
Consiliul Concurenţei strânge probe privind o posibilă înţelgere de preţ pe piaţa serviciilor stomatologice
19 Martie 2025
AgerpresAutoritatea de concurenţă a declanşat, la finalul lunii ianuarie, o investigaţie privind posibila încălcare a legislaţiei din domeniul concurenţei de către Colegiul Medicilor Stomatologi din România.
Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie pe piaţa serviciilor stomatologice având ca obiect o posibilă înţelegere de preţ şi de a nu-şi racola angajaţii, strângând o serie de probe în acest sens, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, directorul general al autorităţii de concurenţă, Daniela Bădilă.
"Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie pe piaţa serviciilor stomatologice având ca obiect o posibilă înţelegere de preţ şi o posibilă înţelegere de a nu-şi racola angajaţii. La nivel naţional, investigaţia este de abia declanşată şi operează prezumţia de nevinovăţie. Noi căutăm să strângem probe să vedem dacă, în mod concret, este vorba de o prevedere introdusă în Codul Deontologic al Colegiului Medicilor Stomatologi, prin care s-ar impune un nivel de preţ minim al tarifelor pe care aceştia să le practice. Dacă această prevedere a fost implementată, vom vedea pe parcursul derulării investigaţiei", a precizat directorul general al Consiliului Concurenţei.
"Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie pe piaţa serviciilor stomatologice având ca obiect o posibilă înţelegere de preţ şi o posibilă înţelegere de a nu-şi racola angajaţii. La nivel naţional, investigaţia este de abia declanşată şi operează prezumţia de nevinovăţie. Noi căutăm să strângem probe să vedem dacă, în mod concret, este vorba de o prevedere introdusă în Codul Deontologic al Colegiului Medicilor Stomatologi, prin care s-ar impune un nivel de preţ minim al tarifelor pe care aceştia să le practice. Dacă această prevedere a fost implementată, vom vedea pe parcursul derulării investigaţiei", a precizat directorul general al Consiliului Concurenţei.
Autoritatea de concurenţă a declanşat, la finalul lunii ianuarie, o investigaţie privind posibila încălcare a legislaţiei din domeniul concurenţei de către Colegiul Medicilor Stomatologi din România.
În cadrul investigaţiei, au fost efectuate inspecţii inopinate la sediul Colegiului Medicilor Stomatologi din România şi la sediul Colegiului Medicilor Stomatologi Iaşi.
"Autoritatea de concurenţă deţine indicii conform cărora Colegiul Medicilor Stomatologi ar fi stabilit onorarii minime pentru serviciile prestate de membrii săi. De asemenea, Consiliul Concurenţei are suspiciuni că prin intermediul Colegiului s-ar fi introdus unele restricţii privind recrutarea personalului de la un cabinet stomatologic la altul, cu scopul de a-şi împărţi piaţa forţei de muncă specializată în domeniul stomatologic şi de a impune un nivel minim al drepturilor salariale. Această practică, denumită 'no-poach', prin care nu se contactează, nu se recrutează şi nu se angajează persoane care lucrează şi/sau au lucrat la vreunul dintre cabinetele stomatologice concurente, elimină concurenţa reală de pe piaţă pentru atragerea angajaţilor, scăzând mobilitatea forţei de muncă, chiar ţinând-o captivă. Practic, aceste acorduri au drept consecinţă menţinerea salariilor pentru respectivele specializări la un nivel artificial, inferior celui real", menţionează Consiliul Concurenţei.
În plus, există indicii conform cărora Colegiul Stomatologilor din România a impus cabinetelor stomatologice restricţii privind acordarea de reduceri sau de alte avantaje materiale/facilităţi pentru atragerea sau fidelizarea pacienţilor.
"Legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii, decizii ale asociaţiilor şi practici concertate, care împiedică, restrâng ori denaturează concurenţa pe piaţa românească prin stabilirea preţurilor sau orice alte condiţii de tranzacţionare. Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilei practici de concurenţă neloială. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor", preciza instituţia.
Daniela Bădilă a participat, miercuri, la prima ediţie a Forumului de concurenţă, francize şi antreprenoriat, organizată de Club Antreprenor şi Ziarul Pozitiv cu sprijinul Consiliului Concurenţei.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 223 / 18939 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...