ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum a fost prima ediție a conferinței Wolf Theiss Energy Summit din Bucureşti | Bryan Jardine (Managing Partner) și Adina Aurel (Counsel) au moderat evenimentul desfășurat sub titlul “România se îndreaptă spre un viitor decarbonizat”

12 Noiembrie 2023   |   BizLawyer

Cum a fost prima ediție a conferinței Wolf Theiss Energy Summit din Bucureşti | Bryan Jardine (Managing Partner) și Adina Aurel (Counsel) au moderat evenimentul desfășurat sub titlul "România se îndreaptă spre un viitor decarbonizat"

 
 
Evenimentul găzduit de Wolf Theiss “România se îndreaptă spre un viitor decarbonizat” a reunit jucători importanți activi pe piața internă de producţie a energiei electrice. Conferința este prima dintr-o serie de evenimente care vor fi găzduite de birourile Wolf Theiss din regiunea CEE/SEE. Evenimentul organizat la București s-a axat pe subiectul fierbinte reprezentat de modul în care România poate ajunge la o piață energetică decarbonizată în următorul deceniu și dincolo de acesta.

Summit-ul a fost structurat în două paneluri. Primul panel, Îmbunătățirea soluțiilor de stocare a energiei pentru energia regenerabilă – s-a axat pe modul în care sursele tradiționale de energie regenerabilă (de exemplu, energia eoliană și solară) pot satisface cererea de energie electrică, prin implementarea de noi tehnologii și soluții de stocare a energiei și alte strategii. Bryan Jardine, Managing Partner al biroului Wolf Theiss din Bucureşti şi coordonator al practicii Wolf Theiss în domeniul energiei regenerabile în cadrul regiunii CEE/SEE, a fost moderatorul panelului. "Începând cu 2020, obiectivele ambițioase adoptate de statele membre ale Uniunii Europene pentru anul 2030 s-au dovedit a fi un catalizator important pentru dezvoltarea proiectelor de energie regenerabilă din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est (CEE/ SEE) şi din România. Potrivit platformei Ourworldindata.org, România are una dintre cele mai verzi economii din lume: începând cu anul 2022, peste 62% din energia produsă în România provenea din surse fără emisii, respectiv energie nucleară și surse regenerabile. În acest an, România ar putea atinge un procent și mai mare de energie verde ca pondere în consumul total. Vorbitorii din cadrul WT Energy Summit au fost reprezentanți ai sectorului public, jucători cheie din industrie și experți juridici, toţi reuniţi în jurul unui scop comun: să discute despre o Românie decarbonizată. Suntem mândri că biroul Wolf Theiss din București a inițiat cu succes seria de Energy Summits care vor fi găzduite în diversele noastre birouri din regiune în 2024", spune Bryan Jardine.


Rareş Hurghiş, General Manager, Future Energy Leaders (FEL) România, a vorbit despre  “Sursele de energie regenerabilă și prosumatorii din România". "Energia regenerabilă va juca un rol important pe calea decarbonizării României, incluzând aici prosumatorii. Sectorul prosumatorilor a avut cea mai rapidă traiectorie de creștere în comparație cu toate sursele de energie regenerabilă, ajungând la o capacitate instalată de aproximativ 1,2 GW, aproape egală cu capacitatea nucleară instalată în România, și ne așteptăm la o capacitate instalată de 5 GW până în 2030. Pentru a asigura o dezvoltare durabilă a acestui sector, fiecare potențial prosumator ar trebui să ia în considerare o dezvoltare adecvată a sistemului său fotovoltaic, pentru a-și acoperi nevoile și a nu supradimensiona sistemul - în acest fel, mai mulți consumatori pot deveni prosumatori. Ar trebui să ne așteptăm în viitorul apropiat la o limitare a capacității instalate pentru prosumatori, deoarece aceștia pot crea dezechilibre importante în rețea, în plus, rețeaua nu este dezvoltată pentru acest tip de actori energetici. Cu toate acestea, acest lucru poate permite o nouă piață în care prosumatorii existenți și viitori vor instala acumulatori în sistemul lor - în acest sens, ne putem aștepta ca viitoarele scheme de sprijin să includă și instalațiile de stocare a bateriilor. În plus, există diverse sinergii între un sistem fotovoltaic și stocarea în baterii, împreună cu pompele de căldură și vehiculele electrice - acest tip de soluții fiind o parte importantă a puzzle-ului în ceea ce privește decarbonarea încălzirii și a transporturilor. Nu în ultimul rând, având un număr important de prosumatori cu stocare în baterii, se poate dezvolta un alt tip de afacere: centralele electrice virtuale, care pot crea diverse beneficii pentru prosumatori atunci când schemele de sprijin existente (de exemplu, compensații cantitative și financiare) vor fi întrerupte" declară Rareş Hurghiş.

Olivian Savin, Marketing & Communication Manager, Future Energy Leaders (FEL) România, a prezentat tema: "Energie hidroelectrică cu acumulare prin pompare". "În lumea energiei regenerabile, este esențial să se sublinieze necesitatea coexistenței, mai degrabă decât a concurenței între diferitele tehnologii. Fiecare sursă de energie regenerabilă are propriile puncte forte și, în loc să încercăm să demonstrăm că una este mai bună decât cealaltă, ar trebui să recunoaștem modul în care acestea se pot completa reciproc. De exemplu, "bateriile de apă" sau energia hidroelectrică cu acumulare prin pompare au capacitatea de a stoca cantități mari de energie. Această capacitate de stocare este incredibil de valoroasă pentru a ajuta tehnologiile solare și eoliene să își sporească producția de energie, ceea ce, la rândul său, sprijină sustenabilitatea generală a sistemelor energetice din România. Existența unei centrale hidroelectrice cu acumulare prin pompare în România este importantă deoarece oferă servicii auxiliare esențiale care ajută la stabilizarea rețelei și asigură o aprovizionare cu energie mai fiabilă pentru întreaga regiune SEE. Rezultatul WT Energy Summit nu a fost doar informativ, ci și inspirațional. Acesta a reunit profesioniști, experți și părți interesate care împărtășesc un angajament comun de a avansa tranziția României către un viitor decarbonizat. Discuțiile interesante și perspectivele diverse oferite de vorbitori au contribuit, fără îndoială, la dialogul mai larg privind soluțiile energetice durabile", declară Olivian Savin.

Liviu Gavrilă, Vice-preşedinte Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (Romania Wind Energy Association - RWEA), a vorbit despre proiectele hibride și cum pot fi ele o soluție pentru cererea de energie electrică. "Este o etapă importantă și trebuie să facem cu toții tot ce putem pentru a materializa multe dintre proiectele pe care piața le-a pregătit în ultimii ani. Toate părțile - autorități, investitori, finanțatori etc. - ar trebui să continue dialogul și să pună în aplicare etapele obligatorii ale acestuia: stabilirea reglementărilor, depășirea blocajelor, găsirea predictibilității investițiilor și asigurarea instrumentelor și a resurselor pentru funcționarea acestor proiecte viitoare", rezumă Liviu Gavrilă.

Alexandru Bratosin, Project Manager – Monsson, a prezentat centrala electrică hibridă, Mireasa 50MW (Integrarea de către Monsson a energiei eoliene, fotovoltaice și capacităţii de stocare energie într-o centrală electrică hibridă). "Aș dori să mulțumesc Wolf Theiss, sunt foarte impresionat și mă bucur să fiu parte a unui panel interesant, la inițiative pentru a face tranziția către energia verde și pentru a face sistemele de stocare a energiei mai ușor de înțeles pentru cei care se gândesc la viitorul nostru energetic verde, reuniți aici la inițiativele Wolf Theiss. Eveniment profesionist, atmosferă elegantă, informații de calitate despre câteva noi tehnologii extraordinare pe care orice om sau inginer calificat va fi fericit să le audă", declară Alexandru Bratosin. Monsson va pune în funcțiune până la sfârșitul anului cea mai mare și prima centrală electrică hibridă pe bază de energie regenerabilă din România. Mireasa Hybrid va avea 50MW de energie eoliană, 54MW x 4 ore de stocare în baterii și o centrală fotovoltaică de 35MW. Etapa 1 a unității de stocare a bateriilor este în curs de punere în funcțiune și are o capacitate totală de 6MW x 4 ore.

Valentin Bârgău Gheorghiu, Vice-preşedinte Corporate Operations, Restart Energy, și-a axat discursul pe investiții, investitori și piețe de capital în energie regenerabilă. "Deși piața de stocare a energiei din România este încă în fază incipientă, este clar pentru toată lumea că este o parte integrantă a procesului de adoptare a energiei regenerabile pe scară largă. La fel ca orice industrie în curs de dezvoltare, pentru a creşte, are nevoie de investiții și, ca atare, pentru a le atrage, avem nevoie de o strategie clară și de un mediu de reglementare puternic, împreună cu jucători locali puternici, capabili să dezvolte proiecte de înaltă calitate în acest domeniu. Pentru noi, cei de la Restart Energy, stocarea reprezintă unul dintre punctele centrale în planurile noastre de dezvoltare. Mă bucur că am văzut un angajament puternic față de soluțiile consacrate, precum și față de cele inovatoare din partea tuturor colegilor mei vorbitori din panel și cred cu tărie că evenimente precum Wolf Theiss Energy Summit pot genera discuții deschise și autentice pe teme importante pentru industria energetică", declară Valentin Bârgău Gheorghiu.

Cel de-al doilea panel - Rolul energiei nucleare în realizarea unui viitor decarbonizat,- moderat de Adina Aurel, Counsel în cadrul biroului Wolf Theiss din Bucureşti, a discutat despre evoluțiile de pe piața energiei nucleare din România, inclusiv despre planurile de implementare a reactoarelor modulare mici (SMR).


"Atingerea unui nivel net zero de emisii de dioxid de carbon este un obiectiv de politică de mediu în creștere rapidă la nivel mondial. Energia nucleară poate fi o modalitate importantă de a umple golurile pe calea dorită către un viitor energetic sigur, accesibil și curat. Energia nucleară produce zero emisii, este o tehnologie bine proiectată care, dacă este abordată corect, poate completa sursele de energie curată, cum ar fi energia eoliană și solară. Energia nucleară poate fi privită ca parte a soluției pentru un viitor cu emisii nete zero de carbon.  România se află pe calea dezvoltării tehnologiei reactoarelor modulare mici (SMR) pentru a completa centralele nucleare convenționale, deoarece SMR-urile pot fi instalate la costuri competitive în amplasamente de centrale termice și pe cărbune dezafectate, prin refolosirea infrastructurii de pe amplasament. Proiectul Doicești poate fi considerat un proiect de pionierat susținut de munca specialiștilor români și cu o tehnologie avansată capabilă să asigure emisii zero", declară Adina Aurel.

Eli Corso-Phinney, Commercial Officer în cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, a vorbit despre importanța reactoarelor modulare mici pentru România și regiune în contextul securității energetice. "Guvernul Statelor Unite ale Americii este mândru să joace un rol în sprijinirea României în atingerea obiectivelor sale de energie verde prin intermediul energiei nucleare. Reactoarele modulare mici (SMR) și alte tehnologii nucleare avansate sunt esențiale în această ecuație, deoarece vor permite țărilor să genereze mult mai multă energie fără emisii de dioxid de carbon la costuri mai mici, contribuind în același timp la decarbonizarea sectoarelor greu de redus, cum ar fi producția de oțel și ciment și alte sectoare industriale. Cooperarea dintre Statele Unite și România în domeniul SMR reprezintă un pas important în atingerea obiectivelor noastre comune pentru un viitor fără emisii de carbon. Implementarea SMR va crea nenumărate locuri de muncă noi, va consolida securitatea energetică europeană și va aborda direct criza climatică", a spus Eli Corso-Phinney în discursul său introductiv.

Andrei Rădulescu, Directorul departmentului SMR, din cadrul RoPower Nuclear, a prezentat stadiul proiectului SMR de la Doicești, prima centrală nucleară cu reactor modular de mici dimensiuni ("SMR") din Europa și a doua din lume, după proiectul SMR din Idaho Falls, Idaho, SUA. "În calitate de expert SMR la RoPower, compania de proiect care supervizează dezvoltarea primului proiect SMR din România la centrala nucleară Doicești, experiența mea ca vorbitor la conferința inaugurală Wolf Theiss Energy Summit a fost valoroasă. A fost o ocazie unică de a ne prezenta progresele și de a face schimb de informații cu un grup distins de colegi și profesioniști din industrie. Summitul nu numai că a oferit o platformă pentru a evidenția importanța activității noastre de pionierat în promovarea energiei nucleare durabile în România și în Europa, dar a încurajat și colaborarea și schimbul de cunoștințe între părțile cheie interesate. Sunt încrezător că legăturile stabilite și cunoștințele dobândite în timpul evenimentului vor contribui în mod semnificativ la succesul proiectului Doicești și la viitorul mai larg al SMR-urilor din regiune", declară Andrei Rădulescu.

Teodor Minca, Country Manager Framatome, și-a concentrat discursul pe rolul energiei nucleare în emisiile zero. "Energia nucleară este din nou pe val, deoarece reprezintă o parte a ecuației pentru ambițiile net zero. Cu toate acestea, nu ar trebui să luăm aceste oportunități ca fiind de la sine înțelese; acest lucru se va concretiza atât timp cât ne angajăm de-a lungul întregului lanț de acţiuni. Vă puteți baza pe implicarea și angajamentul echipelor Framatome pentru generarea de energie nucleară sigură și cu emisii reduse de carbon, acum și în viitor", a declarat Teodor Minca.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16 / 99
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...