ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Colliers: Încetinirea producției din ultimele luni se va ajusta prin accelerarea livrărilor în perioada verii. Acumularea stocurilor ar putea duce la o creștere pe termen scurt a nevoilor de spațiu de stocare

04 Iunie 2020   |   BizLawyer

În general, în timp ce perioada primăverii este destul de importantă, cu excepția lunii aprilie (sau cea în care se sărbătorește Paștele), perioada octombrie-noiembrie este de departe cea mai activă din punctul de vedere al producției, conform analizei Colliers International.

Silviu Pop, Head of Research pentru România la Colliers International

 
 
Multe unități de producție din România și-au încetat operațiunile la scurt timp după izbucnirea epidemiei de Covid-19, pentru a proteja angajații împotriva răspândirii virusului. Cu toate acestea, lunile martie și mai sunt două dintre cele mai importante luni din an pentru producție, impulsionate de cererea din piețele europene, astfel că efectele încetinirii producției sunt semnificative. Totuși, producția ar putea accelera pe perioada verii, iar stocurile mai mari deja acumulate ar putea duce la o creștere pe termen scurt a nevoilor pentru spații de depozitare, potrivit unei analize Colliers International.

În România, potențialul de dezvoltare a producției rămâne crescut, primele semne de revenire fiind așteptate chiar din următoarele luni, în linie cu tendințele la nivel european, ritmul economic local fiind strâns legat de cel al țărilor din Vest. Cele mai multe unități de producție din România și-au reluat deja activitatea, dar unele operează încă la o capacitate redusă pentru a respecta normele de siguranță și pentru a se adapta la cererea mai scăzută din anumite sectoare.


Unitățile de producție înregistrează, drept urmare, o creștere a stocurilor sau a materialelor și componentelor care sunt parte din lanțul de producție în această perioadă, ceea ce va determina o creștere a nevoii de contracte de leasing mai flexibile în cazul în care cererea nu revine în același ritm cu producția, potrivit analizei Colliers International. Producția ar putea accelera însă în perioada verii pentru a recupera lunile slabe din primăvară, similar unităților de producție din țările vestice.

Din calculele Colliers International, în ani obișnuiți, producția atinge vârfuri în România în perioada octombrie-noiembrie, când nivelul este cu 9% mai ridicat decât media altor luni, iar a doua cea mai importantă perioadă este primăvara. De altfel, pentru industria auto, atât din România cât și din alte țări importante precum Germania, Polonia sau Marea Britanie, luna martie se dovedește a fi cea de vârf.

“După 13 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, ceasul intern al industriei locale bate după ritmul din piețele occidentale dezvoltate. Și, cum mai bine de 40% din exporturile României merg doar către principalii trei parteneri externi – Germania, Italia și Franța, era cumva de așteptat ca fabricile locale să lucreze într-un ritm similar. O precizare importantă este însă că România și restul țărilor emergente din regiune  sunt mai corelate cu Germania decât cu Italia și Franța în sensul că impactul concediilor din lunile de vară este mai redus”, spune Silviu Pop, Head of Research pentru România la Colliers International.

În general, în timp ce perioada primăverii este destul de importantă, cu excepția lunii aprilie (sau cea în care se sărbătorește Paștele), perioada octombrie-noiembrie este de departe cea mai activă din punctul de vedere al producției, conform analizei Colliers International. Prin urmare, un potențial nou val de Covid-19 în toamna acestui an ar putea avea impact chiar mai mare asupra producției decât până acum. Deși imprevizibil, este un scenariu de risc care trebuie luat în considerare, mai ales ținând cont de importanța acestor luni pentru activitatea de producție.

“Piața este deocamdată într-o stare de așteptare, dar are potențial ridicat de dezvoltare în zona de producție, pe fondul resurselor mai bune de forță de muncă neutilizată, la costuri ale muncii sensibil mai mici decât în alte țări membre din regiune și comparabile cu media Chinei. Astfel, o revenire rapidă a economiei - scenariu pe care mizează numeroși specialiști pentru economia globală - va genera efervescență pe piața spațiilor industriale și logistice din România, atenuând efectele pe termen lung ale unei eventuale evoluții nefavorabile în a doua parte din 2020”, spune Laurențiu Duică, Partner & Head of Industrial Agency la Colliers International.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 14464 / 16760
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...