
ARCON și Institutul Național al Magistraturii au organizat o sesiune de formare profesională pentru judecători privind noile tendințe în dreptul european al concurenței
21 Iunie 2025
BizLawyerEvenimentul s-a desfășurat la sediul INM, în Aula Institutului, reunind zeci de judecători și specialiști din domeniul dreptului concurenței, atât din România, cât și din străinătate.
![]() |
Asociația Română de Dreptul Concurenței (ARCON) anunță desfășurarea, în parteneriat cu Institutul Național al Magistraturii (INM), a unei sesiuni de formare profesională destinată judecătorilor, cu tema „Perspective asupra implicațiilor practice ale noutăților în legislația și jurisprudența UE în materia dreptului concurenței”. Evenimentul s-a desfășurat la sediul INM, în Aula Institutului, reunind zeci de judecători și specialiști din domeniul dreptului concurenței, atât din România, cât și din străinătate.
Sesiunea a fost deschisă oficial de către doamna Simona-Camelia Marcu, judecător al Înaltei Curți de Casație și Justiție și Director al INM, și doamna Anca Buta Mușat, Președinte ARCON, care au subliniat importanța colaborării dintre instituțiile naționale și experții internaționali în domeniul concurenței.
Sesiunea a fost deschisă oficial de către doamna Simona-Camelia Marcu, judecător al Înaltei Curți de Casație și Justiție și Director al INM, și doamna Anca Buta Mușat, Președinte ARCON, care au subliniat importanța colaborării dintre instituțiile naționale și experții internaționali în domeniul concurenței.
„Acest eveniment marchează o etapă importantă în activitatea asociației noastre, ARCON. Reunirea unor practicieni și cadre universitare din întreg spectrul profesiilor și din atâtea țări și sisteme juridice diferite este o mărturie a naturii omniprezente a dreptului concurenței, dar și a imensului interes (și a pasiunii) pe care acest domeniu juridic îl generează și îl inspiră. Astfel de evenimente ne determină să continuăm, împreună cu minunații noștri membri și parteneri, misiunea noastră de a îmbogăți dezbaterile și evoluțiile dreptului concurenței în România”, a declarat Anca Buta Mușat, Președinte ARCON.
Agenda evenimentului a inclus trei paneluri tematice:
– Privire specială asupra înțelegerilor verticale
– Privire specială asupra acordurilor orizontale
– Standardul de probă. Evoluții recente în jurisprudență
– Privire specială asupra acordurilor orizontale
– Standardul de probă. Evoluții recente în jurisprudență
Printre speakeri s-au numărat:
▪ Filip Tuytschaever, Profesor de dreptul european al concurenței, Universitatea din Bruxelles (VUB);
▪ Diana Tămagă, Președinte al Secției de contencios administrativ și fiscal, Înalta Curte de Casație și Justiție;
▪ Iulia Dăscuțu, Inspector de concurență, Consiliul Concurenței;
▪ Roxana Orza, Inspector de concurență, Consiliul Concurenței;
▪ Anca Jurcovan, Avocat și membru ARCON;
▪ Ioannis Kokkoris, profesor universitar de dreptul concurenței și economie la Queen Mary University of London (QMUL), membru al UK Competition Appeal Tribunal;
▪ Cristina Butacu, Director al Departamentului Juridic, Consiliul Concurenței;
▪ Anne-Marie Witters, Președinte, Market Court Bruxelles.
Sesiunea s-a încheiat cu o rundă interactivă de întrebări și răspunsuri, oferind participanților ocazia de a dezbate aplicabilitatea practică a informațiilor prezentate de lectori. Prin acest eveniment, ARCON și INM își reafirmă angajamentul de a susține perfecționarea profesională a magistraților în domeniul dreptului european al concurenței și de a facilita schimbul de experiență între sistemul judiciar român și experții internaționali.
Despre ARCON
Asociația Română de Dreptul Concurenței – ARCON a fost înființată pentru a acționa ca un incubator sau hub al studiului și discutării tuturor noutăților și practicilor comerciale naționale, dar și de la nivelul Uniunii Europene sau de la nivel internațional, privind dreptul concurenței, inclusiv interferențele acestuia cu dreptul concurenței neloiale și dreptul proprietății intelectuale. Prin promovarea schimbului de idei și de experiențe între toți profesioniștii interesați de acest domeniu al dreptului, asociația urmărește crearea unui forum imparțial de dezbateri și a unor cunoștințe valoroase asupra oricărei teme de interes pentru domeniu, valorificându-și astfel credibilitatea și reputația pentru a promova o aplicare și o interpretare corectă și echilibrată a dreptului concurenței în interesul consumatorilor, al mediului de afaceri și al societății în general.
ARCON este și grupul național român al Ligii Internaționale de Dreptul Concurenței (LIDC), o asociație internațională fondată în 1930 axată pe studiul dreptului concurenței, al dreptului proprietății intelectuale și al dreptului concurenței neloiale.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 5 / 123 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...