ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Employment | Proiectul în care avocații Dentons au avut cel mai mult de lucru a fost o investigație internă, urmată de o cercetare disciplinară a unor angajați implicați în scheme de fraudare a angajatorului. Tiberiu Csaki, Partener: În ultima perioadă, cele mai frecvente au fost mandatele de restructurare a forței de muncă

05 Noiembrie 2019   |   Ștefania Enache

Partenerul Dentons arată că în cazul restructurărilor, concedierile reprezintă practica cea mai frecventă, iar în ceea ce privește vânzarea/transferul unui business preluarea personalului aferent este cea mai des întâlnită.

Tiberiu Csaki, Partener Dentons

 
 
Piața muncii urmează trendurile înregistrate în economie, astfel că avocații implicați în practica de Dreptul Muncii au avut în lucru proiecte care au vizat angajarea de personal, reconfigurarea forței de muncă prin restructurare și/sau transfer de business, precum și proiecte care implică agenți temporari de muncă. „În ultima perioadă, cele mai frecvente au fost mandatele de restructurare a forței de muncă”, punctează Tiberiu Csaki, Partener Dentons.

Echipa Dentons s-a implicat, pe parcursul acestui an, în mai multe proiecte legate de încetări amiabile ale contractelor de muncă prin negocierea pachetului compensatoriu. „Am fost implicați mai puțin în concedieri pentru necorespundere profesională. Putem da ca exemple proiecte în care avocații noștri au negociat și finalizat încetări ale contractelor de muncă prin acord atât pentru personalul mid-level cât și pentru management, incluzând pachetul compensatoriu aferent (cu precădere în industria automotive, oil&gas și manufacturing). Am fost, de asemenea, implicați în inițierea și derularea de cercetări disciplinare prealabile finalizate cu aplicarea sancțiunii concedierii disciplinare (în aceleași industrii descrise mai sus), și am acordat asistență juridică pe aspecte privind relația contractuală cu angajați din industria IT în ce privește mobilitatea internațională a acestora”, explică Tiberiu Csaki.


În mandatele care implică probleme de GDPR, sunt formate echipe mixte care se ocupă de dosare.

Partenerul Dentons arată că în cazul restructurărilor, concedierile reprezintă practica cea mai frecventă, iar în ceea ce privește vânzarea/transferul unui business preluarea personalului aferent este cea mai des întâlnită.


 „În mod obișnuit, colaboram atât cu avocații in-house cât cu persoanele din zona de business, care au atributul decizional. În general, în astfel de cazuri, noi elaborăm strategia care ulterior este discutată cu departamentul de legal al clientului și apoi confirmată împreună cu clientul. Implementarea/coordonarea strategiei în astfel de proiecte este făcută de noi, iar departamentul de legal este în permanență ținut la curent. Asistența specialiștilor în Dreptul Muncii în cadrul unei restructurări  constă, în primul rând, în analizarea împreună cu clienții a cauzelor care pot susține o astfel de măsură, apoi stabilirea cadrului decizional în ceea ce privește implementarea măsurii, iar ulterior a pașilor și timing-ului din punct de vedere legal, inclusiv eventualele pachete compensatorii, după caz. În cazul avocaților axați pe Dreptul Muncii, pe lângă activitatea de litigator este esențială înțelegerea datelor financiare și a strategiilor de business ale clientului pentru a putea oferi cele mai bune soluții”, adaugă expertul Dentons.

Echipă și proiecte

Dentons are în prezent o echipă formată din cinci avocați care se implică în proiecte de Dreptul Muncii, iar activitatea în aceasta arie de practică este coordonată de Tiberiu Csaki.

Dintre proiectele reprezentative pe care experții le-au finalizat în ultima perioadă trebuie nominalizată o investigație internă, urmată de o cercetare disciplinară a mai multor angajați implicați în diverse scheme de fraudare a angajatorului, care au fost ulterior concediați disciplinar. Concedierile au fost contestate în instanță și Dentons a asigurat reprezentarea clientului la toate nivelele de jurisdicție.

De asemenea, specialiștii Dentons s-au ocupat de o achiziție multi-jurisdicțională care a implicat și un transfer de business și preluare de angajați în România.

„De regulă, asistăm/reprezentăm clienți mari, cum ar fi corporațiile, firmele mai mici având o pondere mai redusă”, menționează Partenerul Dentons.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole despre proiectele avocaților din această arie de practică

Recent, avocații au avut în lucru și un proiect care a vizat o restructurare de personal urmată de concediere pentru un client din industria IT, și a fost finalizat cu succes.

„ Dar proiectul în care avocații noștri au avut cel mai mult de lucru a fost o investigație internă, urmată de o cercetare disciplinară a mai multor angajați implicați în diverse scheme de fraudare a angajatorului, care au fost ulterior concediați disciplinar. Aceste concedieri au fost contestate în instanță, iar în proces au fost exercitate toate căile extraordinare de atac. În final, contestațiile au fost respinse definitiv”, mai spune Tiberiu Csaki.

De asemenea, în ultimul an, firma a avut proiecte legate de concedierea unui membru al managementului. De obicei, în aceste spețe, motivele de concediere vizează raportări false, servicii fictive prestate de furnizori, diverse alte fraude de natură financiară. „În mod evident au existat dificultăți, și acestea au vizat în principal obținerea de probe din interiorul companiei, în special în cazul  în care obținerea acestor probe a implicat angajați aflați în subordine”, a arătat avocatul Dentons.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 55 / 5197
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Din vorbă-n vorbă cu Lavinia Aftodor, Senior Legal Counsel la BCR, singurul In-House Counsel desemnat Rising Star în România de către Euromoney. “Munca de in-house lawyer nu este rutinantă, sarea și piperul sunt prezente zi de zi. E o plăcere să îmi regăsesc vechi colegi de breaslă, din case de avocatură de prestigiu, cu care să fac echipă în cadrul unui proiect complex”
Firmele de avocați mai au doar câteva zile pentru a trimite oferte într-un contract de 690.000 € | MFP vrea să atragă anual de pe piețele externe 5-6 mld. €, până în 2022. Statul caută avocați pentru a “upgrada” programul MTN
Cum lucrează avocații de IP de la bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ. Activitatea intensă în 2019, cu numeroase elemente de inovație, prin soluții aplicate pentru protecția drepturilor clienților. Anul acesta va fi extinsă interconectarea domeniului IP cu domeniile TMT
act | Botezatu Estrade Partners face o primă rundă de promovări și recrutare sub noul brand. Mihaela Poșircă devine partener, alți avocați fac un pas înainte în carieră
CJUE: Confiscarea sumelor nedeclarate la frontiera României este contrară dreptului UE. Țuca Zbârcea & Asociații a sesizat Curtea europeană
Filip & Company a asistat BT Leasing în cadrul unei emisiuni de obligaţiuni de 40 de milioane euro
Popovici Nițu Stoica & Asociații are un nou Avocat Asociat. Irina Ivanciu, promovată pe poziția de partener de la 1 ianuarie
Gabriel Albu iese din asocierea cu Ovidiu Budușan după 12 ani de colaborare. Albu Legal, un nou jucător puternic în practica de ”business crime”
LegiTeam: ZRPV recrutează avocat definitiv pentru departamentul Litigii
PNSA și D&B David şi Baias, în tranzacția prin care Altex preia RTC Proffice Experience de la Oresa Ventures. Ce avocați au fost implicați în proiect
Schoenherr si Asociații, avocații OMV Petrom în preluarea rețelei Art Petrol. Partenerii Oana Constantinescu și Georgiana Bădescu, în prim plan
Cosmin Vasile, singurul avocat din România listat concomitent în ultimele clasamente Who’s Who Legal Arbitration și Who’s Who Legal Litigation
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...