ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Raportul CMS Emerging Europe M&A 2021: Activitatea de fuziuni și achiziții din Europa emergentă revine, odată cu creșterea valorii tranzacțiilor. România, în top 3 al celor mai performante piețe din regiune

07 Februarie 2022   |   BizLawyer

Telecomunicațiile și IT s-au clasat din nou în top, înregistrând cinci dintre cele mai mari zece tranzacții ale anului.

Horea Popescu, Managing Partner al CMS România si coordonator al practicii Corporate M&A pentru Europa Centrală si de Est în cadrul CMS si Rodica Manea, Partner Corporate M&A CMS România

 
 
Concluziile raportului CMS Emerging Europe M&A 2021, publicat astăzi în cooperare cu EMIS, confirmă faptul că 2021 a fost un an de revenire și redresare pentru jucătorii de pe piața de M&A din Europa emergentă1. Regiunea și-a revenit din scăderea înregistrată în 2020, consemnând un număr de 2.015 tranzacții în 2021 (în creștere cu 18,2%), cu o valoare totală a tranzacțiilor de 94,27 miliarde de euro (în creștere cu 55,1%), atingând cea mai înaltă valoare a tranzacțiilor din 2013 până în prezent.


Horea Popescu, Managing Partner al CMS România și coordonator al practicii Corporate M&A pentru Europa Centrală și de Est în cadrul CMS, comentează: „Activitatea de fuziuni și achiziții din Europa emergentă a înregistrat o revigorare în 2021, vânzătorii și cumpărătorii recăpătându-și încrederea în contextul unui relativ control asupra pandemiei. Anul a început în forță, numărul tranzacțiilor s-a redresat brusc în primele trei luni ale anului, atingând niveluri similare cu 2019 – o tendință care a continuat apoi până în toamnă.”Stefan Stoyanov, coordonator al M&A Database la EMIS, afirmă: „În 2021 am văzut că investitorii s-au adaptat la noua normalitate creată de pandemie și au continuat să facă tranzacții. Concluziile raportului din acest an demonstrează revenirea încrederii investitorilor, valorile tranzacțiilor trimestriale depășind 20 de miliarde de euro timp de cinci trimestre consecutiv, în timp ce o serie de mega-tranzacții au revenit ferm pe ordinea de zi – fiecare dintre primele zece tranzacții ale anului având o valoare de peste 1 miliard de euro.”

Activitatea de Private Equity a continuat să crească și numărul de IPO-uri a explodat

Activitatea de Private Equity este acum ferm încorporată în cultura de tranzacționare a Europei emergente. Pornind de la numerele optimiste înregistrate în anul 2020, activitatea de Private Equity a crescut și mai mult, atingând un număr record de tranzacții (399) și valori în creștere cu 18% (23,75 miliarde de euro) față de 2020.

IPO-urile s-au bucurat, de asemenea, de un an extraordinar, deoarece numărul de listări a crescut la 116 (de la 26 în anul precedent), iar valoarea totală a crescut la 13,47 miliarde de euro (de la 4,79 miliarde de euro în 2020). Aceste cifre reflectă succesul burselor regionale, precum cele din Varșovia, București și Istanbul, în atragerea de noi listări, în timp ce bursele din Londra, Amsterdam și New York au continuat să atragă companiile care caută investitori internaționali.

Sectoare performante

Telecomunicațiile și IT s-au clasat din nou în top, înregistrând cinci dintre cele mai mari zece tranzacții ale anului. Numărul tranzacțiilor a crescut la 450 (de la 333 în 2020), iar sectorul a înregistrat cea mai mare valoare totală a tranzacțiilor, de 23,4 miliarde de euro. Printre cele mai semnificative tranzacții din telecomunicații se numără vânzarea Polkomtel Infrastruktura și UPC Polska în Polonia și vânzarea České Radiokomunikace și CETIN (un pachet de 30%) în Republica Cehă, în timp ce tranzacțiile notabile de software au inclus vânzarea în valoare de 7,3 miliarde de euro a Avast Software în Republica Cehă și achiziția de 1,6 miliarde de euro a dezvoltatorului de jocuri Nexters Global de către Kismet, ambele cu origini în Rusia.

Sectorul imobiliar și de construcții a fost al doilea cel mai aglomerat sector, înregistrând 340 de tranzacții (față de 310 în 2020) și o creștere de 3,8% a valorii tranzacțiilor (9,83 miliarde de euro). Deși au înregistrat o scădere cu 19% a numărului de tranzacții, clădirile de birouri au rămas cel mai important sub-sector imobiliar. În mod similar, depozitarea și logistica și-au menținut, de asemenea, locul în clasamentul sub-sectorial, reflectând continua tranziție către comerțul electronic. Producția a fost al treilea cel mai activ sector, cu 253 de tranzacții (de la 236 în 2020) și al doilea ca valoare, cu 18,26 miliarde de euro. Mineritul, petrolul și gazele a fost al treilea sector ca mărime după valoare, cu 10,59 miliarde de euro, deși a fost unul dintre puținele sectoare în care numărul tranzacțiilor a scăzut (la 105 de la 124).

Interesul crescut al investitorilor pentru combaterea schimbărilor climatice a contribuit la creșterea numărului total de tranzacții în domeniul energiei și utilităților, de la 73 la 122, sectorul reprezentând 6% din totalul tranzacțiilor (cu o creștere de la 4,3%). Sub-sectorul energiei regenerabile a înregistrat în mod special o creștere impresionantă, atât a numărului, cât și a valorii tranzacțiilor, numărând 81 de tranzacții (de la 44 în 2020) și o creștere de patru ori a valorii.

Și în România, sectorul telecomunicațiilor și IT a rămas cel mai activ domeniu, cu 38 de tranzacții, reprezentând 19,5% din totalul fuziunilor și achizițiilor înregistrate în 2021. Imobiliarele & Construcțiile au ocupat locul al doilea, cu 31 de tranzacții, reprezentând 15,9% din total. Producția și Retailul s-au clasat pe locurile 3 și 4, cu 27, respectiv 18 tranzacții consemnate anul trecut.

Rodica Manea, Partner Corporate M&A CMS România, declară: „Statisticile din 2021 privind piața de M&A din România sunt o dovadă a redresării rapide a pieței locale de fuziuni și achiziții și a revenirii la volumele tranzacțiilor înregistrate în perioada pre-pandemie. Piața din România rămâne atractivă și competitivă pentru investitori și suntem optimiști că va continua să crească și în următorii ani, în special în sectoare precum telecomunicații & IT - ca parte și efect al digitalizării -, energie regenerabilă, producție etc.

Performeri regionali

România s-a clasat, împreună cu Ucraina și Croația, în top 3 al celor mai performante piețe din regiune, ale căror nivele de tranzacționare M&A au depășit în 2021 cifrele realizate înainte de pandemie. Astfel, în Croația, numărul și valoarea tranzacțiilor au atins maxime record de 69 (creștere de 60,5% față de 2020) și, respectiv, 1,8 miliarde de euro (creștere de 387,4% față de 2020). Activitatea de M&A din România a înregistrat un record al numărului de tranzacții - 195, în creștere cu 43,4% față de 2020, cu toate că valoarea acestora a scăzut cu 9,6% față de 2020 (la 2,37 miliarde de euro). Și Ucraina a avut o revenire puternică în 2021, consemnând o creștere de 57,1% a numărului de tranzacții (atingând 143), iar valoarea totală a acestora s-a dublat, atingând 1,72 miliarde de euro.

Investițiile străine și regionale ating noi culmi

SUA a fost cel mai activ investitor străin. Numărul tranzacțiilor cu SUA a crescut la cel mai mare nivel din ultimul deceniu - 154 (în creștere de la 94 în 2020), în timp ce valoarea acestora s-a dublat, până la un nivel record de 9,17 miliarde de euro.

Și investitorii europeni au demonstrat un interes crescut pentru Europa emergentă; astfel, după numărul de tranzacții înregistrate în 2021, primii trei investitori europeni au fost: Regatul Unit al Marii Britanii (cu 106 tranzacții), Germania (cu 81 de tranzacții) și Franța (cu 54 de tranzacții). Aceste trei țări au ocupat și primele 3 locuri ale clasamentului în funcție de valoarea tranzacțiilor investitorilor străini: Germania, cu 3,13 miliarde de euro, a fost urmată de Regatul Unit (cu 2,08 miliarde de euro) și Franța (cu 1,91 miliarde de euro). Emiratele Arabe Unite au urcat în clasamentul investitorilor străini asigurându-și a zecea poziție raportat la numărul tranzacțiilor efectuate, fiind cel mai mare investitor în regiune, din afara Europei și a SUA.

Fuziunile și achizițiile transfrontaliere au rămas dinamice, cu numărul tranzacțiilor în creștere cu 28,9% (la 985 de tranzacții) și cu valoarea acestora în creștere cu 59,8% (atingând 56 miliarde de euro) față de 2020. Între timp, valoarea tranzacțiilor europene interne a ajuns la 38,3 miliarde de euro (în creștere cu 48,1% față de anul precedent), iar numărul acestora a înregistrat o creștere de 9,5% (atingând 1.030). Rusia a fost cel mai mare investitor unic, cu 564 de tranzacții în valoare de 37,3 miliarde de euro – aproape toate (96%) fiind tranzacții interne.

Perspective pentru 2022

Radivoje Petrikić, CEE Corporate Practice, CMS, comentează: „Profesioniștii în fuziuni și achiziții au demonstrat că sunt capabili să se adapteze la orice provocări pe care 2022 le-ar putea aduce. Deși incertitudinea cu privire la impactul noilor variante SARSCOV-19 și perspectiva unor efecte economice negative cauzate de o creștere a inflației au condus la un sfârșit de an mai prudent, constatările noastre arată că încrederea investitorilor a fost în mare parte restabilită. În 2021, principalii factori determinanți ai tranzacțiilor au fost tendințele de bază pe termen lung, cum ar fi digitalizarea, și, având în vedere ritmul rapid de schimbare și trecerea la digitalizare care continuă să se accelereze, premisele pentru o piață activă de tranzacționare rămân ferm în vigoare.”

Raportul CMS Emerging Europe M&A 2021 poate fi accesat aici

 
                                                                           Sursa: CMS

 
„Emerging Europe M&A Report 2021” analizează tendințele din 15 țări emergente din CEE/SEE pe baza datelor analizate de EMIS privind fuziunile și achizițiile pentru 2012-2021, combinate cu comentarii, perspective și previziuni pentru 2022 furnizate de CMS. Raportul complet poate fi vizualizat aici.

 Înființată în anul 1999, CMS este o organizație integrată, multi-jurisdicțională, de firme de avocatură, care oferă servicii complete de consultanță juridică și fiscală. Cu peste 80 de birouri în peste 40 de țări din întreaga lume și peste 5.000 de avocați, CMS deține o expertiză îndelungată atât în domeniul consultanței în jurisdicțiile sale locale, cât și internaționale. Având în portofoliu mari companii multinaționale cât și companii cu capital mediu și start-up-uri, CMS oferă rigoarea tehnică, asistență juridică strategică și parteneriat pe termen lung pentru a menține fiecare client în poziția de lider al domeniului în care acesta activează.

Firmele membre CMS oferă o gamă largă de expertiză în 19 domenii de practică și sectoare de activitate, precum drept societar/fuziuni și achiziții, energie & schimbare climatică, fonduri, sănătate și științe medicale, tehnologie, media, telecomunicații (TMT), taxe, sectorul financiar-bancar, comercial, concurență & EU, litigii, dreptul muncii & pensii, proprietate intelectuală, drept imobiliar și construcții.


1.    Europa emergentă include Albania, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Kosovo, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Moldova, Muntenegru, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina și Ungaria.

 

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1564 / 19020
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
PwC România și D&B David și Baias au asistat Fiterman Pharma în vânzarea portofoliului de produse Uractiv către Terapia
Mușat & Asociații continuă tradiția organizării conferințelor din seria „Parteneriat în insolvență – opțiune sau necesitate?”. Temele dezbătute au avut ca punct de pornire cazuistica din portofoliul firmei, dublată de interpretări jurisprudențiale novatoare și de opinii exprimate de cei mai respectați practicieni în domeniu
Echipa de litigii a firmei Bondoc și Asociații SCA anunță un nou succes în materia eligibilității cheltuielilor în mecanismul de finanțare europeană
LegiTeam: Simion & Baciu is loooking for an associate | Corporate, M&A
Americanii de la Lear Corporation au fost asistați de avocații Mitel & Asociații în tranzacția de preluare a firmei Thagora Technology. Partenerii Mădălina Mitel și Șerban Șuchea au coordonat echipa care a dus proiectul la final
LegiTeam | Simion & Baciu is looking for a new colleague (Consumer protection & Advertising)
Activitate intensă în practica de Employment de la Mitel & Asociații, într-o perioadă în care solicitările clienților s-au diversificat | Mădălina Mitel, Partener: Echipa noastră are o vastă experiență în toate domeniile de activitate, clienții fiind activi într-o multitudine de domenii economice. Această experiență ne conferă o viziune globală asupra dinamicii pieței de profil, a necesităților acesteia și a modului în care ele pot fi satisfăcute
Mandate provocatoare, soluții creative și multe proiecte cu un caracter profund de noutate în practica de Pharma & Life Sciences de la Guia Naghi și Partenerii | De vorbă cu Manuela Guia (managing partner) și Tudor Nacev (managing associate) despre modul în care lucrează echipa, proiectele în care avocații acționează ca parteneri strategici ai clienților și provocările cu care s-ar putea confrunta jucătorii din acest sector
Soluție definitivă obținută de D&B David și Baias într-o dispută fiscală complexă pentru un dezvoltator imobiliar: Instanțele de judecată cenzurează dubla impozitare și alte neregularități ale unor acte de impunere
POPESCU & ASOCIAȚII obține o victorie importantă pentru clientul Rotary Construcții, într-un dosar la Curtea de Arbitraj Internațional. În dispută, un contract FIDIC complex, cu o valoare de cca 100 mil. lei
Hotărârea definitivă în dosarul Colectiv închide un capitol important al justiției române | Avocații ZRVP au asigurat asistența juridică pentru 45 de supraviețuitori și persoane apropiate victimelor în cadrul unuia dintre cele mai mari și complexe proiecte pro bono desfășurate în România: 6 ani de procese, peste 150 de termene de judecată, peste 3.000 de ore de asistență juridică în materie penală
Cum să-ți împlinești visul de a practica avocatura în propria firmă, înființată în afara granițelor | Rețeta succesului, în varianta Florentinei Marin, fondatoarea Marin & Pasalodos, din Barcelona. ‘Planul nostru este să ne dezvoltăm și să deschidem cabinete în alte orașe din Spania, România și în alte țări’, spune avocata
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...