
Piața imobiliară are motoarele turate. Silviu Stratulat, Managing Partner SAA: Nivelul ofertei de active din zona de birouri și parcuri logistice este la cel mai ridicat din 2007. Ne așteptăm să vedem noi jucători pe aceste piețe
09 Mai 2019
Ștefania EnachePractica de drept imobiliar din cadrul firmei Stratulat, Albulescu & Asociații numără zece avocați și este coordonată de Silviu Stratulat, care este și Partenerul Coordonator al casei de avocatură.
![]() |
Pe piața de real estate s-a observat o revigorare în primele luni ale anului 2019. Avocații Stratulat Albulescu & Asociații spun că redresarea a intervenit după ce industria înregistrase o scădere substanțială în ultimul trimestru din 2018. “În prezent, numeroși proprietari de clădiri de birouri și-au exprimat intenția de a vinde active imobiliare ceea ce aduce nivelul ofertei de active din zona de birouri și parcuri logistice la cel mai ridicat din 2007, dacă nu chiar la un nivel istoric.În acest context, ne așteptăm să vedem noi jucători pe piețele mai sus amintite, probabil entități care activează la nivel mondial cu portofolii atât în Europa Centrală și de Est, cât și în Europa Vestică, Statele Unite, Asia și America Centrală și de Sud”, explică Silviu Stratulat, Managing Partner - Stratulat, Albulescu & Asociații.
Avocații sunt de părere că piața clădirilor de birouri se anunță cea mai atractivă anul acesta. Totuși, există așteptări la fel ca cele din 2018 sau poate că la un nivel mai ridicat și din zona investițiilor în piața spațiilor logistice.
Practica de drept imobiliar din cadrul firmei Stratulat, Albulescu & Asociații numără zece avocați și este coordonată de Silviu Stratulat, care este și Partenerul Coordonator al casei de avocatură. Echipa de coordonare a departamentului include un Partener, în persoana lui Corneliu Popa și un Managing Associate, în persoana Laurei Neacșu.
De altfel, aceasta este una din practicile cheie ale firmei, departamentul de drept imobiliar generând aproximativ 32% din totalul veniturilor dintr-un an ale societății. „În ultimele 12 luni, SAA a oferit asistență cu precădere în proiecte legate de achiziția de terenuri nedezvoltate și proiecte care vizează dezvoltarea de afaceri rezidențiale. Firma noastră a demonstrat în mod regulat că are o extraordinară capacitate de a coordona proiecte complexe, în termen scurt, rezolvând chestiuni complicate în mod inovativ. Aceste calități ne-au plasat, în mod natural, alături de clienți foarte dinamici, cu prezență cel puțin regională, care cunosc foarte bine dificultățile tipice ale proiectelor de real estate. O mare parte din clienții noștri sunt dezvoltatori imobiliari, respectiv fonduri de investiții sau persoane din categoria „high net worth individuals”. Ca unul din principalele motoare ale SAA, ne așteptăm ca practica de real estate să rămână pe același trend ascendent pe care se află firma în general și să continuăm, ca și în anul 2018, să atragem avocați experimentați, cu palmares recunoscut în piață”, ne-a declarat Silviu Stratulat.
Proiectele de Real estate au nevoie de soluții complexe
Referindu-se la cele mai dificile aspecte ale unei tranzacții cu componentă de real estate, avocatul nominalizează finanțarea proiectelor imobiliare, care reprezintă o piedică în tranzacționarea de bunuri imobile în România. ”În opinia noastră alte componente dificile ale tranzacțiilor în acest sector le constituie, în egală măsură, dificultatea cu care pot fi procurate documente de la autoritățile publice și opacitatea și lipsa de experiență a avocaților care asistă în aceste tranzacții. Garanțiile solicitate includ bine-cunoscutele ipoteci imobiliare, dar și un set complet de ipoteci mobiliare care variază de la cele pe conturile curente la cele asupra veniturilor viitoare (chirii, spre exemplu), garanții personale și de tip depozit coletaral”, completează Silviu Stratulat.

„Dezvoltarea infrastructurii rutiere, optimizarea traficului urban și al transportului public în marile orașe prezintă un rol din ce în ce mai important în tranzacțiile imobiliare actuale, un acces rapid și direct la terenurile aferente proiectului imobiliar determinând gradul de atractivitate și nivelul de preț al acestora.”
Silviu Stratulat, Managing Partner - Stratulat, Albulescu & Asociații
La ora actuală, clasica finanțare bancară acordată de băncile locale rămâne cea mai întâlnită formă de finanțare. Implicarea bancilor internaționale este relativ redusă în acest domeniu, limitându-se în general la bănci regionale care au oricum o prezență în România. “Principala frână în calea unor alternative o reprezintă, din experiența noastră, situația juridică dificilă a multor imobile din România, limitând o dorită evoluție spre un nivel de standardizare care să aducă o creștere a certitudinii juridice și o eficientizare a costurilor”, arată coordonatorul firmei de avocați.
Investitorii care aleg să dezvolte afaceri în acestă industrie se orientează mai ales spre rezidențial, birouri, cutii mari de retail, hoteluri, industrial și logistică.
În ultimul an, echipa Stratulat, Albulescu & Asociații a fost implicată în mai multe tranzacții imobiliare „pure”, care nu s-au „intersectat” cu alte arii de practica - Energie, Agricultura, samd.. În mod tipic, este vorba despre achiziții/vânzări de terenuri nedezvoltate, clădiri de birouri sau ansambluri rezidențiale.
De asemenea, practica în materie de închirieri imobile a firmei de avocatură este recunoscută ca fiind una dintre cele mai complexe din piața de servicii juridice.
„Istoric, ne-am implicat în prelucrarea conceptelor juridice afiliate contractelor de locațiune și eficientizarea lor din perspectiva comercială. În ultimele 12 luni societatea noastră a acordat asistență în legatura cu numeroase proiecte care au implicat închirierea de spații imobiliare, printre altele: World Class, UPC, Webhelp, Teads”, mai spune Silviu Stratulat.

Intră pe LadyLawyer.ro și află mai multe despre activitatea, preocupările și proiectele doamnelor avocat din cele mai importante firme de pe piața locală.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1852 / 1981 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers în M&A de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA, evidențiat de Legal 500 în categoria Leading Partners în practica de fuziuni și achiziții: ”Apariția unui nou val de antreprenori care se maturizează de la an al an, apariția unui numar record de fonduri de investiții ̸ private-equity și faptul că acestea cred în existența unor ținte de achiziție, sunt de natură să dea încredere”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...