ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Eveniment important pentru comunitatea penaliștilor din România. Colocviul pregătitor al Congresului Mondial de Drept Penal se desfășoară la București, în perioada 13-17 iunie

14 Iunie 2023   |   Maria Theodoru

Colocviul preparator face parte din seria de evenimentelor pregatitoare ale Congresului Mondial desfasurat sub egida AIDP, in anul 2024, la Paris, cu tema: Artificial Intelligence and Criminal Justice.

 
 
Colocviul pregătitor al Congresului Mondial de Drept Penal, organizat sub înaltul patronaj al Asociației Internaționale de Drept Penal (AIDP), se va desfășura la București, în perioada 13-17 iunie, la Palatul Parlamentului. Până acum, au confirmat participarea profesori din China, Argentina, Egipt, Germania, Chile, Finlanda, Spania și Italia. Potrivit organizatorilor, prezența acestora în România contribuie la dezvoltarea  activității știintifice din aria Dreptului penal și sprijină interacțiunea dintre practicienii români și practicieni ai Dreptului penal din alte state, pentru a identifica soluții cu privire la aplicarea Dreptului penal în domeniul Inteligenței Artificiale, aceasta fiind principala temă a Congresului din 2024.

Printre participanți se vor regăsi prof. John Vervaele (Președinte AIDP), prof. Fernando Miro Llinares (Raportor general), prof. Fernando Miro Llinares și Dr. Elena Beatriz Fernández Castejón alături de alți reprezentanți de rang înalt ai Asociației.

„Colocviul pregătitor este un eveniment important pentru profesie și pentru comunitatea de profesioniști ai Dreptului, specializați în aria Dreptului penal. Acesta demonstrează angajamentul nostru față de valorile Asociației Internaționale de Drept Penal. Acest eveniment reprezintă, fără îndoială, un pas important către obiectivul pe care ni l-am propus privind organizarea unui Congres Mondial al Asociației Internaționale de Drept Penal în Romania”, a declarat pentru BizLawyer Prof. univ. dr. Constantin DUVAC, președinte al Asociației Române de Știinte Penale (ARSP) și președinte al Grupului Național Român afiliat la Asociația Internațională de Drept Penal cu sediul la Paris (din anul 2015).

”Organizarea în România a unui Congres ar avea o importanța istorică pentru Romania și totodată pentru practicienii Dreptului penal. În urmă cu aproximativ 100 de ani, mai precis în anul 1929, la București s-a desfășurat cel de-al doilea Congres Mondial al Asociației”, a adăugat av. Vasile Băiculescu, Managing Partner Băiculescu și Asociații, avocat specializat în aria Dreptului Penal și secretar general adjunct al ARSP.

În cadrul dezbaterilor, prof. Fernando Miro Llinares își va prezenta Raportul, iar raportorii speciali Javier Valls Prieto, Maria Filatova și Tatiana Alekseeva, Tommaso Guerini precum și Susana Aires de Sousa vor susține prelegeri pe teme legate de “Cybercrime and Artificial intelligence”, ”The protection of privacy in the AI era through Criminal law in Russia”, “Disinformation, Fake News and Deep Fakes” și “The importance of AI for financial crimes”.

În primele două zile ale lucrărilor Colocviului desfășurat la București vor fi și două mese rotunde: ”Cross-border Organized Crime and Seizure of the Proceeds” - moderată de Prof. univ. dr. Constantin Duvac, Prof. univ. dr. Adrian Mihai Hotca - vice-președinte al Grupului Național Român afiliat la Asociația Internațională de Drept Penal și Prof. univ. dr. Norel Neagu, și ”Investigation of Cross-border Organized Crime. Techniques and methods for identifying and seizure of the proceeds”, moderată de Prof. asoc. dr. Nicolae Grofu - vice-președinte al Grupului Național Român și Prof. univ. dr. Petre Buneci , de asemenea vice-președinte al Grupului Național Român.

Colocviul preparator face parte din seria de evenimentelor pregatitoare ale Congresului Mondial desfasurat sub egida AIDP, in anul 2024, la Paris, cu tema: Artificial Intelligence and Criminal Justice.

Reamintim că o delegație de profesioniști ai Dreptului penal din România, formată din mai mulți membri ARSP, a participat la Adunarea Consiliului Director al Asociației Internaționale de Drept Penal, eveniment desfășurat anul trecut la sediul Curții de Casație din Paris, alături de reprezentanți din mai multe țări, printre care SUA, Franța, Brazilia, Croația, Ucraina, Spania, Italia, Belgia și Olanda. Delegația românească participantă la lucrări a fost condusă de Prof. univ. dr. Constantin DUVAC, alături de Conf. univ. dr. Nicolae Grofu (Vicepreședinte al ARSP), dr. Vlad Voicescu Alexandru (secretar general  ARSP) și av. dnd. Vasile Băiculescu.

Pe durata lucrărilor Consiliului au fost puse în discuție mai multe teme, însă candidatura statului român pentru organizarea Colocviului pregătitor al următorului Congres Mondial, programat să aibă loc în 2023, i-a interesat în mod direct pe profesioniștii care activează în aria Dreptului penal din Romania. În urma dezbaterilor, Consiliul Director al AIDP a aprobat programul propus de românii participanți la lucrări și a validat propunerea acestora de organizare a Colocviului în luna iunie a anului 2023, la București.

Congresul Mondial de Drept Penal are loc o dată la fiecare 5 ani. În anul 2014 a fost organizat în Brazilia, la Rio de Janeiro, iar în anul 2019 a avut loc în Italia, la Roma. Următorul Congres, cu tema „Artificial Intelligence and Criminal Justice”, este programat pentru anul 2024 și urmează să aibă loc la Paris.
Înaintea fiecărui Congres - care reprezintă evenimentul major al AIDP - se organizează, anual, un Colocviu pregătitor al Congresului.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 270 / 1697
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...