ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ultimele 12 luni au contribuit la menținerea nivelului de adrenalină a litigatorilor CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații, spun partenerii firmei | Tendință de creștere a activității echipei de litigii, atât ca număr de proiecte noi, dar mai ales prin sporirea gradului de complexitate a cazurilor instrumentate. Multe soluții favorabile primite în diferite dosare

28 Septembrie 2022   |   Ștefania Enache

Avocații intervievați de BizLawyer spun că CEE Attorneys/Boanță, Gîdei și Asociații are o echipă puternică, extrem de sudată, cu o putere fantastică de organizare și de adaptare în cele mai complexe situații care pot apărea in practica de litigii.

Radu Boanta (Partener) si Iulia Stanciulescu Ilie (Partener) - CEE Attorneys/Boanta, Gîdei si Asociatii

 
 
Activitatea echipei de litigii a CEE Attorneys/Boanță, Gîdei și Asociații a fost una intensă pe parcursul ultimului an, atât din punctul de vedere al mandatelor primite, cât și al rezultatelor obținute în dosare mai vechi, începute în perioada pandemiei.Avocații firmei au obținut unele soluții inovatoare în litigii cu o specificitate crescută, litigii din domeniul energie, petrol și gaze/investiții/IMM.În aceeași linie se înscrie și o soluție posibil singulară, la acest moment, într-un litigiu comercial, în domeniul energiei electrice, legată de posibilitatea operatorului unei rețele de distribuție de a solicita despăgubiri de la consumatorul final, în afara prevederilor specifice din domeniul energiei. De asemenea, casa de avocatură a obținut un rezultat favorabil într-un arbitraj internațional și are trei excepții de neconstituționalitate pe rolul Curții Constituționale. La toate acestea se adaugă multe alte soluții favorabile primite în diferite dosare.


„În puține cuvinte, ultimele 12 luni au contribuit categoric la menținerea nivelului de adrenalină a litigatorilor CEE Attorneys/Boanță, Gîdei și Asociații fiecare cauză în parte, oricât de asemănătoare sau diferită față de precedenta, implicând aceeași pasiune, curiozitate, nerăbdare (a se înțelege un chin atunci când soluția este amânată câte două luni sau când cauza este repusă pe rol după cele două luni de amânări de pronunțare)”, punctează Radu Boanță, Partener CEE Attorneys/Boanță, Gîdei și Asociații.

Toamna a debutat în forță pentru echipa de litigii

La rândul său, Iulia Stănciulescu-Ilie, Partener CEE Attorneys/Boanță, Gîdei și Asociații, subliniază faptul că „fiecare început de toamnă pentru echipele de litigii poate fi ușor comparat cu o scenă din picturile lui Ivan Aivazovsky. Precum o furtună, toamna începe tumultuos, cu reluarea activității în instanță, cu temenele „pârguite” ale căilor de atac ale hotărârilor comunicate în timpul verii, cu cereri noi și aprige ce se trimit sau se primesc, toate într-un iureș. Lucrurile nu stau altfel nici în echipa noastră de litigii. Avem un început de septembrie plin și o toamnă ce se anunță la fel de încărcată”.




De altfel, anul 2022 a continuat cu litigii noi născute din situații/măsuri aplicate/acte normative adoptate pe perioada pandemiei în industria de retail/Horeca, litigii de muncă și litigii cu autorități publice (din domeniile sănătății, asigurări sociale, invățământ, dezvoltare și turism).

Experții CEE Attorneys/Boanță, Gîdei și Asociații sunt de părere că sunt predictibile unele situații litigioase pentru anul 2023, domeniile vizate fiind cele afectate de măsurile economice și fiscale preconizate a fi adoptate, cu impact la nivel de companii, dar și la nivelul populației generale care va resimți cel mai puternic efectele acestor măsuri.

„Comparativ cu anul 2021, am  remarcat o tendință de creștere a activității echipei de litigii, atât ca număr de proiecte noi, dar mai ales prin sporirea gradului de complexitate a cazurilor instrumentate. Dacă se va menține această creștere, preconizăm că sărbătorile de iarnă ne vor aduce în dar și un nou membru al echipei”, explică Iulia Stănciulescu-Ilie.

Mandate care ating probleme de drept complexe


Toate mandatele pe care departamentul de litigii le are în lucru în această perioadă sunt spectaculoase prin prisma multitudinii problemelor de drept pe care le ridică.

Un astfel de exemplu îl constituie un dosar în pretenții, născut dintr-o aparentă neexecutare culpabilă a unui contract (vânzare-cumpărare porumb) care a pus în discuție câteva dintre cele mai importante instituții de drept civil, de la forța majoră, la impreviziune, la imposibilitatea executării prin lipsa obiectului/ajungerea la termen.

Soluția obținută în prima instanță, deși formal favorabilă, aduce în prim plan o altă situație paradoxală, respectiv obligarea la penalități de întârziere în paralel cu ajustarea prețului contractului, în condițiile în care nu se reține culpa vreunei părți, penalitățile ridicându-se numai la acest moment la o valoare de 10 ori mai mari decât cea a contractului (vorbim de penalități de peste 25 de milioane de lei și care curg in continuare - N.R.).

„O altă provocare derivă, de această dată, din punerea în executare a unei hotărâri arbitrale împotriva unui debitor din China, procedura executării silite în China înaintând cu greutate, din pricina unor impedimente care țin de recunoașterea și încuviințarea executării silite a unei hotărâri care este pronunțată în afara jurisdicției/teritoriului chinez”, argumentează avocatul.

 
 
 
Iulia Stănciulescu-Ilie precizează faptul că firma are toate resursele interne pentru a gestiona proiectele pe care le primește sau pe care își propune să le preia. „În cazul unor litigii din domenii specifice (achiziții, corporate, dreptul muncii), pe partea substanțială, ne bazăm pe sprijinul  colegilor din celelalte departamente ale firmei.  În situațiile în care proiectul necesită și suportul unor specialiști externi, avem parteneriate de lungă durată cu specialiști din Romania și din afara tării, în domeniul fiscal, economic, concurență”, completează Partenerul CEE Attorneys/Boanță, Gîdei și Asociații.

Serviciile oferite de firma de avocatură sunt unele complexe, echipa fiind implicată și în arbitraje. De exemplu, în ultimul an, profesioniștii CEE Attorneys/Boanță, Gîdei și Asociații au finalizat un arbitraj internațional judecat sub regulile ICC la Londra, iar acum se pregătesc pentru un nou arbitraj, de aceasta dată la Curtea de Arbitraj Internațional din Londra (LCIA). Valoarea cumulata a pretențiilor depășește 10 milioane euro.

Pandemia nu a adus schimbări în ceea ce privește profilul clienților asistați de echipa de litigii CEE Attorneys / Boanță, Gîdei și Asociații. Avocații lucrează cu clienți care caută să găsească cea mai potrivită abordare juridică pentru problemele cu care se pot confrunta la un moment dat.

„Rezultatele obținute și munca depusă au validat de fiecare dată alegerea făcută de clienții noștri, astfel încât ceea ce s-a schimbat, în ultimii doi ani, este doar paleta de clienți care a cunoscut o ușoară diversificare și extindere. Clienții sunt în principal companii care activează în domeniul transporturilor/logistică (pentru două dintre cele mai mari companii la nivel internațional care operează și pe piața din România, CEE Attorneys / Boanță, Gîdei și Asociații având  exclusivitate la nivel național), agribusiness, turism, construcții clădiri, spații industriale și parcuri logistice, domeniul medical, retail, IT/digital media. În ultimii doi ani, practica de litigii a crescut și prin adăugarea unor mandate primite de la persoane fizice, cu precădere în litigii de malpraxis medical și contencios administrativ”, susține Iulia Stănciulescu-Ilie.

O echipă care s-a format și a crescut în timp


De la stanga la dreapta: Radu Boanță (partener), Ioana Palenciuc (asociat manager), Irina Postolachi (asociat senior), Mihai Doibani (asociat senior) și Iulia Stănciulescu-Ilie (partener) - CEE Attorneys/Boanță, Gîdei și Asociații 


Departamentul de litigii al CEE Attorneys/Boanță, Gîdei și Asociații  este format din șapte avocați, dintre care cinci seniori și doi tineri care se pregătesc pentru susținerea examenului de definitivare din această toamnă.

„Dincolo de cifre, însă, ne mândrim cu vechimea ca echipă a litigatorilor din echipă,  membrii acesteia având un parcurs comun, încă de la începutul formării sale, crescând și evoluând odată cu aceasta. Prin prisma acestui fapt, esențial într-o firmă de talie medie, suntem o echipă puternică, extrem de sudată, cu o putere fantastică de organizare și de adaptare în cele mai complexe situații care pot apărea in  practica noastră de litigii”, spun coordonatorii departamentului.

În ceea ce privește ariile de practică, acestea acoperă o plajă relativ restrânsă, dar care le permite avocaților confortul de a fi foarte bine pregătiți și extrem de eficienți. Iar acest lucru este evidențiat de rezultatele obținute în dosarele care le sunt încredințate.

Echipa firmei de avocatură este implicată în litigii de contencios-administrativ (autorizații de construcție, relația cu autoritățile, funcționari publici, achiziții), în domeniul contravențional – incluzând aici contravenții în domeniul energiei/petrol și gaze, protecția consumatorului, litigii de muncă, fiscale, malpraxis medical, dispute comerciale variate, litigii imobiliare. De asemenea, se ocupă de mandate de arbitraj.

Echipa este formata din avocații seniori Ioana Palenciuc (asociat manager), Irina Postolachi (asociat senior) și Mihai Doibani (asociat senior) și este coordonată de Iulia Stănciulescu-Ilie și Radu Boanță, parteneri cu o vechime de peste 15 ani în avocatura de afaceri.

„Întotdeauna clientul este interesat de rezultate. Obținerea acestor rezultate într-un interval de timp considerat esențial pentru buna desfășurare a activității sale, onestitatea în abordarea oricărui caz de instanță și creativitatea în găsirea celor mai bune strategii sunt câteva dintre trăsăturile cheie care definesc relația client-avocat în concepția echipei de litigii CEE Attorneys/Boanță, Gîdei și Asociații. Desigur, pe lângă acestea, există și chimia reciprocă dintre client și avocatul său, acesta fiind ingredientul care întărește relația și conferă încrederea pe mai departe că orice problemă, oricât de complicată, își va găsi o rezolvare prin iscusința și dăruirea avocatului căruia i-a fost încredințată”, a conchis Iulia Stănciulescu-Ilie, Partener - CEE Attorneys/Boanță, Gîdei și Asociații.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 503 / 1700
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...