Experții CMS, prudenți în privința perspectivelor de tranzacționare pe piața de M&A din regiune | În ciuda faptului că, la nivel european, investitorii au o abordare mai prudentă, în România observăm că apetitul acestora pentru investiții se păstrează la un nivel ridicat, spun avocații echipei din București
17 Septembrie 2019
A.D.Deși perspectivele privind piața de fuziuni și achiziții sunt în mare măsură negative, respondenții se așteaptă la o creștere a numărului de tranzacții ale companiilor aflate în dificultate (peste 95% dintre aceștia) sau la restructurări cauzate de deteriorarea condițiilor economice în anul următor (94%).
Gabriel Sidere (stanga), Managing Partner CMS România si Horea Popescu, Partener CMS România si coordonatorul departamentului de Corporate M&A |
Indicatori macro-economici slabi, situația geopolitică regională și globală, incertitudine privind Brexit-ul și protecționismul în creștere în comerțul mondial sunt printre factorii care au contribuit la o schimbare a așteptărilor privind piața de fuziuni și achiziții (M&A), dar și la începutul unei scăderi a activității de tranzacționare, concluzionează cea de-a șaptea ediție a raportului European M&A Outlook 2019, publicat de firma internațională de avocatură CMS, în asociere cu analiștii de la Mergermarket.
Raportul CMS reprezintă o analiză cuprinzătoare a previziunilor de tranzacționare pe piața europeană de fuziuni și achiziții, consemnând opiniile a peste 230 de manageri de top ai celor mai importante corporații și firme de private equity active în Europa cu privire la evoluția pieței de M&A pentru anul următor.
Raportul CMS reprezintă o analiză cuprinzătoare a previziunilor de tranzacționare pe piața europeană de fuziuni și achiziții, consemnând opiniile a peste 230 de manageri de top ai celor mai importante corporații și firme de private equity active în Europa cu privire la evoluția pieței de M&A pentru anul următor.
În ultimele 12 luni, valoarea totală a pieței europene de M&A a scăzut cu 22% față de anul precedent, atingând nivelul de 652,2 miliarde EUR. Piața a asistat la mai multe tranzacții eșuate, printre care s-au remarcat cele dintre Deutsche Bank și Commerzbank în Germania, Asda și Sainsbury's în Marea Britanie și dintre producătorul francez de trenuri Alstom și divizia feroviară a conglomeratului german Siemens.
→ Descarcă raportul European M&A Outlook 2019
Încetinirea activității tranzacționale de M&A este deja un fapt, potrivit specialiștilor CMS. Operatorii din piață se tem că acest climat se va agrava, aproape jumătate (45%) dintre participanții la studiu afirmând ca nu au în vedere nicio tranzacție de M&A pentru anul care vine (în creștere față de 28%, anul trecut). Mai mult, 73% dintre respondenți se așteaptă ca nivelul activității M&A din Europa să scadă sau să rămână același în următoarele 12 luni.
Deși perspectivele privind piața de fuziuni și achiziții sunt în mare măsură negative, respondenții se așteaptă la o creștere a numărului de tranzacții ale companiilor aflate în dificultate (peste 95% dintre aceștia) sau la restructurări cauzate de deteriorarea condițiilor economice în anul următor (94%).
Horea Popescu, Partener CMS România și coordonatorul departamentului de Corporate M&A, comentează: „În ciuda faptului că la nivel european investitorii au o abordare mai prudentă, în România observăm că apetitul acestora pentru investiții se păstrează la un nivel ridicat. Fie că vorbim de cumpărarea unei companii sau achiziția unui business, fie că vorbim de strategii de exit ale fondurilor de private equity, România își păstrează un grad de atractivitate deosebit pentru investitori. În mod concret, această toamnă ar putea aduce tranzacții semnificative în domeniul serviciilor medicale și în sectorul imobiliar, ca să nu mai vorbim de continuarea consolidărilor pe piața telecom, umare firească a finalizării tranzacției Liberty – Vodafone, cât și exiturile semnificative din domeniul energiei care, dacă se concretizează, ar putea duce la valori tranzacționale demult nemaiîntâlnite pe piața românească. Încă de la începutul acestui an, activitatea departamentului de M&A din cadrul CMS România este una efervescentă, fiind implicați în tranzacții complexe și de impact pentru piața din România. Industriile „vedetă” au fost IT&C, servicii medicale, bunuri de larg consum, energie, sectorul imobiliar și servicii financiare. Există în continuare premise foarte bune și oportunități de investiții atractive, atât în regiune, cât și la nivel european.”
Deși piața este în scădere, există încă dorința de a investi, dacă ofertele potrivite se ivesc. Virginia Garcia Martinez, analist Mergermarket, spune: „Cumpărătorii devin mai atenți la tranzacțiile pe care le fac, favorizând sectoare cu creștere rapidă și potențial de creștere pe viitor, dar cu risc investițional redus. De exemplu, 20% din cele mai mari oferte din primul semestru al anului 2019 au fost înregistrate în sectorul farmaceutic, medical și de biotehnologie, iar 30% în cel de tehnologie, media și telecomunicații (TMT), precum achiziția în valoare de 5,5 miliarde EUR a companiei UPC Elveția de către Sunrise Communications de la Liberty Global.”
Gabriel Sidere, Managing Partner CMS România, declară: „Este de așteptat ca în România, care deține una dintre economiile cu o rată rapidă de evoluție, lucru subliniat și de creșterea semnificativă a valorii tranzacțiilor de fuziuni și achiziții din 2018 (+73%), să asistăm la o continuare a acestui trend ascendent. Realitatea investițională din piață, cât și optimismul principalilor actori naționali și regionali cu privire la oportunitățile de investiții mă face să cred că vom asista la creșterea numărului și dimensiunea tranzacțiilor pe piața din România.“
Concluzii cheie ale raportului European M&A Outlook 2019:
• Se preconizează o înăsprire a condițiilor de finanțare în anul următor, 72% dintre respondenții studiului considerând ca acestea vor deveni mai dificile (în creștere de la 24% în anul precedent).
• Deși în scădere față 2018, mai mult de jumătate dintre respondenți (57%) se așteaptă în continuare ca numărul tranzacțiilor transfrontaliere să crească în următoarele 12 luni (față de 92% în anul precedent). Doar 20% dintre respondenți se așteaptă ca valoarea totală a acestor tranzacții să crească (comparativ cu 64%, anul trecut).
• Capitalul privat va deveni sursa principală de investiții în anul 2020, 53% dintre respondenți anticipând finanțări din resurse proprii.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 1633 / 1868 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
Țuca Zbârcea & Asociații și britanicii de la Legal500 au lansat ediția 2024 a GC Powerlist Romania
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Frații Micula obțin în SUA încă un verdict în defavoarea României, care ar trebui să plătească penalitați de 14 mil. USD, după ce un judecător american a aprobat sancțiuni de pană la 100.000 USD ̸ săptămână, considerând că reclamanții nu au primit întreaga sumă din hotărârea ICSID pronunțată în 2013 | Curtea de Justiție a Uniunii Europene a confirmat luna trecută decizia de a interzice României să plătească sumele din sentința arbitrală, invocând încălcări ale normelor privind ajutoarele de stat
Reff & Asociații | Deloitte Legal lansează o nouă ediție a proiectului educațional „Law Is Awesome!”, dedicat studenților care vor să devină avocați de business
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
INTERVIU | Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar s-a finalizat cu succes. Iulian Sorescu, partener și unul dintre coordonatorii practicii: ”Mesajul nostru este unul de continuitate și de încredere. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel internațional”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...