ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Asociația Română de Dreptul Concurenței demarează discuțiile privind noul cadru legislativ în materia acordurilor de distribuție. Anca Buta Mușat (președinta ARCON): Noile reglementări vor afecta toți jucătorii din teren

27 Mai 2022   |   BizLawyer

Regulamentul de exceptare pe categorii acoperă toate tipurile de distribuție, inclusiv distribuția exclusivă, distribuția selectivă, distribuția liberă, acordurile de agenție și franciză.

 
 
Asociația Română de Dreptul Concurenței (ARCON) și-a demarat activitatea cu un prim eveniment având ca temă noile modificări legislative privind contractele de distribuție, agenție și franciză care vor intra în vigoare la 1 iunie 2022, notează portalul de Concurență. La eveniment au fost prezenți atât reprezentanți ai mediului privat, cât și reprezentanți ai Consiliului Concurenței.

Tema în discuție a aprofundat eventualele schimbări ale modelelor de comercializare de bunuri și/sau servicii din perspectiva noului Regulament al Uniunii Europene privind exceptarea pe categorii a unor înțelegeri verticale și a punctat aspecte cheie ale modului în care aceste schimbări vor fi acomodate de practica autorității române de concurență.


“Noile reglementări vor afecta toți jucătorii din teren, indiferent de nivelul de producție sau distribuție la care operează. Aceste noi reguli se vor aplica pentru toate companiile online sau offline cât și pentru furnizorii, clienții, distribuitorii și concurenții acestora și vor avea un efect direct asupra oricărei companii care se folosește de acorduri de distribuție”, a menționat Anca Buta Mușat, președinta ARCON.  

Regulamentul de exceptare pe categorii acoperă toate tipurile de distribuție, inclusiv distribuția exclusivă, distribuția selectivă, distribuția liberă, acordurile de agenție și franciză. Conține de asemenea reguli privind comerțul electronic și adresează și restricții specifice precum fixarea prețurilor, exclusivitatea, restricțiile teritoriale, clauzele de localizare, restricțiile privind clienții, obligațiile de neconcurență și alte aspecte similare. Orientările privind acordurile verticale sunt îndrumări elaborate de către Comisia Europeană în considerarea prevederilor Regulamentului, menite a ghida companiile pe parcursul procesului de evaluare a compatibilității acordurilor verticale la care sunt parte cu noile cerințe legislative.

Asociația ARCON a fost înființată pentru a acționa ca un hub/incubator unde membrii pot studia și dezbate evoluțiile legislative și practicile comerciale naționale, europene și internaționale în domeniul dreptului concurenței, inclusiv în ceea ce privește intersecția acestuia cu dreptul concurenței neloiale și cu dreptul proprietății intelectuale. Prin promovarea schimbului de idei și experiențe între toți profesioniștii interesați de acest domeniu de drept, asociația dorește să creeze un forum imparțial de dezbatere și să creeze cunoștințe valoroase pe orice subiect de interes pentru domeniu, pentru a promova o aplicare și o interpretare echitabilă și echilibrată a dreptului concurenței care să servească interesele consumatorilor, ale mediului de afaceri și ale publicului larg.

Pot adera la ARCON persoanele interesate  dintr-o gamă variată de medii profesionale: magistrați, avocați, consilieri juridici, funcționari publici, cadre universitare, consilieri în proprietate industrială, economiști, experți în comerț, studenți.

ARCON este, de asemenea, afiliată Ligii Internaționale de Drept al Concurenței (LIDC), o asociație internațională fondată în 1930, axată pe studiul dreptului concurenței, dreptului proprietății intelectuale și dreptului concurenței neloiale. În această calitate, membrii asociați ai ARCON devin și membri ai Ligii Internaționale de Drept al Concurenței, calitate în care pot participa la evenimentele organizate de Ligă sau celelalte grupuri naționale afiliate acesteia.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 51 / 119
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Kinstellar asistă Special Flanges pe toate aspectele, tranzacționale și de taxe, în achiziția producătorului industrial român Vilmar SA, cu o echipă pluridisciplinară coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener, Co-Head of Corporate M&A) | Skadden, Simmons&Simmons și alte două firme de avocați din România au fost de o parte și de alta în această tranzacție
CMS, alături de Bitdefender la achiziția Mesh Security | Horea Popescu (Managing Partner CMS România) și Mircea Moraru (Senior Counsel), în echipa multidisciplinară coordonată de la Londra, care a oferit consultanță cumpărătorului în toate aspectele tranzacției supusă acum aprobărilor din partea autorităților de reglementare
“Schimbare” este cuvântul de ordine pe piața muncii, spun avocații de Employment de la Mușat & Asociații, fenomenul fiind potențat de avansul tehnologic rapid, evoluția așteptărilor angajaților și necesitatea adaptării la noile realități economice și sociale | Echipa gestionează un număr mare de proiecte care implică restructurări ample ale companiilor multinaționale, creşterea numărului de litigii fiind evidențiată în analiza tendințelor observate. De vorbă cu membrii echipei despre mandatele strategice încredințate de companii lideri în industrii variate și provocările anului 2025
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la Mitel & Asociații | Schimbările din zona legislației muncii și noile tendințe în politica de personal, analizate de Mădălina Mitel (Partener) și Cristina Dan (Counsel)
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Drept Societar și Comercial)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...