ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

APIA: Autoturismele ecologice au ajuns, în România, la o cotă de piaţă de aproape 24%, la 9 luni

15 Noiembrie 2023   |   Agerpres

Pe piaţa naţională, topul primelor zece mărci de autoturisme şi autovehicule comerciale, este condus de Dacia - cu 39.244 de unităţi, urmată de Renault (12.613), Toyota (9.676), Volkswagen (9.483), Skoda (8.871), Ford (8.455), Mercedes Benz (7.509), Hyundai (7.364), Suzuki (4.060) şi BMW (3.991).

 
 
Înmatriculările de autoturisme noi au înregistrat o creştere de 15,2%, în primele zece luni ale anului, în comparaţie cu intervalul similar din 2022, marjă în care autoturismele "electrificate" au avut un salt 31,8% şi o cotă de piaţă de 23,8%, conform statisticii publicată, miercuri, de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA).
 
Pe piaţa naţională, topul primelor zece mărci de autoturisme şi autovehicule comerciale, este condus de Dacia - cu 39.244 de unităţi, urmată de Renault (12.613), Toyota (9.676), Volkswagen (9.483), Skoda (8.871), Ford (8.455), Mercedes Benz (7.509), Hyundai (7.364), Suzuki (4.060) şi BMW (3.991).
 
Datele APIA relevă faptul că autoturismele (care reprezintă aproximativ 84% din total) au înregistrat, în luna octombrie 2023, un volum de 11.244 unităţi, cu 7,9% mai mare decât în luna similară din 2022.
 
În funcţie de tipul de combustibil al autoturismelor înmatriculate, în primele zece luni din acest an, motorizările pe benzină înregistrează o scădere de 1,9% faţă de cota deţinută în perioada similară din 2022, până la o pondere de 63,2%. În ceea ce priveşte autoturismele echipate cu motoare diesel, acestea înregistrează o scădere de 1,2%, de la an la an, şi deţin o cotă de 12,9% din total.
 
Pe de altă parte, autoturismele "verzi", respectiv cele electrice (100% şi hibride plugin), precum şi cele full hybrid (care dispun şi de propulsie electrică fără încărcare din sursă externă), au ajuns să deţină, la finele lunii octombrie a acestui an, o cotă de piaţă de 23,8%, care depăşeşte cu 10,9% cota deţinută de motoarele diesel.
 
Autoturismele full electrice deţin o cotă de 10,7% din piaţă, în primele zece luni din an, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul anterior, când reprezentau 8,1%.
 
Pe ansamblu, autoturismele ecologice au performat, iar achiziţiile din această categorie au crescut considerabil (+31,8%), faţă de perioada similară a anului trecut. În acest context, este de remarcat creşterea importantă a autoturismelor 100% electrice (+51,3%) şi a celor plug-in hybrid (+45,7%) din totalul autoturismelor electrificate.
 
Potrivit sursei citate, în luna octombrie 2023, autoturismele 100% electrice au înregistrat o creştere de 42,3% faţă de octombrie 2022, iar la nivelul primelor zece luni din an vânzările s-au majorat cu 51,3% raportat la acelaşi interval din anul precedent.
 
Cota de piaţa a maşinilor electrice a ajuns la 10,7%, din ianuarie până în octombrie, în timp ce maşinile plug-in urmează o curbă crescătoare, cumulând volume semnificative, cu o creştere de 45,7%. De asemenea, autoturismele Full Hybrid prezintă o creştere de 311,2%, de la an la an.
 
În primele zece luni din acest an se remarcă evoluţia la vârful clasamentului, unde primele cinci cele mai vândute autoturisme 100% electrice sunt: Dacia Spring - cu 5.796 de unităţi şi o creştere de 26,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. În ierarhie urmează: Tesla Model Y (1.768 unităţi, +678,9%) Tesla Model 3 (836 unităţi, +21,7%), Renault Megane (703 unităţi, +1.462,2%) şi Volkswagen e-UP! (449 unităţi, +12,8%).
 
Pe segmentul autoturismelor Plug-in, clasamentul are pe primele cinci locuri modelele: Ford Kuga (634 de unităţi, +111,3%), Toyota RAV4 (297 unităţi, +249,4%), Hyundai Tucson (276 unităţi, +34,6%), Mercedes Benz GLE (265 unităţi, +25,6%) şi Renault Captur (263 unităţi, +22,3%).
 
Totodată, autoturismele hibride, fără reîncărcare din surse externe, au pe primul loc din top 3 Toyota Corolla - cu 1.905 de unităţi, în scădere cu 6,2% faţă de 2022, Toyota C-HR (1.586 unităţi, -5,9%) şi Toyota Yaris Cross (1.342 unităţi, +117,9%).
 
La categoria autovehicule comerciale uşoare, în primele zece luni din 2023, se înregistrează o creştere de 15,5%, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1059 / 16447
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
De vorbă cu Alexandru Victor Savi-Nims, Chief Legal Officer - One United Properties, unul dintre profesioniștii care crede în diversitate și consideră că, în calitate de coordonator, trebuie să cuprinzi cât mai multe domenii de competență și să dai dovadă de independență și verticalitate | Despre principii de viață și oamenii care i-au modelat profilul profesional: ”Cel puțin ultimii 15 ani mi-au conturat un parcurs profesional eterogen, ce a construit un manager legal robust și, cumva, rar în România, prin diversitatea domeniilor în care am fost implicat și prin complexitatea proiectelor”
Cum văd avocații considerați Leading Lawyers în M&A anul 2024 | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA: Anul va fi dominat de investitorii strategici, deja prezenți în România sau în regiune. Fondurile se vor concentra în continuare pe tranzacții de dimensiuni mai degrabă reduse, pe investiții în start-up-uri, pe împărțirea riscului între ținte de dimensiuni mai mici. Mă aștept ca România să conteze în anii următori din ce în ce mai mult în regiune în ce privește numărul și valoarea tranzacțiilor M&A
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Tuță, unul dintre cei mai buni absolvenți ai promoției 2021, care a ales să se alăture echipei Reff & Asociații: ”Mi-am dorit dintotdeauna să fiu avocat litigant și, deși începutul a fost marcat de emoții, aș opta din nou pentru același parcurs profesional, întrucât este cel care mă împlinește”
Filip & Company asistă în vânzarea Infobest către AROBS Transilvania Software
Cum lucrează multi-premiata echipă Răzvan Dincă & Asociații în proiectele de IP dintre cele mai diverse, ce solicită adesea abilități complexe | Răzvan Dincă, Managing Partner: ”Succesul dosarelor a depins mai mult ca oricând de efortul și contribuția colegilor mei și, în aceste condiții, nivelul de performanță a activității noastre ca firmă de avocatură a continuat să crească”
RTPR asistă AROBS la achiziția Infobest România. Echipa, coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi în valoare de 2 miliarde de euro
Clifford Chance Badea a asistat aranjorii în prima emisiune de obligațiuni verzi lansată de România pe piețele externe, în valoare de 2 miliarde Euro. Mădălina Rachieru-Postolache (Partener) și Cosmin Anghel (Counsel) au coordonat echipa
Bulboacă & Asociații, alături de investitori în două tranzacții care concentrează la început de an forțe economice considerabile pentru sectoare de business strategice economic și social. Asistență în expansiunea Grupului LuxVet în România și la investiția BERD în R.Power Renewables
CMS a obținut o victorie strategică în față Curții de Apel Ploiești - Sesizare CCR privind legea de organizare și funcționare a DLAF. Echipa de drept penal a fost coordonată de Mihai Jiganie-Șerban (Partener)
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Șipoteanu, una dintre premiantele anului 2021, care s-a alăturat echipei Stoica & Asociații: “Am pășit în carieră cu foarte mult entuziasm și cu o enormă dorință de a acumula cât mai multe cunoștințe teoretice și practice. Mediul colegial călduros și respectuos este în mod indubitabil un factor ce contribuie la dezvoltarea și creșterea profesională”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...