ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avison Young: Cererea pentru spații de birouri din București va atinge, în 2020, un nivel record

25 Februarie 2020   |   BizLawyer

La finalul lui 2019, rata de neocupare a spațiilor de birouri din București era de doar 9%. Zona Barbu Văcărescu – Floreasca continuă să înregistreze cea mai scăzută rată de neocupare (<1.5%).

 
 
În anul 2020, birourile vor fi cele mai tranzacționate proprietăți, iar cererea pentru spațiile de birouri din București va atinge un nivel record. Sunt concluziile celui mai recent studiu realizat de compania Avison Young, cel mai mare broker independent de real-estate din Canada, care are o filială și în România. Datele studiului mai arată că în 2019 valoarea de investiții imobiliare a ajuns la aproape 0,7 miliarde de euro, tranzacțiile cu spații de birouri reprezentând 71% din valoarea totală. În 2019, pentru al doilea an consecutiv, cea mai mare tranzacție imobiliară a fost încheiată de un investitor local.

Piața imobiliară de investiții. În România valoarea tranzacțiilor imobiliare înregistrată anul trecut a fost de aproximativ 0,7 miliarde de euro. La fel ca în anul precedent, segmentul spațiilor de birouri a fost dominant și a atras 71% din valoarea totală. Tranzacțiile cu spații de retail au cumulat 23%, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu spații industriale și logistice a rămas la un nivel similar celui din 2018.


Orașele din afara capitalei au atras un volum investițional cu 6% mai ridicat decât în București. Cele mai active locații din punctul de vedere al tranzacțiilor finalizate au fost București, cu 47% din valoarea totala a tranzacțiilor imobiliare, și Cluj-Napoca (30%).

„Investițiile performate de entități de tip „family office” sunt o tendință clară. În majoritatea cazurilor, astfel de investitori doresc să facă achiziții cu o valoare de maximum 10 milioane de euro. În cazul în care bugetul lor depășește această sumă, este de așteptat ca apetitul lor pentru active mai mari să evolueze. În cele din urmă, ca și în alte piețe din Europa Centrala și de Est, astfel de fonduri de capital privat pot duce la înființarea primelor instituții imobiliare locale”, a declarat David Canta, Managing Director Avison Young

Piața spațiilor de birouri din București.
Stocul spațiilor moderne de birouri din București a crescut anul trecut cu peste 10%, iar la finalul ultimului trimestru a depășit 3,1 milioane de metri pătrați. Cele mai active zone din punct de vedere al livrărilor de spații noi au fost cele din zona Centru Vest, urmate de zonele Vest, Barbu Văcărescu – Floreasca și Piața Presei Libere – Bd. Expoziției. 

În prezent, sunt peste 400.000 de mp în construcție, spații ce sunt programate pentru livrare în următorii doi ani. Cele mai active locații din punct de vedere al lucrărilor de construcții sunt Barbu Văcărescu – Floreasca, urmate de zonele Nord și Centru Vest.

În București, cererea netă de spații de birouri a fost anul trecut de 297.000 mp, o creștere cu 34%, comparativ cu 2018.  Aproximativ 128.000 de mp de spații de birouri au fost pre-închiriați, reprezentând 43% din totalul cererii nete. Acesta este cel mai ridicat nivel de pre-închiriere înregistrat în ultimii 10 ani.

Din volumul cererii nete de spații de birouri înregistrat în București în ultimii 5 ani, zona de Centru Vest a atras cel mai mare procent: 23%. Ea este urmată de zona Barbu Văcărescu – Floreasca (17%), respectiv zona Centru (14%).

În 2019 companiile active în sectorul IT&C din București au fost din nou cei mai activi chiriași, cu 41% din cererea netă. Per ansamblu, analizând cererea netă înregistrată în ultimii 5 ani, companiile din IT&C au închiriat peste jumătate de milion de metri pătrați.

La finalul lui 2019, rata de neocupare a spațiilor de birouri din București era de doar 9%. Zona Barbu Văcărescu – Floreasca continuă să înregistreze cea mai scăzută rată de neocupare (<1.5%).

„În 2020 cererea netă de spații de birouri din București este prognozată să atingă un nivel record, ținând cont de cererea netă înregistrată în 2016, de volumul mediu anual al cererii noi și de suprafața medie pre-închiriată în ultimii cinci ani. Relocările din spații de birouri vechi, precum vile sau apartamente, în spații de birouri moderne, au crescut considerabil datorită disponibilității spațiilor de calitate la prețuri de închiriere competitive și ne așteptăm ca acest trend să continue și în 2020”, a declarat Louis Juhel, Associate Director Office Agency.

Piața spațiilor industriale și logistice din România. La finalul anului trecut, stocul modern de spatii logistice si industriale din Romania era de 4,6 milioane mp. În jur de 600.000 mp au fost finalizați, în proiecte de tip BTS (build – to – suit) și de tip speculativ.

În 2019 cererea netă de spatii industriale si logistice din România a fost de 460.000 de mp. București a atras 58%, cu 270.000 mp tranzacționați. Alte regiuni care au atras atenția chiriașilor au fost Slatina, Timișoara și Oradea.

Cele mai active companii au fost cele din sectoarele logistică/ distribuție și producție, fiecare cu 34% din totalul cererii nete. În București cererea a fost generată în special de chiriașii activi în logistică/ distribuție și retail, în timp ce regiunile secundare și terțiare au atras interesul companiilor active în sectorul de producție.
Chiriile prime pentru unitățile de clasa A cu o suprafață de minimum 5.000 de mp sunt în jurul valorii de 4 euro/mp/lună, atât în București, cât și în principalele orașe regionale. Chiriile nete efective sunt cu 10 - 20% mai mici.

„Nivelul de livrări anunțat pentru anul acesta este de 500.000 mp, ceea ce înseamnă că va depăși pragul de 5 milioane mp. În București, este în creștere cererea pentru spații logistice mici, situate în interiorul orașului, în imediata apropiere de stațiile de metrou precum Preciziei sau Anghel Saligny și ne așteptăm ca dezvoltatorii să își îndrepte atenția spre proiecte logistice de dimensiuni reduse, localizate în interiorul orașului și care pot fi partiționate în unități mici”, a declarat Iulia Busca, Head of Industrial Agency.  

Cu sediul central în Toronto, Avison Young a fost fondată în 1978 și are aproximativ 5.000 de angajați care lucrează în 120 de birouri în 20 de țări precum Canada, SUA, Germania, Mexic, Marea Britanie sau România. Compania oferă proprietarilor și chiriașilor servicii de consultanță în investiții imobiliare, tranzacții de leasing, finanțări și împrumuturi ipotecare pentru proprietăți hoteliere, de birouri, retail, industriale și rezidențiale.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15875 / 17596
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...