ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Mușat & Asociații are o practică puternică și un portofoliu vast de proiecte pe segmentul de agribusiness, în care majoritatea clienților sunt societăți multinaționale. Echipa acordă asistență pe tot parcursul proceselor de achiziție și dezvoltare a proiectelor, cu aportul mai multor arii de practică | Monia Dobrescu (Partener): ”Cea mai intensă activitate periferic legată de agricultură este în Banking & Finance. Un alt domeniu relevant rămâne si cel de Regulatory, în special în sectoare precum industria agrochimică sau biotehnologia agricolă”

06 Septembrie 2023   |   Ștefania Enache

Avocații spun că interesul investitorilor față de terenurile agricole se bucură de o amplificare vizibilă în ultimii ani, ceea ce explică și creșterea prețurilor care a avut loc în acest segment de piață, astfel că vânzătorii/ proprietarii de business-uri agricole sunt cei care se află uneori în poziția de a alege dintre mai multe oferte.

Monia Dobrescu (Partener) şi Mădălina Trifan (Managing Associate) - Muşat & Asociaţii

 
 
De câțiva ani, agricultura este una dintre „vedetele” economiei din România, reușind să stârnească interesul multor companii din țară și din străinătate care au decis să dezvolte afaceri bazate pe acest sector de activitate. În prezent, se poate observa faptul că investitorii își îndreaptă atenția către proiectele aflate la intersecția dintre energia verde și agricultură. De asemenea, sunt în plan central businessurile care urmăresc modernizarea exploatațiilor agricole și tehnologizarea unităților de procesare.„În acest sens, în sprijinul fermelor agricole, Planul National Strategic 2023-2027 susține, printre altele, atenuarea schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor de gaz cu efect de seră și asigură sustenabilitatea economică a producției agricole.Mai mult, o parte din liniile de finanțare cu fonduri nerambursabile se va concentra pe investițiile din sectorul industriei alimentare, precum fermele de păsări și fabricile de procesare”, explică Monia Dobrescu, Partener Mușat & Asociații.


Firma de avocatură Mușat & Asociații are o practică puternică pe segmentul acesta, în ultimii ani echipa axată pe această arie fiind implicată într-o serie de proiecte în zona de agribusiness.

De exemplu, a asistat o companie cunoscută din Serbia, activă în domeniul agricol, în prospectarea pieței din România, prin analizarea mai multor oportunități de a intra și dezvolta proiecte în agricultura românească.

De asemenea, a acordat asistență în legătură cu prelungirea unui contract de arendă, ținând cont de anumite condiții care trebuiau îndeplinite de clientul Mușat & Asocații pe parcursul contractului. Avocații l-au sfătuit pe unul dintre clienții firmei, în calitatea sa de arendaș, în legătură cu recuperarea anumitor investiții făcute în derularea arendei, proiect în care practica de Agricultură a colaborat cu echipa de Drept fiscal.

Totodată, împreună cu echipa de Banking & Finance, avocații au oferit asistență unei bănci elvețiene în legătură cu o facilitate de credit de mai multe milioane de euro acordată unui cunoscut grup de companii din sectorul agroindustrial.




Un alt proiect a fost soluționat de practica de Agricultură împreună cu echipa din Departamentul de litigii. Avocații din cele două zone au clarificat o situație cu potențial litigioasă, în legătură cu dreptul de proprietate asupra unui teren agricol situat în apropierea Bucureștiului. „Colaborăm adesea cu echipele specializate în dreptul mediului, corporate, fiscal și chiar litigii, atunci când încercările de a soluționa orice diferend pe cale amiabila se epuizează. În prezent, unele proiecte au fost finalizate, iar altele sunt încă în derulare”, precizează Monia Dobrescu.

Partenerul Mușat & Asociații menționează faptul că proiectele clienților firmei implică suprapunerea mai multor arii de practică și variază de la finanțări/ cofinanțări pentru energie regenerabilă, dezvoltare regională, digitalizarea firmelor, producție, servicii, până la achiziția unor imobile, edificarea construcțiilor si obținerea de autorizații. „Asistăm atât investitori și deținători de afaceri agricole cu tradiție, cât și antreprenori hotărați să inițieze un business în sectorul agricol, asigurând înțelegerea, respectarea și gestionarea cerințelor legale și a practicilor benefice în materie, raportate la obiectivele acestora de achiziție, extindere, modernizare și de creștere a competitivității și a eficienței”, arată avocatul.

La rândul său, Mădălina Trifan, Managing Associate Mușat & Asociații, amintește faptul că, în prezent, echipa are în derulare proiecte care se axează pe achiziții, urmărind extinderea activității și îmbunătățirea proceselor înglobate de aceasta. „În funcție de obiectiv, unele dintre aceste proiecte vor fi încheiate până la finalul anului. În privința celor de o mai mare amploare, care implică mai multe investiții și etape premergătoare, avem în vedere o perioadă mai lungă, ținând cont de condițiile impuse de legislație si de diverși factori externi asupra cărora nu avem control. În contextul creșterii generale a interesului pentru domeniul agricol putem spune ca această tendință se traduce și la nivelul firmei noastre în ceea ce privește mandatele din zona de agribusiness. Avem de-a face atât cu achiziții și dezvoltări imobiliare, cât și cu proiecte fără componentă imobiliară, cum ar fi contracte comerciale pentru echipamente sau aspecte de regulatory”, detaliază avocatul.

Portofoliul de proiecte din această practică în care s-au implicat avocații firmei Mușat & Asociații este unul vast. Printre acestea regăsim multe mandate complexe, în care avocații au acordat asistență pentru finanțarea unor business-uri din agricultură. Finanțările au avut în vedere, în special, creșterea competitivității exploatației agricole prin dotarea cu utilaje si echipamente performante, precum și modernizarea unităților de procesare și introducerea de noi tehnologii pentru dezvoltarea de noi produse și procese.

De asemenea, împreună cu echipa de Banking & Finance, practica de Agricultură a acordat asistență unei bănci elvețiene în legătură cu o facilitate de credit de mai multe milioane de euro acordată unui cunoscut grup de companii din sectorul agroindustrial.

„În acest moment, cea mai intensă activitate periferic legată de agricultură este în Banking & finance. Având în vedere creșterea interesului investitorilor în acest domeniu, nevoia de finanțare / de asigurare a unor linii de credit a crescut proporțional. Un alt domeniu relevant rămâne si cel de regulatory, în special în sectoare precum industria agrochimică sau biotehnologia agricolă”, susține Monia Dobrescu.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.




Agricultura rămâne în vizorul investitorilor

Majoritatea clienților Mușat & Asociații sunt societăți multinaționale, prin urmare proiectele aferente sunt desfășurate în mai multe jurisdicții, iar colaborarea cu celelalte firme de avocatură internaționale / regionale a fost întotdeauna extrem de bună.

Spre exemplu, de curând, avocații români au fost implicați într-un proiect de finanțare în agricultură desfășurat în mai multe jurisdicții, România având un rol important în asigurarea majorității garanțiilor. În acest moment, Mușat & Asociații colaborează cu mai multe firme de avocatură internaționale cunoscute.

De obicei, clienții Mușat & Asociații solicită asistență pe tot parcursul procesului de achiziție și dezvoltare a proiectelor. Există și situații care atrag necesitatea colaborării într-un moment ulterior, de exemplu, în vederea încheierii contractelor cu privire la aparatură, echipamente sau servicii care să îmbunătățească ori să extindă activitatea curentă.

„În ceea ce privește achiziționarea de terenuri agricole, deși România are, în continuare, un potențial uriaș, poate fi dificil de identificat o proprietate atrăgătoare fie din cauza compartimentării excesive a terenurilor, fie din cauza problemelor legate de titlurile de proprietate sau chiar a litigiilor cu vecinii. În cadrul acestui tip de proiecte, întâmpinăm în mod inevitabil, pe de o parte, probleme strâns legate de birocrație și de procesul uneori anevoios de accesare a fondurilor sau dificultăți cu privire la lipsa infrastructurii, în special în ceea ce privește infrastructura de irigații”, subliniază Mădălina Trifan.

Dacă în urmă cu mult timp, printre principalii clienți din acest domeniu se numărau preponderent firmele romanești, de câțiva ani, interesul fondurilor de investiții și al jucătorilor internaționali pentru agricultură a crescut considerabil.

 „În ciuda dificultăților de a găsi o proprietate „curată” și potrivită pentru dezvoltare, investitorii recunosc potențialul neexploatat de pe piața din România și urmăresc atent oportunitățile nou generate. De asemenea, am remarcat la clienții din portofoliul nostru interesul pentru digitalizare – achiziții de instrumente digitale, software-uri specializate, utilaje inteligente – în încercarea de a crește productivitatea business-urilor și de a reuși să acceseze mai ușor finanțare sau creditare”, adaugă Mădălina Trifan.

Avocatul mai amintește că, deși aflați pe fondul crizei energetice, al inflației și al conflictului din Ucraina, investitorii continuă să își arate încrederea în economia actuală prin adoptarea unor strategii pe termen lung de natură a le asigura profitabilitatea. „Business-urile orientate spre eficientizarea modului în care își desfășoară activitatea rămân cele mai atractive, bazându-se pe automatizarea comenzilor, digitalizare și sustenabilitate”, nuanțează interlocutoarea BizLawyer.

Se observă faptul că interesul investitorilor față de terenurile agricole se bucură de o amplificare vizibilă în ultimii ani, ceea ce explică și creșterea prețurilor care a avut loc în acest segment de piață, astfel că vânzătorii/ proprietarii de business-uri agricole sunt cei care se află uneori în poziția de a alege dintre mai multe oferte.

În ceea ce privește prețul, negocierile tranzacțiilor depind în principal de poziția, categoria de folosință și calitatea terenurilor vizate.

Echipa care acționează în domeniul agribusiness este una mixtă, formată în principal din avocați care lucrează în domeniul imobiliar, dar în funcție de specificul fiecărui proiect, o serie de avocați din firmă pot fi implicați pentru aspecte de drept bancar, comercial, fiscal, administrativ, dreptul mediului sau chiar pentru situații litigioase sau cu potențial litigios.  

Echipa care gestionează proiectele din domeniul agricol este formată in principal din Monia DobrescuPartener, Mădălina TrifanManaging Associate și Evelina StoianAssociate, iar în secundar, acolo unde intervin aspecte procedurale sau potențial litigioase, se alătură grupului de lucru colegii de la departamentul de litigii: Andra Mihalache – Partener,  Andrei BranManaging Associate, Roxana MihăilescuSenior Associate și Claudiu OloeriuAssociate. Firma Mușat & Asociații adaptează componența echipei pentru fiecare proiect în parte, pentru a răspunde eficient nevoilor clientului.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 348 / 1829
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR asistă Wolt și DoorDash la achiziția Tazz, Echipa, coordonată de Vlad Stamatescu (Counsel) și Andrei Toșa (Managing Associate), sub supervizarea lui Costin Tărăcilă (Managing Partner)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi Samurai pe piața de capital din Japonia. Doi parteneri în echipa de proiect
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat BLIK România în obținerea autorizației de funcționare pe piața locală. Colaborare strânsă între echipele de avocați și consultanți din România și Polonia
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj ICC Paris | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate cu cel mult 6 firme, într-un interval de 4 ani. Pentru de a primi cât mai multe propuneri, complete și corecte, termenul de transmitere a ofertelor a fost prelungit
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
Mega-proiectul Neptun Deep din Marea Neagră merge înainte, dau asigurări reprezentanții OMV Petrom, dar și arbitrajul cu statul român pentru modificarea legii offshore continuă | Avocații LDDP asigură apărarea în litigiul de la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris
Rising Stars | Darius Constantin Avrigeanu, șef de promoție al seriei I a generației anului 2023, a decis să se îndrepte spre magistratură: ”Media cu care am terminat facultatea nu reprezintă un simplu număr, ci un întreg set de cunoștințe acumulate pe parcursul studenției și chiar munca depusă în vederea asimilării acestor cunoștințe, acestea din urmă fiind cele care mi-au permis de fapt să ajung, din punct de vedere profesional, acolo unde mi-am propus”
GDPR | Avocații specializați în practica de Data Protection de la Reff & Asociații - Deloitte Legal spun că preocuparea pentru conformare excedează domeniul protecției datelor. Silvia Axinescu, Senior Managing Associate: ”Abordăm fiecare proiect într-o manieră holistică și recunoaștem că protecția datelor, deși foarte importantă, este doar o piesă a puzzle-ului”
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
Avocații noii generații | De vorbă cu Mihnea Orjan, avocat cu 5 ani experiență și recent laureat al Premiului de Excelență „Sarmiza Bilcescu-Alimănișteanu”, despre avocatură ca vocație, activitatea de cercetare, implicare și crez profesional: „Misiunea este pentru mine clară: să devin cel mai bun în ceea ce fac. Nu este o aroganță, este doar o înțelegere a faptului că trebuie să țintești spre Lună ca să ai șansa de a atinge o stea. Plănuiesc să fac ceea ce am făcut și până acum: să lupt pentru ceea ce cred și pentru cei care mă cheamă să îi apăr”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...