ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Mandate complexe și variate în practica de Dreptul muncii de la Bondoc & Asociații. Mihaela Bondoc, Partener: Experiența în a lucra cu echipe pluridisciplinare este importantă când asiști clienții în restructurarea businessului

20 Martie 2019   |   Ștefania Enache

Echipa Bondoc & Asociații axată pe practica de dreptul muncii include șapte avocați experimentați. Echipa este una mixtă, care asigură atât consultanţă cât şi asistenţa şi reprezentarea clienţilor firmei de avocatură în litigiile de muncă, având o experienţă vastă în faţa instanţelor judecătoreşti.

Mihaela Bondoc, Partener Bondoc & Asociatii

 
 
Bondoc & Asociații are una dintre cele mai experimentate echipe de avocați de pe piață pe practica de dreptul muncii. În ultimul an, specialiștii firmei s-au implicat  în mandate complexe și variate, care au vizat restructurări ale unor business-uri puternice.

“Am asistat clienții noștri pe durata negocierilor colective purtate cu sindicate puternice sau cu reprezentanți ai salariaților, care au fost finalizate prin încheierea de contracte colective de muncă sofisticate.Am fost implicați în concedieri individuale, cât și colective, de ordinul sutelor de salariați, dar și în ceea ce priveşte pregătirea şi negocierea de contracte individuale de muncă, inclusiv a clauzelor speciale, pregătirea, negocierea și încetarea de contracte de management etc.”, a explicat pentru BizLawyer Mihaela Bondoc, partener Bondoc & Asociații.


Totodată, avocaţii din echipa de dreptul muncii au fost implicaţi în proiecte interdisciplinare. “Spre exemplu am asistant clienţii privind identificarea implicaţiilor, riscurilor şi măsurilor de implementare în vederea protecţiei datelor cu caracter personal în contextul relaţiilor de muncă, urmare a intrării în vigoare a Regulamentului 679/2016 privind protecţia datelor personale, proiecte pe care le-am realizat alături de colegii noștri din departamentul privind protecția datelor cu caracter personal a firmei, dar şi cu colegi din departamentele de white collar și litigii alţi membrii ai echipei, în cadrul unor investigaţii privind verificarea conformității cu reglementările”, precizează Partenerul Bondoc & Asociații.

Pe masa de lucru a profesioniștilor Bondoc & Asociații s-au aflat și numeroase proiecte interesante care au privit aspecte de etică, punerea la dispoziţia angajaţilor de platforme de whistleblowing, dar şi cercetări disciplinare complexe sau negocieri în vederea încetării relaţiei de muncă cu persoane cu funcţii de conducere.

“De asemenea, echipa noastră de dreptul muncii (care include şi avocatii litigatori specializaţi în dreptul muncii) a acordat asistenţă şi reprezentare în litigii de muncă complexe, dar şi în faţa autorităţilor, precum Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării”, completează Mihaela Bondoc.Descoperă oportunitățile de recrutare de pe LegiTeam! GRATUIT.Mandate variate și complexe


Experții Bondoc & Asociații au o istorie foarte bogată legată de asistenţa acordată investitorilor la intrarea pe piaţa din România în cadrul aşa-numitelor proiecte de tip greenfield, inclusiv cu privire la aspectele legate de angajaţi. ”Asistenţa noastră include pregătirea de regulamente interne, de politici şi proceduri, susținerea de traininguri privind aspecte de dreptul muncii care se adresează personalului din Resurse Umane, pregătirea și asistența la implementarea unor planuri de conformare, etc.”, subliniază Daniela Gladunea (foto), Managing Associate Bondoc& Asociații.


Avocații Bondoc si Asociații mai spun că echipa de dreptul muncii a primit din partea clienților și mandate care acoperă aspecte incidente ale procesului de recrutare, cum ar fi acuzaţii de „fake recruting », invocarea încălcarii principiului bunei-credințe în negociere de către candidaţii respinși şi lista poate continua.

Angajații unei companii reprezintă o resursă importantă, iar atunci când firma  respectivă face obiectul unei tranzacții, personalul poate ridica miza afacerii.

Totuși, în situația în care acest aspect nu este în totalitate valabil, avocații trebuie să identifice soluţii pentru realizarea tranzacţiei în funcţie de situaţia specifică, soluţii care vor fi parte a înţelegerii comerciale de ansamblu. Unele dintre aceste soluții urmăresc acordarea de pachete compensatorii, planuri de plecări voluntare, etc.

“Restructurarea unui business sau a activităţii unei societăţi sau a unui grup de societăți poate fi determinată de cauze variate și prezența specificacității în funcție de situația ce determină respectiva reorganizare (de exemplu: dacă este vorba de o restructurare ca urmare a unei achiziții, fuziuni sau a unei divizări, a unei preluări de active; dacă are loc între societăți din același grup sau nu, în cadrul unui proces de insolvență etc. sau pur și simplu în cadrul unui proces de optimizare a funcționării sau a rezultatelor financiare ale unei societăți/a unui grup sau ca urmare a scăderii volumului de activitate, etc.). Aspectele pe care acordăm consultanță în cadrul unor astfel de procese de restructurare, care implică neapărat și concedieri, se întind în primul rând de la faza de analiză a posibilităților existente și a constrângerilor de avut în vedere la structurarea unei soluții, al implementării și post-implementării. Este importantă cunoașterea foarte bună a business-ului clientului și înțelegerea mecanismelor economice care determină necesitatea restructurării. De asemenea, este importantă experiența în a lucra în echipe pluridisciplinare, astfel de restructurări având de multe ori componente de business processing, optimizare fiscală, resurse umane, gestiune corectă a comunicării, riscuri cu privire la concurență neloială sau pe partea de confidențialitate, șamd.”, punctează Mihaela Bondoc.

Greșeli făcute în procesul de restructurare

La rândul său, Daniela Gladunea precizează faptul că sunt în continuare frecvent întâlnite în practică situaţiile în care angajatorii omit parcurgerea unor paşi obligatorii, din dorinţa de a grăbi procesul de restructurare, alte situaţii în care sunt decise restructurări de posturi şi în cazuri în care s-ar justifica concedieri pentru motive ce ţin de persoana salariatului.

“Recomandarea noastră este să se verifice cadrul legal și situațiile de fapt înainte de a acționa, formalităţile obligatorii într-un proces de restructurare, dar şi în situaţia derulării unui proces de concediere pentru motive ce ţin de persoana angajatului să fie respectaţi întocmai, în vederea evitării contestării în instanţă a deciziei respective”, arată expertul Bondoc & Asociații.

În restructurările de personal nu se poate vorbi despre “procedură standard”. Avocatul atrage atenția că se poate vorbi într-adevăr despre existența unor cerințe legale atât de fond, cât și de formă – destul de stricte – ce trebuie respectate, astfel încât angajatorul să minimizeze riscul plății de despăgubiri salariatului sau a unei eventuale reintegrări, în măsura în care se solicită aceasta.

”Cu toate acestea, implementarea efectivă va depinde întotdeauna de specificul situației fiecărui client și de scopul restructurării, dar și de elemente individuale precum clauze particulare ale contractului individual de muncă ce urmează a fi desfăcut, existența unuia sau a mai multor contracte colective de muncă sau a altor documente sau proceduri interne aplicabile, precum și de situația specifică a fiecărui angajat. În general, foarte important de avut în vedere în cazul reducerii de personal este, pe de-o parte, existența unei cauze reale și serioase, iar pe de altă parte, parcurgerea în mod corect și strict a formalităților prevăzute de lege pentru concediere. În ceea ce privește reducerea de personal, asistența noastră începe în mod ideal din faza de concepție când, prin discuții cu reprezentanții clientului, încercăm să înțelegem cât mai bine care sunt rațiunile care determină restructurarea/ reducerea de personal, încercăm să identificăm cât mai corect eventualele puncte slabe și riscurile aferente și să găsim soluții pentru eliminarea sau măcar reducerea acestora. De asemenea, este foarte important ca încă din această fază clientul să aibă o imagine clară a costurilor implicate de adoptarea măsurilor avute în vedere (de ex. dacă sunt datorate anumite compensații, taxele și contribuțiile salariale aferente, costurile în cazul unei eventuale desființări a deciziei de încetare cu plata de drepturi salariate restante, etc.)”, mentioneaza Mihaela Bondoc.

“Una dintre cele mai recente reorganizări majore în care avocaţii din echipa noastră de dreptul muncii au fost implicaţi a fost cea a combinatului Oltchim, finalizată la sfârşitul anului trecut, după doi ani de negocieri cu foarte mulţi ofertanţi, care a presupus transferul unui număr de aproximativ 1.300 de salariaţi, acest proiect având o dimensiune socială importantă pentru zona respectivă”.  De asemenea, asistăm curent doi dintre primii 10 de angajatori din țară cu privire la numeroase aspecte de dreptul muncii, completează Mihaela Bondoc.Intră pe
www.in-houselegal.ro pentru a vedea opiniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în companii importante, urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității in-house și propune subiecte. Suntem alături de tine!


Clienți din toate mediile economice


Echipa Bondoc & Asociații axată pe practica de dreptul muncii include șapte avocați experimentați. Echipa este una mixtă, care asigură atât consultanţă cât şi asistenţa şi reprezentarea clienţilor firmei de avocatură în litigiile de muncă, având o experienţă vastă în faţa instanţelor judecătoreşti.

“Firma noastră asistă clienţi de toate mărimile, atât multinaţionale, cât şi firme cu capital integral românesc, firme de talie medie, care activează în diferite domenii. În general, în instanță reprezentăm companii mari și grupuri locale sau internaționale cu prezență în România. Reprezentăm și la nivel de management.  În mandatele de restructurare, firma de avocatură preferă să fie implicată pe toată durata procedurii. Dacă procedura nu a fost respectată, probabilitatea este mai mare să se ajungă în instanţă. De aceea, avocaţii noștri sunt alături de client încă din faza incipientă, când se creioneaza strategia, precum şi la coordonarea implementării propriu-zise a restructurării, cu respectarea întocmai a procedurii”, amintește Mihaela Bondoc.

O parte însemnată a activităţii avocaţilor din echipa de dreptul muncii de la Bondoc & Asociații este reprezentată de elaborarea, dar şi de revizuirea de contracte individuale de muncă, de regulamente interne, de proceduri diverse, decizii, etc.

“Clienţii noștri sunt angajatori din domenii diferite de activitate, cărora le oferim consultanţă privind organizarea şi gestionarea aspectelor de resurse umane, în condiţii de conformare cu legislaţia specifică, care este în continuă schimbare. De asemenea, avem o abordare inovativă, în pas cu evoluţia tehnologiei, de exemplu am convins Inspectoratul Teritorial de Muncă de posibilitatea implementării unei proceduri electronice de alegere a reprezentanţilor salariaţilor, Mai mult, oferim asistenţă clienţilor nostri cu privire la formalităţile desfăşurate la Inspectoratul General pentru Imigrari în vederea angajării cetăţenilor din Uniunea Europeană, dar şi din afara acesteia (cetateni non-UE), dar şi cu privire la implicaţiile şi implementarea detaşărilor transnaţionale”, a arătat Mihaela Bondoc.
Intră pe LadyLawyer.ro și află mai multe despre activitatea, preocupările și proiectele doamnelor avocat din cele mai importante firme de pe piața locală. 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1608 / 1692
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Diana Maria Gogoașă, cel mai mare punctaj la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2021: Pentru o perspectivă mai aplicată asupra profesiilor juridice, consider că ar fi benefică suplimentarea orelor obligatorii de practică. 60, respectiv 90 de ore pe an, nu sunt suficiente pentru ca un student să-și formeze o opinie completă despre profesiile juridice
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul Litigii
Stratulat Albulescu a asistat CODA Intelligence cu privire la achizitia de catre PDQ. Silviu Stratulat (Managing Partner) a coordonat echipa
Stratulat Albulescu a asistat GapMinder Venture Partners Fond II cu privire la investitia in start-up-ul romanesc de tehnologie - Genezio
GNP Guia Naghi and Partners is looking for a talented lawyer | Corporate
Kinstellar preia operațiunile Noerr din Cehia, Ungaria, Romania si Slovacia
Promovări în echipa Filip & Company: Rebecca Marina devine counsel, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Cristina Filip, managing partner: Aceste promovări reflectă planurile noastre de creștere și respectă interesele pe termen lung ale firmei noastre ca întreg
LMG Life Sciences Awards EMEA 2024: Cinci avocați români de la Mușat & Asociații, Popescu & Asociații și Wolf Theiss, nominalizați la titlul de ”Avocatul anului” la nivel european. Un Legal Manager din București este pe lista scurtă la categoria ”General Counsel of the Year”, iar cinci case de avocați se luptă pentru titlul de ”Cea mai bună firmă a anului” din România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...