ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Echipa de M&A de la ZRVP asistă mai multe tranzacții în care vânzători autohtoni își transferă businessul către investitori locali sau internaţionali. Anca Danilescu, Senior Partener: Lichiditatea la nivel macro este încă semnificativă şi estimez că va rămâne la fel pe tot parcursul anului. Cei care vor finaliza un exit curat în 2021 vor fi câştigătorii următorului deceniu

09 Martie 2021   |   Ștefania Enache

Avocații de M&A de la ZRVP întrevăd o restructurare puternică a sectorului HoReCa, mișcări semnificative fiind de aşteptat şi în sectoarele construcţiilor şi infrastructurii.

Anca Danilescu, Senior Partener în cadrul firmei Zamfirescu Racoti Vasile & Partners

 
 
Efectele crizei medicale, declanșate în martie 2020, continuă să-și facă simțită prezența și anul acesta.Pe acest fond, avocații nu se așteaptă la o efervescenţă spectaculoasă a tranzacţiilor de M&A, ci la acelaşi fenomen de restructurare în condiţii de criză. „Cu alte cuvinte, cred că şi perioada următoare va fi marcată de reorganizări intra-grup şi preluări ale unor businessuri locale în condiţii financiare avantajoase. Negocierea şi finalizarea unei tranzacţii vor fi în mare parte decise, în afara factorului comercial, de „curajul” uneia dintre părţi de a-şi asuma riscurile afacerii-target”, punctează Anca Danilescu, Senior Partener în cadrul firmei Zamfirescu Racoți Vasile & Partners ( ZRVP).


Piața de M&A se va plia pe tot ce se întâmplă în economie, anul 2021 reprezentând un moment de cotitură pentru o mare parte din actorii mediului de afaceri.

Anca Danilescu este de părere că principalele provocări ale acestei perioade sunt atragerea interesului marilor investitori (fonduri, investitori instituţionali), precum şi adaptarea la o schimbare încă imperceptibilă de paradigmă. „Avem însă motive de optimism. Lichiditatea la nivel macro este încă semnificativă şi estimez că va rămâne la fel pe tot parcursul anului 2021. Nu se întrevede, în viitorul apropiat, niciun eveniment major negativ la nivel macroeconomic. Pe de altă parte, cred că cei care vor finaliza un exit curat (nu fire sales) în 2021 vor fi căştigătorii următorului deceniu”, menționează avocatul.

Specialistul se așteapta ca anul acesta să asistăm la o restructurare puternica a sectorului HoReCa. De asemenea, mișcări semnificative sunt de aşteptat şi în sectorul construcţiilor şi al infrastructurii, ca efect al unei puternice reorganizari in domeniul dezvoltarilor imobiliare (restructurare în segmentul office, rearanjare în domeniul rezidenţial).
Investitorii sunt cu ochii pe posibile proiecte de afaceri

Proiectele în care este implicată echipa de M&A din cadrul ZRVP vin să confirme faptul că sunt investitori noi care au pus ochii pe România și care așteaptă momentul favorabil pentru a dezvolta o afacere la în țara noastră. „Practica noastră curentă ne arată că există un astfel de interes. Suntem implicaţi în prezent în diverse tranzacţii în care asistăm vânzători autohtoni la transferul businessului lor către investitori locali sau internaţionali. În majoritatea cazurilor, de partea cealaltă se află investitori europeni interesaţi să îşi consolideze propria afacere sau să achiziţioneze afaceri complementare, nu fonduri de investiţii”, explică Anca Danilescu.

La început de 2021, profesioniștii ZRVP sunt implicați într-un număr însemnat de tranzacții care vizează industrii diferite. Printre acestea se remarcă mandatele din IT, din zona serviciilor, a transporturilor, a energiei. „Valoarea variază destul de mult, dar, deşi ar putea părea un paradox, nu este cea care influenţează decisiv, din perspectiva avocatului, complexitatea tranzacţiei sau fluiditatea negocierilor. În ce priveşte echipele, acestea sunt constituite de multe ori în funcţie de specificul pieţei şi al aspectelor juridice sensibile cu privire la care clienţii ne solicită ajutorul. Vă pot confirma însă că întotdeauna partenerii ZRVP se implică activ în detaliile tehnice ale asistenţei furnizate, ceea ce conferă clienţilor un grad mare de confort şi încredere. Cât despre finalizarea tranzacţiilor în desfăşurare, de multe ori este dificil de estimat nu doar data la care aceasta ar urma să se întâmple, ci şi dacă closing-ul va avea loc (el depinzând adesea de condiţii precedente a căror îndeplinire necesită eforturi laborioase din partea celor implicaţi). Experienţa ne spune că niciun closing nu este sigur până când el nu se întâmplă efectiv”, precizează Senior Partenerul ZRVP.

Practica de M&A este una cheie în economia ZRVP. Din acest motiv mandatele care vin pe această zonă sunt derulate prin implicarea efectivă a partenerilor firmei. Partenerii nu se implică doar în coordonarea echipelor, ci şi în soluţionarea aspectelor tehnice ale asistenţei. Majoritatea proiectelor de M&A gestionate de ZRVP au fost coordonate de Anca Danilescu şi asociaţii acesteia: Ioana Racoţi, Elena Iacob şi Cătălin Micu.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică

Portofoliu de clienți divers, cu antreprenori locali și grupuri internaționale

În ciuda dificultăților care au apărut anul trecut în întreaga economie, practica de M&A din cadrul ZRVP a continuat să fie activă. Anca Danilescu subliniază faptul că a evoluat, pe parcursul anului 2020, similar cu modul în care întreaga piaţă s-a manifestat în această perioadă: nu s-au înregistrat dezvoltări spectaculoase, dar nici o stagnare dramatică a proiectelor.

„Am avut parte de closing-uri la care nu ne mai asteptam să se realizeze, dar şi de întreruperi de negocieri pentru deal-uri la care pregătisem şampania să celebrăm. Aşa cum am mai spus, decisivă a fost, de cele mai multe ori, apetenţa uneia dintre părţi de a-şi asuma anumite riscuri legate de business-ul preluat. Doar cu titlu de exemplu, am asistat anul trecut (şi continuăm să asistăm, cele mai multe dintre tranzacţii nefiind încă finalizate) un producători local de materiale de construcţii care şi-a vândut afacerea unui grup internaţional acţionând în acelaşi domeniu, un furnizor de servicii care a decis să îşi restructureze grupul, inclusiv la nivel local, un producător de echipamente IT care intenţionează să îşi transfere businessul către un investitor european etc.”, detaliază avocatul.

Spre deosebire de alte firme care au intâmpinat probleme din punctul de vedere al încasării facturilor, ZRVP nu a simțit o presiune deosebită în ultimul an asupra onorariilor practicate. Anca Danilescu consideră că totul se datorează faptului că firma de avocatură a încercat întotdeauna să propună clienţilor un mecanism de facturare flexibil, adaptat nevoilor şi tipologiei fiecăruia, precum şi un preţ corect raportat la calitatea serviciilor oferite.

De altfel, portofoliul de clienți deținut de ZRVP este unul divers în care regăsim atât antreprenori locali, cât și grupuri internaționale cu prezență în România. „Cele mai importante surse care alimentează portofoliul de clienți în acestă arie de practică sunt reputaţia firmei şi a avocaţilor ZRVP, dar şi clienţii mulţumiţi care ne recomandă unor parteneri de afaceri. Şi cooperarea noastră de durată cu reputate firme de avocatură străine a fost tot timpul un avantaj”, a precizat Senior Partenerul ZRVP.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 900 / 1596
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS, alături de M Core în achiziția de 219 milioane EUR a 25 de parcuri de retail în România, tranzacție ce marchează intrarea pe piața locală a grupului paneuropean | Horea Popescu (Managing Partner): ”Este una dintre cele mai mari tranzacții din ultimii ani pentru această clasă de active”. Roxana Frățilă (Partener): ”Suntem încrezători că vom mai vedea tranzacții similare și în viitorul apropiat”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an Associate | Banking & Finance
Trei firme locale de avocați, nominalizate în Chambers FinTech – 2024. Cine sunt cei doi avocați români recunoscuți de ghidul juridic internațional și cum sunt văzuți de clienți
Cătălin Frâncu preia filiala locală a grupului german KAEFER. Avocații KPMG Legal, în tranzacție
În domeniul achizițiilor publice sunt încă multe proceduri care suferă la capitolul transparență, iar legislația ar trebui să prevadă sancțiuni nu doar pentru contestatorii pierzători, ci și pentru autoritățile contractante atunci când își încalcă obligațiile legale, spun avocații NNDKP, care au o practică redutabilă în acest domeniu. Echipa a fost solicitată în multe proiecte finanțate prin PNRR și din domenii considerate cheie la nivelul Uniunii Europene și este implicată în numeroase proiecte strategice pentru România
Client Choice by Lexology – 2024 | Alina Tugearu, partener ZRVP, intră în topul preferințelor clienților pentru practica de Arbitration & ADR: ”Premiul confirmă munca depusă de echipa noastră de arbitraj în ultimii ani și, mai ales, dedicarea oferită clienților”. Anul acesta doar doi avocați români au fost aleși exclusiv de către clienții in-house lawyers, într-o procedură ce nu poate fi influențată
Sectorul Healthcare, Pharma & Life Sciences este extrem de activ, iar problematicile sunt într-o evoluție permanentă, atât intern, la nivelul companiilor și produselor pe care le dezvoltă, cât și extern, venite din partea autorităților de reglementare, spun avocații biroului local DLA Piper, firmă cu o practică puternică și un portofoliu vast de proiecte. De vorbă cu partenerele Alina Lăcătuș și Livia Zamfiropol despre provocările perioadei, modul în care lucrează echipa și proiectele sofisticate în care sunt implicați avocații
Schoenherr, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
LegiTeam: CMS is looking for a Senior Associate for the Corporate and M&A Practice Group
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Real Estate and Construction Lawyer
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru departamentul Litigii (5-7 ani experiență)
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale investiționale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj UNCITRAL și CIRDI | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate, pentru 4 ani, cu cel mult 6 firme pentru fiecare lot. Termen strâns pentru depunerea ofertelor
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...