
Bursele europene, la cel mai mic nivel din ultimele două luni, afectate de escaladarea tensiunilor comerciale
03 Aprilie 2025
AgerpresSingurele creșteri s-au înregistrat joi dimineața la acțiunile companiilor din domeniul apărării, sectorului alimentar și imobiliar.
Piețele bursiere europene s-au prăbușit joi dimineața, ajungând la cel mai redus nivel din ultimele două luni, după o nouă rundă de taxe vamale americane agresive anunțată de președintele Donald Trump miercuri, care a escaladat războiul comercial global și a sporit temerile privind încetinirea economiei, transmite Reuters.
Indicele pan-European STOXX 600 a scăzut cu 1,7%, în timp ce Bursa din Germania înregistra un declin de 2,4%, cel mai semnificativ în rândul piețelor bursiere regionale. Cotațiile futures pe Bursa de la New York au scăzut cu 3,1%, investitorii preferând activele mai puțin riscante, cum ar fi obligațiunile și aurul. Cotațiile la petrol au scăzut cu aproximativ 3%.
Cotația aurului a atins joi un nou maxim istoric, în condițiile în care politicile comerciale SUA au intensificat îngrijorările cu privire la economia mondială și au alimentat cererea pentru active de refugiu.
Indicele pan-European STOXX 600 a scăzut cu 1,7%, în timp ce Bursa din Germania înregistra un declin de 2,4%, cel mai semnificativ în rândul piețelor bursiere regionale. Cotațiile futures pe Bursa de la New York au scăzut cu 3,1%, investitorii preferând activele mai puțin riscante, cum ar fi obligațiunile și aurul. Cotațiile la petrol au scăzut cu aproximativ 3%.
Cotația aurului a atins joi un nou maxim istoric, în condițiile în care politicile comerciale SUA au intensificat îngrijorările cu privire la economia mondială și au alimentat cererea pentru active de refugiu.
Joi dimineața, aurul era cotat la 3.167,57 de dolari uncia. Metalul galben a fost una dintre materiile prime cu cele mai mari creșteri în acest an, înregistrând cel mai bun prim trimestru de după 1986. Ascensiunea a fost alimentată de achizițiile semnificative ale băncilor centrale, la care s-a adăugat cererea de active de refugiu pe fondul intensificării incertitudinilor geopolitice și macroeconomice.
Președintele american a anunțat taxe vamale de 20% pentru produsele importate din Uniunea Europeană, 34% pentru cele din China, 31% pentru Elveția, 26% pentru India, 10% pentru Marea Britanie, 10% pentru Brazilia. Donald Trump a insistat că orice produs care intră în SUA va fi taxat cu cel puțin 10%.
Băncile din zona euro, sensibile la perspectivele economice, înregistrau un declin de 3,1%, traderii fiind din ce în ce mai siguri că BCE va reduce din nou dobânzile, chiar dacă războiul comercial global ar putea alimenta inflația. Indicii bancari din Italia și Spania au scăzut cu 1,7% și, respectiv, cu 1,4%.
Acțiunile Nike, Adidas și Puma sunt de asemenea afectate, în condițiile în care taxele vamale se aplică și Vietnamului, Indoneziei și Chinei, piețe cheie pentru aprovizionarea producătorilor de articole sportive.
Președintele american a anunțat taxe vamale de 46% pentru produsele importate din Vietnam, 49% pentru cele din Cambodgia, 37% pentru cele din Bangladesh și 32% pentru cele din Indonezia. De asemenea, au fost majorate taxele vamale pentru produsele importate din China cu încă 34 puncte procentuale, după tarifele anterioare de 20%.
'Producătorii de articole sportive vor fi afectați disproporționat de taxele vamale mai ridicate impuse Vietnamului', a apreciat Cedric Rossi, analist la Bryan Garnier.
Titlurile Nike au scăzut cu 6,5%, ale Adidas cu 9% și ale Puma cu 8,5%.
Singurele creșteri s-au înregistrat joi dimineața la acțiunile companiilor din domeniul apărării, sectorului alimentar și imobiliar.
Și randamentele obligațiunilor guvernamentale din zona euro înregistrau declinuri, din cauza tensiunilor comerciale. Randamentele obligațiunilor guvernamentale germane pe zece ani au scăzut cu aproape opt puncte de bază, la 2,648%, ajungând la cel mai redus nivel de la începutul lunii martie, iar cele cu scadența la doi ani au scăzut la 1,958%, cel mai scăzut nivel din decembrie 2024.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 183 / 18987 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers în M&A de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA, evidențiat de Legal 500 în categoria Leading Partners în practica de fuziuni și achiziții: ”Apariția unui nou val de antreprenori care se maturizează de la an al an, apariția unui numar record de fonduri de investiții ̸ private-equity și faptul că acestea cred în existența unor ținte de achiziție, sunt de natură să dea încredere”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...