Stratulat Albulescu aleg să solicite serviciile avocaților din mai multe motive. Principalul este acela că experții cunosc legislația, dar mai ales jurisprudența națională. Totodată, ei evaluează prudent riscurile identificate și recomandă măsuri care să împiedice pe viitor repetarea unor evenimente prejudiciante pentru firmă.

„Firma noastră nu investighează infracțiuni, legea nu ne permite astfel de activități. Au existat politici implementate în domeniul medical, în domeniul construcțiilor, real estate etc.”, precizează Partenerul Stratulat Albulescu, referindu-se la cele mai interesante proiecte pe care firma le-a avut în acest domeniu.

De asemenea, casa de avocatură din România a fost solicitată și de câteva firme de avocatură internaționale, care aveau nevoie de experți în legislația din România.

„ Am avut solicitări de a participa în cadrul unor audituri anticoncurențiale, precum și de alt tip. Pentru a exemplifica tipul de mandate în care am lucrat, putem face referire la situații în care au fost identificate decizii de angajare de cheltuieli în România făcute de managerul național, fără acceptul acționarilor din străinătate, nerespectarea clauzelor contractelor de management, breach al convențiilor de protejare a intereselor acționarilor etc.”, mai spune Bogdan Cimbru.

Atunci când sunt realizate audituri, clienții Stratulat Albulescu primesc recomandări particularizate pe politicile companiei, riscurile asociate anumitor angajați/colaboratori constituind temeiuri de renegociere a unor contracte. „Asistăm clientul la toate activitățile permise de legislația națională, decizia de sesizare a autorităților aparținând clientului. În cazul în care clientul nu are deja implementate politici/ măsuri de prevenire a faptelor ilicite, evident că recomandăm și contribuim la redactarea unor politici cu măsuri etice/ amticoncurențiale/ anticorupție etc.”, nuanțează avocatul.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 279 / 1708
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...